rav91 Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 madi, wielkie dzieki tak naprawde chciałem kupic zapach anyżowy ale nigdzie nie mogłem dostac Jeszcze zapytam: czy do takiej sypkiej zanęty mozna dodawac zapach w płynie Lepiej go dodać wczesniej czy razem z wodą Chodzi mi w przypadku zanęty robionej samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 tak naprawde chciałem kupic zapach anyżowy ale nigdzie nie mogłem dostacPopytaj w aptekach o olejek anyżowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baku Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Czy naprawde nikt nie może ustosunkować się do mojego postu. Pytam na forum specjalistów od kija sam ciągle się ucze w tym roku zaczołem jeździć na zawody. Dzieki własnie temu forum na 30 wedkarzy znajduje sie pierwszej 20 co dla mnie i tak jest sukcesem, jednak ambicjonalnie mierze w pierwszą 10. Teraz tez mam zawody i pierwszy raz na kanale w tym roku. Największą moją bolączką sa zanety z resztą radze juz sobie znacznie lepiej. Prosze kogoś o rade w sprawie zanety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Czy naprawde nikt nie może ustosunkować się do mojego postuTu tylko da radę Jarosław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 baku napisał/a:Czy naprawde nikt nie może ustosunkować się do mojego postu Tu tylko da radę Jarosław Ale...ja tak bardziej pod kontem wyczynu i dla bardziej zaawansowanych, którym nie trzeba tłumaczyć co jest co. A z tego postu-propozycji zanęty wynika, że nic ........Najlepiej poczytać szczególnie nasze forum a tam jest wszystko nie zakluczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baku Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 no moze i nie wynika podałem co posiadam i teraz zastanawiam sie ile czego podać i co ewentualnie dorzucić wiem ze laików tak sie traktuje ale to przecież dla was wyczynowców tylko 3 zdania i wszystko jasne. Chodzi mi o to czy to co mam wypisane moge użyc a z czym mam dać sobie spokój. Tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Chodzi mi o to czy to co mam wypisane moge użyc Jeżeli tylko tym dysponujesz to dodaj do tego 0,5kg płatków owsianych całych, melasy i 2 kg gliny rozpraszajacej i 1kg wiążącej. Nic nie wiem, jaki uciąg, jaki sprzęt masz, jakie zestawy, jaka głębokość, jak daleko od brzegu będziesz łowił, a mówisz, że jesteś źle traktowany. W dodatku jakbyś poszukał na tym forum to byś miał lektutrę do końca sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Jeszcze zapytam: czy do takiej sypkiej zanęty mozna dodawac zapach w płynie co prawda było to pisane wiele razy , ale.... Lepiej go dodać wczesniej czy razem z wodą lepiej rozprowadzić go w wodzie, którą zwilżasz zanętę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kotwica Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Witam mam pytanko. zakupiłem taką mieszanke : 4 kg marlina leszcz żółty,paczka kolendry trapera,melasa w płynie , 0,5 litra pinki , 0,5 kg kukurydzy konserwowej z puszki , 0,5 litra ciętych gnojaków , 2 garści płatków owsianych w całości. Moje pytanie brzmi czy to będzie dobre na leszcza na jezioro o głebokosci w moim miejscu łowienia od 2 do 3 metrów ? co ewentualnie zmienic lub jeszcze dodac.? Bede łowił 6 metrowym batem na haczyk zamierzam zakładac białe,pinki,czerowe ewentualnie kukurydza jesli cos wiekszego podejdzie. Porsze o odpowiedzi z góry dzięź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 sinus, tak myślałem ale ten zapach co mam ma taką konsystencje jak olej i nie wiem czy to sie dobrze rozprowadzi w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
policja997997 Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Czy lepiej kupowac zanete sensas Do łowienia feederem czy nie ma sensu chodzi mi o efektywnosc Czy lepiej traper feeder na leszcza. Prosze o porade bo róznica jest spora traper kosztuje 12 zł za 2,5kg A sensas 17 za kg. Łowię amatorsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 policja997997, niepotrzebnie Ci kupować zanęty Sensasa, ponieważ są to zanęty zawodnicze . Co za tym idzie drogie i to bardzo, natomiast Traper, to zanęty do łowienia rekreacyjnego. Powiem Ci, że Sensas na mojej wodzie się zupełnie nie sprawdza, dużo lepsze wyniki są na zanętach Trapera (tego po 7-8zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
policja997997 Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 U mnie traper i dragon magnum sie tez dobrze sprawdzaja. Lecz chciałem spróbowac lecz jak mówisz ze nie trzeba to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baku Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Jarosław@ masz racje mogłem napisać czym dysponuje. Wiec tak : Kanał ma szerokości 20m głebokośc 1,5 -2,5 m dno muliste. bede łowił na bata 5 ,6 ,7 m ale rozpoczne na 7m zestaw 1g zyla głowna 0,12 przypon 0,08 haki 14-16, kanał ma lekki uciąg bede się starał łapać z opadu w zależności od intensywności bran. Płotka juz choruje po tarle a leszczyk sie trze, wiec za bardzo nie wiem na co sie nastawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 za bardzo nie wiem na co sie nastawić. I tu jest trochę problem. Po pierwsze musisz się dowiedzieć na jaką rybę miejscowi nęcą najczęściej, ale podejrzewam, że na leszcza wiec i płotka jest do tego przyzwyczajona.Trzeba dać ochotki w ziemi z dodatkiem gliny. Zrobić dwa rodzaje kul z ochotką, do jednej części dodać mniej gliny wiążącej a do drugiej rozpraszajacej. Do zanęty podobnie tylko podzielić na trzy części i do trzeciej dać jeszcze więcej gliny i pinkę. Nie zaszkodzi dać atraktora, a na pewno kolendry i wanilii. Ochotkę najpierw aby zrobić dywanik a na to spożywka. Jeśli mówisz, że jest dno muliste to tylko niewiele gliny, albo lepiej rozpraszającą ale to wszystko sprawdzić na treningu. Nie zapomnij dobrze wygruntować i zaznaczyć na bacie bo będziesz musiał zmieniać grunt albo z wieszaka na ploć albo z gruntu na leszcza i wtedy łatwo będzie wrócić do właściwego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baku Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 fajnie wielkie dziekie Jaro jutro trening to dam znac co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kotwica Napisano 26 Maja 2008 Share Napisano 26 Maja 2008 Witam..!! Z jakimi zanętami tańszymi (najlepiej traper,marlin,lorpio mega mix) najlepiej pasuje kolendra i naprawde są wyniki. I jaka mieszanke najlepiej na 1 czerwca zastosować do 35 zł (zanęta ze 3-4 kg,melasa,atraktor,glinka).Prosze o odpowiedzi,pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rado90 Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Witam wszystkich! Łowisko, na którym mam zamiar łowić jest starorzeczem Wisły. Głębokość do 3m, ryba biała(głównie leszcz, płoć a w mniejszej ilości duże karasie/dzikie karpie i liny). Dlatego też mam pytanie: jak dobrać zanęte by wabiła tylko większe leszcze, karasie i liny, jednocześnie "odstraszając" płocie --> (nie przepadam za nimi) ?? Mimo, że będe łowił rekreacyjnie, nie chciałbym bawić sie także z drobnicą... Co sądzicie o takiej mieszance: -zanęta karaś-lin -zanęta leszcz -ziarna(kukurydza ew. pęczak) -zapach (i tu kolejne pytanie: czy rozsądne jest łączenie wanilii z kolendrą ?) Być może dodać do tego coś jeszcze(np płatki owsiane/kaszkę kukurydzianą/bułkę tartą itp) ? Ale jak to mówią: "co za dużo, to niezdrowo..." Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maju Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Co sądzicie o takiej mieszance: Ja bym proponował coś takiego: -zanęta na leszcza -ziarna kukurydzy -coprah melasa -coco belge -płatki owsiane/jęczmienne I do tego atraktor miód(lub coś z sensasa np. bremes itp..) Raczej nie mieszał bym ze sobą zanęty lin-karaś z zanętą na leszcza Jeśli nie chcesz łowić drobnicy używaj większych przynęt(ziarna kukurydzy, czerwony robak itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rado90 Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Dzięki za podpowiedź. Mam nadzieję, że sprawdzi się już w najbliższą niedzielę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozydar Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 [shadow=green]Prosze podajcie mi przepis na zanęte własnej roboty na leszcza[/shadow] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 bozydar, nie świruj i poszukaj . Na forum jest od groma postów o podobnej tematyce, a opcja SZUKAJ jest, więc znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudek555 Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 Witam jest to moj pierwszy post na forum, jednak w wedkarstwie siedze kolo 10 lat...mam do was pytanie...w przyszlym tygodniu wybieram sie z kolega na kilka dni na starorzecze blisko naszego miejsca pobytu, planujemy chodzenie na ryby przez kolo 4 dni ... łowisko te jest starorzeczem bugu glebokosc okolo 2 metrow zbiornik jest troche zarosniety i jestem tam sporo mulu nastawic chcialbym sie glownie na leszcza ale i wieksza plocia nie pogardzimy...planujemy neciic codziennie gotowana kukurydza , a w czasie lapania rzucac trapera special wzbogaconego o bulke tarta oraz czosnek granulowany .... i wlasnie mam do was pytnie czy sama kukurydza wystarczy ? ile dziennie w kg moge jej wrzucic? czy cos do niej warto dodac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzycho Wędkarz Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 dudek555, kukurydzą to trzeba dość długo nęcić, jeżeli tylko 4 dni to może ostatniego dnia coś na kuku połowisz, choć mam wątpliwości. Nie zaśmiecaj nipotrzebnie wody. Ja bym tą kukurydzę zlepił z jakąś zanętą i wrzucił codziennie z dwie duże kule. Nie powinieneś łowić odrazu tam, gdzie nęcisz. Ja bym na twoim miejscu codziennie wrzucił zanętę w innym miejscu łowiska, 4 dnia przyszedł i spróbował coś na kuku złapać. Ryzykujesz wtedy, że ktoś ci miejscówkę zajmie. Na płoć są dobre konopie, możesz spróbować. Co do zanęty na leszcza, to ja robię tak: -traper leszcz wanilia -bułka tarta -ziemniaki -pęczak -kukurydza z puszki -pęczak -miód -pinki Czyli śmieci z lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 jestem tam sporo mulu Takie miejsce nie nadaje się kuku ,poszukaj gdzie nie ma zbyt dużo mułu ,zrezygnuj z bułki tartej bo latem szybko kiśnie i skutek jest odwrotny ,tak samo z czosnkiem ,czosnek to aromat na zimna porę roku np.jesień ,dodaj wanilii latem lepszy skutek .ile dziennie w kg mogę jej wrzucic? czy cos do niej warto dodac? możesz 1kg a nawet 2kg tylko w czasie łowienia już nie nęć Czyli śmieci z lodówki .Faktycznie śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi