jurasek15 Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 Ciekawostka z "Informatora wód kraina pstrąga i lipienia na rok 2021" ZO Wałbrzych. Punkt 12 eliminuje klasyczne woblery z latania za pstrągiem po wałbrzyskich wodach. Ciekawe czy ci co zatwierdzają takie uchwały łowią coś innego poza zarybieniowym karpiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 1 Stycznia 2021 Share Napisano 1 Stycznia 2021 Przejrzałem zezwolenie na 2021 - kilka ciekawostek widzę: - pojawiło się kilka stawów "no kill" - Biały Kościół, kwadraciak w Wołowie, Staw z wyspą w Grabowie Wielkim, (fajnie - jeszcze jakaś rzeka no kill by się przydała) - Brzana - całkowity zakaz zabierania, - Sandacz na Mietkowie - wymiar min 70 cm, max 90 cm - zakaz wędkowania na żywca i trupka z łodzi, - złowienie szczupaka, sandacza do rejestru z podaniem godziny złowienia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Jakby ktoś tęsknił za wiosną to już jest :) kociaki na wierzbie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 Cześć. Mało w tym roku byłem na rybach. Ledwie sześć razy. Ale staram się, jak już mam czas, pojechać zobaczyć jakieś nowe miejsce. 9 kwietnia miałem dzień urlopu, więc zaplanowałem dłuższy wypad. Już dawno chciałem pojechać nad Bóbr, w Bory Dolnośląskie. Mój wybór padł na Leszno Górne, ponieważ można tam stosunkowo łatwo dojechać pociągiem. A miałem ochotę na wyjazd z plecakiem, bez auta, jak za dawnych czasów 😉 Stacja jest prawie przy rzece. Szybko tam doszedłem i przygotowałem sprzęt. Trochę wiało, ale pogoda była niezła. Stan wody był podwyższony, ale rzeka wyglądała bardzo obiecująco. Niestety dość szybko trafiłem na jakieś mokradła i nie mogąc ich mimo prób sforsować, postanowiłem cofnąć się i przejść przez most kolejowy na drugą stronę rzeki. Drugi brzeg był łatwiejszy. Widać było, że bobrów nad Bobrem nie brakuje. Niestety brań zabrakło. Nie brakowało także kleszczy. I to takich całkiem sporych. Zabrały mi większą część radości z tej wyprawy. W każdej miejscówce, zanim zarzuciłem, musiałem najpierw zrzucić z siebie kleszcze. W sumie złapałem ich na sobie trzydzieści trzy. Nawet dobrze, że były takie duże. Łatwiej było je zauważyć. Ciekawe co będzie nad Odrą latem... 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 cisza? czy to forum też się już kończy? facebook wszystko wygryzł? wczoraj - na wodzie cisza ale jeden bolek wypracowany był (to plus) - trzy razy (z przerwami) do niego podchodziłem - raz spadł, raz wyszedł i do trzech razy sztuka - w końcu sukces :) potem zje...łem - o zmroku widziałem rybkę jak w klatce niepokoiła uklejki raz tu raz tam - myślałem że bolek ale nie chciał boleniowych klasyków - założyłem duży wobler typu cykada i zgarnął ale tak energicznie i tak mnie jakoś zaskoczył, że zj..łem i linka strzeliła przy zacięciu :( ah ... miększon ze mnie się robi - żal mi rybki, było stado żurawi, czaple na czaplińcu, stado małych dzików i wiosna :) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 Nie kończy się nie kończy 😜 tylko nie którzy potrafią wędkować na ten przykład Jacent , a gdzie się zapodział Budek ? 🤔 zawsze był inspiracją żeby iść nad wodę , dzisiaj od 6 stej " moje " rejony bez brania , jedna wędka na lekko druga na poważnie , do dziesiątej nic 😭 zero aktywności ryb , zero narybku , tylko jak wysiadłem z auta zobaczyłem bobra jak pomykał z kawałkiem gałęzi z stronę śluzy , wyglądało to tak jakby chciał storpedować zaporę 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 Godzinę temu, wasyl1968 napisał: zobaczyłem bobra jak pomykał z kawałkiem gałęzi Za chwilę pakujemy z Radkiem największe szczupakowe "kotlety" jakie mam i jedziemy w Twoje strony. Bobry nam nie przeszkodzą w planach🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 9 Maja 2021 Share Napisano 9 Maja 2021 Macie moje błogosławieństwo 😜 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 W dniu 9.05.2021 o 13:47, wasyl1968 napisał: a gdzie się zapodział Budek ? 🤔 Siemka 🤪 Budek jest i żyje 😎 ale z rybami kiepsko u mnie w tym roku, pierwsze dziecko mi nie przeszkodziło za bardzo w łowieniu, drugie także, ale budowa domu juz tak 🤣🙉 pomału wracam nad wodę, ale wiecie jak jest, zamontuj jeszcze tu gniazdko i możesz iść 🤣 Wracając do rybek, to zima zrobiła swoje, a wiosna jeszcze poprawiła w niedziele łowiłem jeszcze okonie z ikrą na zamkniętym zbiorniku, gdzie woda szybciej się ogrzewa 😳 ale teraz już z górki, sezon po mały będzie się rozkręcał. Taka mała rada odemnie, szukajcie ryb w nowych miejscach🤫 duża zeszłoroczna woda troszkę namieszała, dużo spacerów bez wędki i obserwowanie wody 💪 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Ciepło się dziś zrobiło to wziąłem sobie kąpiel ale czapka mi została sucha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Wpadłem w bobrową zasadzkę (ale dwa bolki wywalczyłem) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fido Angellus Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 To i ja kolegów przywitam wiosennie a w zasadzie na letniaka. Na rybach po kilka razy w tygodniu, słabiutko z efektami... Chodzę głównie za okoniem, drobnego wszędzie sporo, stoją w prądowych miejscach, bardzo mało na zamułach jak to do tej pory miały w zwyczaju, większe na przełomie luty/marzec łowiłem. Bolki jeszcze z pijawkami, stoją na dnie i się nie ruszają. Te cieple dni powinny zmienić sytuację. Przy okazji ładny szczupak, bolek, sandacz...suma na szczęście nie Pozdrówki 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 12 Maja 2021 Share Napisano 12 Maja 2021 Tyle lat nad woda a bolki nadal mnie ogrywają - spryciarze. Ale w końcu jednego wyhaczyłem (70+). 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 12 Maja 2021 Share Napisano 12 Maja 2021 Do tego fotka ku pamięci jak to jest jak buty wędkarskie zostają w domu a jedzie się w sandałach Worki + sandałki prawie jak wodery 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 12 Maja 2021 Share Napisano 12 Maja 2021 I jak wygląda zachód słońca nad Odrą kiedy nieco śmieci w worku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 12 Maja 2021 Share Napisano 12 Maja 2021 i po rybie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 14 Maja 2021 Share Napisano 14 Maja 2021 Dzisiaj kolejne dwa bolki, woda poszła w górę i zrobiła się mocno mętna, leszki na tarle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Dzisiaj martwa woda - boki nieuprzejme i wychłodniałe nie chcą brać (na szczęście przedwczoraj pstrążki już suche zbierały wyraźnie to będzie sens do muchówki wrócić konkretniej). Wiosna się spóźniła ale komary nad Odrą są na czas i to sporo już ich naniosło. ---- z innej beczki: Są 2-3 wolne miejsca na czerwcowy wyjazd o Szwecji (szczupak, okoń na jeziorze, pstrąg na rzece) - Jamtlandia (ja zdecyduje się niemal na pewno) – może ktoś z Was chce dołączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi