gregorS Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Tak, drewno z pnia jest trochę twardsze. Tu na komfort strugania wpływa ostre narzędzie. Ja strugam nożykiem z łamanymi ostrzami i nie ma tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powerek Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Ja strugam nożykiem z łamanymi ostrzami i nie ma tragedii.Obrazek Ja też strugam takim nożykiem, ale teraz to się dużo łatwiej zaciąć lub drewno (częściej się odłupuje) Miałem już takie myśli że to nie to drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorS Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Może to kwestia wprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powerek Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Może to kwestia wprawy Być może, jedną listewką obrobiłem ale jak próbowałem robić dłuższe ale smuklejsze to mam dużo do obcięcia co sprawia że ciężko obcina mi się tak duże płaty. Co do zdjęcia, długo robisz taką ilość korpusów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorS Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Nawet lipę można potraktować jakąś maszyną skrawająca np. potem dopracować szczegóły nożykiem. Szczególnie jak jest dużo "odpadów" tak robię. A te korpusy to praca kilku wieczorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powerek Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Nawet lipę można potraktować jakąś maszyną skrawająca Ja używam "dremela 300" niestety robię to w pokoju i naprawdę dużo się kurzy ;] Może to chyba zaszkodzić komputerowi A na zewnątrz w zimę się trochę nie uśmiecha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorS Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Dremel nadaje się raczej do polerowania ewentualnie do detali. Kup w markecie kątówkę za 30 pln (taka wystarczy) i tarczę do szlifowania. A ze szlifowaniem maszyną to lepiej przenieś się do piwnicy albo garażu bo z domu wygnają cię domownicy, albo dostaniesz jakiejś pylicy. Komp to tylko maszyna i można go wyczyścić a z płuckami becie ciężej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powerek Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 w piwnicy woda po kostki, w garażu zimno i ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorS Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Na szczęście wieczory są długie Jak będziesz strugał po 2 lub 3 korpusy dziennie to za kilka dni będziesz miał niezłą kolekcję. Nie śpiesz się, jak dojdziesz do wprawy to za jakiś czas będziesz strugał korpus w 15 minut na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powerek Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Heh, właśnie się skaleczyłem To dzis drugi raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorS Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Skup się na jednej rzeczy bo bez palców ciężko coś zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiandg Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Zrobiłem sobie woblera z drewna i jest jeden problem bo nie chce zatonąć i pracować w wodzie co może być nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekli Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Za małe obciążenie lub jego brak, źle rozłożone obciążenie, krzywo wklejony ster. Powody mogą być różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Skończyłem już pierwszą serię i powiem żę nawet ładnie pracują ,mam tylko problem z jednym ok 7cm ,tonący nie bardzo chce pracować,wkładałem różne stery mniejsze większe i nie bardzo. Powiedzcie jak powinno być rozmieszczone obciążenie w woblerze tonącym i jak powinien opadać na dno???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorS Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 ... Powiedzcie jak powinno być rozmieszczone obciążenie w woblerze tonącym i jak powinien opadać na dno???? Moim ideałem jest rapala countdown a tu masz rozłożenie obciążenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 Dziś zrobiłem woblera typowo szczupakowego pływającego ,wyważyłem go dobrze i chciałbym żeby migotał na boki.Jak mam umieścić ster i jakiego kształtu ma być oraz pod jakim kątem żeby otrzymać taką pracę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenekkuba Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 pavlo to chyba zalerzy bardziej od rozlożenia ciężaru jak od steru jak sie myle to mnie poprawcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekli Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 ja się za bardzo na tym nie znam bo sam dopiero zaczynam, ale też mi się tak wydaje jeśli obciążenie da się wyżej, bliżej osi woblera to jego praca jest bardziej migotliwa, można wziąć na przykład woblery boleniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeroki2 Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 zima zimą ale coś robić trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 fajne chociaz z malowaniem brakuje ci do perfekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebek Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Szeroki woblery fajne malowanie to rzecz przyziemna...najważniejsze żeby pracowały jak należy. moich pierwsze 14szt i tylko jeden pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Dziś skończyłem w/w woblera ,ciężar rozłożyłem na prawie całej jego długości i przy dzisiejszym teście otrzymałem agresywną zygzakowatą pracę .Wobler ma 12 cm i miał być i był pływający lecz po dodaniu dwóch kotwic w rozm. 3 wobler okazał się tonący, ale ładnie tonie i pracuję pod wodą:) Na razie jest pomalowany i czeka na lakierowanie,jak polakieruję to dorzucę zdjęcia. Może ktoś podpowie jak uzyskać pracę migoczącą na boki?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 a to efekt moich wcześniejszych prac http://zapodaj.net/847521012bf0.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeroki2 Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 umieść wyżej obciążenie nazywa się to lusterkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powerek Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Witam, witam Czy ktoś by się podzielił wiedzą na temat wyginania steru poliwęglanowego? Widziałem takie coś w necie, wiem że niektórzy robią to na ciepło ale szczegółów nie pamiętam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi