Marienty Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 Dawno takiej wody na Ślęzie nie widziałem. Parę fotek z mojego przydomowego odcinka na Krzykach. Sytuacja z godziny ok 17:00. Poniżej progu w okolicy Parku Mamuta Ślęza jest płytsza i już od rana rozlewała się od wału do wału. Może tego ryżu trochę powyrywa 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dEEm Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 Wczoraj przejeżdżałem koło pętli Klecina i też zwróciłem uwagę na fakt, że dawno tam takiej wody nie było. Liczba wód zdatnych do łowienia ryb we Wrocławiu znacząco się uszczupliła przez te deszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 19 Października 2020 Share Napisano 19 Października 2020 Most Oporowski i Ślęza z przedpołudniowego poniedziałku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 19 Października 2020 Share Napisano 19 Października 2020 3 godziny temu, jaceen napisał: Most Oporowski i Ślęza z przedpołudniowego poniedziałku. Byłem na dłuższym spacerze w sobotę. Przeszedłem odcinek między mostem na ul. Wałbrzyskiej a Mostem Oporowskim. Na całej długości rzeczka rozlała się od wału do wału. W wielu miejscach zrobiły się korki ze śmieci. Widziałem nawet całe koło z felgą. Woda zaczyna opadać i warto odnotować najwyższy stan jaki był podczas tego przyboru a mianowicie 363cm, 18.10. wodowskaz w miejscowości Ślęza. Jest to najwyższy wynik jaki odnotowałem na tej wodzie od 10 lat, kiedy tu mieszkam. Ciekawe jak z rybostanem. Mam nadzieję, że mi wszystkie ryby nie spłynęły 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 Byłem wczoraj odwiedzić rzeczkę na wysokości Rzeplina, pierwszy raz od sam nie wiem kiedy. Woda jeszcze wysoka, ale ma stan jaki by się chciało częściej widzieć. Koryto się nieco oczyściło, brzegi również. Rzeka odżyła. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 2 Listopada 2020 Share Napisano 2 Listopada 2020 Stan ostrzegawczy. 272cm na wodowskazie w miejscowości Ślęza ale coś mnie dzisiaj podkusiło i skoczyłem na 2h z DSem na mój przydomowy odcinek. Łowienie ciężkie, woda rwie i niesie ze sobą dużo syfu. Mimo wszystko kilka brań miałem. Niestety nic co nadawało się do zacięcia. Jeśli woda spadnie te 10-15cm to się jeszcze wybiorę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 W poszukiwaniu zimnego klenia. Jak startowałem to było -1 ale później jak słońce przygrzało to było całkiem fajnie. Doczekałem się 3 pewnych brań. Jedno takie, że wędkę wciągało - tutaj zabrakło refleksu. W pozostałych 2 przypadkach zabrakło zimnej krwi. Łowiłem na kostki konserwy. Lubie te krótkie dialogi ze spacerowiczami: - proszę pana tu w ogóle są ryby? - no pewnie, że są! ...inaczej bym tu nie siedział Kiedyś powiem, że po prostu lubię marznąć i, że przyjemniej się marznie nad wodą niż na balkonie 😁. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 Ja z kolei wybrałem się dziś z nadzieją na zimnego szczupaka. Choć miejsca były takie, że widziałbym tam chętnie pstrągi. Nikogo nie spotkałem, ale gdybym spotkał, to bym zaraz zapytał: panie, czy tu są w ogóle jakieś ryby... 😁 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tripad Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 Piękna miejscówka Marienty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 Godzinę temu, tripad napisał: Piękna miejscówka Marienty. Też mi się podoba. Jak tam wyniki kolego @tripad , na Twoim odcinku koło Borowa (lub na innym odcinku Ślęzy)? @andrutone Andrzej, gdybym wiedział, że łazisz ze spinnem po Ślęzie to chętnie bym się dołączył. Miejscówka z 5 i 6 zdjęcia aż pachnie kleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tripad Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 Cóż, na moim odcinku do czasu niżówki słabo, kilka malych kleników, więc skierowałem się w okolice Żórawiny, tam zdecydowanie z wodą lepiej i lepsze wyniki też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 28 minut temu, Marienty napisał: gdybym wiedział, że łazisz ze spinnem po Ślęzie to chętnie bym się dołączył. Gdybym wiedział, że byś się chętnie dołączył, to bym dał Ci znać 😉 Zrobiłem sobie spacer po nowym dla mnie odcinku od Pasterzyc w kierunku Galowic. Miejscówki rzeczywiście pachną tam rybą. Ale próbowałem łowić grubo, więc klenia nie uświadczyłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tripad Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Jeszcze wczoraj pisaliśmy o Ślęzie o rybach, o miejscówkach, a dziś informacje o kolejnym zrzucie substancji ropopochodnych na odcinku miejskim... ręce opadają... A wczoraj miałem pisać o problemie związanym wlaśnie z zanieczyszczeniem. Nie wiem czy ktoś zauważył jak wygląda zrzut chyba przerobionego ścieku z oczyszczalni w Żòrawinie, ale mam nieodparte wrażenie, że nie różni się niczym od Warszawskiej czajki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Rzadko w tym roku Ślęzę wybieraliśmy za cel. Dzisiaj próbowaliśmy klenia, ale zaliczyliśmy tylko kilka maluszków. Syn przerobił zestaw na lekko, zrobił trochę czekoladowej zanęty i zaczął niezłą zabawę z drobnicą. Setki uklei i krąpi a co jakiś czas płocie i to takie powyżej 20cm. W pewnym momencie w jego miejscówce nastała cisza. Kazałem mu rzucić daleko w inne miejsce i przechwyciłem od niego błyskawicznie złowioną uklejkę. Stalka, hak i gruntówka rzucona w miejsce gdzie ustały brania : 52cm, nie jest to okaz, ale cieszy w tej rzece. Szczególnie, że inni wędkarza raportują podobnie. Niech rosną 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 30 Grudnia 2020 Share Napisano 30 Grudnia 2020 Dziś upolowane na zakończenie sezonu dwie reklamówki pamiątek i pamiątkowy klenik. Ah... gdyby tak ta rzeczka nie zarastała, gdyby było w niej więcej wody, gdyby tak nie śmiecili - takie mam życzenia na Nowy Rok 2 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 2021-01-14 czwartek. Krótki spacer wzdłuż Ślęzy. Rzecz jasna ze spinningiem;) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Mroźno, ale wzięło mnie też na spacer i to nawet z rybką. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 17 Stycznia 2021 Share Napisano 17 Stycznia 2021 ładny, ja też wczoraj próbowałem ale Jaceen tu u mnie ślady porobił i chyba wszystko pokłuł spryciarz jeden ;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 Dłuuugi spacer od Wabco do ul. Wałbrzyskiej i z powrotem. Razem jakieś 7 km po błocie i slalomem między psimi kupami. Łowienia było bardzo mało. Dosłownie w kilku miejscach. Sprawdzałem małe przybrzeżne "kieszonki" i spowolnienia. Na tym odcinku nie ma tego dużo przy tym stanie wody i nie było ochoty nad każdym potencjalnym w klenia miejscem się pastwić. Miałem dwa brania. Jeden klenio spadł po krótkim holu, ale drugiego udało się wyjąć (ok. 35 cm). Skuteczną przynętą okazał się wobler Lovec Rap 4 cm prowadzony dość płytko nad zanurzonymi trawami. Klenik przygiął wędkę Favorite Balance do 7 g. pzdr 👊 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 6 Lutego 2021 Share Napisano 6 Lutego 2021 Dziś na zero, woda zimna i szybka, ale spacer zaliczony - dobry uczynek zaliczony - śmieci nieco zebranych i kormorany przestraszone (w okolicy autostrady i wyścigów konnych stado kormoranów bytuje - przynajmniej z 10 szt - zaglądajcie tam - płoszcie je to może nieco kleni zostawią - bobry nie śpią ale one kleni nie obronią) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 13 Lutego 2021 Share Napisano 13 Lutego 2021 Jest ich naprawdę dużo i nic się dziady nie boją!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 13 Lutego 2021 Share Napisano 13 Lutego 2021 Też je dziś widziałem, fajne ptaszki tylko jakby nieco za duże jak na taki siurek. 🙄 Pocieszenie jest takie, że skoro jedzą tu, to nie jedzą gdzie indziej - tak czy inaczej gdzieś by jadły "nasze" ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 trudne początki - wczoraj 1,5h na Bystrzycy, dzisiaj podobnie na Ślęży bez kontaktu. Woda na Ślęży jakiś taki fajny przejrzysty kolor złapała ale pełno spacerowiczów i ludzie z okien nowych bloków jakby człowiekowi przez ramię zaglądali (ah ten rozwój miasta ...... ) (jak zwykle nieco puszek i butelek do śmietników powyrzucałem to czas z eko-korzyścią spędzony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carloss83 Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 Ja podczas ustawiania woblerów nadepnąłem niechcący na kupę łusek kleniowych. Hmmm pomyślałem jest coś na rzeczy. Mała przyczajka i dostrzegłem z wału dwa stadka kluseczek. Rybka na mierzona więc tylko się ciepłej zrobi trzeba będzie przy atakować. No chyba, że ktoś mnie uprzedzi. Obawiam się, że ryba niestety nie wróci do wody 😳 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 o to kormorany wszystkich nie wyjadły - jest motywacja To ciekawe - rozumiem że stały już tak płytko że można było je dostrzec "na oko"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi