kornik Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Witam. Mam pytanie do kolegów, dostałem od znajomego karmę w granulacie do karmienia karpia w stawach hodowlanych - okropnie śmierdzący granulat ( jakby rybami) i tu pytanie , czy można to zastosować jako zanęta na leszcza , a może jako domieszka do zanęty . Czekam opinii kolegów , może ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie. Łowisko na jeziorze - sam jeszcze nie stosowałem , czy nie będzie to odwrotny skutek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Witam. Mam pytanie do kolegów, dostałem od znajomego karmę w granulacie do karmienia karpia w stawach hodowlanych - okropnie śmierdzący granulat ( jakby rybami) i tu pytanie , czy można to zastosować jako zanęta na leszcza , a może jako domieszka do zanęty . Wg. mnie warto sprobować, leszcz lubi takie niezbyt przyjemne zapachy, tym bardziej teraz gdy zbliża się jesień. Na początek uważałbym z ilością dodaną do bazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja Napisano 17 Października 2008 Share Napisano 17 Października 2008 Witam. Wybieram się jutro na Odrę za leszczem i zastanawiam się nad zanęta Poza bazą mam prażone, mielone konopie, przyprawę do piernika i kolendrę i tak myślę jakby ją skomponować. Wszystko razem będzie się gryzło, więc jakie proporcję i z czego zrezygnować??? co na obecna porę roku będzie nieporozumieniem?? nigdy nie używałem kolendry i nawet nie wiem czy trzeba gnieść te kuleczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 Konopie to zdecydowanie duża płoć Ja do bazy dodałbym przyprawe do piernika, ew. zamiast przyprawy kolendrę. nie wiem czy trzeba gnieść te kuleczki? zdecydowanie tak, zeby aromat się mógł uwolnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 I dlatego wróciłem bez leszcza dodałem konopii i piernika i tylko jakieś delikatne skubania miałem, lub tzw. szybki "prąd" na szczytówce na białe w czosnku, ale nie do zacięcia - coś im czosneczek nie podchodzi Stary człowiek a głupi... jutro do bazy dodam kolendry, może sie poprawi Dzięki hexman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 I dlatego wróciłem bez leszcza raz na wozie raz pod wozem Ja dzisiaj tez wróciłem bez karpia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja Napisano 18 Października 2008 Share Napisano 18 Października 2008 raz na wozie raz pod wozem Ja dzisiaj tez wróciłem bez karpia odkąd łowię na Odrze to z reguły pod wozem Przerasta mnie ta rzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 odkąd łowię na Odrze to z reguły pod wozem Przerasta mnie ta rzeka Przyczyny twoich porażek leżą gdzie indziej ,wybierasz złą porę łowienia ,łowisz gdy ryby maja już "sjestę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatikB87 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 witam koledzy... o kilku lat łowie na zawodach i jak do tej pory nie udało mi sie opracować żadnej dobrej zanęty na leszcza... płociówki mam rewelacyjne ale na zbiornikach gdzie przeważa leszcz zawsze zostaje w tyle za innymi zawodnikami... w tym roku po raz pierwszy startowałem w seniorach i w ogolnej klasyfikacji okręgu wylądwałem na 8 miejscu więc nie jest źle ale... może być zawsze lepiej dlatego moje pytanie jest proste... jakiś przepis na dobra leszczówke co jak stosówać... w tym roku raz połowiłem leszcze na marcelu ale i tak byłem poza czołówką... prosze o pomoc... łowie przede wszystkim na zbiornikach zaporowych niwielkich o bardzo dużej presji wędkarskiej... woda głównie stojąca czasmi niewielki uciąg... głębokość 1 - 2 metry... łowie praktycznie tylko na tyczke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobertoR31 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Nie jestem specem i łowię głównie latem na jeziorach ale z mojego krótkiego doświadczenia zauważyłem że leszcze dobrze nęci się zanętami z dodatkiem czosnku. Zresztą zanim tego sam użyłem to też gdzieś w necie to wynalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JOX_89 Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Ja dodaje troche cynamonu do zanęty jak narazie skutkuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Ja dodaje troche cynamonu do zanęty jak narazie skutkuje!Spróbuj olejku cynamonowego :cool:Raz dodałem do kulek ,jazda z leszczami trwała do jesieni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vasyl Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Na moim lowisko jesli chodzi o duzego leszcza znakomicie sprawdza sie melasa (najlepsza jest w plynie, ale ta w proszku tez moze byc), coco belge, cynamon, cukier waniliowy. Musi byc tez jakis element miesny, czyli posiekane rosowki, a najlepiej posiekana uklejka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maju Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 Musi byc tez jakis element miesny, czyli posiekane rosowki, a najlepiej posiekana uklejka. Ja na do zanęty dodaję pinkę lub posiekane czerwone robaczki. Ale o posiekanej uklejce jeszcze nie słyszałem U mnie na leszcza również dobrze sprawdza się melasa w płynie o zapachu naturalnym,która dobrze współgra z atraktorem Brasem MARCEL VAN DEN EYNDE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JOX_89 Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 Dobre sa takze przegotowane ziemniaki i makaron do tego troche zanety na lescza atraktor np:Cynamon,wanilia,posiekane rosówki,pinki lub białe.Taka zanęta sprawdza się sczególnie na wodach stojących.Ja na taka zanęta na Mazurach łapałem całkiem duze LECHORY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 Posiekana ukleja? A to ciekawe. Dla mnie leszczowe zapachy to czosnek, oraz przyprawa do piernika + melasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skunk Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Leszcze lubią także "śmierduchy" ja mam Tandem Baitsa Monstrualny Krab i Koncetrat rybny.Na leszcza również też dodaje czosnku.Na większych zbiornikach sprawdza mi sie kolendra i anyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wlamo Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam! Jestem na forum dość nowy. Chciałbym rozpocząć sezon wędkarski. Mam zamiar wyruszyć na leszcza. Zbiornik to jezioro Sowica niedaleko Prabut. Ma 77ha, jest płytki około 4m. W sobotę ma być ponad 20C, ciśnienie lekko spadające z 1020Hpa, niebo bezchmurne. Prosiłbym o przepis na dobrą zanęte na leszcza, tego grubego oczywiście. Zanęta nie musi być tania, może być troche droższa, ważne żeby się sprawdzała. Jakiej przynęty na haczyku użyć o tej porze roku? Łowił będe od 6-7rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lary Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 Polecam zanęty Marcel Van Den Eynde. Może nie są najtańsz ale o tej porze roku nie ma wg. mnie skuteczniejszych. Często stosuję Special plus Gold Pro Bream Marcela do tego kolendra mielona i suszona krew. Wczoraj nastawiłem się na płocie i również stosowałem Marcela tyle, że na płoć. Łowiło nas kilku ja łowiłem a inni kibicowali i to dosłownie. U jednego podpatrzyłem zanętę Trapera warto o tej porze szczególnie postawić na dobrą zanętę. Lepij mniej a lepszą, jesienią gdy ryba futruje na zinę nie ma to aż tak dużego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wlamo Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 Jary- jeśli można wiedzieć jakiej przynęty używałeś na haczyku. W jakiej ilości dodać tej kolendry i suszonej krwi na 1kg zanęty? Czekam na inne sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lary Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Pinka lub biały robak. Co do kolendry to dodaję tak na oko (może mało profesjonalnie) Na opakowaniu jest podane w jakiej proporcji podawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Pinka lub biały robak. Co do kolendry to dodaję tak na oko (może mało profesjonalnie) Na opakowaniu jest podane w jakiej proporcji podawać. Te robione na oko zawsze są najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vasyl Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Kolendre stosuje poznym latem/wczesna jesienia. Na tą pore roku wole zdecydowanie bardziej wanilie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linek9998 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 moze powiesz gdzie mozna kupic ten słodkiego łubinu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialagora90 Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 Witam, na rozpoczecie maja wybieram sie na kilka dni na zalew solinski, poza walka(mam nadzieje) z szczupakami i okoniami zamierzam polowic troche na splawik i grunt leszcze, plocie moze jakis karp ale ogolnie nastawiam sie na leszcza. Pytam wiec jaka zanente zrobic na ta pore roku i na co lowic. Powiem wprost, z pieniazkami troche krucho i wolalbym jakas zanente ktora mozna zrobic z domowych skladnikow + jakies niedrogie dodatki ktore moglbym dokupic. mam w domu duzo rodzai maki, otreby pszenne, platki owsiane, bulke tarta, jakies tam zapachy chyba waniliowe, ogolnie moja mama duuzo piecze i gotuje wiec ma tego dosc duzo. Pomozcie nie chce wrocic o kiju ;] ps. Czy dobrym pomyslem bylo by dodanie mleczka w proszku ? slyszalem ze na karpie sie sprawdza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi