Skocz do zawartości
tokarex pontony

Federy Mikado

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Który waszym zdaniem z tych 3 federów będzie najlepszy. Głównie łowie na rzece o średnim uciągu, czasami na stawach.

MIKADO Golden Lion 390

MIKADO Golden Lion Ultra 390

MIKADO Trython 390

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 137
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ja posiadam Mikado Ultra Violet 390 z 5 szczytówkami sprawdza się super i na rzekach i na wodach stojących. Duży wybór szczytówek o różnej twardości pozwala dobrać szczytówkę do każdych warunków wędkowania i uciągu wody.

Napisano

Luki_cze, Ja zakupiłem właśnie mikado trython feeder 3.30 , mam zamiar dokupić jeszcze 3.60 tej samej marki. Niestety najwcześniejsza data przetestowania sprzętu to 1-y maja na starorzeczach Wisły.Dwóch pozostałych wędek wymienionych przez Ciebie nie znam.

• 6 months later...
Napisano

Myślałem nad wędką typu feeder z dużym ciężarem wyrzutu tzn tak gdzieś 100-120 gram; hm myślałem nad

-MIKADO UV Ultraviolet Heavy Feeder 420/120

-MIKADO Ultraviolet Feeder 390/120

-Mikado SILVER EAGLE Heavy Feeder 390/120g

i kompletnie nie wiem jaki kołowrotek . Pozdrawiam

jeśli mam złe typy proszę polecić mi coś lepszego z czego będę bardziej zadowolony z góry dziękuje, niestety na kołowrotkach się totalnie nie znam i nie wiem co do tego dobrać

max cena całego zestawu 500 zloty (feeder+kołowrotek)Pozdrawiam

łowie na grunt, spirala z rurka przeważnie, głownie wody stojące chodź jeśli kupie fedeerka także na rzeki typu mikado Ultraviolet Twin Feeder także wybiorę się na rzekę możne z 2-3 razy w roku tak wiec jak mowie głownie wody stojące starałem się wyczerpująco opisać moje oczekiwania i czekam na pokorna krytykę

Napisano

Ja mam Mikado Silver Eagle Feeder 3,60, ale tą lżejszą wersję do 90gr. Łowię tym kijem zarówno na odrze, jak i na wodach stojących. Zasięg mam raczej dobry, do tego kij świetnie IMO pracuje, i jest przy tym leciutki i cieniutki ;d 60 gr + zanęta lata spokojnie, a to wystarcza na odrę ( przynajmniej tam gdzie ja łowię ). Cięższymi koszykami nie próbowałem, jedynie ciężarkami do 90gr i też leciało. :cool:

Napisano

klimoszque, ja posiadam Robinson Diplomat CS-Matrix Feeder 3,90m 40-120g, trzy szczytówki w komplecie, w tym roku głównie uzywany na duzej zaporówce i rzece San, extra kij, planuje zakup drugiego takiego i bede miał komplet. jest lekki, pełen węgiel, ładnie pracuje pod sporą rybą (3-4kg). Nie mam mu nic do zarzucenia i bez wachania bede brał drugi taki sam. Kołowrotek to polecałbym Okume Epix Pro w rozmiarze 40 i miescisz sie w 500zł, a jak sypniesz troszke wiecej grosza to kup okume epix pro baitfeeder i raczej nie bedziesz sie martwil ze coś zawiedzie. Pozdrawiam.

Napisano
60 gr + zanęta lata spokojnie, a to wystarcza na odrę
Jeśli łowisz w klatkach ,to tak jakbyś łowił na wodzie stojącej ,a odra odrze nie równa .Też posiadam federa Mikado i jestem na siebie bardzo zły że kupiłem model o cw 120 g a nie 150g .Federy mikado mają sporo przeszacowane cw w góre ,i jest teraz sytuacja że na federa mikado mogę łowić jak jest woda spokojna na Odrze ,a to bywa tylko parę miesięcy w roku .Stwierdzenie że kijem o cw 100 jakoś sie tam rzuci ciężarkiem 100g mija sie z celem ,bo taki kij to długo nie wytrzyma , no chyba ze ktoś łowi federem 2 razy w roku.

Federy mikado jako niska półka sa w miarę dobrze uzbrojone .

• 4 months later...
Napisano

Witam kolegów. Chciałbym sobie kupić feederka Mikado trython 390/100.Czy ktoś testował tego kija ???jak sie spisuje????

Napisano

Pavlo wlasnie zamowilem takiego kija tylko dlugosci 3.3m jak do mnie dotrze to ci napisze jak na sucho sie zachowuje ;) no i jak jest wykonany.

Napisano

Dlaczego kupiłeś 3,30 ,gdzie bedziesz nim łowił?ja mam zamiar łowić głownie na odrze ale także na jeziorkach,czytałem że dłuższy jest lepszy

Napisano

ja bede lowil na stawach i jeziorach czasem na malych rzeczkach i wiesz nie zawsze jest mozliwosc machniecia dlugim kijem, nawet nie wiem czy ten 3.3 bedzie odpowiedni, czy nie bede zarzucal razem z gałeziami. Poczekamy zobaczymy.

Napisano

Ja ma dwa pikery takie 2,70 a teraz chce kupić dwa federki jeden 3.90 a drugi 3.60 mysle że się sprawdzą

Napisano

trythoon feeder , jak to kompozyt, dla początkującego i mało wymagającego wędkarza będzie w porządku. Jak dla mnie jest za bardzo batowaty. Korek i niska cena zachęca do kupna, długości dostępne od 3.0 do 3.9.Jeżeli komuś nie zależy na "korkowej" rękojeści to możecie kupić identyczny kij mikado golden bay ultrafeeder w niższej cenie, różniący się tylko właśnie brakiem kokrowego wykończenia. (Btw Trythoon jeden z lepiej sprzedających się feederów na aukcjach i w sklepach)

Napisano

no wlasnie najlepiej sie sprzedajacy ale jak z jego funkcjonalnoscia ? nie ma za duzo informacji. No nic u mnie juz po ptokach zobaczymy co mi przyjdzie i napisze ;)

• 2 weeks later...
Napisano

no a ja mam tego trythona i powiem ze troche pała z niego, zobaczymy jak bedzie sie sprawowal nad woda. No i za cene 80 zł nie mozna sie spodziewac nie wiadomo czego. Pavlo jak przetestujesz go nad wodą to napisz jakas opinie.

Napisano

ja mam mikado silver eagle heavy feeder 120gr super wygląd super lekki i juz zalety na tym się kończą. cw to z kosmosu wzięty :evil: wogóle to mi pękł ten kij po paru rzutach a na pewno nie był przeciążany i wcale na 100m nie rzucam bo w rzece na jakieś 20-30m max.

Serwis tragedia 1.5miesiąca a jak odebrałem to w serwisie dali część od innej wędki i napewno duuuużo tanszej jeśli nie najtańszej(inny kolor inne przelotki) tragedia poprostu i miałem się jeszcze cieszyć że 'naprawili'!!! a kij był ewidentnie trefny,wcześniej miałem sprzęt mikado i byłem zadowolony ale ze względu na podejście do klienta na 100% nic z tej firmy nie kupie

Napisano

w sobotę jadę na rybki to przetestuje tego kija.Ale już na sucho w dłoni czuć że będzie dobrze miotał,jest lekki a zarazem masywny i ma super akcje.pozdro

• 4 weeks later...
Napisano

Czy ten Mikado UV do 90 gr z najdelikatniejsza szczytówką nada się do delikatnego połowu płotek i innej drobnicy?

Dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.