Skocz do zawartości
Dragon

Co to za ryba!!?? Proszę o pomoc w identyfikacji...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koślawo? Wszystko jasno i czytelnie. Chciałeś się przyczepić do czegoś ale Ci nie wyszło bo osoby pomyliłeś. Następny razem sprawdź czy masz racje zanim zaczniesz krytykować.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Radzinho

Na forum są co najmniej dwa poradniki jak poprawnie dodawać zdjęcia na forum a nawet w panelu w którym odpisujesz są również odpowiednie kody by było widać zdjęcie a nie link do niego. Po prostu nie zauważyłem linka do następnej ryby dlatego się pomyliłem i skrytykowałem prawidłowe zdjęcie. Przyznaje moja gafa ale gdyby było zdjęcie a nie link do niego to na pewno by do takiej sytuacji nie doszło. :oops::oops:

Napisano

pawciobra,

Zgadza się ale nie każdy musi wrzucać tak aby było widać zdjęcie, nie ma takiego nakazu. Chodzi o to żeby rozpoznać rybę i pomóc a nie czepiać się o coś co nie ma nic wspólnego z tematem. To, że ryba wzięła na to a nie tamto, że nie ma fotki tylko link, nie o to tu chodzi prawda? :)

• 1 month later...
Napisano

Na bank nie płotka/krasnopiora, nie ma czerwonych oczu, brak czerwonych płetw. Ma złote drobne łuski i wydłuzone cialo niewiem co to jet moze maly amur :D

Napisano

Ja na białe robaki łowiłem w Wiśle małe bolenie, identyczne jak na pierwszym obrazku. A i co ciekawe pełno kiełbi takich jak na 2 obrazku też wyciągałem... Za ukleją chodziłem na żywca... może to samo łowisko?

Napisano

http://wiadomosci.ekologia.pl/rosliny-i-zwierzeta/Czebaczek-i-trawianka-grozni-przybysze-z-Azji,4374,galeria,5980.html

Niepożądany i niebezpieczny przybysz z Azji. W sumie nie ma go tak dużo ale tam gdzie się pojawi szybko się rozmnaża, podobnie jak sumik amerykański. Tylko pożytku z tego nie ma żadnego. Będąc jeszcze dzieciakiem, złapałem gdzieś kilka sztuk tej rybki i z kolegami wpuściliśmy do zalanych fundamentów nowo budowanych domów. Jako że deweloper chyba nie miał kasy na szybkie ukończenie inwestycji, fundamenty te w tej formie stały ponad rok czy dwa. W tym czasie rybka rozmnożyła się na dziesiątki kilogramów. Jakie musiało być zdziwienie budujących gdy po wznowieniu zastali taki "ekosystem" :lol:

• 1 year later...
Napisano

Witam

Trochę wstyd ale mam wątpliwość co do identyfikacji ryby, którą złowiłem w ubiegłym roku na smużaka. Zdjęcia poniżej:

3axf.jpg

ezj9.jpg

Po wyjęciu z wody sądziłem, że to boleń (nigdy przedtem nie złapałem bolenia), ale jak na bolenia tej długości to ryba była zbyt gruba i jak na moje oko trochę zbyt "garbata", poza tym ten pysk... W chwili obecnej główne podejrzenia pada na jazia... Ryba miała pomiędzy 45 a 50 cm długości i była baardzo gruba czego może nie widać na zdjęciu. Po zrobieniu zdjęć telefonem została niezwłocznie wypuszczona. Dodam, że jazia również nigdy przedtem nie złowiłem, stąd moje wątpliwości. Powiedzcie z czego mam się cieszyć, z pierwszego małego bolenia czy pierwszego dorodnego jazia? Z góry dziękuję ;)

Napisano
Witam

Trochę wstyd ale mam wątpliwość co do identyfikacji ryby, którą złowiłem w ubiegłym roku na smużaka. Zdjęcia poniżej:

Obrazek

Obrazek

Po wyjęciu z wody sądziłem, że to boleń (nigdy przedtem nie złapałem bolenia), ale jak na bolenia tej długości to ryba była zbyt gruba i jak na moje oko trochę zbyt "garbata", poza tym ten pysk... W chwili obecnej główne podejrzenia pada na jazia... Ryba miała pomiędzy 45 a 50 cm długości i była baardzo gruba czego może nie widać na zdjęciu. Po zrobieniu zdjęć telefonem została niezwłocznie wypuszczona. Dodam, że jazia również nigdy przedtem nie złowiłem, stąd moje wątpliwości. Powiedzcie z czego mam się cieszyć, z pierwszego małego bolenia czy pierwszego dorodnego jazia? Z góry dziękuję ;)

Piękny jaź :grin:

• 5 weeks later...