Skocz do zawartości
tokarex pontony

Kulki karpiowe -domowym sposobem

maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wobler129
Napisano

maniek a mogę wiedzieć ile przy spokojnym tempie zajmuje Ci to czasu? Chodzi oczywiście o kulanie kulasków z 5kg miksu ;)

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 310
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
kulanie kulasków z 5kg miksu
5kg mixu dziele na dwa razy ,bo na raz za dużo ,choć nieraz się zdarzyło kulać i na raz ale to mordęga ,2,5kg zajmuje mi ok 2 godz.Staram się dobrze wygnieść ciasto ,dobre ciasto to podstawa ,póżniej roluje się jak "maselko" jak mam już zrolowane połowe ciasta ,to gar na palnik i heja i gotowanie i rolowanie ,najczęściej robie to wieczorem jak kuchnia wolna i na rano lub popołódnie mam gotowe kulaski :mrgreen: .Zima i wczesna wiosna to czas na przygotowania ,kupno składników ,mieszanie mixu,ustalanie składu kulek,no i ustalenie taktyki nęcenia i takie tam szczegóły. :wink::mrgreen:
Gość wobler129
Napisano

maniek to super. W sobotę ja zrobię z 1kg mixu :mrgreen: Tylko nie wiem co robiłem nie tak, bo kulaski mi się rozpadały po 1-2h gdy były w wodzie :cry: Tzn same się nie rozpadały ale tylko lekko ścisnąłem i ... :sad: Coś musiało źle "trzymać". Bo drobnica by skubnęła taką moją kulkę parę razy i by się rozpadła. Wiesz chyba o co mi chodzi - kulka była jak Klucha :mrgreen:

Napisano
kulka była jak Klucha
Przyczyną może być mix ,dodanie czegoś za dużo lub owego za malo ,skutkuje jak opisujesz ,moze być też suszenie za szybko na słonicu np kulki pękają .Wobler pamiętaj tak na zawsze jak robisz mix lub kulki zawsze pisz co i jle dodaleś nawet jak zmiany niewielkie robisz to też sobie zapisz pamięć bywa ulotna.
Napisano

,

Tylko nie wiem co robiłem nie tak, bo kulaski mi się rozpadały po 1-2h gdy były w wodzie :cry:

wobler129, na początek spróbuj tego na 100% Ci się uda i dobrze się kula :grin:

1. mąka sojowa odtłuszczona 30%

2. mąka kukurydziana 30%

3. mąka ziemniaczana 10%

4. mąka pszenna 10%

5. mielone konopie 10%

6. mleko w proszku 10%

7. jaja 10szt

8. łyżka stołowa oleju

9. barwnik, aromat, konserwant, wg. uznania :grin:

życzę powodzenia :grin::grin::grin:

aha... gotuj do chwili wypłynięcia.

Gość wobler129
Napisano

andi64 dzięki wielkie :wink: Na pewno spróbuję :grin:

aha... gotuj do chwili wypłynięcia.

Tak od chwili wypłynięcia czekam jeszcze z 2-4 minutki i wyciągam na ściereczkę :)

Napisano

Tak od chwili wypłynięcia czekam jeszcze z 2-4 minutki i wyciągam na ściereczkę

ja takie coś to stosuję do kulek powyżej 20mm. te mniejsze wyciągam na bieżąco jak wypływają to sru je do sitka :grin:

Gość wobler129
Napisano

maniek ta jedna łyżka to chyba na 1kg mixu jest - bo pisze o 10 jajach ;) Więc jak Ty dajesz 2-3 to chyba na te 5kg.

PS ok na dziś koniec komputera - idę spać :mrgreen:

Napisano

maniek, to jest przepis na 1kg. mixu, poza tym konserwant też jest oleisty+aromat, ten też jest oleisty, a ażeby ciasto nie schło to dzielę go na porcje takie które bym mógł na jeden raz na gotowo wyrobić, tzn. np. 05. kilo mixu dzielę na pół i zawijam w folię spożywczą i sru do lodówy, a po 15min. wyciągam jedną porcyjkę i robię wałki w maszynce do mięcha, póżniej do rollera, itd, itd, reszta jest już znana :grin:

Napisano

Dzisiaj znalazłem coś ciekawego a mianowicie:

Amarantus - mąka

Szczegółowy opis:

Mąka z amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywcząi dietetyczną. Zawiera ok. 17% białka o wyjątkowo wysokiej jak na białko roślinne wartości biologicznej. Jest ono bogate w lizynę, metioninę i tryptofan, w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych. Zawarty w mące tłuszcz (ok. 8%) bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E). Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo, wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5-krotnie wyższa niż w pszenicy. Wysoka zawartość włókna surowego, 3-krotnie przewyższająca zawartość w pszenicy jest bardzo korzystna z punktu widzenia żywieniowego.

100g mąki zawiera:

Białka - 17,0%

Tłuszczu - 8,0%

Węglowodanów - 67,5%

Włókna surowego - 4,0%

Składników mineralnych - 3,5%

Ponadto, znaczne ilości witamin z grupy B i wit. E.

Stosował ktoś już taką mąkę do kulek (może ktoś słyszał)????

Cena dość wysoka 500g=6,50zł (cena z neta podejrzewam że znalazłby taniej)

Napisano

maniek, używam gebelskiego konserwantu o nazwie "Liguid Soft Stabilizer"

a dozowanie to 30-50ml. na kg. mixu.

Napisano

A co do ilości oleju to pewnie kwestia gustu :wink: Może i sprzętu do rolowania???

wobler, chyba będziesz musiał to sam sprawdzić :wink:

Napisano
A co do ilości oleju to pewnie kwestia gustu

jeśli dasz za dużo oleju to żle się kula i mogą od razy wypływać.

Napisano
jeśli dasz za dużo oleju to żle się kula i mogą od razy wypływać.

A może to kwestia ilości płynnych składników??? andi64, piszesz że dodajesz atraktory płynne, konserwant itp., a maniek pewnie stosuje w proszku wiec musi dać więcej oleju. Albo baza minimalnie inna co pozwala na zastosowanie wiekszej ilości oleju. Czy sie mylę???

Ps. Uwielbiam zgadywanki :wink:

Napisano

galuch, idąc twoim tokiem myślenia to bym musiał jaja warzyć, bo wiadomo jajo jaju nie równe :mrgreen:

myślę że jest to ostatni mój post we tym temacie :mrgreen::grin::grin::grin:

Napisano
to jest przepis na 1kg. mixu, poza tym konserwant też jest oleisty+aromat,
- przecież sam to napisałeś???

Pytanie do Mańka: czy dajesz jakieś inne składniki płynne("oleiste") oprócz jajów????

Ja już też nie poruszam tego tematu bo chyba najmniej powinienem się odzywać :wink:

Czekam na odpowiedź w sprawie mąki :mrgreen: pozdrawiam

Napisano
Czekam na odpowiedź w sprawie mąki
Nie czytasz uważnie tylko po lepkach.Cofnij się o pare postów wstecz a się dowiesz.
myślę że jest to ostatni mój post we tym temacie
A dlaczego?.
Pytanie do Mańka: czy dajesz jakieś inne składniki płynne("oleiste") oprócz jajów
Nie ,tylko olej ,aromaty czy wzmacniacze tylko w formie proszku ,mniej się ulatnia w czasie obróbki termicznej .
Napisano

maniek psikus :grin:

przecież sam to napisałeś???

tak, ale nie leję tego wiadrami :mrgreen::grin:

bo na 1kg. mixu starcza mi 1 łyżka stołowa konserwantu, aromat zależy jakiej jest firmy, mi wychodzi 2 małe łyżeczki, barwniki mam w proszku, największą rolę na konsystencje ciasta mają jajca, bo jak już wyżej pisałem są jajca i jajca :mrgreen::grin::grin::grin:

aaaa, jeszcze jedno :idea: żeby nie było niedomówień :mrgreen::grin::grin:

moja łyżka stołowa ma pojemność 10ml. a mała 3ml. :mrgreen::grin::grin::grin:

Napisano
Nie czytasz uważnie tylko po lepkach.Cofnij się o pare postów wstecz a się dowiesz.
fuck czytałem to :neutral: sorki za zaśmiecanie
Napisano
maniek psikus
:shock::mrgreen: że jaki.
żeby nie było niedomówień
to z mojej strony żeby nie bylo niedomówien nie jestem expertem od tworzenia kulek ,dopiero się uczę,a ze się szybko uczę to inna sprawa :mrgreen: .
fuck czytałem to
nazywają tą mąke "złotem Inków",ale walory wymienione przez ciebie nie zastanowiły mnie tak bardzo jak jeden z nie wymienionych.Jak znajde ulotke to zapodam w orginale.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.