cinek1979 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 plecionka nie ochroni Twojego woblera przed zębami szczupaka dlatego zawsze zakładaj wolfram lub stalke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 tom79, ja zakładam sam kretlik z agrafką i jeszcze nie zdarzyło mi sie aby szczupak go obgryzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom79 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 dzieki chłopaki a jeśli plecionka to morze macie jakie sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 tom79, ja zakładam sam kretlik z agrafką i jeszcze nie zdarzyło mi sie aby szczupak go obgryzł a ile szczupaków tak złowiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 tom79, ja zakładam sam kretlik z agrafką i jeszcze nie zdarzyło mi sie aby szczupak go obgryzł Tez sobie tak tłumaczyłem dopóki jednego razu szczupak 78 cm nie zaorał mi wolframu a akurat miałem przeczucie żeby założyć w ten dzień Bez wolframu w momencie brania już by uciął żyłeczkę wiec od tamtej pory stosuje regularnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 tom79, ja zakładam sam kretlik z agrafką i jeszcze nie zdarzyło mi sie aby szczupak go obgryzł a ile szczupaków tak złowiłeś? Tez sobie tak tłumaczyłem dopóki jednego razu szczupak 78 cm nie zaorał mi wolframu kiedy nastawiam się na okonia, na delikatnym zestawie - jako zabezpieczenie zakładam dwa krętliki z agrafką - tylko raz zdażyło mi się obcięcie przynęty, ale doradzać nie stosowanie wolframu czy stalki nastawiając się na szczupaka to już przesada kolego rav91, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 kiedy nastawiam się na okonia, na delikatnym zestawie - jako zabezpieczenie zakładam dwa krętliki z agrafką - tylko raz zdażyło mi się obcięcie przynęty mi w ty roku przy okazji polowania na klenie na płyciutkich przelewach na około 10 brań szczupaków(od25 do 65 cm) tylko jeden popłynął z przynętą ,ale łowiłem na 3-4 cm wobki i obrotówki nr.1 które szczupłe brały delikatnie i zapinały sie za"skórke" natomiast na kilkanaście brańń szczupaków na przynęty od 6 do 10 cm ponad połowa byłaby obcięta gdyby nie wolfram..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom79 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 tak tez myslałem że wolfram lub stalka jest konieczne dzieki koledzy za wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 ale doradzać nie stosowanie wolframu czy stalki nastawiając się na szczupaka to już przesada kolego rav91, Ale ja wcale nie odradzałem mu zakładania przyponu. Napisałem tylko jak ja łapie. Widziałem juz wiele sytuacji kiedy szczupaki po 50pare cm miały gumy az w przełyku a mimo to nie obgryzały plecionki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 Ale ja wcale nie odradzałem mu zakładania przyponu. Napisałem tylko jak ja łapie. Widziałem juz wiele sytuacji kiedy szczupaki po 50pare cm miały gumy az w przełyku a mimo to nie obgryzały plecionki. porównaj zęby szczupaka do żyletki....następnie wez plecionke i przjezedz po niej żyletką....tak kończy żywot przynęta połknięta przez szczupaka i niezabezpieczona wolframem lub stalą...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 Są takie brania że szczupak bierze delikatnie i jest lekko zapięty a są takie ze łapczywie połyka gumę Szczupak potrafi tez w czasie wyskoku w walce owinąć sobie też przypon wolframowy w gębie kilka razy i ja tez bym polecał długie wolframy a nie krótkie Dlatego długie wolframy są nie zbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 A ja powiem tak że jak szczupak dobrze złapie to i wolfram przegryzie Wystarczy ze mu się owinie wokół kilku zębów i dwa szarpnięcia i po jabłkach , ba mi się zdarzyło ze szczupak przegryzł mi wolfram przy braniu w połowie po prostu przeciął.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 Jeśli ktoś ma problemy z zacinaniem w tępo, powinien jednak zdecydować się na wolframy o długości powyżej 35cm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 Jeśli ktoś ma problemy z zacinaniem w tępo, powinien jednak zdecydować się na wolframy o długości powyżej 35cm.. Nie zawsze tak jest Nie mam raczej problemów z zacinaniem, a nieraz szczupak ma głęboko połkniętą przynętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 Nie zawsze tak jest Nie zawsze, ale najczęściej, a z resztą, co będe tłumaczył jak wiesz, jeśli szczupak nie żeruje intensywnie to pół biedy, zwykle jest zacięty za kącik swojego dzioba, ale jeśli brania szczupaka są agresywne, a zacięcie nastąpi zbyt późno, lub nie nastąpi, czego następstwem będzie to że szczupak będzie pięknie zażarty, to w tym przypadku 15cm wolframka jest jednak niezbyt przydatna, bo w 50% jest cała wchłonięta przez rybkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 to w tym przypadku 15cm wolframka jest jednak niezbyt przydatna Lub, gdy zaatakuje w pierwszym opadzie od dołu W opadzie ogólnie ciężko złapać szczupakowe brania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 W opadzie ogólnie ciężko złapać szczupakowe brania Które to cholernie ciężko zdarzają się już podczas opadania przynęty po rzucie.. tak to prawda.. Co do opadu w sensie prowadzenia przynety, zależy kto jaki opad stosuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 W opadzie ogólnie ciężko złapać szczupakowe brania Które to cholernie ciężko zdarzają się już podczas opadania przynęty po rzucie.. tak to prawda.. Co do opadu w sensie prowadzenia przynety, zależy kto jaki opad stosuje.. Dokładnie - ja mam chwilkę luzu, gdy przynęta leży na dnie, a szczupak często wtedy lubi capnąć gumkę Ale łowię sandacze, a te rzadko tak biorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 hmmm tak piszecie , a może byśmy sobie panowie przypomnieli jak szczupak pobiera pokarm i bardzo często się zdarza że kaczy bierze idealnie z przodu w tym momencie z 15 cm stalka nie mamy szans bo szczupak łapie przynętę(tak trochę za szable ja bierze) i o razu się obraca(wtedy przynęta już jest w końcówce paszczy) wiec praktycznie połyka wszystko ze stalką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 arek_glogow i właśnie do tego zmierzamy, tyle że dokładniej trzeba analizować kolego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 czy solec to tam gdzie jest prom na wisle, jak tak to ja lapie czesto po drugiej stronie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonex Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 tak to jest tam A dokładnie gdzie jest prom to się Kłudzie nazywa tam też ładne szczupaki są tylko jak prom za bardzo zaczyna kursować to już jest gorzej wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymonex Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 to możliwe że sie widzimy czasami I o tym nie wiemy hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomik Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 A wracając do tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid1262 Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Witam jestem tu nowy chciałem się zapytać bo już łowie na spining 1,5roku i nie złapałem ani jednej ryby. Ja nie wiem jak to robicie bo mi się wydaje że ja robię błąd w zwijaniu plecionki że zwijam za szybko. I też chciałem się zapytać jak ja mam w wędce plecionkę 30kg to trzeba mieć stalkę. Mam nadzieje że mi pomożecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi