Lemiux Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Koledzy proszę o pomoc w identyfikacji. Grzybki rosną w ogromnych grupach, wszystkie mają pod spodem gąbkę, nie mają gorzkiego posmaku. Czy jest to grzyb jadalny ? Podobne do maślaka żółtego, lecz nie do końca jestem tego pewien. Proszę o opinie tylko tych którzy na pewno wiedzą co to takiego, sprawa życia i śmierci ;P Jaceen, jadalne czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Lemiux, na moje oko maślak sitarz. Bez rewelacji, ale jadalny. Po ugotowaniu powinien powinien zrobić się ciemny, bordowo-fioletowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sez Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Też wygląda mi na "sitaka", m. żółty ma pierścień na trzonie, którego tu brak. Duże bardzo często robaczywe - nawet przy zdrowym trzonie kapelusz potrafi być dziurawy. Jak już Tomek napisał bez rewelacji, ale często przy braku grzybów szlachetniejszych, te cięło się hurtowo żeby nie wracać na pusto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiux Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Dzięki za podpowiedzi. Może jeszcze ktoś się wypowie ? Gdybym nie odpisywał to znaczy że je zjadłem ;P Dobra cwaniaki, kto ma suszarkę do grzybów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Lemiux, na forach grzybowych, tych wiodących, są tematy w których udzielają się wytrawni znawcy. Robią to bardzo chętnie, gdyż jest to sprawa, jak piszesz życia i śmierci Wklejasz fotki jak tu z zapytaniem i bez odpowiedzi nie zostaniesz. Dla mnie też Twoje zbiory wyglądają na maślaka sitarza. Owocniki te występują w poważnych ilościach. I racją jest, że czasami ratują wyprawę do lasu. Właśnie widzę u Ciebie podgrzybki, prawdziwki i chyba koźlarza a maślaki pozyskane jako uzupełnienie. Wiele osób podczas masowego występowania innych grzybków pomijają te maślaki. Dość często się zdarza, że na dwadzieścia zebranych jeden jest bez lokatorów. I powtórzę Seza, nóżka zdrowa, tniesz kapelusz i same dziury . Jak dla mnie, w tych lasach po których się poruszam, te maślaki są oznaką właściwego sezonu grzybowego. To sprzed kilku dni zanim zaczęło lać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiux Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Jaceen ty sobie z nas jaja robisz. Jeździcie na grzyby całym autobusem ludzi, potem fotografujesz zbiory wszystkich i wciskasz że to tylko twoje muchomory(całkiem jak ja z rybami ;P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Jednak Twój wywiad kiepsko działa ;P W tym przypadku w autobusie było tak wesoło, że niewielu zdołało z niego wysiąść. Trzeba było się ratować zakupami u miejscowych. Więcej nie mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Po weekendowych prawdziwkowo-podgrzybkowych wypadach wczoraj w południe postanowiłem odwiedzić rydzowe miejscówki. Około półtorej godziny w lesie, niesamowity wysyp rydzów, głównie średnie i małe. Miałem nosa, że zabrałem awaryjną reklamówkę, bo koszyk szybko się zapełnił. Rydze rosły w mniej więcej takich stadach: W tak zwanym międzyczasie trafiało się pare prawdziwków i sporo podgrzybka. Dawno nie byłem na rybach, ale przy takim wysypie konsekwentnie ciągnie mnie do lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin26Wro Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Jacen konkurs dla Ciebie, jestem pewny ,że go wygrasz ze swoimi fotkami http://wroclaw.naszemiasto.pl/artykul/ruszyl-pleamy-na-wasze,2407867,art,t,id,tm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spławik91 Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Po weekendowych prawdziwkowo-podgrzybkowych wypadach wczoraj w południe postanowiłem odwiedzić rydzowe miejscówki. Około półtorej godziny w lesie, niesamowity wysyp rydzów, głównie średnie i małe. Miałem nosa, że zabrałem awaryjną reklamówkę, bo koszyk szybko się zapełnił. Rydze rosły w mniej więcej takich stadach:Obrazek W tak zwanym międzyczasie trafiało się pare prawdziwków i sporo podgrzybka. Dawno nie byłem na rybach, ale przy takim wysypie konsekwentnie ciągnie mnie do lasu Dżizas jaka grupka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 15 Września 2014 Share Napisano 15 Września 2014 Jacen konkurs dla Ciebie, jestem pewny ,że go wygrasz ze swoimi fotkami Dzięki za info, ale z moim sprzętem małe szanse 2014.09.15 We Wrocławiu zaczął się sezon na kanie. Dostałem info od forumowego kolegi i wybrałem się na spacer w sprawdzone miejsce. Kilkanaście trafiło już na patelnię. Reszta jest na dysku i będzie cieszyć oko w galerii grzybowej. Były miejsca, że trafiały się w grupkach po 20-30 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Września 2014 Share Napisano 15 Września 2014 jaceen, pięknie to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 28 Września 2014 Share Napisano 28 Września 2014 W dolnośląskich lasach od kilku dni trwa wysyp. Grzyby makabrycznie zaatakowane skoczogonkami. Bardzo ostra selekcja w lesie, a w domu i tak jeszcze dużo odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 28 Września 2014 Share Napisano 28 Września 2014 jaceen, Piękne zbiory. U nas niestety już dawno po wysypie. Jedynie trochę żółtych maślaków można spotkać. Ale jest nadzieja, bo dobrze popadało a dziś już mocno grzeje słonko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 Podgrzybkowe szaleństwo powoli mija, to można spokojnie buszować po lesie w poszukiwaniu portretów. Na parkingach pusto, w lesie cisza i wielka przyjemność spotykać takie okazy, jakie w "pigułce" przedstawiam. Grzyby nie były najlepszej jakości, ale w porównaniu do tegorocznych podgrzybków, to kosmos. ___________________________________Muchomorów nie jemy, tylko oglądamy _____ jaceen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 1 Października 2014 Share Napisano 1 Października 2014 Hej,dopiero co zobaczyłem ten temat, i jaceen, graty za ładne foty. Ja od siebie dodam że w tym sezonie moje babki,córa z żonką pobiły rekord zbiorów. Jeżdziły dosłownie co 2 dzień,na 2-4 godz, w okolicach do 10 km i mamy ususzone ponad 10 kg podgrzybków i prawdziwków. Najgorsze w tym całym ambarasie jest to że jeszcze pierogów nie zrobiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fishrun Napisano 19 Listopada 2014 Share Napisano 19 Listopada 2014 ja dopiero od niedawna zbieram. Mam nadzieję, że jeszcze trochę pożyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 14 Grudnia 2014 Share Napisano 14 Grudnia 2014 Ten sezon nie był łaskawy w porównaniu do tamtego moje zbiory to jakieś 5% i ratuje je ...maj , gdy nigdy do tej pory grzybów nie zbierałem. Na uwagę zasługuje jeszcze ogromnych rozmiarów prawdziwek rosnący ,,do góry nogami" pod skarpą. Niestety cały robaczywy. Ale spokojnie można powiedzieć ,że największy jakiego do tej pory znalazłem. Może za rok będzie lepiej . Dziękuje przy okazji za informacje dotyczącego tego forum z poradami dotyczącymi grzybów. W tym roku w sumie zebrałem prawie wiaderko grzybów bardzo podobnych do kurek ale różnica była praktycznie tylko jedna gąbka pod spodem zdjęć brak w następnym roku postaram się o zdjęcia i zamieszczę tam może coś doradzą. Zresztą warto fotografować grzyby bo nie wiem jak Wam ale mnie czasem trafiają się naprawdę dziwne grzyby rok temu maiłem do czynienia na podłożu bardzo zawodnionym z grzybami ,które przez wodę straciły kolor i stały się półprzeźroczyste do tego stopnia ,że ich nie zebraliśmy bo baliśmy co to jest. Dodatkowo z wody można było je wykręcić tak piły wodę. Podejrzewaliśmy podgrzybki , ale pewności brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobekfooto Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Ale przecież sezon na grzyby się jeszcze nie skończył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 13 Lutego 2015 Share Napisano 13 Lutego 2015 Grzyby piękne nawet zimą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 11 Marca 2015 Share Napisano 11 Marca 2015 Kumpel poodbno nazbierał z mieisąc temu w lesie...boczniaków....żyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maszkaron Napisano 13 Marca 2015 Share Napisano 13 Marca 2015 Nad Wisłą było sporo zimówek. Jeszcze w lutym był wysyp. Pytanie, czy ktoś to zbiera jak w ziemi tablica Mendelejewa. Co do sezonu, to rzeczywiście tragedia. Mam jeszcze słoiczki z wcześniejszego roku, a w 2014 musieliśmy kupować grzyby na Święta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Underdog Napisano 14 Marca 2015 Share Napisano 14 Marca 2015 Ja muszę się wybrać jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capacity Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 Poprzedni rok był tragiczny, oby w tym wysypało porządnie grzybkami. Mmmm ta pizzaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Marca 2015 Share Napisano 15 Marca 2015 Poprzedni rok był tragiczny, oby w tym wysypało porządnie grzybkami. Mmmm ta pizzaaa Tragiczny? Przełom sierpnia i września był rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi