maniek Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Booseib, wczoraj wieczorem zapierdzielała ja Francuzki ekspres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Dzięki Booseib. Jak wygląda z głębokością na odległości 3-4m i jakie gramatury spławików polecasz i czy kręci tak mocno, że potrzebna będzie glina wiążąca do zanęty czy się obejdzie? Mniemam, ze jak ma przepływać barka to otwierają śluzę i sporo wody nagle przybywa po czym po pewnym czasie schodzi i tu moje pytanko czy wtedy (gdy barki nie przepływają) ten odcinek zamienia się w wodzę stojącą czy cały czas jest tam przepływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 9 Sierpnia 2010 Share Napisano 9 Sierpnia 2010 Booseib, wczoraj wieczorem zapierdzielała ja Francuzki ekspres Ja do września nawet nie patrze na Odrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Zalezy od miejsca ale generalnie 3-4m od brzegu jest nieco ponad metr, choc sa miejsca gdzie bedzie 1,5m, jak plynie barka to jest potezny uciag jak przejedzie rowniez woda idzie, uspokaja sie i prawie stoi po jakis 10-15min, gline radze dodac ale przy czestych barach to i tak za duzo nie pomoze:] Polamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweldk Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Na żeglugowym generalnie lipa się zrobiła, odkąd barki puszczają. Wpierw robi się duży uciąg, a jak barka przepłynie to wszystko rozwali. Ostatnio jak byłem to udało mi się przez 40 minut normalnie połowić ( 4 brania, 2 ładne leszcze wyciągnięte). Później zaczęły się jazdy z puszczaniem wody i przez 2,5 godz nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 paweldk a gdzie łowisz na zeglogowym, jak sepolno? Na co leszcze, koszyk? Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Mam nadzieję że w ostatnią sobotę sierpnia nie będzie takich jazd z barkami. Z tego co na razie napisaliście trzeba by było obrać podwójną taktykę z ciężką zanętą i taką szybko ściągającą rybkę po przepłynięciu barki..... jeszcze pomyślimy na d tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweldk Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 paweldk a gdzie łowisz na zeglogowym, jak sepolno? Na co leszcze, koszyk?Pozdro! Najczęściej Sępolno ( tam mieszkam). 5 minut i jestem na miejscu. Rzucam zestaw z koszyczkiem. Zanęta standardowa z worka do feedera, nic nie dodaję. Na haczyk na ogół pinka. Jakbyś miał kiedyś ochotę wyskoczyć to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Chce sie wybrac jutro na leszcze, ale nie wiem gdzie planuje albo w rejon mostu Warszawskiego, albo kanal powodziowy, albo wlasnie zeglogowy na sepolnie i mam dylemat...?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweldk Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Ja byłem dzisiaj na żeglugowym. 2,5 godziny i 12 rybek ( płocie, leszcze i 1 byczek). Niestety same małe sztuki. Chyba tylko 1 leszcz zbliżał się do 30 cm. Mimo tego, wypad udany. Nie nudziłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Ja Paweldk wybralem sie niedaleko leclarka i mostu kolejowego to 4 lechy i krąp - największy miał 50cm, a tak 40taki wiec zle nie bylo, jak na poludnie bo bylem tak od 11 do 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Był ktoś ostatnio nad Odrą ? Ruszyły się rybki ? Po ostatnich postach nie jestem optymistycznie nastawiony na wędkowanie, ale mam chęć wybrania się jutro koło mostów warszawskich. Mam nadzieję, że pogoda szybko mnie nie wygoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweldk Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Ja ostatnio się urlopowałem i wybrałem się tylko raz ze spinningiem nad Odrę. Niestety kolejny wypad bez brania. Nie wiem co się dzieje z drapieżnikami w naszej rzece. Nawet okonie nie chcą atakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Dzięki za info. Ja niestety nie byłem dziś powędkować ponieważ miałem nie zaplanowany wyjazd Ale jutro chyba się wybiorę ze spiningiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 na poczatku witam wszytkich ,jestem nowy tutaj a w spiningu siedze pare dobrych lat tak w miare przypomnienia na karłowicach w strone mostow jagielonskich ,ruszył sie szczupak, drobny sandacz na jiga tez czasem wezmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziku Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 cześć, dziś wypad na Odrę, do Ratowic od 5 do 12 godziny, poziom wody (mimo spadku) wciąż podwyższony. W planach było ustawienie się w jednej z klatek między przelewanymi główkami, jednak po oględzinach zrezygnowaliśmy. Wybraliśmy się na cypel poniżej jazu, łączący Odrę z kanałem. Stojąc na szczycie cypla, rzucaliśmy w nurt i na kanał. Wędkowaliśmy w 3 osoby. Do wody powędrowały feederki i jeden zestaw gruntowy z rosówką. Próbowałem dzisiaj dwóch zanęt: 1. Lorpio Heavy Feeder + copra melasa + atraktor MVDE Brasem carmel 2. Dynamit Baits Halibut + pellet miękki 6mm Dynamit Baits Marine Halibut do każdej wkładka (kuku+pinka+białe) ładowana przy wypełnianiu koszyka. na haczyk różne kombinacje (białe, czerwone, . kukurydza konserwowa, kanapki). Rozpoczęliśmy wędkowanie chwilę po 6. W dzisiejszych warunkach zdecydowanie lepiej spisała się zanęta słodka (1). Na tym zestawie po około kwadransie rozpoczęły się brania. Były regularne. Trwały do południa, z przerwą 10-11. Efektem było 20-25 szt. ryb. Przewaga leszczy, kilka krąpi. Ryby niewielkie do 40cm. Jeden krąp 40+ spięty przy brzegu. Najwięcej brań na 2białe+1czerwona pinka. Jednak rozmiar ryb nie był adekwatny do wielkości ilości przynęt zakładanych na haczyk (np. leszczyki 15cm! brały dość zdecydowanie na pęczek 5-6białych robaków). Na drugim zestawie (zanęta "śmierdziuch") 3 brania zaraz na początku wędkowania, w zasadzie do godziny 7. Efektem zacięty jeden mały leszcz. Mimo takiej różnicy w braniach, z pewnością jeszcze będą próbował zanęt o zapachu rybnym szukając rzecznego leszcza. Chciałbym szukać ryb większych rozmiarów, stąd ten pomysł. Może dobrym rozwiązaniem byłoby zakładanie na haczyk (włos?) również pelletu (jednak ten niby haczykowy zdecydowanie za miękki, szybko rozpuszczalny, w wodzie płynącej ciężki w użyciu). Kuku czy białe nie do końca się sprawdziły jako przynęta przy takiej zanęcie. Dwa pytania: 1. czy próbowaliście takich zanęt przy połowie leszczy w rzece? Jakie wtedy stosowaliście przynęty? 2. Stosowałem koszyki 80g, żyłka gł. 0,18mm, przypon 0,12 długości 50-60cm, haczyk 12-14. Wszyscy mieliśmy spory % spiętych ryb. Czy spotkaliście się z taką sytuacją lub znacie przyczynę? dzięki i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gleam Napisano 14 Września 2010 Share Napisano 14 Września 2010 dziku, odnośnie spiętych ryb to chyba z powodu dosyc malego haczyka jak na lechole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazzap Napisano 14 Września 2010 Share Napisano 14 Września 2010 hak 12-14 mały??? Jaki używałes kształt haczyka? i Jak mocno zacinałeś? NAjlepiej podaj też firmę i model haka, myślę że wtedy będzie wszystko jasne. Acha, podaj tez liczbę robaków na haku. A co do zanęt mięsnych na leszcza to czemu nie, przecież teraz ryby odżywiają się mięskiem, zwłaszcza gdy woda raz jest duża, raz mała, wypłukuje robactwo z brzegu, no a poza tym idzie jesień to ryba woli więcej białka. Tym bardziej spory leszcz. Zanęty, zapachy mięsne, rybne itp. o chłodnych porach roku to rzecz warta spróbowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziku Napisano 14 Września 2010 Share Napisano 14 Września 2010 witam, co do rozmiaru haczyka to zdarzało mi się łowić na mniejsze (16) i nie miałem problemów, może rzeczywiście problem z hakiem ale raczej leżący w jego kształcie a nie rozmiarze. Ilość przynęty była różna od 2 do 6 robaków białych (bo tego dnia mimo wielu prób tylko białe z pinką zdawały egzamin). Szukając przyczyny myślę, iż mogło to być też spowodowane użyciem cięższego niż zazwyczaj koszyka 80g, gdzie zwykle wędkowałem w klatkach połowę lżejszymi. Natomiast zacięcia nie zmieniałem i było to intuicyjne zdecydowane uniesienie (nie szarpnięcie) wędką. Może kosz 80g potrzebuje większej siły do oderwania z dna, tym samym skuteczeniejszego zacięcia ryby, tyle że obawiam się o przypon. Popróbujemy zobaczymy w najbliższy weekend. a co do zanęty "śmierdziela" i stosowanych przy niej przynętach ktoś się wypowie? dzięki za zamieszczone odpowiedzi i pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 14 Września 2010 Share Napisano 14 Września 2010 co do rozmiaru haczyka to zdarzało mi się łowić na mniejsze (16) i nie miałem problemów, może rzeczywiście problem z hakiem ale raczej leżący w jego kształcie a nie rozmiarze.Nie bój się założyć większy hak ,tak na próbę 10/8/6 .Co do przynęty , łącz i mieszaj różne kombinacje ,a efekty cię zaskoczą.Co do zanęt śmierdzieli odradzam ściągają nie chciane ryby w łowisko. hak 12-14 mały???Nie na żywca w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Witam, mam zawody na kanale żeglugowym i pytanie do kolegów, jakie przynęty polecacie o tej porze roku na kanały? Wiem ze bierze tam np. płoć, stad pytanie na co teraz najlepiej bierze płoć? Pozdr. i połamania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazzap Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 Zalezy ile masz pieniędzy,tak niedrogo a dobrze to: 1op. Lorenc Grand Prix Roach konopie prazone mielone epiceine kolendra 0,25 jokersa w ziemi bełchatowskiej lub z kretowska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziku Napisano 19 Września 2010 Share Napisano 19 Września 2010 witam, w sobotę wypad na Odrę w okolice Janówka (bardzo urokliwe miejscówki! i okolica). Feederki do wody. Niestety brań tym razem jak na lekarstwo. Trafil się jeden leszcz 46cm, 1,10kg. Wziął na białe z pinką zamoczone uprzednio w dipie waniliowym Impacta. Zanęta Lorpio Feeder z copra melasą i mączką piernikową + kuku+pinka. Gratulacje dla kolegi Mirka, który odwiedził nas ze spiningiem, na jednej z przelewanych główek trafił bolenia 62cm, 2kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszA Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 witam ,byl ktos moze w ta pogode ze spiningiem na odrze ? warto sie wybrac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nurofen Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 MariuszA, byłem wczoraj 3 brania- jedna rybka sandaczyk 13cm. Jutro ma być lepsza pogoda to się wybiorę. Jak masz ochotę możemy się razem wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi