Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

2025_12_18m.Warsza(2).thumb.jpg.b9ac47b2f40adcae620343a8cc8f2fbf.jpg

Liga Okoniowa 2026 r. - haczyk.pl

ZASADY UDZIAŁU:

1. Zgłaszamy maksymalnie 10 okoni złowionych metodą spinningową, muchową lub podlodową. Suma ich długości decyduje o miejscu w tabeli, która będzie prowadzona w osobnym wątku.
2. Minimalny wymiar zgłoszenia ustalamy na 22 cm. Proszę mieć na uwadze przepisy w swoich okręgach, które mogą się różnić od przyjętych kryteriów.
3. W trakcie sezonu jest możliwość wymiany na  większe ryby.
4. Uwzględniamy przerwę na tarło od 02-03-2026 do 24-04-2026. Okonie złowione w tym terminie nie będą zaliczane do punktacji.
5. Weryfikacja długości ryby będzie się odbywać na podstawie zdjęcia umieszczonego w wątku (zdjęcie z miarą). Długość podajemy z dokładnością do 0,5 cm zawsze w dół, np. 35,7 = 35,5 pkt, okoń 32,2 = 32 pkt.
6.  Będą prowadzone dwa wątki. Główny ze zdjęciami, pomiarami i komentarzami. Drugi z tabelą i wynikami. Jeżeli któryś z okoni ma być wpisany (lub wymieniony), to proszę podawać taką informację w wątku z tabelą, inaczej wypowiedź traktujemy tylko jako relację z wyprawy.
7. W dobrym tonie będzie podanie kilku informacji o okolicznościach połowu (rodzaj łowiska, metoda, przynęta, jakim sprzętem, o której godzinie itp.).
8. Ryby przeznaczone do tabeli starajmy się zgłaszać na bieżąco.
9. Rywalizacja na zasadach koleżeńskich i z zasadą złów i wypuść.
10. Rozpoczynamy 1 stycznia i kończymy 31 grudnia, uwzględniając przerwę, o której jest mowa w punkcie czwartym.

PS
Punkt 5 potraktujmy bardziej rygorystycznie w przypadku dużych okoni, które mogą mieć zdecydowany wpływ na końcowy wynik. Przyjmijmy, że te w granicach 30 i powyżej wypada udokumentować zdjęciem na miarce. Przy mniejszych wystarczy informacja o długości i  foto np. z ręki. Ostateczną decyzję podejmuje wędkujący, bo nie zawsze warunki pozwalają na bezproblemowy pomiar.

Niektórzy z nas deklarowali udział w kolejnej edycji ligi, ale teraz wypadałoby oficjalnie potwierdzić ten zamiar. Miło jest wiedzieć, że jest dla kogo i z kim się tu przekomarzać  złowionymi okoniami;) Są odważni?:)

1. jaceen

2. ...

To już 8 raz zapraszam do imprezy, jaką pod patronatem haczyk.pl jest Liga Okoniowa. Zasady wydają się bajecznie proste, by nie komplikować sobie życia i czerpać przyjemność z łowienia. A że przy okazji wytwarza się podskórnie rywalizacja, to dodatkowa zaleta. Żeby nie przynudzać, to powyżej, dla przypomnienia ująłem kilka zasad, które będą obowiązywać. Ważniejsze z nich to złów i wypuść oraz przerwa na tarło. W tym drugim przypadku określiłem minimum czasowe, bo większość okręgów nie uwzględnia tego przy okoniach. Będą dwa wątki. Jeden, w którym teraz poproszę was o deklarację, kto zamierza brać udział. W tym wątku też zdajemy relacje, dyskutujemy, wklejamy swoje zdobycze, rozmawiamy o przynętach, pogodzie i...no właśnie, o wszystkim, co wydaje się dla tego tematu istotne. W drugim wątku będzie prowadzona tabela, by było łatwiej ogarnąć wpisywanie punktów. Tam trzeba zgłosić swoje trofea w miarę możliwości na bieżąco. Główny wątek będzie bardziej przejrzysty.  
Moim celem jest niezmiennie, złowić dziesięć okoni nadających się do tabeli. Wydaje się to proste, ale gdy zadanie stawiam sobie na przedwiośniu, to stało się niewykonalne. Drugim celem jest dobrnięcie do "brzegu", :) a brzegiem w moim rozumieniu jest 300 pkt. A to, zaglądając do statystyk, daje duże szanse na znalezienie się na pudle. Pomysł okoniowej ligi powstał z takiego niby błahego powodu. Otóż dość często spotykałem wędkarzy, zresztą do tej pory to się dzieje, że po rozmowach o okoniach robi mi się smutno i odchodzę przygnębiony. Relacjonują o łowieniu okoni 30+ jakby to była norma i małoistotne osiągnięcie. Zacząłem przeglądać wyniki zawodów z PZW O/W i niestety, ale nie ma tam potwierdzenia, by to było bezproblemowe. Wystarczy spojrzeć na nasze tabele i relacje. Można z tego wiele wniosków wyciągnąć. Z pewnością jeden na pewno, o duże okonie nie jest łatwo. Ale za to warto za nimi pochodzić. Prześliczny drapieżnik, grymaśny i nieprzewidywalny.

Przy okazji trochę historii.

Trzy pierwsze miejsca w poszczególnych latach.

2025 r.
Wędkarz i Ryba -------337
RafalWR ---------------332
Moczykij ---------------316

2024r
RafalWR ---------------- 355,5
MarianoItaliano85-----313
Moczykij----------------306

2023
Elast93----------------381,5
RafalWR--------------342
Kepes53--------------328

2022r
RafalWR----------------342
Jaceen------------------316,5
Budek-------------------315

2021r
jaceen ------------------366
Jamnick85 -------------329,5
McGregor --------------315

2020r
McGregor--------------- 351
Budek--------------------339
Kepes53------------------330

2019r
1. Budek----------------358  
2. RSM   ----------------329
3. Moczykij ------------323

2018r
1.Budek --------------- 344
2.Michalvcf ----------- 318
   jaceen --------------- 318
3. Jacolan ------------- 314

To jest tabela, w której znaleźli się zwycięzcy z poszczególnych lat. Okoniowa liga pod względem zasad jest prawie niezmienna i można o taki wyciąg się pokusić. Podsumowanie, które powinno dodatkowo mobilizować każdego z nas, by się tu znaleźć, a nawet stanąć na jej szczycie. W tym zestawieniu nie ma co się przejmować, że czyjaś pozycja jest gdzieś niżej. To jest wyciąg najlepszych. Zaszczytem jest tu się znaleźć.
1. Elast93---------------381,5  (2023)
2. jaceen ---------------366     (2021)
3. Budek----------------358     (2019)
4. RafalWR -------------355,5  (2024)
5. McGregor-------------351   (2020)
6. Budek --------------- 344     (2018)
7. RafalWR--------------342    (2022)
8. Wędkarz i Ryba -----337     (2025)

• Super 3
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Dopisuję się. Zamierzam poświęcić okoniom ciut więcej czasu niż w poprzednich latach. Szczególnie w pierwszej połowie roku.

1. jaceen

2. suchi

3. Marienty

• Lubię to 1
Napisano

W tym sezonie, plan prosty uzupełnić całą tabele, może się uda.

1. jaceen

2. suchi

3. Marienty

4. zbynek1111m

5. krznow

• Lubię to 1
Napisano

Witam po dość długiej przerwie, proszę mnie w tym roku dopisać bo wracam do naszego pięknego hobby. Trochę w innym wydaniu niż w poprzednich latach, ale wracam. Okonie klenie jazie to mnie będzie w tym roku głównie interesować spiningowo :)

• Lubię to 1
Napisano

1. jaceen

2. suchi

3. Marienty

4. zbynek1111m

5. krznow

6. SebaZG

7. moczykij

8. Elast93

Dziękuję za deklaracje. Jest nas na tyle, że już warto okoniom więcej czasu poświęcić. Jeszcze parę osób i będzie na poziomie z poprzednich lat. Zastanawiam się, czy pogoda pozwoli mi w tym roku do przedwiosennej przerwy chociaż jednego okonia wydłubać. Na lód nie wchodzę, a mrozy szybko nie odpuszczą. Po ociepleniu też trochę czasu upłynie, zanim lód odpuści. Siedzę i obserwuję :)

Napisano

1. jaceen

2. suchi

3. Marienty

4. zbynek1111m

5. krznow

6. SebaZG

7. moczykij

8. Elast93

9. Płatek88

Ja tutaj we Wrocławiu też nie wchodzę na lód, więc póki co też obserwuję, może uda się wyskoczyć pod koniec stycznia lub na początku lutego na okonie jak już będzie bardziej sprzyjająca pogoda na łowienie na spinning 🙂 cel na ten rok poprawa wyniku z 2025.

Napisano

Bądźcie rozważni. Żeby was za te kilka punktów do tabeli nie spotkała taka sytuacja. Małą wiarę daję tłumaczeniu, że gość wyszedł i było dobrze. Mogła sytuacja na lodzie zmienić się podczas dnia, ale to właśnie trzeba wyobraźni i odpuścić ryzyko. Lód wydawał się świetny. No właśnie... wydawał się.

Napisano

1. jaceen

2. suchi

3. Marienty

4. zbynek1111m

5. krznow

6. SebaZG

7. moczykij

8. Elast93

9. Płatek88

10. Larry_blanka

11. kejk71

Spróbuję swoich sił też w tym roku. W planie mam zmienić troche strategię i złowić więcej ryb 30+. Wiem, że takie mamy we Wrocławiu chociaż są trudne nie tyle do namierzenia co do złowienia :) Wrzucam od razu pierwsza rybkę do tabeli z tego roku - złowiony 3 stycznia zanim jeszcze wszystko pokryło się lodem. O tej porze roku łowię głownie na dropshot przeważnie bardzo małymi przynętami i na taką skusił się ten okoń. Oprócz niego było też sporo mniejszych i czułem ryby ocierające się o plecionkę (prawdopodobnie białoryb). Kolejnego dnia w tym samym miejscu złowiłem już tylko jedną rybę, a dzień później woda była już pod lodem. Na lód nie wchodzę - wole nie ryzykować. Czekam na ocieplenie:)

ccd65238-f7af-4320-88e9-47ca6b15df13.jpg

• Lubię to 1
  • Super 1
Napisano

Zgłoszenia tradycyjnie wstawiamy w dedykowanym wątku:

1. jaceen

2. suchi

3. Marienty

4. zbynek1111m

5. krznow

6. SebaZG

7. moczykij

8. Elast93

9. Płatek88

10. Larry_blanka

11. kejk71

12. Wędkarz i Ryba

Napisano

To zacznijmy ten wątek z rybami 😀sezon podlodowy 2026 zacząłem 3 stycznia od szukania pstraga spod lodu ale zaliczyłem falstart drobnymi okoniami. Dzień później pojechałem na duże wody a mianowicie 2 zbiorniki obok siebie po 200 hektarów wody.  Jednak są tak specyficzne że łowi się na 70 cm wody 😳 zaczalem od 2 spadów ladnych okoni pod 30 cm. cały dzień chodzenia i walka z takimi okonkami palczakami do 10 cm 🤦‍♂️ wyjąłem ich koło 30 szt. Może jeden dobił do tych 15 cm. Między nimi trafił się szczupak pewnie wymiarowy. Dostał fotkę i do wody.  Dopiero na koniec dnia trafiam garbuska 35 cm i na tym kończę łowienie. 2 dni później znów tam jadę i znów zaczynam od palczakow. Później trafiam 2 okonie do 30 cm a następnie fajną walka ze szczupakiem ok 60 cm . Mimo blaszki daleko w mordzie mam farta i wyjmuje go na 0.14mm. Tego dnia byłem ograniczony czasowo i w planie miałem być do godz 10.00 . Oczywiście szczęśliwi czasu nie liczą i przez to że się zagapiłem z czasem mam kolejne branie. Myślę znowu szczupak... po chwili w rzeręblu widzę jednak pięknego okonia którego holuje już delikatniej 😄 wyjmuje. Mierze ... 38cm 💪🔥 także 2 sztuki idą do zgłoszenia 🙂🎣 zdjęcie większego na miarce dodam jak zrzucę film z gopro 🙏

20260106_101814_resized.jpg

20260104_113719_resized.jpg

• Lubię to 3
  • Super 3
Napisano

Kto lubi i warunki pozwalają, to ma okazję próbować łowić spod lodu. Ja mam zakaz wchodzenia od rodziny, to pozostaje czekać. Gdyby ktoś chciał zobaczyć, gdzie we Wrocławiu się łowi i jakie klimaty temu towarzyszą, ten film w pełni to oddaje. Przy okazji jakieś porady można dla siebie wykorzystać. Wiele razy te miejsca w sezonie  odwiedzam. Są popularne wśród wrocławiaków. Może pokuszę się kilka kadrów z tegorocznego buszowania za okoniami nagrać, to kiedyś posklejam i wrzucę. 👊

• Lubię to 1
  • Super 2
Napisano

Brawo, ja z pod lodu nigdy nie łowiłem i to się raczej nie zmieni :D

Czekam aż puści lód u mnie na zbiornikach i też coś popróbuję :)  

• Lubię to 1
Napisano

Ja też się dopisuje obowiązkowo:

1. jaceen

2. suchi

3. Marienty

4. zbynek1111m

5. krznow

6. SebaZG

7. moczykij

8. Elast93

9. Płatek88