jaceen Napisano 13 Marca Napisano 13 Marca Cześć. Kto lubi nutę rywalizacji, to zapraszam na klenie. Czasu zbyt wiele nie będzie, bo tylko miesiąc. Dacie radę wydłubać kolejne pięćdziesiątki, by dać innym znać, że jesteście w tym dobrzy? Ryby oczywiście to zweryfikują. Pogoda dołoży swoje i może być klapa na całej linii Zasady proste. - Zgłaszamy trzy klenie. Wymiana dozwolona po złowieniu większych. - O końcowym wyniku zdecyduje suma długości ryb. W razie remisu zdecyduje największa z kompletu. - Metoda dowolna zgodna z RAPR. Zasada złów i wypuść mile widziana. - Czas trwania od 14.03.2025 - 13.04.2025 r. Dołączyć można w dowolnej chwili, ale fajnie by było, żeby określić się wcześniej. To jak? 1. jaceen 2. ... Cytuj
suchi Napisano 13 Marca Napisano 13 Marca Oczywiście jak co roku spróbuję chociaż łatwiej łowić mi klenie na smużaki w okresie letnim niż o tej porze. Pod koniec marca mam urlop więc będzie spining i nęcenie grochem na niewielkiej rzeczce a później zasiadka z feederem . Może jakiegoś klenia uda się w końcu zgłosić. 1. jaceen 2. suchi 3. ... 1 Cytuj
Fido Angellus Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca 11 godzin temu, jaceen napisał: Zasada złów i wypuść mile widziana. Jak już je męczyć dla fotek to może jednak w formule C&R? Cytuj
andrutone Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca Hej. Nie zamierzałem się w tym roku skupiać na kleniach, jednak pewnie kilka razy w tym miesiącu będę nad wodą, a że lubię tę nutę rywalizacji... 1. jaceen 2. suchi 3. andrutone 4. ... 1 Cytuj
SebaZG Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca Spróbuję swoich sił i ja 1. jaceen 2. suchi 3. andrutone 4. SebaZG 5. ... 1 Cytuj
jaceen Napisano 14 Marca Autor Napisano 14 Marca 11 godzin temu, Fido Angellus napisał: 22 godziny temu, jaceen napisał: Zasada złów i wypuść mile widziana. Jak już je męczyć dla fotek to może jednak w formule C&R? Jak nie ma dobrych warunków, to zdjęcie ryby na miarce nie jest wymagane. Tak sobie myślę, że jakiekolwiek wędkarskie zawody nie idą w parze z formułą C&R. :) Cytuj
Fido Angellus Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca Czyli mam rozumieć, że na kafelkach w łazience też się będzie liczyć? Cytuj
jaceen Napisano 14 Marca Autor Napisano 14 Marca Nie wiem, o co chodzi? w czym problem? Każde forum ma regulamin zamieszczania zdjęć. Wystarczy zaglądnąć. Gdyby komuś umknęło, to pomogę Każda droga do godnego traktowania ryb jest słuszna. Można zacząć od polskiego określenia "złów i wypuść", lub wersji anglojęzycznej "C&R" Dlaczego zawarłem prośbę "dobrze by było"? Bo jedna, czy druga formuła niekoniecznie musi być umiejętnie stosowana. Sam wiem, że wiele mam do poprawienia. Ale czy ktoś, kto ma zasady i wypuszcza natychmiast po złowieniu mniejsze ryby, dokonuje pomiaru tylko tych największych, a jedną z nich weźmie na kolację, jest mniej etyczny od wędkarza panierującego je w piachu, wsadza palce w oczy, lub zbyt długo przetrzymuje bez wody i stosuje "złów i wpuść"? Czy wędkarz idący konkretnie po rybę, łowi ją i kończy wędkowanie, jest mniej etyczny od takiego, co pół dnia łowi i co chwilę wypuszcza? Można polemizować i rozmieniać to wszystko na drobne. Sami z siebie musimy określić swoje zasady. Oczywiście samo "wypuść" to końcowy efekt naszego działania. Ale przedtem jest jeszcze szereg postępowań, by to miało sens. Może warto sobie założyć jakieś ramy, w których powinniśmy się poruszać. Na przykład odpowiednio dobrany sprzęt (grubość linki, haki bezzadziorowe, gumowana siatka w podbieraku). Ktoś inny założy sobie dłuższy czas przed i po tarłowy. Będzie unikał miejsc i sposobów, które z dużym prawdopodobieństwem darzą konkretnymi rybami w czasie ochronnym. Przygotuje sprzęt fotograficzny, by w maksymalnie krótkim czasie udokumentować połów. Stosując bezwzględnie C&R nie będzie miejsca na zdjęcia. Nie będziemy wiedzieli, z jak dużą rybą mieliśmy do czynienia. Powinniśmy traktować każdą z niezwykłą starannością i praktycznie jak niewymiarową, lub złowioną w czasie ochronnym niezwłocznie wypuścić. Sięgając głębiej w rozumowaniu zasad, poruszę sprawę wyposażenia. Wędkarz wyposażony w najdoskonalsze wędki, ciuchy, torby, przynęty i dodatkowe akcesoria pokonujący tysiące kilometrów spalając hektolitry paliwa w poszukiwaniu nowych doznań, to w każdym przypadku będzie mógł siebie określić za wyznawcę C&R? Może bardziej by pasowało do wędkarza, który będzie łowił z brzegu, nie ryjąc koryta kolcami ze spodniobutów? Który będzie łowił na chlebek i nie będzie na każdym zaczepie rwał po kilka ołowianych lub plastikowych przynęt? I na domiar, nad wodę uda się pieszo, lub pojedzie rowerem. Co więcej, teraz trzeba posiadać łódź. Do tego elektroniczne wyposażenie. Ile to śladu węglowego po sobie zostawia? Ile wody się zanieczyszcza? Produkcja koszulki ponoć pochłania ekwiwalent wodny na jednego człowieka potrzebny na 900 dni! To ile wody pochłonie całe wyposażenie wędkarza? Samo wypuść, to ostatnia czynność, która może dla niektórych z nas mieć spore znaczenie. Ale przed tym jest coś jeszcze innego, co czyni nas wędkarzami. Stąd moje "dobrze by było". Niech każdy sam określi swoje zasady i je doskonali. Krok po kroku. Bo zostawić porządek na łowisku, to też część tych zasad. I na koniec, każdy z nas wracając z ryb do domu, patrząc w lustro, niech zada sobie pytanie: -Jestem wędkarzem, czy wędkującym? 1 1 Cytuj
Konrado Napisano 15 Marca Napisano 15 Marca Późna ta rywalizacja... ja już sezon kleniowy mam mocno zaawansowany Może próba dodania trzech ryb mnie jeszcze trochę zmotywuje. Ciągle ganiam z nadzieją na 60+ Od razu dodaję na początek klenia z 14.03 (tak tak, byłem choć ciepło to nie było), taki powiedzmy 47,5cm, feederek i kuku 1. jaceen 2. suchi 3. andrutone 4. SebaZG 5. Konrado 47,5 5 Cytuj
Fido Angellus Napisano 15 Marca Napisano 15 Marca 12 godzin temu, jaceen napisał: Nie wiem, o co chodzi? w czym problem? Każde forum ma regulamin zamieszczania zdjęć. Wystarczy zaglądnąć. Gdyby komuś umknęło, to pomogę Ok, dzięki, nie pamiętam żebym tam zaglądał a to mój błąd bo wydawało mi sie,że publiczne chwalenie się rybą złowiona i zabitą lub przeznaczoną do ubicia jest zupełnie z innej epoki a tu jednak nie: Cytat 5. Wklejaj zdjęcia ryb w "stanie żywym". A jeżeli są one już martwe, winny znajdować się w "stanie świeżym" i w całości. Dla mnie taka formuła jest jednak nie do przyjęcia. Pozdrawiam Cytuj
RafalWR Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca 1. jaceen 2. suchi 3. andrutone 4. SebaZG 5. Konrado 47,5 6. RafalWR Wpisuję się i jadę na ryby. 1 Cytuj
SebaZG Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca Do kleniowych forumowych wyjadaczy będzie mi daleko, ale z czymś trzeba zacząć. Odrzańska opaska w ciemnościach. Zeszłotygodniowe szaleństwo nie powtórzyło się. Tylko jedno branie. Wobkerek żabopodobny. 1. jaceen 2. suchi 3. andrutone 4. SebaZG 38 5. Konrado 47,5 6. RafalWR 1 3 Cytuj
RafalWR Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca Spacerek rzeką. Odcinek prawie mi nieznany. W ręce bolonka a na haczyk chleb. Cztery klenie - 42, 2 x 43 i 46 cm. Liczę, że wypadną z listy zastąpieni przez starszych braci. 1. jaceen 2. suchi 3. andrutone 4. SebaZG 38 5. Konrado 47,5 6. RafalWR 43, 43, 46 - 132 6 Cytuj
Konrado Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca Dziś zaatakowałem pomimo niedzieli, słońca, mroźnej nocy. Trochę popołudniem z 2 godzinki. Ryba dnia kleń 50cm. Feederek. Do tego krąp prawie 40cm Słońce mi dało popalić bo siedziałem centralnie mrużąc oczy... 1. jaceen 2. suchi 3. andrutone 4. SebaZG 38 5. Konrado 47,5 50 = 97,5 6. RafalWR 43, 43, 46 - 132 6 Cytuj
Konrado Napisano 18 Marca Napisano 18 Marca Dziś zmiana i w rękę spławik, spacerek w słoneczku. Do kompletu dodaję 45,5cm. Pozostaje wymienić na takie z piątką z przodu 1. jaceen 2. suchi 3. andrutone 4. SebaZG 38 5. Konrado 45,5 47,5 50 = 143 6. RafalWR 43, 43, 46 - 132 4 Cytuj
jamnick85 Napisano 19 Marca Napisano 19 Marca Jestem. 1. jaceen 2. suchi 3. andrutone 4. SebaZG 38 5. Konrado 45,5 47,5 50 = 143 6. RafalWR 43, 43, 46 - 132 7. Jamnick85 1 Cytuj
andrutone Napisano 21 Marca Napisano 21 Marca Byłem dziś po zapadnięciu ciemności, na godzinkę, nad Odrą. Nic się nie działo. Woda jeszcze za zimna, albo co... 1 Cytuj
jaceen Napisano 21 Marca Autor Napisano 21 Marca 40 minut temu, andrutone napisał: Byłem dziś po zapadnięciu ciemności, na godzinkę, Też zostałem godzinę po zmroku, ale nic się nie wydarzyło. Bardziej liczyłem na klenie za dnia. Wziąłem pudełko smużaków i przeszedłem się od ZOO do Wyspy Opatowickiej. Tam jest o tyle trudno, że nie wiesz, co się przed kilkoma minutami działo. Dwie ostrogi spalone, bo dzieciaki bawiąc się, waliły kamieniami w wodę. Kolejne dwie przez wyprowadzaczy psów. Co do łowienia, to na jednej z "główek" trzy razy podchodził pod żuka ładny kleń, ale za każdym razem, jakby rezygnował. Miałem około dziesięciu brań i złowiłem trzy nieduże kleniki. Zacząłem od os. Gdy pierwsze branie miałem na żuka, to już do końca przy nim zostałem. Na ostatnie minuty przed zmierzchem założyłem Instyncta3 i trafiłem przyzwoitego jazia. Do tabeli nie mam nic do dodania. W środę byłem w centrum z pickerem. Brań miałem podobną ilość, co przy smużakach. Trzy ogromne krąpie złowiłem i jedno branie z czymś przyzwoitym zepsułem. Krótka walka i luz. Pozostałe brania efektowne, ale nie wcięte👊 4 Cytuj
SebaZG Napisano 22 Marca Napisano 22 Marca Ja dzisiaj zaczęłem przy zachodzie słońca. Ćwiczyłem na opasce. Wytrzymałem 3 godzinki. W tym czasie 2 brania ale nie wpięte. Cytuj
Konrado Napisano 23 Marca Napisano 23 Marca Dziś spławik, chlebek, spacerek brzegiem. W sumie trzy. Jeden godny podmiany. Pocieszenie, że przez większość holu miał 55 1. jaceen 2. suchi 3. andrutone 4. SebaZG 38 5. Konrado 47,5 49 50 = 146,5 6. RafalWR 43, 43, 46 - 132 7. Jamnick85 1 4 Cytuj
andrutone Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca Byłem wczoraj wieczorem na Kanale Powodziowym. Niżówka jak latem. Widać aktywność ryby, dość często się spławiają, ale przypuszczam, że to leszcze albo inne krąpie. Żadnego kleniowego brania nie doświadczyłem. Za to na małego, trzy centymetrowego wobka, przyłowiłem wymiarowego sandacza 😶 2 Cytuj
Konrado Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Dziś w ramach urozmaicenia rzeczna przystawka i niewielka rzeka. Brania na przystawkę chyba najpiękniejsze. Jest co podmienić Prorocze 55 z poprzedniego posta aż się prosi napisać teraz 60 ? 1. jaceen 2. suchi 3. andrutone 4. SebaZG 38 5. Konrado 49, 50, 55 = 154 6. RafalWR 43, 43, 46 - 132 7. Jamnick85 1 5 Cytuj
suchi Napisano 4 Kwietnia Napisano 4 Kwietnia Wszystkie klenie złowione na groch na małej rzeczce. Może w święta uda się dołożyć kilka cm ale to już na spina. jaceen 2. suchi 35+ 46,5 +41 =122,5 3. andrutone 4. SebaZG 38 5. Konrado 49, 50, 55 = 154 6. RafalWR 43, 43, 46 - 132 7. Jamnick85 1 1 Cytuj
RafalWR Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia Uczestnictwo w konkursie trochę zobowiązuję więc szukam klenia 50 tki mimo, że trochę mi się to już nudzi. Urozmaiceniem są coraz to nowe odcinki które odwiedzam a także ciekawe przyłowy - jazie, płocie. Nie do końca są przyłowem bo jednak okazuje się, że albo miejsce jest kleniowe albo jaziowe czy płociowe. Trafiają się też krąpie i to całkiem spore i silne ale przyznam że trochę zawiedziony jestem jak pakuję krąpia w podbierak. Klenia 50 cm trafiłem 03.04 w miejscu w którym właśnie na niego liczyłem. Jeszcze fajniejszy 54 cm dał się oszukać 09.04. Miejsce mi nieznane ale było takie, że albo fajna ryba albo nic. Metoda to wędrówka z bolonką wzdłuż rzeki. jaceen 2. suchi 35+ 46,5 +41 =122,5 3. andrutone 4. SebaZG 38 5. Konrado 49, 50, 55 = 154 6. RafalWR 50, 54, 46 - 150 7. Jamnick85 2 4 Cytuj
RafalWR Napisano Niedziela o 12:58 Napisano Niedziela o 12:58 Nie dawał mi spokoju ten kleń 46 cm. Zawziąłem się żeby go podmienić. No i zamieniam na 50 tkę. To była trzecia wyprawa na odcinek, który dopiero co poznałem. Do obłowienia dwa miejsca - mało ale fajne. Raczej nieprędko wrócę do łowienia kleni. Czas na inne gatunki i metody. Bolonka rozbrojona. jaceen 2. suchi 35+ 46,5 +41 =122,5 3. andrutone 4. SebaZG 38 5. Konrado 49, 50, 55 = 154 6. RafalWR 50, 54, 50 - 154 7. Jamnick85 2 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi