oldBolo Napisano 22 Września 2018 Share Napisano 22 Września 2018 22 godziny temu, Darek 1 napisał: Miałeś się ze mną skontaktować.... Nie chciałem tak naciagać na info - troche chciałem sam pochodzić aby nieco zrównoważyć komunikację Byłem też dzisiaj - dużo drobnego klenia połowiłem. Jedno - Dwa miejsca obczaiłem gdzie te większe stoją ale mnie olały albo ich tam dziś nie było. Lubię lowic małe klenie bo lubię jak jest sporo brań dlatego pewno zwykle łowię w miejscach za płytkich na grubasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Dzisiaj szybki wypad na Bystrzycę, taki trochę sentymentalny bo dopiero w przyszłym roku na nią znowu zawitam. Woda zimna, ciśnienie poszło drastycznie w dół i ryby przestały żerować. Miałem parę mocniejszych szarpnięć ale to chyba takie kontrolne pukanie....myślę sobie....pożegnam rzekę o kiju, no trudno. Parę rzutów w mocniejszy nurt i zapina się bolek, mały 45 cm, to nie potwór jakie łowi Michał ale zawsze coś i nie wracam znad wody na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 Koledzy, czy wiecie coś o zmianach przepisów dotyczących połowu ryb na rzece Bystrzyca we Wrocławiu? Zaraz będzie luty i zacznę "czesać" rzeczkę, ale nie chciałbym spotkać się z niemiłym zaskoczeniem podczas kontroli , że czegoś nie wiedziałem bo się zmieniło od 2019 r, choć jak długo tu łowię nigdy nie miałem kontroli, no chyba że brać pod uwagę zdarzenie, gdzie zgłosiłem padłego dzika w wodzie i wtedy przyjechali strażnicy z policją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 26 Stycznia 2019 Share Napisano 26 Stycznia 2019 Jak sytuacja na Bystrzycy? Idzie łowić czy tak jak na Odrze płynie kra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 26 Stycznia 2019 Share Napisano 26 Stycznia 2019 Jak sytuacja na Bystrzycy? Idzie łowić czy tak jak na Odrze płynie kra? Płynie jeszcze kra, ale od Marszowic połowimy od lutego 😊 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RexHunt Napisano 26 Stycznia 2019 Share Napisano 26 Stycznia 2019 dokładnie lepiej się zapoznać z zasadami wędkowania na tej rzece...Tarlisko jest od zespołu elektrowni do ujścia więc cierpliwości. Poza tym wszędzie albo oblodzone albo kra płynie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 3 Lutego 2019 Share Napisano 3 Lutego 2019 2h z rana na Bystrzycy. Pierwsza miejscówka - moja bankowa z zeszłego roku - wysoka burta z biegnącą wzdłuż niej rynną i z przewieszonym drzewem. Na tym odcinku rzeka podmywa brzeg na tyle, że dwa drzewa w tym roku zwaliły się do wody. Klenie takie miejsca lubią i dzisiaj się to potwierdziło. 3 kluski około 35cm wyszły z tego samego dołka. To daje energię do dalszych poszukiwań. Kolejna miejscówka w zeszłym roku dała mi dużego klenia, który spiął się przy brzegu. Odcinek z silnym nurtem ale jest jedno małe miejsce z dołkiem i spowolnieniem - przy samym brzegu pod korzeniami drzewa wrastającymi w rzekę. Branie energiczne a po zacięciu czuję, że osobnik większy i ma ochotę powalczyć. Nie ma jeszcze pięćdziesiątki w tym roku, ale 45cm na przywitanie z Bystrzycą sprawiło mi ogromną frajdę. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 3 Lutego 2019 Share Napisano 3 Lutego 2019 Tak się zastanawiałem czyje to ślady mijałem popołudniu :). Szacun. U mnie niestety tylko jedno puste branie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackbeth Napisano 27 Lutego 2019 Share Napisano 27 Lutego 2019 Hej, Wczoraj zapłaciłem kartę, odebrałem rejestr.. i chyba głupi jestem. Zapłaciłem składkę niepełną bo górskich rzek nie potrzebuję... ale jest Bystrzyca. Odcinek jaki mnie interesuje to od Marszowic do ujścia. I tutaj w rejestrze jest to tak zapisane, że nic nie zrozumiałem:) Dzisiaj zadzwoniłem do naszego okręgu, i dostałem odpowiedź, że Bystrzyca od Marszowic do ujścia do Odry jest rzeka nizinną, więć mając składkę niepełną można tam łowić. Ile w tym prawdy nie wiem, papieru na to nie mam, tylko telefon. Ktoś potwierdzi albo zaprzeczy? ? W moim kole też nie wiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 27 Lutego 2019 Share Napisano 27 Lutego 2019 Na tym odcinku Bystrzyca ma status rzeki nizinnej więc nie potrzebujesz opłat na wody górskie . Po wyżej elektrowni już jest wodą górska więc się nie łapiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackbeth Napisano 28 Lutego 2019 Share Napisano 28 Lutego 2019 Dzieki, tak myślałem.. bo w rejestrze jest napisane trochę tak, jakby całą byłą górska aż do ujścia.. chyba jest błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aadicc Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 Cześć, prześledziłem uważnie cały wątek, ale widzę, że skupiacie się głównie na odcinku poniżej Mietkowa. Czy znajdzie się tu jakaś dobra dusza, co podpowie początkującemu spiningiście, jak zabrać się za odciniek powyżej Mietkowa? Dzisiaj zrobiłem pierwsze rozeznanie pomiędzy ujściem Piławy, a Pankowem - 0 ryb i 0 brań niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rush111 Napisano 4 Marca 2019 Share Napisano 4 Marca 2019 17 godzin temu, aadicc napisał: Cześć, prześledziłem uważnie cały wątek, ale widzę, że skupiacie się głównie na odcinku poniżej Mietkowa. Czy znajdzie się tu jakaś dobra dusza, co podpowie początkującemu spiningiście, jak zabrać się za odciniek powyżej Mietkowa? Dzisiaj zrobiłem pierwsze rozeznanie pomiędzy ujściem Piławy, a Pankowem - 0 ryb i 0 brań niestety... Witam. Ja byłem na Bystrzycy poniżej ujścia Piławy jakieś 2 lata temu i podobnie zero kontaktu z rybą , nawet wzrokowego I to samo zresztą na przyujściowym odcinku Piławy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RexHunt Napisano 5 Marca 2019 Share Napisano 5 Marca 2019 Bystrzyca jest wytrzepana od dołu do góry taka smutna prawda.Zostało co nieco klenia jazia,jakieś tam boleniki i szczupaczki wszystko co się uchowało.Kraina pstrąga i lipienia jest tylko na tablicach bo nie będę pisał o lipieniach rzędu 15-20cm które nieliczne tam występują do czasu kiedy nie wylądują w przewodzie pokarmowym. Nie ma tam czego szukać.Zapomniał bym dodać o trociach też już można zapomnieć...wiadomo czemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aadicc Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 rush1111 i RexHunt dzięki za informacje. Wygląda na to, że w Bystrzycy i Piławie tylko bobry są i mają się dobrze. W weekend sprawdzę czy są ryby w rzece na "S", a Bystrzyce sobie odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RexHunt Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Byłem na strzegomce w tym roku.Urokliwa rzeczka z potencjałem nic ponad to:) też jest lipa przynajmniej w obecnym okresie...Może latem jest szansa coś tam złowić ale lata świetności ma już za sobą więc nie ma co liczyć na wielkie sukcesy.Bezrybie niestety weryfikuje szybko wędkarza bo co by do wody nie wrzucił i kilometry przeszedł to i tak to samo.Musiał byś jechać poniżej Strzegomia tam jeszcze kilka lat temu można było coś trafić jakieś niewielkie pstrążki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Środa 6 marzec i dreptanie poniżej Marszowic. Ciężko w tym sezonie. Łowiłem między godz. 14-18 i tylko dwa brania. Większy klenik 35 cm na woblera Perch-long 45 mm Lovec Rapy. Trzeba teraz Ślęzę odwiedzić;) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Myślę, że obecnie wpływ mają warunki pogodowe. Najpierw bardzo wysokie ciśnienie, potem bardzo niskie. Byłem codziennie za kleniami - Bystrzyca, Ślęza, Odra i efekty naprawdę marne. Dopiero dzisiaj, gdy niskie ciśnienie stabilnie trzyma od kilku dni, klenie mi się ruszyły. Żerują delikatnie, ale wolne prowadzenie przy dnie, myślę że już by je mogło prowokować. Kilka cieplejszych dni i powinny zacząć podnosić się agresywniej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Panowie....jestem 2 razy w tygodniu na Bystrzycy poniżej Marszowic i powiem tyle....takiej lipy nie pamiętam jak długo łowię na tej rzeczce. Pozdrawiam wytrwałych. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Dzisiaj 3 godz nad Bystrzycą, no i rybki się ruszyły. Złapał się szczupły około 60...nie mierzyłem tylko delikatnie wypiąłem w wodzie, no i 2 klenie, w tym jeden wypiął się pod nogami, drugi sportowa 30 pozował do zdjęcia. po puszczeniu kanapki na wodę widziałem jak kilka kleni podpłynęło i zaczęło skubać chlebek....zaczęło się coś dziać, idzie ku lepszemu choć pogoda nie zachwyca. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 21 Marca 2019 Share Napisano 21 Marca 2019 Dzisiaj szybki wypad na 2 godzinki po pracy, okazuje się że klenie powoli ustawiają się przy bystrzach. Brania są bardzo delikatne, wręcz skubanie, ciężko to zaciąć w punkt. Ładna kluska wypięła mi się pod brzegiem, ale parę wyholowałem, nawet jeden 40. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 trudno zrobić (telefonem) dobrą fotkę dla bolków z Bystrzycy - ale są na tarle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Klenie z Bystrzycy zaginęły? Nikt już nie łowi? Dziś poszedłem z muchą z poczuciem, że w tym roku (po zeszłorocznych pierwszych testach) to idę jak po swoje. Niestety nie za bardzo mogłem ustalić gdzie stoją. Znalazłem tylko dwa małe stadka i z każdego po jednej sztuce klenia się udało skusić (max 35 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aadicc Napisano 25 Kwietnia 2019 Share Napisano 25 Kwietnia 2019 Nie wiem jak na Bystrzycy, ale na jej prawym dopływie mają się dobrze. Widziałem już maluchy skaczące za owadami i ryby zbierajace owady z powierzchni. Ryby stały na płytkim prostym odcinku. Wielkościowo podobnie jak u Ciebie - do 30-35 max. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom@ha Napisano 26 Kwietnia 2019 Share Napisano 26 Kwietnia 2019 Mnie Bystrzyca każdej wiosny zaskakuje i jeszcze nie zdarzyło mi się, żebym łowił "z marszu" w tych samych miejscach, gdzie poprzedniego sezonu miałem niemal pewne miejscówki. Na razie bez okazów, ale mam już upatrzone stada. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi