szczupak28 Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Pisałem z kolegą z Kłodzka to u niego już 2 dni leje a w Krakowie susza........ Mysle że młodziutkie opieńki to super grzybki na każdą okazję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 16 Września 2012 Share Napisano 16 Września 2012 Niedzielne udane grzybobranie. Wiele podgrzybków musiało zostać w lesie, bo były mocno zaatakowane przez skoczogonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 A u nas susza....Nawet ,,Psich" nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viragolo Napisano 18 Września 2012 Share Napisano 18 Września 2012 W opolskim spokojnie można zbierać grzybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 26.09.2012r Zacząłem od kilku koźlarzy i dla uzupełnienia koszyka dobierałem maślaki. Trafiło się też kilka opieniek, podgrzybków i borowik. Im dłużej w lesie, to robiło się kolorowo i mocno „aromatycznie”. Ogólnie mówiąc, rewelacji nie było, ale 27 koźlarzy, kilka podgrzybków, borowik i maślaki. Około 3 kg w jednym koszyku. Miejscowi mówią, że nawet koźlarzy zaczyna brakować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 2 Października 2012 Share Napisano 2 Października 2012 2012.10.02 Zaczęły pojawiać się maślaki zwyczajne. Sporo młodych koźlarzy zostało w lesie (totalne sito). Po kilku dniach sprawdziłem ponownie "miejscówki". Sześć godzin w nogach i uzbierałem koszyk przeważnie koźlarzy, ok. 5kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 zbiera się jak zawsze super, tylko weź to później obierz masakra u mnie także wysyp ale daruje sobie raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 6 Października 2012 Share Napisano 6 Października 2012 A u mnie nadal brak wysypu i straciłem już na niego nadzieje. W tym roku grzyby na Wigilię będą kupne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 6 Października 2012 Share Napisano 6 Października 2012 zbiera się jak zawsze super, tylko weź to później obierz masakra Zgadza się, przyjemnie jest zbierać grzyby. Dodatkowo jak jest wysyp, to ludziska nie mogą się pohamować od nadmiaru. Ja jakoś nie narzekam, bo w lesie robię dokładną selekcję i w domu praktycznie pozostaje tylko delikatna kosmetyka. Wypraktykowane mam, że średni koszyk wystarcza na cztery sita suszarki z Niewiadowa i na sos ze świerzych grzybów. Kilka wypadów wystarcza, by do następnego sezonu korzystać z własnych zbiorów i przeglądnąć galerię zdjęć w zimowe wieczory. W piątek byłem chyba przedostatni raz i i wnioskuję, że zaczyna się wysyp. Sporo małych podgrzybków brunatnych, maślaków zwyczajnych, podgrzybków aksamitnych a maślaków sitarzy, to nikt nie zbiera. Ci co mogą, to niech korzystają. Ja dopiero za tydzień się wybieram. Może jeszcze coś uda się dozbierać. Poniżej zbiory z piątku 2012.10.05. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Moje dzieciaki też już zbierają na całego. Mamy miejsce blisko drogi i smerfy mają frajdę z grzybobrania Wczoraj rano byłem w opolskich stronach. Wielkiego wysypu nie ma, pojedyncze podgrzybki, prawdziwki, ale najwięcej kozaków w brzozach. Każdy z nas pozbierał po 3/4 dużego kosza. Ogromne ilości ludzi w lesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 7 Października 2012 Share Napisano 7 Października 2012 Jacen piękne grzybki w twej okolicy.........widać że jesteś dominatorem w tym dziale u mnie też jest mase grzybów , zwłaszcza podgrzybków i prawdziwków.Ostatnio mama z siostrą przyniosły 3 koszyki bo na reszte braklo im miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viragolo Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 U mnie ( Opolskie ) również piękne Borowiki i Podgrzybki rosną. A Czubajek Gwiaździstych i Czerwieniejących jeszcze więcej niż Podgrzybków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 O ile się nie mylę ten ze zdjęcia jest pod ścisłą ochroną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viragolo Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Mylisz się na szczęście, Borowik Ceglastopory nie jest pod ochroną Spotykam je w miarę regularnie u mnie w okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Rany ale Wam zazdroszczę - u nas susza, Wisłę można miejscami w poprzek przejść, choć niby trochę popadało, to za to zimno i nici z grzybów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 9 Października 2012 Autor Share Napisano 9 Października 2012 Wisłę można miejscami w poprzek przejść, I Ty Brutusie przeciwko mnie.... Aniu skąd się biorą takie stwierdzenia? Ostatnio kilkanaście razy tłumaczyłem znajomym, że nie da się przejść Wisły w poprzek nawet przy obecnym stanie wody. Jest to po prostu niemożliwe ze względu na to, że zawsze jest gdzieś rynna którą płynie główny nurt i głębokość w takich miejscach to koło 2-3 metrów. I nie sądzę aby w Stolyby Wisła była znacząco inna od tej krzyżackiej choć niby trochę popadało, to za to zimno i nici z grzybów... A może warto jechać. U nas też popadało i jest wysyp czarnych łebków, prawdziwków Tak więc śmigaj do lasu i szukaj a będzie Ci dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Panowie zatrzęsienie grzybów...w końcu prawdziwy wysyp u mnie czarne łebki i kozaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 11 Października 2012 Share Napisano 11 Października 2012 Potwierdzam jest tyle grzybów ,że mieszkając w tym miejscu od 20 lat nie mailem grzybów pod domem a teraz znalazłem 2 prawdziwki i 3 kozaki.Jutro jadę na swoje miejscówy ale spodziewam się naprawdę Eldorada, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 Zgadzam się grzybki się pokazały w calej Polsce i również są na Dolnymśląsku i w Wielkopolsce. Głównie podgrzybki malutkie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 I ja wczoraj byłem na grzybach. Trzy godziny w lesie i nazbierałem. Większa część to podgrzybki nazywane zajączkami (te mniej wartościowe podgrzybki brunatne które od lat nazywam "grabowioki" ) , dużo kani i opieńki. Co ciekawe opieńki rosły na sośnie która straciła korę , całe drzewo do tej wysokości obrośnięte było właśnie opieńkami , zdjęcie w przypadku posiadania aparatu byłoby pierwsza klasa ale miałem tylko telefon który zdjęć nie robi , nazwijmy to że robi tylko pamiątki. Grzyby tzn podgrzybki i kanie prawie zasuszone , opieńki w marynacie trzy słoiki - były tak młode i jędrne że robiłem z całymi nożkami (szkoda było obcinać). Spacer w lesie niesamowity , ileż świeżego tlenu i pozytywnego zmęczenia - prawie jak na rybach. Jutro jede z dzieciorami- trzeba ich też pozytywnie przemęczyć i dotlenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 Ja dzisiaj 2 pełne kosze grzybów superaśny dzień! Masa rydzów, sporo opienek, ceglastoporych i maślaków. Kilka kozaków czerwonych i podgrzybków. Sporo "zajączków" i na dodatek wszystko czyste! Niewiele odpadło ( ok 10%) W kategorii najważniejszej, 40 prawdziwków te dwa mają razem równiusie kilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Powiecie co to za grzyby bo wmawiają mi że to szatany a ja już całkiem zwariowałem od tego wmawiania. Sorry za jakość ale po kliknięciu na zdjęcie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 To nie szatany a goryczniaki.. Poliż je od spodu, powinny byc gorzkie. Nie sa trujace, ale niejadalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandieres Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Tylko na drugim zdjęciu są goryczaki pozostałe dwa zdjęcia to prawdziwki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Panowie jestem załamany pojechałem na moje ,,miejscówy " 4h łażenia i ANI JEDNEGO GRZYBA!!! Jakiś gość podobno znalazł 50 kozaków w jednym miejscu reszta na tydzień chodzenia kilka prawdziwków. Jestem załamany. I pora z tego wyciągnąć wnioski. I brzmią następująco albo w mojej miejscówie już grzybnia jest przemarznięta i jest po ptokach (nie biorę pod uwagę kilkadziesiąt kilometrów dalej znajomy nazbierał tyle grzybów ,że szok) , albo prawdziwe pustkowie grzybowe.Nigdy nie było tam bogato z grzybami ale aż tka źle to jeszcze nigdy nie było.Konkurencja nie jest zbyt duża śmiem twierdzić ,że zdecydowanie mniejsza niż jeszcze kilka lat temu. Co jest grane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi