Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

a u mnie od czasu do czasu taki komunikat :

503 Service Unavailable

Virtual Server overloaded - high load (or servicing) in progress.

Napisano

Niestety ten błąd oznacza przeciążenie serwera.

Bardzo dużo osób odwiedza nasze strony. Ubiegły rok był rekordowy a ze statystyk wynika, że w tym jest wzrost + 30 %

Napisano

U mnie od tygodnia zaczęła się jakaś straszna lipa, co chwilę 503 Service Unavailable

Virtual Server overloaded - high load (or servicing) in progress, nie zawsze ale bardzo często.

Napisano

U mnie tak samo od kilku dni straszna lipa :evil: (korzystam z czterech różnych kompów - na każdym to samo ) co drugie ,może trzecie odświeżenie strony błąd 503 - " zestresować się można " :mad: .[ Nawet tą wiadomość miałem problem wysłać ].

Napisano

Mam już analizę tych błędów i będę się starał im zaradzić, niemniej przez kilka najbliższych dni być może trzeba się będzie jeszcze z tym trochę pomęczyć, szczególnie w godzinach w których jest duża oglądalność i dużo użytkowników na forum

• 2 weeks later...
Napisano

Admin a nie lepiej przejść na inny lepszy system niż phpBB ?

Nie żebym narzekał tylko taka mała propozycja

• 1 month later...
Napisano
Co z tego, że ubiegłoroczne gg, skoro zgłoszeń nie usuwamy po każdorazowym zakończeniu tury? W założeniu gp miało być wieloletnią bazą danych/albumem na temat poławianych ryb. Te dwa zgłoszenia usuwam, przy kolejnym celowym psuciu gp podejmę inne środki. Podobnie jest w testach sprzętu, które zamieszczałeś.
apodyktyczny Lesio wyskoczył z fochem. laughing out loud.

otóż tego konta po prostu,(na którym były zeszłoroczne fotki) na fotosiku już od jakiegoś czasu niema, co uprzejmie wyjaśniłem.

znalezienie i upload zdjęć na jakiś server hostingowy zajmuje kilka minut, nie byłaby również problemem podmiana linków we własnym zakresie gdyby można było edytować własne posty jak w większości cywilizowanego świata.

Napisano

Likwidując konto na fotosiku wiedziałeś, jakie są tego następstwa.

Skutki są bardzo proste - wszystkie zdjęcia, które wstawiłeś na forum haczyka z tamtego konta, przestały istnieć. Zakładam optymistycznie, że coś tak oczywistego wziąłeś pod uwagę.

To w Twoim interesie jest, aby doszło do naprawienia sytuacji, a nie w moim, aby za Tobą biegać i o ile ponadto będzie 'wyraźna potrzeba', prosić o nowe linki do starych zdjęć.

Dlatego wybacz, ale nie utulę Cię w smutku.

Zamiast wylewać żale, trzeba zacząć wysłać Unisesowi nowe zdjęcia do starych testów kołowrotków i cholera wie, do czego tam jeszcze... Wysyłać samemu, a nie czekać, aż ten sympatyczny mod zorientuje się, jakim tam powstał bałagan i zacznie się upominać. Jak mawiał Sekuła do Kempy: 'do roboty!' :razz:

Napisano

Lesiu, w "testach sprzętu" których się tak kurczowo trzymasz - już Unises się postarał aby można było tam zamieszczać update(moderator usuwa pierwszy post i voila, dawniej było to niemożliwe).

stare fotki dotyczące zeszłorocznego GP czy czego tam jeszcze innego, no - jak by już się baaardzo uparł to służę.

no, ale jest to w pewnym stopniu upierdliwe(raczej nie dla mnie, ale trzeba też zawracać "dupę" drugiej osobie co jest niezręczne). ba, nawet nie przypuszczałem że jest to aż tak istotne a już bynajmniej oczywiste(jak ty sprawę postawiłeś).

przyznam też, że miałem ostatnio inne poważne zmartwienia na głowie.

Napisano

OT

trzeba zacząć wysłać Unisesowi nowe zdjęcia do starych testów kołowrotków i cholera wie, do czego tam jeszcze... Wysyłać samemu, a nie czekać, aż ten sympatyczny mod zorientuje się, jakim tam powstał bałagan i zacznie się upominać. Jak mawiał Sekuła do Kempy: 'do roboty!'
Lesiu, w "testach sprzętu" których się tak kurczowo trzymasz - już Unises się postarał aby można było tam zamieszczać update(moderator usuwa pierwszy post i voila, dawniej było to niemożliwe).
Widzę że, jestem popularny a co więcej - budzący sympatię :mrgreen: , ale do rzeczy co do samego burdelu w testach oraz wszędzie tam gdzie znajdują się jakieś podlinkowane fotki sprawa dla mnie jest prosta jak drut; już dawno temu proponowałem tomikowi postawienie własnej galerii foto na serwerze haczyk.pl - placu mamy tam sporo, a zalety takiego rozwiązania są kuszące; przede wszystkim szybkość; zdjęcie znajduje się na tej samej maszynie, a nie jak teraz po otwarciu posta otwiera się z jakiegoś linka odległego fizycznie o X km a dokładnie za Y routerami o różnym stopniu zajętosci na daną chwilę.

Możemy też backupować od czasu do czasu te archiwum, i nim zarządzać t.zn. dopóki sami nic nie usuniemy będzie tam 'na zawsze' ....i wszystko to bez gównianych banerów, które czasami otwierają się dłużej niż samo zdjecie/film itp..

Proponowałem to rozwiązanie kilkukrotnie na PW tomika jak i na forum modelatorskim, ba zadeklarowałem, że w 'czynie społecznym' mogę sam zainstalować i skonfigurować taki skrypt na serwerze haczyk.pl, znalazłem nawet coś co by nam w zupełności wystarczyło. Coppermine w pełni opensource , czyli czysty prosty ruch bez żadnych nakładów finansowych.

Zobligowało by się użytkowników w regulaminie by korzystali z naszej galerii/chomika plików multimedialnych od zaraz, co cenniejsze już istniejące fotki poprzenosiło by się tam sukcesywnie, i podlinkowało na nowo i byłby święty spokój :cool: moze nawet nie trafiał by mnie wtedy szlag gdy otwieram 'Jak dziś było na rybach' i czekam... bo ktoś zamieścił relacje z 15 fotkami.

Co do samych testów, wiem od dawna, że zdjęcia poodpadały {głównie hosting z Fotosik}

ten tema też był poruszany w naszym gronie a rozwiązanie tez wiąże się z tym co wyżej napisałem....myślicie że mi nie szkoda np. Libry Shoguna w sesji rozbieranej?

Przewidziałem nawet to {gdy jeszcze zdjęcia były} i proponowałem w PW tomikowi {dawno temu jeszcze gdy nie byłem modem zaraz po mojej rec. Regal vs Sinus} by przynajmniej zdjęcia z testów wrzucił do jakiegoś katalogu na serwerze haczyk.pl i ponownie podlinkował.

Obecnie ugrałem tylko tyle, że mam 'swój' katalog na haczyk.pl gdzie wrzucam fotki z '4PoryRoku' i wiem ze chodzi to przyzwoicie i jest jako tako bezpieczne/niezależne/niewygasające.

Jak na razie nie mam żalu do tomika za opieszałość z decyzją w temacie "własnej galerii" ale tak jak i Was 'odpadające' od postów fotki zaczynają porządnie irytować.

Lesio wybacz, ale nie wiem czy po takich perturbacjach nie był byś nadto znużony by się o coś sam upominać :mrgreen::???:

Napisano

Unises, a nie uważasz że swojego rodzaju galerię mamy już na haczyk.tv ??

Wystarczyłoby tylko sprawić aby linki działały. Kiedyś pytałem, kilka razy, dlaczego nie działają ale odp. nie otrzymałem :???:

Na haczyk.tv jest napisane: " Wstaw miniaturkę jako link na swoją stronę: Wzbogać swoją stronę i umieść na niej link razem z miniaturką do ulubionych zdjęć i filmów wędkarskich. Wystarczy, że skopiujesz podany kod i wkleisz na swoją stronę. "

no to wklejam:

1259711469.jpg

I nic :roll:

Jest jeszcze link http://www.haczyk.tv/bolen,736f.html ale to nie to co miniaturka w poście :neutral:

Napisano
Unises, a nie uważasz że swojego rodzaju galerię mamy już na haczyk.tv ??
już pisałem ,że optimum to umieszczenie współczesnej galerii i to na tej samej maszynie co forum, ...a zresztą już na forum porządkowym wyjaśniałem ze rozwiązanie z haczyk.tv i linkowanie na forum haczyk.pl jest nieco dziwne bo jeden serwer stoi w Krakowie a drugi w Szczecinie, ja rozumiem, żeby 'placu' nie było ale jest, odpowiednie uprawnienia też mamy tzn tomik ma. Czy warto w takiej sytuacji głowić się nad uzdrawianiem prawie nieboszczyka?

artach co do 'błędu' o którym piszesz powyżej ktoś by musiał wleźć i pogrzebać w galerii haczyk.tv by link był generowany ze znacznikami

[URL=http://] [/URL] 

lub jeszcze lepiej

[img=http://]

czyli formie zrozumiałej dla forum.

Ps. Gdy już dym opadnie trzeba będzie te posty wyciąć i przenieść do "Uwagi techniczne na temat forum".

Napisano
już pisałem ,że optimum to umieszczenie współczesnej galerii i to na tej samej maszynie co forum, ...a zresztą już na forum porządkowym wyjaśniałem ze rozwiązanie z haczyk.tv i linkowanie na forum haczyk.pl jest nieco dziwne bo jeden serwer stoi w Krakowie a drugi w Szczecinie
Ok. teraz rozumiem. Ja w tych sprawach straszny "lajkonik" jestem :oops::wink:
Napisano

Unises, Nowoczesne przeglądarki i tak ładują po kilka obiektów na raz bez różnicy czy znajdują się na jednym czy na wielu serwerach.

Być może tomik ma ograniczony transfer lub miejsce na dysku ( nie wiem jak ma się sprawa hostingu haczyka ). Takie galerie zużywają naprawdę masę transferu i przestrzeni dyskowej. Tak się wydaje 1mb na zdjęcie + 100kb na miniaturkę. Ale tych zdjęć by ciągle przybywało i chwila moment będą tego całe gigabajty i cała masa transferu.

Co to wykorzystania galerii z haczyk.tv to jedynie dodatkowa linijka kodu, żeby link do zdjęcia wyświetlał się także ze znacznikami rozpoznawalnymi dla forum. Więc podejrzewam, że tomik boi się o to, że szybko zabrakło by transferu.

Poza tym co stoi na przeszkodzie by używać imageshack.us ? Oprócz wrzucania zdjęć przez stronę oferują klienty na wiele systemów (windows,linux) przez które bardzo szybko i wygodnie można wrzucać pojedyncze zdjęcia, oraz całe galerie. :cool: