stu6-60 Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 A "Kto jada salatki ten........" ,czyli jak wyglada Wasz poglad na warzywa .Ja je uwielbiam.Czy surowe(surowki),gotowane jako dodatek do drugiego dania czy tez pod postacia salatek warzywnych.Ostatnio nie moge "przejesc" fasolki szparagowej(bardzo cienka i delikatna z Kenii) i mini marchewki-ugotowane i podane jako dodatek do "drugiego".Znacie "cos" ciekawego z branzy surowkowo-salatkowej .Pozdro-Radek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Znacie "cos" ciekawego z branzy surowkowo-salatkowej Uwielbiam sałatkę z porów (jeżeli wykazujecie checi moge podać przepis-bardzo prosty i szybki )Nie ma nic lepszego niż dobrze zrobiona, odstawiona na noc Pyszota po prostu. jak wyglada Wasz poglad na warzywa Bez warzyw ani rusz. Do drugiego dania musi byc jakas surówka, jakieś "zielsko" itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 A "Kto jada salatki ten........" ,czyli jak wyglada Wasz poglad na warzywa Pychota W sezonie (tzn. świeże z działki) sałatki non stop ile wlezie, do drugiego dania największą powierzchnię to właśnie zajmuje "zielone". No kupne już tak nie smakuje, ale trzeba coś jeść Ogórki zielone: do kanapek, a najbardziej micha mizerii Cukinie, dynie, kalafiory i moje ukochane brokuły.... i wiele innych wszystkie są jadalne U mnie w domu nikt nie jada cukierków, wafelków i innych słodyczy, no chyba, że młodemu jajo albo coś z Kinder... też nie przepada za słodyczami Dużo owoców i warzyw, poza tym młody codziennie lub co drugi dzień wsuwa surową marchewkę albo i 2, a jak zobaczy ogórka to już całkiem ma schizę Latem jest stałym klientem w zaprzyjażnionym warzywnym na targu, gdzie kupuje kiszone ogórki z beczki i zanim dojdziemy do domu nie ma już ani jednego Ostatnio nie moge "przejesc" fasolki szparagowej Oj zjadłabym ze smakiem, niestety trzeba czekać do lata na świeżutką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Znacie "cos" ciekawego z branzy surowkowo-salatkowej ale co cię interesuje z racji tego, że przez 3 lata dorabiałem w nieczech w firmie, która produkuje miksy sałat i surówek (dostacza m. in. do mercedesaa w shttutgarcie), to coś niecoś o tym wiem..... dzienny przerób sałaty (30 kilka gatunków tam mają) i warzyw wynosił kilkanaście do kilkudziesięciu ton ale, że minęło już trochę czasu to wróciłem do warzyw i sałatek surówek.... co do ciekawych przepisów to napisz co cię interesuje pewnie jakiś przepis się znajdzie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 niestety trzeba czekać do lata na świeżutką A ja mam jeszcze kilka woreczków przez siebie zamrożonej oj se chyba jeden woreczek odmrożę A kto lubi sandwiche? Robię je często i gęsto ze wszystkim czym się da, ale obowiązkowo żołty ser musi być. A jako dodatki np. tuńczyk, wędlina, cebula, papryka, pieczarki, mozzarella, sery pleśniowe itp. itd. jak wyglada Wasz poglad na warzywa Obiad bez dodatku warzyw to nie objad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 jestem z wykształcenia kucharzem (ale nie pracuje , ale moja żona jest również i jest szefową kuchni oraz nauczycielem zawodu) jak coś to proszę o pytania pomogę w przepisach lub poradach( miarę możliwości czasowych) .można zaglądnąć i poprosić o przepis www.milicz.kw.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szotornik Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 to ja mam pytanie gdzie takie zony daja?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 czytaj skąd jestem dolny sł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 A kto lubi sandwiche? Robię je często i gęsto ze wszystkim czym się da, ale obowiązkowo żołty ser musi być. A jako dodatki np. tuńczyk, wędlina, cebula, papryka, pieczarki, mozzarella, sery pleśniowe itp. itd. No proszę muszę podpatrzeć, artech jak się zachowują sery pleśniowe pod wpływem wysokiej temperatury, no i w sumie jakie najbardziej się do tego nadają? Tylko błagam Cię bez szaleństw cenowych Dziś z młodym mieliśmy kolejny napad na sandwiche, takie sobie drugie danie, może nawet podwieczorek, w środku masa sera i kiełbasa ze spichrza A zanim wskoczyłam teraz na haka, pożarłam super kolację przygotowaną męskimi dłońmi Mrożone brokułki, gotowane na parze z wywarem kostki rosołowej, następnie delikatnie przyprawione czymś tam (nie wiem czym), obtoczone w jajcu i sru na patelnie. Mniam. można zaglądnąć i poprosić o przepis www.milicz.kw.pl Oj coś czuję, że będę stałym bywalcem to ja mam pytanie gdzie takie zony daja?????? czytaj skąd jestem dolny sł. :mrgreen: Dokładnie Dolny Śląsk górą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikuś Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Potrawa łatwa, szybka i smaczna Warzywa gotowane na parze(obojetnie jakie) i do tego sos beszamelowy. Wrzucam do żaro odpornego naczynia posypuje parmezanem(lub innym serem) + szczypiorek i koperek. Zapiekam ok 15 min Niebo w gebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 No nie moge aż czytać tego tematu se przerwe zrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeux Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 oj tak dony a górą hahahah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 No nie moge aż czytać tego tematu se przerwe zrobie A czemuż to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 co do ciekawych przepisów to napisz co cię interesuje pewnie jakiś przepis się znajdzie.... Wszelkie" standardy" moja malzonka opanowala calkiem niezle(dobrze ze nie widzi co pisze ).Chodzi mi o jakies "dziwactwa",rzeczy malo znane lub "dziwne".Ostatnio "rozkminialismy salatki z Avocado i niektore "daja rade" .Moze "cos" o Baklazanach .Codziennie mam ochote je kupic ale brak pomyslu(i doswiadczenia ) powoduje ze zostawiam je "w spokoju" .Lub tez jakies "wariacje' na Szparagi .Q...a tyle atrakcyjnych "dziwactw" na polce .Pozdro-Radek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikuś Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 na Szparagi Z beszamelem z ziolami mniam mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 A moze macie jakies porady lub sugestie "jak to zjesc - najsmaczniej" Pozdro-Radek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 sugestie "jak to zjesc - najsmaczniej" Jeżeli to papryka to faszerowana pieczarkami lub farszem ryżowo-mięsnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 sugestie "jak to zjesc - najsmaczniej" Jeżeli to papryka to faszerowana pieczarkami lub farszem ryżowo-mięsnym Taaaa juz dawno chodzila mi po glowie papryka faszerowana ale nie znam zadnego przepisu Wiec Tomku smielej a nie tak ogolnie Przepis wskazany no chyba ze jestes tylko konsumentem a to Ola pichci Poza tym widze ze w przerwie zimowej temat cieszy sie popularnoscia Widzialem na jakims forum ze faceci pisali co maja w lodowce a inni odpowiadali co i jak moga z tego przyrzadzic Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Przepis wskazany no chyba ze jestes tylko konsumentem a to Ola pichci Tak to właśnie jest Jak nie zapomnę to popytam co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Ta pierwsza fotka to chyba karambola, w sumie można z nią wszystko zrobić począwszy od jedzenia na surowo po sałatki, dodatki do deserów, konfitury i inne przetwory, a także podsmażone jako dodatki do dań mięsnych i rybnych. To drugie to kaki w sumie też najczęściej szamane na surowo, owoc słodki więc nadaje się do deserów i ciast, na drzemy i konfitury. Do jakich potraw, na pewno do sałatek owocowych, do dań mięsnych można spróbować np. do ryby razem z cytrynką, żeby nie zmuliło. Trzeci owoc to pitaja, w sumie nie spotkałam go jeszcze w marketach jak to bywa najczęściej, więc jedyne co wyczytałam to: Pod grubą skórką z łuskowatymi wyrostkami (koloru od żółtego do czerwonego) znajduje się jadalny biały miąższ z również jadalnymi czarnymi nasionami. Miąższ można jeść łyżeczką lub obrać ze skórki i kroić w plastry. Posiada słodkawy, aromatyczny, orzeźwiający smak. Wykorzystuje się ją jako dodatek do sałatek owocowych, lodów, deserów. źródło: http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce/owoce-egzotyczne-%11-pitaja,-smoczy-owoc.html Wygląda smakowicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Przepis wskazany no chyba ze jestes tylko konsumentem a to Ola pichci Tak to właśnie jest Tak myslalem Moze zapros zonke aby zalogowala sie na haczyku i zdradzila kilka sekretow kuchni Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szotornik Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 jeux widze po latkach ze moze masz curke tak wspaniala jak zone ????? :>:>:>:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Czytając ten temat lekko zgłodniałem i zacząłem powoli robić obiad. Sałatki dzisiaj u mnie nie będzie, postanowiłem zrobić spagetti, które zresztą bardzo lubię. To na razie pędzę do garnków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 No proszę muszę podpatrzeć, artech jak się zachowują sery pleśniowe pod wpływem wysokiej temperatury, no i w sumie jakie najbardziej się do tego nadają? otóż magdaleno moim skromnym zdaniem najlepsze do topienia (zarówno w tostach, jak i zapiekankach wszelkiego typu - w tym warzywnych) są sery typu camembert, nawet te tanie dają fajne efekty.... brie - juz bardziej zależy od gustu jedzącego, i samego sera czasami jest pyszny innym razem tylko jadalny, ale też można z powodzeniem stosować... co do serów typu lazur to sprawa wygląda ćut inaczej.... jedne są spoko inne już nie, zależy to od potrawy, nie do każdej się nadają, a najwięcej zależy od smaku jedzącego... tego typu ser po stopieniu smakuje..specyficznie jednym to bardzo odpowiada, innym bardzo przeszkadza. Chodzi mi o jakies "dziwactwa",rzeczy malo znane lub "dziwne".Ostatnio "rozkminialismy salatki z Avocado i niektore "daja rade" .Moze "cos" o Baklazanach to wysoko stawiasz poprzeczkę...takich "dziwactw" nie robiłem, bakłażany póki co to też tylko do pizzy.... ale jak znajdę coś sprawdzonego przez znajomych.... to napiszę, ale nie obiecuję. widzisz niemcy to prosty naród i preferują proste jedzenie...więc to co tam robiliśmy nie było bardzo skomplikowane (tylko po prostu niektóre rzeczy niespotykane w polsce). Jeżeli to papryka to faszerowana pieczarkami lub farszem ryżowo-mięsnym Przepis wskazany przepis jest prosty.... przecinasz papryki na połówki i usówasz nasienniki oraz wsystkie białe błonki (powodują gorycz w smaku), mięso mielone doprawiasz pieprzem czarnym i solą (ja zawsze dodaję majeranek), gotujesz ryż na półtwardo, możesz podsmażyć drono pokrojone pieczareczki - opcjonalnie. dodjesz do tego podsmażoną posiekaną cebulkę i świeżą posiekaną nać pietruszki oraz jajko surowe. po wymieszaniu i przyprawieniu solą i piprzem czarnym napełniasz połówki papryk. następnie układasz je w szkle żaroodpornym podlewasz bulionem tak do połowy wysokości połówki papryki (zwykły z kostki się świetnie nadaje), zapiekasz w 200 st C około 25-30 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 najlepsze do topienia (zarówno w tostach, jak i zapiekankach wszelkiego typu - w tym warzywnych) są sery typu camembert, nawet te tanie dają fajne efekty.... brie - juz bardziej zależy od gustu jedzącego, i samego sera czasami jest pyszny innym razem tylko jadalny, ale też można z powodzeniem stosować... No to będziem kombinować o do serów typu lazur to sprawa wygląda ćut inaczej.... jedne są spoko inne już nie, zależy to od potrawy, nie do każdej się nadają, a najwięcej zależy od smaku jedzącego... tego typu ser po stopieniu smakuje..specyficznie jednym to bardzo odpowiada, innym bardzo przeszkadza. No te to to już całkiem specyficznie smakują, w moim domu są jedynie dla mnie jadalne bakłażany póki co to też tylko do pizzy.... Zbrodnia Bakłażany tak samo jak np. cukinię, jeżeli jest młodziutka razem ze skórką możemy pokroić w plastry usuwając ten środkowy miąższ z pestkami w przyprawione jajo, potem w bułkę i na patelnię. Albo w cieście piwnym: cukinia, dynia lub bakłażan 3/4 szklanki mąki jajko 2 białka 3/4 szklanki piwa 3 łyżki oleju lub oliwy sok z cytryny lub limonki sól tłuszcza do smażenia Jak robimy: mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać łyżkę oleju, szczyptę soli i wlać tyle piwa aby powstało niezbyt gęste ciasto. Odstawić na 1h. cukinię, dynię lub bakłażan pokroić na cienkie plastry (ok. 0,5-1cm), skropić sokiem z cytryny lub limonki i pozostałym olejem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Reszta prosta; plastry obtaczamy w cieście i smażymy rozgrzanym tłuszczu na patelni. Smacznego Albo faszerowane, super. Przekrajamy na pół w poprzek, łyżką wygrzebujemy miąższ z pestkami, nie obieramy ze skórki !!! farsz jak kto woli, może być sinusowy świetnie się nadaje; farsz wkładamy do wyżłobionego bakłażana troszkę powyżej jego brzegów, folię aluminiową smarujemy tłuszczem po czym zawijamy w nią bakłażany. Do piekarnika w temp 180-200 na ok 30 min. Radzę sprawdzać. A faszerowane papryki, niebo w gębie .... przepis jest prosty.... przecinasz papryki na połówki i usówasz nasienniki oraz wsystkie białe błonki Albo odcinamy górę z tym dzyndzlem, w taki sposób aby otrzymać naczynie z pokrywką, oczyszczamy w środku wiadomo, po wyfaszerowaniu papryki górna część posłuży nam do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.