jamnick85 Napisano 20 Stycznia Napisano 20 Stycznia Jestem! 1. jaceen 2. suchi 3. Marienty 4. zbynek1111m 5. krznow 6. SebaZG 7. moczykij 8. Elast93 9. Płatek88 10. Larry_blanka 11. kejk71 12. Wędkarz i Ryba 13. Elast93 14. McGregor 15. Jamnick85 1 1
Wędkarz i Ryba Napisano 20 Stycznia Napisano 20 Stycznia Dodaje zalegle foto okonia ktorego zgłaszałem. Robię porządki, montuje filmy i wrzucam to co obiecane. W niedzielę kolejne zawody. Tym razem w kole. Może uda się coś trafić 🙂🎣 3 2
carloss83 Napisano 27 Stycznia Napisano 27 Stycznia To i ja się melduje 😁 1. jaceen 2. suchi 3. Marienty 4. zbynek1111m 5. krznow 6. SebaZG 7. moczykij 8. Elast93 9. Płatek88 10. Larry_blanka 11. kejk71 12. Wędkarz i Ryba 13. Elast93 14. McGregor 15. Jamnick85 16. Carloss83 2 1
Wędkarz i Ryba Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego Siemanko. Łowione jest coś na lodzie ? Ja ostatnio tylko w weekendy i to same zawody. 2x3 miejsce a wczoraj poza podium. Ale ryb wpada masa. Jednak setki szt to takie palczaki do 10 cm . Blaszkę już odstawiłem i łowię tylko bałałajkami z mormyszkami od "komary nad wodą " Marek piękne je robi. Jednak sporo ich już straciłem w tym sezonie. Używam malutkich 2.5 i 3 mm . Z racji dużych mrozów zszedłem z żyłek 0.10 na dobrej jakości 0.08mm Jednak ciężko na nich o dużą rybę choć wczoraj wyjąłem szczupaka koło wymiaru. 3 wczoraj mi zabrało. Fajne ryby miałem w przeręblu. Obydwie tylko widziałem.. jeden okoń ok 35 cm wypiął się w dziurze a drugi na koniec zawodów miał blisko 40tu 😳 cm i stanął kantem w przeręblu szarpnął i porwał żyłkę.😔 zgłaszam jednego z soboty. 31.5 cm . Na ogół wciąż zapominam robić foto z miarką . 1 4
jaceen Napisano 8 Lutego Autor Napisano 8 Lutego Cześć. Chciałem w tym roku mocniej pocisnąć okonie w pierwszej rundzie LO. Zostało jeszcze trzy tygodnie do przerwy i zanosi się, że w mojej rubryce będzie zero. Wody, gdzie spodziewam się okoni, będą do końca lutego zapewne jeszcze pod lodem. Zima zaskoczyła, bo ostatnio byłem przyzwyczajony do innych warunków i swobody wyborów łowisk. Stąd wkrada się coraz większa irytacja. Pozostanie skoncentrować się na kleniach. Może uda się coś złowić do kleniowej tabeli i gdy zmarzlina odpuści, oddać się w całości wzdręgom. To na razie teoria i planowanie, bo na ryby nie chodzę i codziennie wsłuchuję się w internetowe komentarze o sytuacji na wrocławskich rewirach. Nie namawiam. Nie jestem miłośnikiem łowienia z lodu, ale w tym roku lodu nie brakuje. Wydaje się na tyle solidny, że nawet ci, co stawiają pokrywie wyższe kryteria, co do grubości, to zdecydują się kilka dziur wywiercić. Może już po wszystkim więcej informacji dotrze, bo wyników z lodu na bieżąco trudno się doszukać. Jedynie influencerzy coś od siebie wrzucają. No i jeżeli PSR wlepia mandaty za przekraczanie limitów, to chyba jednak coś jest łowione. Jednak takie wiadomości docierają przypadkowo i trudno się na tym opierać pod względem wyników ogółem. Wielkie prawdopodobieństwo jest takie, że nasza pierwsza część i przedstawiane okonie w wątku będą wyłącznie z lodu. O ile w ogóle jeszcze jakieś do 1 marca się pojawią?🧐 3
Wędkarz i Ryba Napisano 8 Lutego Napisano 8 Lutego Pojawią się. Na wschodzie mamy już ponad 30 cm lodu. Muszę uporządkować galerie i chyba z 4 pasiaki do tabeli dorzucę. Chyba że wcześniej coś dołowię. Ja dalej tylko w weekendy śmigam ale chyba w tym tygodniu uda się jeszcze kilka godzin przeznaczyć przy odwilży na okonie. W piątek na blaszkę przy szukaniu okoni miałem szczupaka ok 80 cm🙆♂️ ale była tylko 1 próba podebrania i to nieudolna. Później szczupak zrobił odjazd i na koniec obciął blaszkę w sobotę chodziłem już z mormyszką. Trafiłem kilka okoni. Ale miałem też jakiegoś ubota co chyba nawet nie zdawał sobie sprawy że go zaciąłem 😄 finalnie żyłka 0.08 nie wytrzymała. Podejrzewam jakiegoś sporego karpia ale ryby nie ruszyłem nawet z dna... 1 1
Wędkarz i Ryba Napisano 9 Lutego Napisano 9 Lutego A więc podrzucam rybki z ostatniego wypadu . Chyba nie namieszałem. 23.5cm 26cm 27cm 30.5cm 30.5cm 2
Wędkarz i Ryba Napisano 9 Lutego Napisano 9 Lutego No i wrzucę jeszcze to czego nie zgłaszam bo nie miałem przy sobie miarki 😀
Wędkarz i Ryba Napisano 10 Lutego Napisano 10 Lutego Siemanko to znów ja 🤭😃 obronę tytułu wziąłem na poważnie 😜 Skoro mam taką możliwość to korzystam . Dziś wcześniej skończyłem pracę to udało się wyskoczyć po południu i o 14 byłem nad wodą. Aż żal że tak późno zacząłem bo brania były od razu. Dorzucam 3 sztuki i zamykam swoją linijkę w Tabeli. Później będę już podmieniał tylko powyżej 30+. Dziś było fajnie. Udało się złowić kilkanaście okoni. Kilka ładnych spadło. Nie wiem dlaczego bo używałem tych samych mormyszek. 🤷♂️ do tego znów miałem coś dużego co porwało żyłkę i zabrało najlepszy kolor mormyszek 🤦♂️ niestety 0.08mm nie na szalejesz. Oprócz okoni które wrzucam dodam że namówiłem jeszcze jednego ze swoich obserwujących na fanpage który prowadzę. Grzesiek zapewne niedługo też pojawi się w tym wątku. Dopiero zaczyna przygodę ze spiningiem ale wyniki w zeszłym roku już miał 🙂 a dziś dorzucam 26cm 27cm i 27.5 cm 💪🙂🎣 1 2
jaceen Napisano 10 Lutego Autor Napisano 10 Lutego Nie wytrzymałem i w końcu wybrałem się na wrocławską "ślumpę". Ślęza płynie, ale nie żyje;) Około dwóch godzin obserwowania i nie wypatrzyłem nic ciekawego. Przeszedłem od elektrowni do mostu kolejowego. Jedyną zdobyczą były psie gówna pod butami. Buty po zimie wychuchane, wymuskane i w głowie myśli, by tylko w nie nie wdeptać. Nie minęło 5 minut i zaliczam pierwszy poślizg:/ Później jeszcze dwa. Po wszystkim tylko jeden komentarz mi się nasunął. Ten, jakim podsumował asp. szt. S. Rosół podczas rozpalania w piecu na posterunku policji, to był w porównaniu do mojego, jak kazanie w kościele. Takie czyste buty były😐 2 1
jaceen Napisano 20 Lutego Autor Napisano 20 Lutego Hej. Zaryzykuję i w ostatnim tygodniu lutego spróbuję złowić okonia. Chociaż jednego:) Przydałoby się jakimś miłym akcentem zakończyć pierwszą turę naszej ligi. I tu mam małą prośbę. Gdyby ktoś we Wrocławiu wiedział, coś się obiło o uszy o okonkach, to proszę o informację. Może być "priv". Nie chodzi o szczegółowe wskazanie miejsca, ale jakąś ogólną podpowiedź. Myślę, że ta rywalizacja nie polega na samolubstwie:))) i skorzysta na atrakcyjności przez wspieranie się:) Nie spodziewałem się, że kiedyś z takim wpisem wynurzę się na forum, ale cóż mogę powiedzieć, lubię rywalizację i wiem, że ci najlepsi potrzebują, by w tle towarzyszyli słabiej dysponowani dla podkreślenia swojej przewagi. Oczywiście nie chcę być tylko tłem:) Dusza sportowca cały czas w formie, tylko ciało już nie takie gibkie:))) Pod lodem nie łowię;) PS Przypominam, że ustaliliśmy przerwę na tarło 02-03-2026 do 24-04-2026. 1 1
andrutone Napisano 20 Lutego Napisano 20 Lutego Chętnie bym pomógł, ale nie mam żadnej w tym temacie informacji. Sam jednak zamierzam pojechać w niedzielę z okoniówką nad Ślęzę, tylko w, mam nadzieję że mniej obsrane, górne odcinki. Dam znać jak było. 2
jaceen Napisano 20 Lutego Autor Napisano 20 Lutego Najciekawsze wspomnienie w Ślęzie z okoniami mam z Komorowic. Od mostu w dół. I dobrym miejscem były miejscówki powyżej Jazu Topacz. Po drodze było kilka miejsc wartych zatrzymania. Kolejnym miejscem były okolice stadionu Tarczyński Arena. Trzecie miejsce pod względem efektów był odcinek powyżej ul. Karkonoskiej do Działkowej (Partynice). Od niedzieli zaczynam, o ile deszcz nie przeszkodzi. Albo Ślęza koło stadionu, albo Oława na pomostach, lub przy Wilczej. Spróbuję powalczyć:) 2 2
Wędkarz i Ryba Napisano 26 Lutego Napisano 26 Lutego Siemanko. Nie wiem jak we Wrocławiu ale na wschodzie da się już złowić grube okonie na rzece . Znajomy zlowil już ich sporo. Ja co prawda korzystam z uroków lodu do końca tygodnia i dopiero później lecę na rzekę ale przed przerwą chciałbym dodać jeszcze jedną rybę. Wstrzymałem się kilka dni z nią bo liczyłem że już może pozostałe będą w tabeli i nie chciałem mieszać no ale robię to póki mogę. Największy tegoroczny na bałałajkę. Po chwili był drugi ale żyłka niefortunnie zaczepiła o pokrpszony po wierceniu lód I nie zdążyłem wystarczająco popuścić jej i porwał zestaw. Żyłka 0.10 z mormyszką 2.5mm produkcji Marka komara. 2 2
jaceen Napisano 1 Marca Autor Napisano 1 Marca Ostatni tydzień lutego zaserwował brudną i podwyższoną Odrę. Szanse na okonie z takiej zimnej lury praktycznie zerowe. Temperatura wody w ostatnich dniach osiągała maksymalnie 3,3°C, a w pierwszy dzień marca już 4,0°C. W ślad za tym lód w kanałach sporo ustąpił i można było w końcu dobrać się do rybek. Pojawiły się pierwsze okonki. Niestety bardzo małe. Tym sposobem nie udało się zapunktować w pierwszej części rywalizacji. Walczyłem przez te ostatnie dni na przekór warunkom. Niedziela była jednak całkiem przyjemna. Po 2,5-miesięcznej przerwie od ostatniej złowionej ryby, wpadło ich kilkanaście. A były to wspomniane okonki, nieduże klenie i wzdręgi. Brań nie brakowało i kilka rybek mogło być już całkiem przyzwoitych. Moja nieudolność jednak była tego dnia dominująca:) Zgodnie z naszym regulaminem zostawiam okonie w spokoju i wrócę do nich pod koniec kwietnia. Mam nadzieję, że w tym roku przekroczenie 300 pkt nie sprawi mi problemów. Liczę, że odpalą też okonie na powierzchniowe woblery. Oby nie tylko mnie:) 👊 Lp Zawodnik Max Średnia z 10 Średnia z ryb 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sum 1 Wędkarz i Ryba 38 31,1 31,1 35 38 31,5 27,5 38 27 30,5 30,5 26 27 311,0 2 kejk71 25 2,5 25,0 25 0 0 0 0 0 0 0 0 0 25, 3 3
jaceen Napisano 24 Kwietnia Autor Napisano 24 Kwietnia Cześć. Zgodnie z naszym zapisem od soboty ruszamy. Mam nadzieję, że druga część ligi będzie bardziej wyrównana:) Ostra zima nie każdemu się przysłużyła. Z moich obserwacji, to wrocławskie okonie powinny być po amorach. Podczas łowienia wzdręg, czasami przyłowił się jakiś maluszek. Mocno mleczne były. Od jakiegoś czasu już ich nie było. Jakby zniknęły. W piątek pierwszy raz od przerwy poświęciłem 1,5 godz. na pasiaki. Wygląda to dobrze. Oby tylko ten paskudny wiatr już przestał wiać. Złowiłem kilka rybek. Jeden z okoni trochę mnie zaciekawił, bo na swoją długość, był taki jakiś bardzo wąski. Nie chudy, tylko dziwnie wąski. Sylwetką przypominał sandacza:) Oby emocji nie brakowało i od soboty zaczynamy👊 2 3
SebaZG Napisano 27 Kwietnia Napisano 27 Kwietnia Ponoć w mojej okolicy jakoś czas temu przelewy na szczytach glowek zaczęły działać. Pojawiły się klenie i okonie. Rzucałem muchą za kleniem, a potem Bzykiem za kleniem i okoniem. Ochłodzenie chyba jednak spowodowało, że ryb brakło. Tylko jeden okoń 22,5 cm się trafił w okolicy warkocza przy samej główce. 2 2
Płatek88 Napisano 27 Kwietnia Napisano 27 Kwietnia Dzisiaj po zrezygnowaniu z łowienia wzdręg udało się złowić do ligi kilka okoni na Odrze. Łowiłem na główce 1,5 g na keitechy 2 cale głównie w kolorze białym. Do tabeli dopisuje 3 okonie po 22,5 cm 1 okoń 23 cm i 1 okoń 26 cm. Od czegoś trzeba zacząć. Teraz głównie będę skupiał się na okoniach aby jak najszybciej uzupełnić tabelę. 1 5
jaceen Napisano 27 Kwietnia Autor Napisano 27 Kwietnia Też chciałem kilka złowić do tabeli. Dłubałem na opasce w jednym z odrzańskich kanałów. W sumie ze dwadzieścia złowiłem, ale wszystko poniżej normy. W chwili zwątpienia zacząłem kombinować z prowadzeniem gumki. A łowiłem na klasyczną Tantę z główką ok. 1 g. I zaczęły się dziać cuda. Osiem gatunków ryb w ten sposób złowiłem😶 3 2
moczykij Napisano 3 Maja Napisano 3 Maja Trzy godziny machania na zero, potem, w największym skwarze dosłownie 3 minuty-trzy okonki i do końca dnia znowu zero. Łowiłem na małą mikadowską Real Fish na 3g główce. 2 1
moczykij Napisano 4 Maja Napisano 4 Maja Dorzucam dwa dzisiejsze, złowione przy okazji uganiania się za krasnopiórkami. Przynętą był malutki i dodatkowo jeszcze przycięty twisterek. 1 1
Rekomendowane odpowiedzi