Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zwabić Leszcze

DamioBear

Rekomendowane odpowiedzi

madi, wielkie dzieki :wink: tak naprawde chciałem kupic zapach anyżowy ale nigdzie nie mogłem dostac :???:

Jeszcze zapytam: czy do takiej sypkiej zanęty mozna dodawac zapach w płynie :?: Lepiej go dodać wczesniej czy razem z wodą :?: Chodzi mi w przypadku zanęty robionej samemu :wink:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 384
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czy naprawde nikt nie może ustosunkować się do mojego postu. Pytam na forum specjalistów od kija sam ciągle się ucze w tym roku zaczołem jeździć na zawody. Dzieki własnie temu forum na 30 wedkarzy znajduje sie pierwszej 20 co dla mnie i tak jest sukcesem, jednak ambicjonalnie mierze w pierwszą 10. Teraz tez mam zawody i pierwszy raz na kanale w tym roku. Największą moją bolączką sa zanety z resztą radze juz sobie znacznie lepiej. Prosze kogoś o rade w sprawie zanety

baku napisał/a:

Czy naprawde nikt nie może ustosunkować się do mojego postu

Tu tylko da radę Jarosław

Ale...ja tak bardziej pod kontem wyczynu i dla bardziej zaawansowanych, którym nie trzeba tłumaczyć co jest co. A z tego postu-propozycji zanęty wynika, że nic ........Najlepiej poczytać szczególnie nasze forum a tam jest wszystko nie zakluczone :lol:

no moze i nie wynika podałem co posiadam i teraz zastanawiam sie ile czego podać i co ewentualnie dorzucić wiem ze laików tak sie traktuje ale to przecież dla was wyczynowców tylko 3 zdania i wszystko jasne. Chodzi mi o to czy to co mam wypisane moge użyc a z czym mam dać sobie spokój. Tylko tyle.

Chodzi mi o to czy to co mam wypisane moge użyc

Jeżeli tylko tym dysponujesz to dodaj do tego 0,5kg płatków owsianych całych, melasy i 2 kg gliny rozpraszajacej i 1kg wiążącej. Nic nie wiem, jaki uciąg, jaki sprzęt masz, jakie zestawy, jaka głębokość, jak daleko od brzegu będziesz łowił, a mówisz, że jesteś źle traktowany. W dodatku jakbyś poszukał na tym forum to byś miał lektutrę do końca sezonu.

Jeszcze zapytam: czy do takiej sypkiej zanęty mozna dodawac zapach w płynie :?:

co prawda było to pisane wiele razy :roll: , ale....

Lepiej go dodać wczesniej czy razem z wodą :?:

lepiej rozprowadzić go w wodzie, którą zwilżasz zanętę...

Witam mam pytanko.

zakupiłem taką mieszanke : 4 kg marlina leszcz żółty,paczka kolendry trapera,melasa w płynie , 0,5 litra pinki , 0,5 kg kukurydzy konserwowej z puszki , 0,5 litra ciętych gnojaków , 2 garści płatków owsianych w całości.

Moje pytanie brzmi czy to będzie dobre na leszcza na jezioro o głebokosci w moim miejscu łowienia od 2 do 3 metrów ? co ewentualnie zmienic lub jeszcze dodac.?

Bede łowił 6 metrowym batem na haczyk zamierzam zakładac białe,pinki,czerowe ewentualnie kukurydza jesli cos wiekszego podejdzie. Porsze o odpowiedzi z góry dzięź :)

Czy lepiej kupowac zanete sensas Do łowienia feederem czy nie ma sensu chodzi mi o efektywnosc Czy lepiej traper feeder na leszcza.

Prosze o porade bo róznica jest spora traper kosztuje 12 zł za 2,5kg

A sensas 17 za kg.

Łowię amatorsko

policja997997, niepotrzebnie Ci kupować zanęty Sensasa, ponieważ są to zanęty zawodnicze :wink: . Co za tym idzie drogie i to bardzo, natomiast Traper, to zanęty do łowienia rekreacyjnego.

Powiem Ci, że Sensas na mojej wodzie się zupełnie nie sprawdza, dużo lepsze wyniki są na zanętach Trapera (tego po 7-8zł) :neutral:

Jarosław@ masz racje mogłem napisać czym dysponuje. Wiec tak :

Kanał ma szerokości 20m głebokośc 1,5 -2,5 m dno muliste. bede łowił na bata 5 ,6 ,7 m ale rozpoczne na 7m zestaw 1g zyla głowna 0,12 przypon 0,08 haki 14-16, kanał ma lekki uciąg bede się starał łapać z opadu w zależności od intensywności bran. Płotka juz choruje po tarle a leszczyk sie trze, wiec za bardzo nie wiem na co sie nastawić.

za bardzo nie wiem na co sie nastawić.

I tu jest trochę problem. Po pierwsze musisz się dowiedzieć na jaką rybę miejscowi nęcą najczęściej, ale podejrzewam, że na leszcza wiec i płotka jest do tego przyzwyczajona.Trzeba dać ochotki w ziemi z dodatkiem gliny. Zrobić dwa rodzaje kul z ochotką, do jednej części dodać mniej gliny wiążącej a do drugiej rozpraszajacej. Do zanęty podobnie tylko podzielić na trzy części i do trzeciej dać jeszcze więcej gliny i pinkę. Nie zaszkodzi dać atraktora, a na pewno kolendry i wanilii. Ochotkę najpierw aby zrobić dywanik a na to spożywka. Jeśli mówisz, że jest dno muliste to tylko niewiele gliny, albo lepiej rozpraszającą ale to wszystko sprawdzić na treningu. Nie zapomnij dobrze wygruntować i zaznaczyć na bacie bo będziesz musiał zmieniać grunt albo z wieszaka na ploć albo z gruntu na leszcza i wtedy łatwo będzie wrócić do właściwego.

• 2 weeks later...

Witam..!!

Z jakimi zanętami tańszymi (najlepiej traper,marlin,lorpio mega mix) najlepiej pasuje kolendra i naprawde są wyniki. I jaka mieszanke najlepiej na 1 czerwca zastosować do 35 zł (zanęta ze 3-4 kg,melasa,atraktor,glinka).Prosze o odpowiedzi,pozdro

• 2 weeks later...

Witam wszystkich!

Łowisko, na którym mam zamiar łowić jest starorzeczem Wisły. Głębokość do 3m, ryba biała(głównie leszcz, płoć a w mniejszej ilości duże karasie/dzikie karpie i liny). Dlatego też mam pytanie: jak dobrać zanęte by wabiła tylko większe leszcze, karasie i liny, jednocześnie "odstraszając" płocie --> (nie przepadam za nimi) ?? Mimo, że będe łowił rekreacyjnie, nie chciałbym bawić sie także z drobnicą...

Co sądzicie o takiej mieszance:

-zanęta karaś-lin

-zanęta leszcz

-ziarna(kukurydza ew. pęczak)

-zapach (i tu kolejne pytanie: czy rozsądne jest łączenie wanilii z kolendrą ?)

Być może dodać do tego coś jeszcze(np płatki owsiane/kaszkę kukurydzianą/bułkę tartą itp) ? Ale jak to mówią: "co za dużo, to niezdrowo..."

Proszę o pomoc :wink:

Co sądzicie o takiej mieszance:

Ja bym proponował coś takiego:

-zanęta na leszcza

-ziarna kukurydzy

-coprah melasa

-coco belge

-płatki owsiane/jęczmienne

I do tego atraktor miód(lub coś z sensasa np. bremes itp..)

Raczej nie mieszał bym ze sobą zanęty lin-karaś z zanętą na leszcza :wink:

Jeśli nie chcesz łowić drobnicy używaj większych przynęt(ziarna kukurydzy, czerwony robak itp)

Witam jest to moj pierwszy post na forum, jednak w wedkarstwie siedze kolo 10 lat...mam do was pytanie...w przyszlym tygodniu wybieram sie z kolega na kilka dni na starorzecze blisko naszego miejsca pobytu, planujemy chodzenie na ryby przez kolo 4 dni ... łowisko te jest starorzeczem bugu glebokosc okolo 2 metrow zbiornik jest troche zarosniety i jestem tam sporo mulu nastawic chcialbym sie glownie na leszcza ale i wieksza plocia nie pogardzimy...planujemy neciic codziennie gotowana kukurydza , a w czasie lapania rzucac trapera special wzbogaconego o bulke tarta oraz czosnek granulowany .... i wlasnie mam do was pytnie czy sama kukurydza wystarczy ? ile dziennie w kg moge jej wrzucic? czy cos do niej warto dodac?

dudek555, kukurydzą to trzeba dość długo nęcić, jeżeli tylko 4 dni to może ostatniego dnia coś na kuku połowisz, choć mam wątpliwości. Nie zaśmiecaj nipotrzebnie wody. Ja bym tą kukurydzę zlepił z jakąś zanętą i wrzucił codziennie z dwie duże kule. Nie powinieneś łowić odrazu tam, gdzie nęcisz.

Ja bym na twoim miejscu codziennie wrzucił zanętę w innym miejscu łowiska, 4 dnia przyszedł i spróbował coś na kuku złapać. Ryzykujesz wtedy, że ktoś ci miejscówkę zajmie.

Na płoć są dobre konopie, możesz spróbować.

Co do zanęty na leszcza, to ja robię tak:

-traper leszcz wanilia

-bułka tarta

-ziemniaki

-pęczak

-kukurydza z puszki

-pęczak

-miód

-pinki

Czyli śmieci z lodówki :mrgreen:

jestem tam sporo mulu
Takie miejsce nie nadaje się kuku ,poszukaj gdzie nie ma zbyt dużo mułu ,zrezygnuj z bułki tartej bo latem szybko kiśnie i skutek jest odwrotny ,tak samo z czosnkiem ,czosnek to aromat na zimna porę roku np.jesień ,dodaj wanilii latem lepszy skutek .
ile dziennie w kg mogę jej wrzucic? czy cos do niej warto dodac?
możesz 1kg a nawet 2kg tylko w czasie łowienia już nie nęć
Czyli śmieci z lodówki
.Faktycznie śmieci :wink: