Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja mam nadziej że kra zniknie to też się wybiorę.

MariuszA, a ty byleś na początku tygodnia tak jak planowałeś?

tak bylem , w efekcie 2 x 30 cm sandaczyki ,nic specialnego ,wybiore sie w weekend jak bedzie + temp ;)

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
maniek byłem dziś w tym miejscu i niestety wróciłem o kiju
Pewnie byleś popołudniu :roll:

Dokładnie tak...i chwile po zmroku, całkiem jasno pod mostem bylo. Dziś widziałem, że niektóre klatki w dół od milenijnego całkowicie poodmarzane, kry brak. Są szanse na jakiś wypad jutro...

Napisano
harfoniusz, A jaki stan wody jest.

Woda nieco podniesiona, ale ostrogi nie są zalane, może trochę szczyty. Na przelewach niezły młyn, uciąg jest duży-korek był na milenijnym spory więc miałem okazję się poprzyglądać. :wink:

Napisano

No i minął chyba ostatni spinningowy weekend w grudniu. :roll: Kozanowska Odra była ciężkim przeciwnikiem. Bardzo mocny uciąg, wysoki stan wody (poprzelewane główki) i jej mała przejrzystość utrudniała łowienie. Do tego deszcz, śnieg i mix obydwu :neutral: Wyniki to sum 104cm podhaczony na zapływie wyjęty przez mojego ojca i mój dzisiejszy byczek 32cm który uderzył we wściekle pomarańczowe kopyto z czarnym grzbietem. Szukałem ryby przy dnie główkami 20g i "w pół wody" woblerami i blachami, niestety bez efektów. Mimo słabych wyników (moich oczywiście) wspomnienie suma "potwora z głębin" pozostanie na całe życie :wink: Pozdrawiam wszystkich zimowych zapaleńców, którzy odpoczywają nad rzeką :lol:

Napisano

No ten weekend jakiś taki sumowaty-sobota tłuścioch, niedziela karzeł... :razz: szkoda, że zębacze żadne nie dopisały. W takich chwilach na te wody chciałbym mieć bezprzewodową echosondę, chociaż raz, żeby się przekonać co ta rybka robi w takich warunkach, gdzie siedzi. Ciężko było wysnuć jakąś tezę o ciepłej/zimnej wodzie bo widizałem jak bełta się męt z czystą, a słyszałem, że spuścili coś więcej ze zbiorników dlatego tak się woda podniosła w ciągu jednej nocy w zasadzie. A wracając do sondy to poważnie myślę nad zakupem fishuntera Angler 401 z bezprzewodowym przetwornikiem z wymiennymi bateriami, wtedy byłoby łatwiej w takie dni... :idea::roll:

Napisano
Ciężko było wysnuć jakąś tezę o ciepłej/zimnej wodzie bo widizałem jak bełta się męt z czystą, a słyszałem, że spuścili coś więcej ze zbiorników dlatego tak się woda podniosła w ciągu jednej nocy w zasadzie.
To raczej nie ze zbiorników bo w jedną noc fala nie dojdzie ,ale zaczęły sie roboty na śluzach po wyżej WRO ,przeglądałem właśnie przetargi i jest tego sporo.A efekt wysokiej wody na Oderce w tym roku to fakt ,spuszczają ze zbiorników bo muszą szybko wzmacniać obwałowania ,bo pierdykna przy następnej fali ,a zima zapowiada sie śniegowa to i wiosna będzie z dużą woda.
Napisano

orientuje sie ktos jak wyglada teraz odra na janowku?? da sie lapac czy kra plynie?? i czy jest tam szansa na jakiegos leszcza o tej porze roku??

Napisano

Witam. Studiuje we Wrocławiu i mieszkam niedaleko mostu milenijnego. Łowie metodą odległościowa i stad moje pytanie. Czy jest niedaleko jakies dobre miejsce gdzie woda nie ma duzego uciagu? Słyszałem o jakims zimowisku barek. Czy łowi tam tłum wędkarzy, ze nie ma się gdzie wcisnać, czy jest raczej luzz? Moze ktos z Was tam lowi? Nie potrzeba tam zadnych dodatkowych opłat?

Napisano
orientuje sie ktos jak wyglada teraz odra na janowku?? da sie lapac czy kra plynie
Płynie kra i śryz co utrudnia łowienie na Odrze.Fakt są dni co płynie mniej ale to wyjątek.
Czy jest niedaleko jakies dobre miejsce gdzie woda nie ma dużego uciągu? Słyszałem o jakims zimowisku barek. Czy łowi tam tłum wędkarzy, ze nie ma się gdzie wcisnąć
Barki I i II to popularne zbiorniki wśród wrocławskich wędkarzy ,są co prawda połączone z Odrą ale ruch wody jest znikomy .Największe obleganie tych zbiorników jest wtedy ,gdy nie można łowić na Odrze np. w czasie powodzi lub wysokiej wody.Ale barkiII sa dużym zbiornikiem więc znalezienie miejsca zawsze jest możliwe. Ryby występujące na tych zbiornikach są takie jak w Odrze.
Napisano

Exess, mapa?? jesli chodzi Ci o mapę batymetryczną to nic mi nie wiadomo ale głębokość raczej wszędzie taka sama bez gwałtownych spadów , górek dołków ,

zbiorniki te znajdziesz na google earth : I w pobliżu mostu milenijnego ,II nieco w dół rzeki bardzo charakterystyczne !! musisz znaleźć , ja nie łowie tam często ale znajomy na początku sezonu wyciągnął tam szczupłego prawie metr , ciekawe miejsce to odra po drugiej stronie barkowiska tam jest parę fajnych spadków i sandałki ładnie skubią

• 2 weeks later...
Napisano

W niedzielę korzystając z pogody wybrałem się w miejsce zapewne znane wielu wrocławianom, aby sprawdzić postępy prac nad ujściem Ślęzy do Odry. Kilka fotek z wyprawy…

bce2e6d78a60db45m.jpg 0b3026d0ee61ab3bm.jpg 874d4636bc212d02m.jpg 0f913f34628e1fbem.jpg

Natura jednak jest niedościgniona i ciekawsze formy prezentuje.

21b3dc11d8933d74m.jpg 747403a4b2a560ccm.jpg 4e8ef1611077082dm.jpg 7673513e3495c6a6m.jpg

___________________65ec2ada3a937ffcm.jpg f94b48fe5d4a9c84m.jpg 56c8ffefec98e40bm.jpg

Napisano
byłem wczoraj na Janówku i woda wyglądała całkiem normalnie
Skoro byłeś na Odrze i woda nie ciągnie i nie płynie kra to próbuj ,przy wpływie "smrodki"możesz liczyć na płocie.
Napisano

jaceen, bardzo dziękuje za tak szybką "obsługę"widzę że 429-tka ma mętną wodę[kleniowtego nie widziałeś przypadkiem pod mostem].Ciekawe czy freut, połowił federkiem na tej krze. :wink::lol: