Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sprzętowo zakończone u mnie ,teraz sprawdzam różne rodzaje wątróbki ,choć obawiam się że to ściągnie drobnicę sumową.:wink::cry:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Wędki mam, myślę że karpiówki Konger carbomax wystarczą. Ciężar wyrzutu do 120 gram, żyłka 0,35, a jeden z forumowiczów-stu6-60 dał mi namiary na sumową miejscówkę :wink: Dzięki Radek :wink:

Napisano

Ja muszę się przyłożyć :oops: Brakuje mi haków i nowej żyłki. Do tego wątróbka i inne smakołyki. Jestem umiarkowanym optymistą, bo sumiki jakoś odpuszczają na razie, więc jest nadzieja :mrgreen:

Napisano

Haki mam, a jeśli chodzi o smakołyki to zaufam martwej rybce na zestawie pater-noster, oczywiście dam znać jakie efekty miałem...

Napisano

Ja zakończyłem wczoraj właśnie sprzętowe zakupy. Teraz tylko coś na haka no i czekać na suma. Koledzy zamieszczajcie fotki z wypadów na suma i opis krótki byłbym wdzięczny więc czekam na wyniki i na sezon,,,, jeszcze raz powtarzam proszę zamieszczać fotki to pozwoli wyłonić mistrza hehe to taki joke ale naprawde zamieszczajcie ja jak coś złowię to też zamieszczę pozdrawiam/.

Napisano

Ja nie nęcę tylko siekam wątróbkę na bardzo drobne kawałeczki i wkładam do wielkiego koszyka zanętowego z obciążeniem około 100g. Nęcenie suma na rzece to nieporozumienie. Uciąg wody zatarga zanętę niewiadomo gdzie. A sumów nie jest zbyt dużo. Dlatego jak jest jeden w okolicach to powinien złapać mój hak a nie baraszkować po okolicach i wyjadać zanętę która płynie z nurtem wody.

W sobotę jadę łapać tą rybkę. Znowu tubylcy będą się na mnie dziwnie patrzeć jak wypuszczam suma do wody.

Pozdrawiam

Napisano
W sobotę jadę łapać tą rybkę. Znowu tubylcy będą się na mnie dziwnie patrzeć jak wypuszczam suma do wody.
Mam jedynie nadzieje że łowisz tam gdzie wolno łowić :cool: ,a jeśli łowisz już trochę na rzece to pewnie wiesz że rzeka to nie tylko nurt ,są miejsca z gdzie go prawie nie ma ,a tam gdzie teraz łowie to suma jest sporo ,a tak w ogóle to ostatnio Odra się "za su-miła" potwornie .
Napisano

Podczas ostatniej zasiadki na sandacza udało mi się podejrzeć suma. Pytam więc jak można łowić tą rybę z bardzo małego gruntu(ok 0,5m) bo na takiej głębokości przepływa on w mojej tajnej miejscówce ok 2 w nocy. Jakiej użyć przynęty i zestawu. Dodam jeszcze że okaz ma ok 1,5- 1,7 m.

Napisano
Podczas ostatniej zasiadki na sandacza udało mi się podejrzeć suma. Pytam więc jak można łowić tą rybę z bardzo małego gruntu(ok 0,5m) bo na takiej głębokości przepływa on w mojej tajnej miejscówce ok 2 w nocy. Jakiej użyć przynęty i zestawu. Dodam jeszcze że okaz ma ok 1,5- 1,7 m.
Zestaw spławikowy na żywca :wink:
Napisano

wszystko zależy jaka to miejscówa czy jak już zatniesz suma będziesz mógł iść brzegiem za nim czy jest dobre miejsce do lądaowania ryby...dlatego zestaw może być z żyłką 0.35 albo 0.50 ale jak masz kijek Karpiowy taki w granicach 3 LBS i żyłka 0.35-0.45 powinieneś dać rade i nie zapomnij o mocnym przyponie najlepiej ze stalowej plecionki lub tytanu no i markowy hak lub odpowiednio mocna kotwiczka...powodzenia

Napisano

W tym miejscu nie ma możliwości chodzenia za rybą podczas holu mało tego z lewej strony jest rozciągnięta stalowa lina która kiedyś trzymała platformę wiertniczą(wyrobisko po żwirowe). Pytam więc jakiej linki powinienem użyć aby wyholować stamtąd rybę siła. Dodam że brzeg w tym miejscu jest czysty od zaczepów i opada stromo do 4 m głębokości więc nie powinienem mieć problemów z podebraniem.

Napisano
z lewej strony jest rozciągnięta stalowa lina k
A sum płynie od liny stalowej czy w kierunku liny ,jeśli płynie od liny to i jego ucieczka po braniu może być w kierunku liny stalowej .

PS.To jutro zaczynamy o 24- :mrgreen::mrgreen:

Napisano

ja już miałem wczoraj 73 cm koło 3-4 kilo na malutką rosówke , ryba szybko wróciła do wody nie robiłem nawet zdjęć ale od dzisiaj wszystko będe uwieczniał na kliszy :P

POWODZENIA w BIG GAME!!

Napisano
A sum płynie od liny stalowej czy w kierunku liny ,jeśli płynie od liny to i jego ucieczka po braniu może być w kierunku liny stalowej .

Płynie od liny ale myślę że dam rade go zatrzymać bo jego "trasa" przebiega jakieś 15 m od brzegu a sam mam naprawdę sporo pary.

Napisano

Dzis lowiac doslownie godzinke na Slezousciu na Odrze, widzialem jak jeden Pan wyholowal okaz w okolicach jednego metra. Wszystko bylo kamerowane telefonem, pozniej sesja zdjeciowa, a na koncu ryba trafila do wora :roll:

Coz, takie to juz prawo lowiacego, on decyduje czy zabiera czy nie.

Napisano

potrzebuje pilnie odpowiedzi an moje pytanie czy na wątrobe z kurczaków tez sum weźmie bo mam darmową wątrobe taką właśnie i sie zastaNAWIAM POZDRAWIAM

Napisano
moje pytanie czy na wątrobe z kurczaków tez sum weźmie

Jak najbardziej. Jedyny problem w tym, że jest ona delikatna- co ma znaczenie przy zarzucaniu no i drobne ryby (typu leszcz) będą ci ją łatwiej obgryzać.

A na marginesie- ciekawa pogoda nam się dziś szykuje :twisted:

Napisano

dzieki tomek a nie znasz jakiegos skutecznego sposobu oprócz tego co byl opisywany zeby na kotwice jakas zaczepić zeby nie spadła

Napisano
potrzebuje pilnie odpowiedzi an moje pytanie czy na wątrobe z kurczaków tez sum weźmie
A było czytać temat z uwaga to byś się dowiedział że tak. :mrgreen: