jaroslav Napisano 23 Lipca 2017 Napisano 23 Lipca 2017 W tym roku na wakacje wybrałem się do Chorwacji. Początkowo planowałem pobawić się z muchówką w słonej wodzie i zapolować na Mahi-Mahi , które zapuszczają się w okolice Splitu. Ostatecznie jednak wylądowałem wyżej, bo na wyspie Krk, a tam niestety już ich się nie spotyka. Jako że inne morskie ryby mnie nie interesowały ogarnąłem wodę górską. Wybór padł na rzekę będącą jedocześnie granicą ze Słowenią - Kupa . Ruszyłem do miejscowości( oddalonej zaledwie 70km) Brod na Kupi, gdzie w lokalnej kawiarni kupiłem licencję za 21E. Licencja upoważniała do wędkowania na 3 rzekach : Kupa, Kupica, Curak. Szybko wskoczyłem w wodery i powędrowałem nad brzeg Kupy. Widok piękny. Woda kryształ. Rzeka spora, szeroka, miejscami bardzo głęboka. Z internetów wyczytałem, że to głownie woda nimfowa i raczej tak należy szukać ryby. Tak też zrobiłem i kurczowo trzymałem się tej metody. Szukałem rynien i orałem dno. Nimfy musiały być ciężkie, bo tylko 1 muszka dozwolona. Już w 2 rzucie miałem 1 rybę. Zaraz kolejną. Zaczęło się super! Po przejściu w dół rzeki szybko doszedłem do ujścia Kupicy. Była zdecydowanie mniejsza, bardziej "obrośnięta" i zacieniona, dlatego też tam się udałęm. Dość szybko mnie zauroczyła i na niej już pozostałem. Woda rewelacyjna. A ryby? Jak z bajki! Silne i pięknie ubarwione. I ta ILOŚĆ fajnego lipienia... A poniżej muszki na 14(mniejszych nie zakładałem), które najlepiej działały. Kupa i Kupica pyknięte. Polecam wodę, bo robi wrażenie. Obfituje w fajne ryby. Kilka 40 wyjąłem, sporo 30 dziabniętych. Na 100% jeszcze tam wrócę. 17 Cytuj
Odys80 Napisano 23 Lipca 2017 Napisano 23 Lipca 2017 Pięknie,pozazdrościć, dlaczego u Nas tak nie może być. Cytuj
tom@ha Napisano 24 Lipca 2017 Napisano 24 Lipca 2017 14 godzin temu, Odys80 napisał: Pięknie,pozazdrościć, dlaczego u Nas tak nie może być. u nas tak nie może być z kilku przyczyn, o których nieraz długo rozmawialiśmy. Kwestia mentalności społecznej, stosunku do natury, podejścia użytkownika rybackiego traktującego wodę jako materię do wypracowywania zysku a czasami jako zło konieczne, kwalifikacji kłusownictwa jako kradzieży, a nie czynu o niskiej szkodliwości społecznej i takiegoż traktowania przez sądy, ryzyka nieuniknionej kary za poprzednie. I jeszcze wiele, wiele innych przyczyn. Ja już straciłem złudzenia. Parafrazując: Spieszmy się łowić, póki jest co. Ryby i rzeki tak szybko znikają. @jaroslav - pięknie połowiłeś, ładnie udokumentowałeś, gul skacze z zazdrości... 6 Cytuj
jaroslav Napisano 25 Lipca 2017 Napisano 25 Lipca 2017 @tom@ha mentalność chyba podobna...niestety byłem świadkiem jak miejscowy złapał brzankę na serek, taką +-60, dał w łeb, zawinął w ścierę i do reklamówy. To był jeden z powodów, który przekonał mnie do udania się na odcinek w 100% no kill. Ciekawi mnie czy polepszyłoby u nas sytuację, coś na wzór zasad z zezwolenia tzn. możliwość łowienia tylko od 1 kwietnia do 15 października (między 01.04 a 15.05 tylko streamer min. 5cm). Domyślam się, że tam tarło przebiega w innym terminie niż u nas i tym jest to spowodowane, ale może odpoczynek dla ryb na czas zimy (która u nas jest zdecydowanie ostrzejsza) byłby wskazany... Sam lubię jeździć jesienią na lipienie, a od stycznia w mrozie i śniegu szukać pstrągów, ale jak tylko miałoby to pomóc w ilości i wielkości ryb na naszych wodach to z chęcią bym z tego zrezygnował. Cytuj
Booryss Napisano 25 Lipca 2017 Napisano 25 Lipca 2017 Taki odpoczynek grozi alkochlizmem i pierdyliardem much nie do przerobienia 😜 Cytuj
jareksm2 Napisano 25 Lipca 2017 Napisano 25 Lipca 2017 tom@ha trafił w sedno. W 100% się zgadzam. Cytuj
gryzon Napisano 25 Lipca 2017 Napisano 25 Lipca 2017 O 24.07.2017 o 10:03, tom@ha napisał: u nas tak nie może być z kilku przyczyn, o których nieraz długo rozmawialiśmy. Kwestia mentalności społecznej, stosunku do natury, podejścia użytkownika rybackiego traktującego wodę jako materię do wypracowywania zysku a czasami jako zło konieczne, kwalifikacji kłusownictwa jako kradzieży, a nie czynu o niskiej szkodliwości społecznej i takiegoż traktowania przez sądy, ryzyka nieuniknionej kary za poprzednie. I jeszcze wiele, wiele innych przyczyn. Ja już straciłem złudzenia. Parafrazując: Spieszmy się łowić, póki jest co. Ryby i rzeki tak szybko znikają. @jaroslav - pięknie połowiłeś, ładnie udokumentowałeś, gul skacze z zazdrości... myślę, że to jest powód braku ryb w naszych wodach. A tak naprawdę to niestety dopiero widać na stronie " PZW " jak nowa ekipa zaczęła naprawdę. Jeżeli to się uda to niestety ale będziemy musieli poczekać trochę a "na pewno" rzeka się odrodzi:) p.s. mam taką nadzieję:) Cytuj
andrutone Napisano 26 Lipca 2017 Napisano 26 Lipca 2017 O 23.07.2017 o 17:36, IrekM napisał: Ale czy łowił ktoś z was na Kamienicy? Cześć, Byłem tam w lutym 2016 r. Krótka relacja z tej wycieczki: Cytuj
jaroslav Napisano 26 Lipca 2017 Napisano 26 Lipca 2017 Szybko dawajcie nad wodę! Dzisiaj pięknie zbierają! 3 Cytuj
bacyk Napisano 26 Lipca 2017 Napisano 26 Lipca 2017 23 minut temu, jaroslav napisał: Szybko dawajcie nad wodę! Dzisiaj pięknie zbierają! Odys już walczy 1 Cytuj
Odys80 Napisano 26 Lipca 2017 Napisano 26 Lipca 2017 Ano zbierały. Pojechałem po 18 i jeszcze za dnia pozowały dwa. Później jeden spiął się pod nogami a kolejny mało mi wędki nie wyrwał, lecz brak czujności mnie zgubił. oczywiście muszka 2 Cytuj
Booryss Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 8 godzin temu, Odys80 napisał: Ano zbierały. Pojechałem po 18 i jeszcze za dnia pozowały dwa. Później jeden spiął się pod nogami a kolejny mało mi wędki nie wyrwał, lecz brak czujności mnie zgubił. oczywiście muszka Znalazł nore i wydłubał☺ Cytuj
jaroslav Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 39 minut temu, Booryss napisał: Znalazł nore i wydłubał☺ Nie trzeba było szukać Dzień był doskonały na sportowe łowienie. Przynajmniej u mnie okazów brak. Nic powyżej 45 nie siadło. Cytuj
Odys80 Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 3 godziny temu, Booryss napisał: Znalazł nore i wydłubał☺ łajza Cytuj
oldBolo Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 19 godzin temu, jaroslav napisał: Szybko dawajcie nad wodę! Dzisiaj pięknie zbierają! Odra czy Ślęza? Cytuj
jaroslav Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 Odra. Dzisiaj 3h męczarni z #8 i streamerem 10cm w celu dorwania szczupłego. Niestety skusił się tylko jeden ładnie ubarwiony pasiak. 2 Cytuj
jaceen Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 Parę dni temu walczyłem z #7 i streamerami. Poległem:) Budek, jak będzie zaproszenie na nocne, to ja się piszę:))) 2 Cytuj
Odys80 Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 dzieje się... oj dzieje....dziś mnie lokomotywy pokarały muszę żuków dokręcić 1 Cytuj
bacyk Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 42 minut temu, jaceen napisał: Parę dni temu walczyłem z #7 i streamerami. Poległem:) Budek, jak będzie zaproszenie na nocne, to ja się piszę:))) Jacek, nie bądź taki, idź na mistrza. Bede Ci przypony prostował,,wodę podawał i w głebsze miejsca na barana wezmę ale wystartuj 😆! 4 Cytuj
jaceen Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 Będę uparty. Nie!!! :))) Jak ja bym wyglądał z wędką z Caperlana z wytartym korkiem i gumowcami ze Stomilu? :))) A w nocy, to co innego;) 3 Cytuj
tom@ha Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 26 minut temu, jaceen napisał: Będę uparty. Nie!!! :))) Jak ja bym wyglądał z wędką z Caperlana z wytartym korkiem i gumowcami ze Stomilu? :))) A w nocy, to co innego;) Jacek, w dzień też biorą . Idź na mistrza, nie bądź taki. Kolektyw jest za. takie trzy 35-43cm z dzisiejszego popołudnia. Sprzęt: gumowe gacie caperlana, dziurawa koszula, kij #4, stara linka WF cortland333, 4 Cytuj
bacyk Napisano 27 Lipca 2017 Napisano 27 Lipca 2017 31 minut temu, jaceen napisał: Będę uparty. Nie!!! :))) Jak ja bym wyglądał z wędką z Caperlana z wytartym korkiem i gumowcami ze Stomilu? :))) A w nocy, to co innego;) Jacek, na barana wezmę, to w japonkach pokonasz wszystkich. Korek izolacją sie owinie, płótnem ściernym 250 nazwę sie zetrze i napisze: "urvis" i już bedzie gittara. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi