Gość wobler129 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 maniek a mogę wiedzieć ile przy spokojnym tempie zajmuje Ci to czasu? Chodzi oczywiście o kulanie kulasków z 5kg miksu
maniek Napisano 21 Listopada 2007 Autor Napisano 21 Listopada 2007 kulanie kulasków z 5kg miksu 5kg mixu dziele na dwa razy ,bo na raz za dużo ,choć nieraz się zdarzyło kulać i na raz ale to mordęga ,2,5kg zajmuje mi ok 2 godz.Staram się dobrze wygnieść ciasto ,dobre ciasto to podstawa ,póżniej roluje się jak "maselko" jak mam już zrolowane połowe ciasta ,to gar na palnik i heja i gotowanie i rolowanie ,najczęściej robie to wieczorem jak kuchnia wolna i na rano lub popołódnie mam gotowe kulaski .Zima i wczesna wiosna to czas na przygotowania ,kupno składników ,mieszanie mixu,ustalanie składu kulek,no i ustalenie taktyki nęcenia i takie tam szczegóły.
Gość wobler129 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 maniek to super. W sobotę ja zrobię z 1kg mixu Tylko nie wiem co robiłem nie tak, bo kulaski mi się rozpadały po 1-2h gdy były w wodzie Tzn same się nie rozpadały ale tylko lekko ścisnąłem i ... Coś musiało źle "trzymać". Bo drobnica by skubnęła taką moją kulkę parę razy i by się rozpadła. Wiesz chyba o co mi chodzi - kulka była jak Klucha
maniek Napisano 21 Listopada 2007 Autor Napisano 21 Listopada 2007 kulka była jak KluchaPrzyczyną może być mix ,dodanie czegoś za dużo lub owego za malo ,skutkuje jak opisujesz ,moze być też suszenie za szybko na słonicu np kulki pękają .Wobler pamiętaj tak na zawsze jak robisz mix lub kulki zawsze pisz co i jle dodaleś nawet jak zmiany niewielkie robisz to też sobie zapisz pamięć bywa ulotna.
andi64 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 , Tylko nie wiem co robiłem nie tak, bo kulaski mi się rozpadały po 1-2h gdy były w wodzie wobler129, na początek spróbuj tego na 100% Ci się uda i dobrze się kula 1. mąka sojowa odtłuszczona 30% 2. mąka kukurydziana 30% 3. mąka ziemniaczana 10% 4. mąka pszenna 10% 5. mielone konopie 10% 6. mleko w proszku 10% 7. jaja 10szt 8. łyżka stołowa oleju 9. barwnik, aromat, konserwant, wg. uznania życzę powodzenia aha... gotuj do chwili wypłynięcia.
Gość wobler129 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 andi64 dzięki wielkie Na pewno spróbuję aha... gotuj do chwili wypłynięcia. Tak od chwili wypłynięcia czekam jeszcze z 2-4 minutki i wyciągam na ściereczkę
maniek Napisano 21 Listopada 2007 Autor Napisano 21 Listopada 2007 8. łyżka stołowa oleju Nieco za malo wg mnie ,ja daje 2-3 ,ciast nie wysycha za szybko.
andi64 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 Tak od chwili wypłynięcia czekam jeszcze z 2-4 minutki i wyciągam na ściereczkę ja takie coś to stosuję do kulek powyżej 20mm. te mniejsze wyciągam na bieżąco jak wypływają to sru je do sitka
Gość wobler129 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 maniek ta jedna łyżka to chyba na 1kg mixu jest - bo pisze o 10 jajach Więc jak Ty dajesz 2-3 to chyba na te 5kg. PS ok na dziś koniec komputera - idę spać
maniek Napisano 21 Listopada 2007 Autor Napisano 21 Listopada 2007 Ty dajesz 2-3 to chyba na te 5kg. Nie na 5kg tylko na 1kgmixu.
andi64 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 maniek, to jest przepis na 1kg. mixu, poza tym konserwant też jest oleisty+aromat, ten też jest oleisty, a ażeby ciasto nie schło to dzielę go na porcje takie które bym mógł na jeden raz na gotowo wyrobić, tzn. np. 05. kilo mixu dzielę na pół i zawijam w folię spożywczą i sru do lodówy, a po 15min. wyciągam jedną porcyjkę i robię wałki w maszynce do mięcha, póżniej do rollera, itd, itd, reszta jest już znana
andi64 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 aniek ta jedna łyżka to chyba na 1kg mixu jest - bo pisze o 10 jajach wobler129, tak dokładnie
maniek Napisano 21 Listopada 2007 Autor Napisano 21 Listopada 2007 poza tym konserwant też jest oleistyTo ile ty tego lejesz
galuch Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 Dzisiaj znalazłem coś ciekawego a mianowicie: Amarantus - mąka Szczegółowy opis: Mąka z amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywcząi dietetyczną. Zawiera ok. 17% białka o wyjątkowo wysokiej jak na białko roślinne wartości biologicznej. Jest ono bogate w lizynę, metioninę i tryptofan, w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych. Zawarty w mące tłuszcz (ok. 8%) bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E). Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo, wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5-krotnie wyższa niż w pszenicy. Wysoka zawartość włókna surowego, 3-krotnie przewyższająca zawartość w pszenicy jest bardzo korzystna z punktu widzenia żywieniowego. 100g mąki zawiera: Białka - 17,0% Tłuszczu - 8,0% Węglowodanów - 67,5% Włókna surowego - 4,0% Składników mineralnych - 3,5% Ponadto, znaczne ilości witamin z grupy B i wit. E. Stosował ktoś już taką mąkę do kulek (może ktoś słyszał)???? Cena dość wysoka 500g=6,50zł (cena z neta podejrzewam że znalazłby taniej)
andi64 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 maniek, używam gebelskiego konserwantu o nazwie "Liguid Soft Stabilizer" a dozowanie to 30-50ml. na kg. mixu.
galuch Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 A co do ilości oleju to pewnie kwestia gustu Może i sprzętu do rolowania??? wobler, chyba będziesz musiał to sam sprawdzić
andi64 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 A co do ilości oleju to pewnie kwestia gustu jeśli dasz za dużo oleju to żle się kula i mogą od razy wypływać.
galuch Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 jeśli dasz za dużo oleju to żle się kula i mogą od razy wypływać. A może to kwestia ilości płynnych składników??? andi64, piszesz że dodajesz atraktory płynne, konserwant itp., a maniek pewnie stosuje w proszku wiec musi dać więcej oleju. Albo baza minimalnie inna co pozwala na zastosowanie wiekszej ilości oleju. Czy sie mylę??? Ps. Uwielbiam zgadywanki
andi64 Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 galuch, idąc twoim tokiem myślenia to bym musiał jaja warzyć, bo wiadomo jajo jaju nie równe myślę że jest to ostatni mój post we tym temacie
galuch Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 to jest przepis na 1kg. mixu, poza tym konserwant też jest oleisty+aromat, - przecież sam to napisałeś??? Pytanie do Mańka: czy dajesz jakieś inne składniki płynne("oleiste") oprócz jajów???? Ja już też nie poruszam tego tematu bo chyba najmniej powinienem się odzywać Czekam na odpowiedź w sprawie mąki pozdrawiam
maniek Napisano 22 Listopada 2007 Autor Napisano 22 Listopada 2007 Czekam na odpowiedź w sprawie mąkiNie czytasz uważnie tylko po lepkach.Cofnij się o pare postów wstecz a się dowiesz.myślę że jest to ostatni mój post we tym temacieA dlaczego?.Pytanie do Mańka: czy dajesz jakieś inne składniki płynne("oleiste") oprócz jajówNie ,tylko olej ,aromaty czy wzmacniacze tylko w formie proszku ,mniej się ulatnia w czasie obróbki termicznej .
andi64 Napisano 22 Listopada 2007 Napisano 22 Listopada 2007 maniek psikus przecież sam to napisałeś??? tak, ale nie leję tego wiadrami bo na 1kg. mixu starcza mi 1 łyżka stołowa konserwantu, aromat zależy jakiej jest firmy, mi wychodzi 2 małe łyżeczki, barwniki mam w proszku, największą rolę na konsystencje ciasta mają jajca, bo jak już wyżej pisałem są jajca i jajca aaaa, jeszcze jedno żeby nie było niedomówień moja łyżka stołowa ma pojemność 10ml. a mała 3ml.
galuch Napisano 22 Listopada 2007 Napisano 22 Listopada 2007 Nie czytasz uważnie tylko po lepkach.Cofnij się o pare postów wstecz a się dowiesz. fuck czytałem to sorki za zaśmiecanie
maniek Napisano 22 Listopada 2007 Autor Napisano 22 Listopada 2007 maniek psikus że jaki.żeby nie było niedomówień to z mojej strony żeby nie bylo niedomówien nie jestem expertem od tworzenia kulek ,dopiero się uczę,a ze się szybko uczę to inna sprawa .fuck czytałem to nazywają tą mąke "złotem Inków",ale walory wymienione przez ciebie nie zastanowiły mnie tak bardzo jak jeden z nie wymienionych.Jak znajde ulotke to zapodam w orginale.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.