RSM Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Po pracy powtórka. Klenie były, liczne, szybko, ale znacznie mniejsze. Za to widoki piękne. Zdradzę miejscówkę, ale to nie dużo zmienia Kleń jest wszędzie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 12 Marca 2019 Share Napisano 12 Marca 2019 Jakaś cisza nastała😱 czyżby nikt nie spinningował a przecież biorą 👍😉😎 i to z powierzchni 😍 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 12 Marca 2019 Share Napisano 12 Marca 2019 Próg wodny zalany, że tam wchodzą? Może też w Ślęzę wlazło jakieś stado? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 Pora jaśków już się zaczęła? Budek zaprasza a ja nie wiem gdzie to jest :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 13 Marca 2019 Share Napisano 13 Marca 2019 Wreszcie zaczyna dziać się nocą. Wypad zakończyłem na pięciu jaziach i leszczu. Niestety wymiarem nie powalały. 3 na spinning, 2 na kawałek rosówki. Najbardziej szkoda mi dwóch spinek, bo czułem konkretne ryby na kiju. Ilość drobnicy przy brzegu w nocy robi wrażenie. Po zaświeceniu latarką woda się wręcz gotowała. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidSokołowski Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Może i tam, u Was się dzieje, ale tu - na Podlasiu i Warmii - jeszcze nie, jeżeli o powyższe gatunki chodzi. No dobra! - na gruncik już łapią czasem fajne rybki. A Wasze też fajne, więc gratuluję Wam - łowcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Dzisiaj parę godzin z rana , żeby powędkować trzeba było się do drzewa wiązać taki wiatr 😜 który wszystko utrudniał , trochę okonia przerzuciłem , wszystko na silikonowe robactwo , żałowałem że nie miałem większych niż 5 gr. czebaruszek , na drop shota dopiero 15 gr. dawał w miarę widoczność brań , pewnie jak by nie wiało efekty były by lepsze , te złapane nie wyglądały na Tarłowie , czyżby jeszcze przed ? ps . woda stojąca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalvcf Napisano 14 Marca 2019 Share Napisano 14 Marca 2019 Kilka dni temu na zeglogowym okonie lały już mleczem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 Okoni łowić rzeczywiście już nie wypada, opatowicki, stara odra, żeglugowy, wszędzie tarło na całego. Dlatego też, podpowiedzcie proszę gdzie teraz spróbować łowić klenia ewentualnie jazia. Niby w teorii na granicy nurtów stąd mój typ okolice słodowej, aczkolwiek jeżeli macie jakieś porady lub lokalizacje to proszę podzielcie się. Może być na priv :D. @oldBolo P.S. Też nie rozpoznaje Budka lokalizacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 16 Marca 2019 Share Napisano 16 Marca 2019 Nie ma co namierzać lokalizacji Budka, jak ryba jest wszędzie. Jazie wchodzą do małych rzek i w miejscach przyujściowych i w głąb można szukać śmiało. Wczoraj rano na ujściu Ślęzy jeden jaź, trzy okonie i szczupak w 30min przed pracą. Wszystkie na skróconego worma od gunki. Szczupak był rozmiarów dla mnie rekordowych. Grubo ponad wymiar, ale nie będę obstawiał. Dał się zobaczyć a potem ściął zestaw. Mały haczyk ze spiłowanym zadziorem, więc myślę że nic mu nie będzie. Dobierając przynętę warto zerknąć co spływa wodą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RexHunt Napisano 16 Marca 2019 Share Napisano 16 Marca 2019 Ja będąc nad Odrą dzisiaj widziałem odziwo ganiające bolenie przy powierzchni co mnie zaskoczyło. Spacerowałem za kleniem jaziem ale efektów brak. Ale widać że już zaczyna się coś dziać co dobrze wróży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 17 Marca 2019 Share Napisano 17 Marca 2019 Kluski kluseczki😂 dzisiaj w pierwszym rzucie miałem już klamota z którym przegrałem walkę 😑 później dwa pod 40cm i ten że zdjęcia blisko 5 z przodu 😀 przynęty na jakie łowiłem to woblery 5cm do 7cm kolory naturalne. Żyłka 0.14 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 24 Marca 2019 Share Napisano 24 Marca 2019 Co jest hytrusy 😜 chwalić się , dawno nic nikt nie pisał , miałem na dzisiaj chytry plan jechać z rana nad widawę ale wczoraj impra w domu , popiłem piccolo ( to nie żart 😭) nigdy więcej do gęby tego nie wezmę ( jak dzieci mogą to pić ) robiłem za szoferaka ( co za czasy żeby człowiek na własnych imieninach symboliczne 0,7 nie wypił 👿) koło południa moją lepszą połowa z drugą latoroślą jadą na stadion zobaczycz rośliny owadożerne ( jak by były ludziożerne to bym chętnie poszedł , zobaczyć zwłaszcza karmienie 🤣) ja melduję się na " swojej " mecie , zaczynam od silikonowego robactwa , niestety zero ani drop shot ani normalnie nie przynoszą rezultatu , dopiero na 2 gr. czebaruszek + najmniejsza Gunka daje efekt , trochę się działo może nie kolosy ale niedziela mile spędzona , idzie ciepełko bo widać oczkujacą drobnicę jak i nie śmiałe ataki drapieżnika 😀 ps. nad wodą pusto 😀 i to było super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 24 Marca 2019 Share Napisano 24 Marca 2019 Myślami jestem już nad morzem i łowie trocie😁 żeby w domu nie zwariować wybrałem się w poszukiwaniu upartych jazi 🤔 trafiłem w sumie trzy szt. Dwa W okolicach 30-40cm i jeden rodzynek którego nie łowi się często...😱 Rybka grubo ponad 50cm Przynęta siek 3cm waga 1g , żyłka 0.14 inaczej nie poleci a jeszcze lepsza była by 0.12👍 Wtorek od świtu bombarduje trocie trzymajcie kciuki 👍👍👍 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 24 Marca 2019 Share Napisano 24 Marca 2019 Budek, jesteś hardkorem... Nie widziałem od 12 do zmroku żadnego spiningowego jazia, a ty wyciągasz 3 i to jeszcze takiego klamota. 😲😲😲 Ja po 2h spiningu straciłem wiarę w sukces (mimo że jedno puste branie na upatrzonego miałem). Może dlatego, że woda spadła w niecałą dobę o dobrze ponad pół metra i była prześwietlona. Podpatrzyłem spławikowców, którzy się zwijali i na pożyczone robaki, prowizoryczny zestaw i w zanęconym łowisku, udłubałem. Amatorka. 🤣 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 25 Marca 2019 Share Napisano 25 Marca 2019 Piotrek życzę Ci ogromnej troci morskiej a na dokładkę wyciągnij dużego łososia. Piękny jasiek...gratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Jak na razie ogromnych nie ma ale widziałem takie 70+ niestety odprowadzają tylko przynęty. Poznałem miejscowego "czarodzieja" około 65lat wodę ma w małym palcu więc z nim chodzę 😀 A że lubię chłonąć wiedzę wędkarską słucham go z ogromną przyjemnością i cytuje "szkoda młody że 3 lata temu Cię nie było..." ja dzisiaj jedną i dwie spiny a Pan Marek 3szt 😱 wszystko łowione od zegarka, czyli " nie wchodź jeszcze do wody poczekaj 15min" Ja widzę spław na wodzie i już chce pędzić ale nie. Pan Marek " zapal sobie ta była mała szkoda marznąć i pamiętaj trocie chodzą ławicami a jeśli ja nie złapie to Ty tym bardziej" na hasło idziemy on w pierwszym rzucie ma trotka ja w 3 i tak przez 15min potem znowu hasło wychodzimy 😱🤣 nie znam wody ani upodobań ryb więc Pan Marek to mój nauczyciel i nie będę się stawiał 👍 zobaczymy co przyniesie jutrzejszy dzień 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Mistrzowe się przyciągają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Masz talent Piotrze i pewnie szybko się nauczysz sztuki łowienia morskiego. Pozdrawiam i trzymam kciuki za metr szczęścia który może zlowisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 30 Marca 2019 Share Napisano 30 Marca 2019 Łowienie troci w morzu to dla mnie zupełna abstrakcja. Gratuluję @Budek! Niech przygoda trwa! Ja w zeszłą sobotę rozpocząłem nocne wypady za kleniem. Trafiły się dwie sztuki i okoń. Dzisiaj powtórka. Ilościowo fajnie bo 5 nocnych sztuk. Rozmiarowo bez szału ale tragedii też nie ma. Największa z dzisiaj miała 39cm. Pierwszy raz zaczynam sezon tak wcześnie. Wszak mamy jeszcze marzec! Są też niestety negatywy... W miejscu, które widzicie poniżej w tamtym roku nie było ani jednego śmiecia a teraz to istne wysypisko. Styropiany, puszki po tatrach i harnasiach i cholera wie co jeszcze. Wiele we mnie tolerancji. Do kolorowych, tych po drugiej stronie tęczy itd. ...ale to co wyprawiają nasi "koledzy" zza wschodniej granicy woła o pomstę co najmniej do PSR! Za każdym razem jest więcej styropianu normalnie jakby lubili siedzieć na świeżym. Jako bonus dodaję zdjęcie dzisiejszego klenia, które można zatytułować "natura sobie poradzi". Kleń wyglądał jakby zaliczył złamanie kręgosłupa a mimo to przeżył i był w dobrej kondycji. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalvcf Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 Żeby nie było, że nic nie lowie... Dwie rybki 40+ I jeden rodzynek 50+ i zarazem nowe PB. 1 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 W końcu przestało wiać , parę okonków było plus jeden rodzynek 😀 30 cm. Plus jedna obcinka miłośnika pirsingu , wszystko na dwu calowe Kajtki , brania były też ze środka kanału na dropshota co mnie cieszy 😀 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 28 Kwietnia 2019 Share Napisano 28 Kwietnia 2019 Sezon u mnie zaczął się słabo. Zaliczyłem już siódmy wypad za nocnym kleniem. Dopiero wczorajszej nocy przebiłem się przez granicę 4 z przodu, kleń miał 45cm. Ilościowo jest dobrze. Żaden z kleni nie nosi objawów tarła. Reagują już na smużaki. Prawdziwe eldorado zacznie się dopiero jak pojawi się sieczka i wszystko co w wodzie żyje podejdzie pod brzegi. Jako przyłów pojawiła się też niebrzydka płoć. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 1 Maja 2019 Share Napisano 1 Maja 2019 1 Maja i brak wpisów? Odwiedziłem Kanał przeciwpowodziowy i nawet nie rozłożyłem sprzetu bo woda wysoka, szybka i pełna śmieci (ktoś dziś coś tam połowił?). Zawinąłem najpierw do centurm - nie psodobało mi się tam. I ostatecznie wylędowałem na Ślęzy (jak zwykle) gdzie też bardzo wysoka woda ale na szczeście udało sie obczaić miejsce gdzie nieco kleni padło na pocieszenie. a jutro ma znowu masakrycznie wiać - gdzie łowić bolki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 1 Maja 2019 Share Napisano 1 Maja 2019 24 minuty temu, oldBolo napisał: 1 Maja i brak wpisów? Odwiedziłem Kanał przeciwpowodziowy i nawet nie rozłożyłem sprzetu bo woda wysoka, szybka i pełna śmieci (ktoś dziś coś tam połowił?). Zawinąłem najpierw do centurm - nie psodobało mi się tam. I ostatecznie wylędowałem na Ślęzy (jak zwykle) gdzie też bardzo wysoka woda ale na zczeście udało sie obczaić miejsce gdzie nieco kleni padło na pocieszenie.a jutro ma znowu masakrycznie wiać - gdzie łowić bolki? Jutro ma wiać a i owszem ale tylko do 20:00. Potem cisza... czyli... nie mogę się już doczekać. Podwyższona woda zawsze oznaczała lepsze efekty ale nie w miejscach gdzie na co dzień szybko płynie. Wstrzymałem się dzisiaj z łowami dla psychicznego zdrowia małżonki ale... nosiło mnie tak, że musiałem się napić bursztynowego gumisoku, żeby upewnić się, że dzisiaj już nigdzie nie pojadę :-D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi