dominik poznan Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Damian21, Hak nr. 10 o godz 14 dziś próba na miękką szczytówkę . Co do sygnalizatora to były jasne sytuacje kiedy zaciąć brania wyglądały dużo pewniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 podwieszana bombka o minimalnej wadze(np. z pileczki do tenisa stolowego) i nie za gruba zylka(np. 0,18) pokaze najdelikatniejsze branie bezbłędnie, przy czym nie wyczuje oporu szczytówki Skoro bombka będzie miała minimalną wagę to jak napnie żyłkę? Piłka do tenisa stołowego nie napnie nawet żyłki 0,12 na długości 10m, nie mówiąc już o normalnym łowieniu na koszyk przy większych odległościach. Podwieszane sygnalizatory są dobre, ale DS. lepszy . Za to bombki bezbłędnie spisują się przy łowieniu węgorzy, ale to już inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 jak przy łowieniu karasi wchodzą mi karpiki to też dokładam do feedera bombkę samowypinającą, bo inaczej nie zdążyłbym zaciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Dziś próba zakończona powiedzmy lepszymi braniami na miękką szczytówkę brały ładne Krasnopióry ,brania bardzo łapczywe bez wypychacza nie do wypięcia z haka szczytówka uginała się dość widocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 No i dobrze, skoro połowiłeś to już wiesz jak wyglądają brania Teraz tylko praktyka, i będzie coraz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 ja tam lowiac na bombke mialem zdecydowanie wiecej nieudanych zaciec, niby zacinajac kijem prostopadlym do brzegu mamy wieksza sile, ale nim wybierzemy luz, to ryba zdarzy sie sploszyc, a tak krotki pewny ruch i sztuka siedzi .... oczywisce nie mowie, ze bombka to nieporozumienie, bo jest calkiem calkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaroufo Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Witam… Napaliłem się na DS !!! Po przestudiowaniu chyba większej części forum, biorąc pod uwagę opinie wielu bardziej i mnie doświadczonych forumowiczów mój wybór padł na : 1. Wędzisko KONGER CARBOMAXX FEDER 3,60m 120g http://www.allegro.pl/ite...lka_gratis.html MIKADO GOLDEN LION ULTRA FEEDER 3,6m 100g http://www.allegro.pl/ite...100_gratis.html 2. Kolowrotek KOŁOWROTEK Z WOLNYM BIEGIEM ABU GARCIA 105 FR http://www.allegro.pl/ite...runt_od_ss.html KOŁOWROTEK Z WOLNYM BIEGIEM ABU GARCIA 103 FR http://www.allegro.pl/ite...cia_103_fr.html 3. Żyłka TRABUCCO T-FORCE FEEDER 0,20mm 4. Podpórki Podpórki takie jak na poniżej zamieszczonej fotce posiadam, ponieważ jak do tej pory łowiłem na gruncik, ale z sygnalizatorem brań… http://www.allegro.pl/ite...o_8002_061.html Jak nie będą pasowały do tej metody to żaden problem zmienić je… Proszę o poradę, czy taki sprzęcik będzie ze sobą sie zgrywał… Jak ustawiamy wędzisko, wyczytałem, że najlepiej poziomo, ale czy równoległe z brzegiem, czy pod jakimś kątem ?? Nadmienię jeszcze, ze moim łowiskiem najczęściej jest zbiornik zaporowy – Jezioro zaporowe Pierzchały na rzece Pasłęce. jeziorko stosunkowo głębokie, głębokość przeważnie 5-8 metrów. Dno mulisto-piaskowe, z rożnego rodzaju skorupiakami. Uciąg wody jest różny, od wód praktycznie stających w zatoczkach po wody średnio płynące, nawet i szybkie (przy moście) Ryba tam występująco to przeważnie leszczyk, ale i łopaty się zdążają, ładna gruntowa płoć, węgorz i wszędobylski krąp, nawet ładny. Kilka lat temu zarybiony też karpiem i sumem (już kilka razy słyszałem jak rwały zestawy…) W razie złego toku myślenia, wyboru sprzętu nie szczędźcie mi krytyki… Zniosę raczej wszystko… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Jak ustawiamy wędzisko, wyczytałem, że najlepiej poziomo, ale czy równoległe z brzegiem, czy pod jakimś kątem ?? To temat rzeka (sporo było już na forum). Generalnie na wodzie stojącej (bez uciągu) ustawiam równolegle z brzegiem, choć są wyjątki. Jeżeli łowię na dwie wędki "aktywnie" czyli druga jest spławikówką lub gruntówką na białą rybę, to ustawiam kij nawet pod kątem 45 stopni w stosunku do brzegu. Nie wpływa to znacząco na skuteczność DS-a a pozwala łowić na dwie wędki aktywnie, bo szczytówkę obserwuje się kątem oka. Ten sposób ustawiania kija możesz zobaczyć w moim filmie (link w podpisie) czas 2:43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 a ja polecam, aby kat miedzy kijem a zylka byl lekko rozwarty, gdyz polecany przez wiele osob kat ostry bliski 90* troszeczke utrudnia zaciecie - ruch musi byc dluzszy i szybszy, natomiast przy takim, jaki proponuje brania sa i tak doskonale widoczne, a zacina sie nieporownywalnie lepiej co do kija, to uzytkuje mikado z serii ultraviolet i spelnia moje oczekiwania w 100%, ja akurat mam 3,6 lightfeedera 90g, chociaz charakterystyka kija sugeruje uzywanie szczytowek, ktore pozwalaja bezstresowo miotac koszykami z ok 30-40g obciazenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Mam nadzieje, że to dobry temat. Kupiłem wędkę do łowienia na bojkę/ gruntowo oraz z plaży - Cormoran Seacor Surf 3,90 M/ 250 G Wędka fajna, mocna. Tylko, że szczywtówka jest strasznie mocno twarda, nie wiem jak ja będe widział na plaży branie (zestaw denny, morski). Co zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Tylko, że szczywtówka jest strasznie mocno twarda, nie wiem jak ja będe widział na plaży branie (zestaw denny, morski). Co zrobić? Zarzucić i czekać na brania Bez obawy, będziesz widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 dokladnie j/w, nawet jakbys ustawil bokiem tepego teleskopa z w. szklanego za 30zl, to i tak bys widzial wiekszosc bran, problemy moga byc jedynie np przy subtelnym zasysaniu leszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Szczytówki mają różną grubość to ma wpływ na jej czułość? Chciałem dokupić dziś szczytówkę i okazało sie że wszystkie są cieńsze niż moja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Przeważnie tak, zalezy z czego są wykonane. Ale bierz, zawsze bd lepsza sygnalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 warszawa_24, Ale końcówkę mają cieńszą tą od strony wędki nie będą sie trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Napisałeś tak: okazało sie że wszystkie są cieńsze niż moja więc pomyślałem, że są poprustu delikatniejsze.Ale dobra, koniec oftopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Ale to chyba normalne przy Jaxon charisma że takie grube bo patrzyłem teraz na zdjęcia i tak mają warszawa_24, porównaj sobie w necie na fokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaroufo Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 jestem szczęśliwym nabywcą golden baya + trb 40... i mam pytanie : jak rzucać tym czyms (dodam, że koszyczek sam ma wagę 30g), żeby wrócić po pierwszym razem z taką samą ilością szczytówek całych z jaką się wyjechało ?? ten sprzęt taki delikatny sie wydaje, że strach się nawet zamachnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 jaroufo, a gdzie napisales jaki cw. ma kij ? jak znam zycie pewnie szczytowki nie sa oznaczone, z zaneta to juz masz kolo 2 uncji (oz) sprobowalbym drugiej od najlzejszej i zobaczyl jak sie zachowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaroufo Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Damian21 ma 140g cw... sa 4 szczytówki: biała, żółta/pomarańczowa, zielona i czerwona W sklepie Pani (naprawdę dobrze zna się na tym co sprzedaje) powiedziała, że jak ma cw 140g to najtwardsza spokojnie pociągnie 130g i tak w dół po kolej 110g, 90g i najmiększa 70g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 jaroufo, to przy najmiekszej niepowinno byc problemu, choc wazne jest tez czy lowisz an stojacej czy rzece, bo ak jest uciag to na pewno musi byc twardsza i organoleptycznie sprawdz zeby nie byla za mocno wygieta po ustawieniu zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 jesli najmiekksza mozna rzucic 70g, to albo szczytowki sa zle dobrane, albo dobrze znajacy sie sprzedawca strzelil gafe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaroufo Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 A. wędka równolegle do brzegu, szczytówka jak i żyłka kąt prosty do wędki... B. wędka równolegle do brzegu, szczytówka ukośnie do wędki, żyłka kąt prosty do wędki... C. wedka ukośnie do brzegu, szczytówka jak i żyłka kąt prosty do wędki... D. wedka ukośnie do brzegu, szczytówka ukośnie do wędki, żyłka kąt prosty do wędki... Dodam, że łowił będę na jeziorku zaporowym o słabym i srednim uciągu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Według mnie B i D jest dobrze. Szczytówka nie może być zbyt mocno wygięta, ja jeśli łowie na feeder to mex 0 1,5-2cm przyginam szczytówkę ,tylko o tyle abym mógł zauważyć branie do brzegu. Ja stosowałem metodę B (wędka na ukos) natomiast kolega z którym jeżdżę stosuje sp. D (wędka równolegle) i wyniki mieliśmy podobne. Piszę w czasie przeszłym gdyż drgająca najlepiej sprawdza sie na wiosnę gdy brania są delikatne, natomiast w pełni sezonu gdy brania są pewniejsze ,stosuję zwykłą gruntówkę z bombką i wyników wcale nie mam gorszych a niekiedy wręcz lepsze w porównaniu do kolegi który łowi na feeder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 jaroufo, wg angoli i ich teorii na temat połowu 'ds' optymalny kąt pomiędzy blankiem o żyłką powinien wynosić od około 90-110 stopni, z tym, że im dalej rzucasz na większe odległości powinien być bardziej zbliżony do 100-110, a przy bliskich odległościach do 90. A kwestia równoległości kija do brzegu , jest już umowna, i prawie nieistotna, bo wiadomo ,że gdy będziesz chciał łowić 'prawo skos' i zachować dobry kąt żyłki względem blanku to i tak kij nie będzie idealnie równoległy do lini brzegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi