Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, wczoraj byłem na topoli od godz 7 rano do 14 złapałem jedną płoc 32 cm.

Był to mój pierwszy wypad nad ten ziornik mimo słabych połowów bardzo mi sie tam spodobało. I planuję jechać tam w środę na 4 dni na jakąś zasiadkę. W związku z tym mam prośbę czy moglibyście doradzic w jakie miejsce mam sie udac czy gdzies kolo garbatego czy od strony błotnicy.?? :wink:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

burcias321, jeżeli cenisz sobie wygodę to najlepiej usiąść za garbatym mostem, bez problemu dojeżdżasz samochodem nad samą wodę. Przy ujściu Nysy z lewej bądź z prawej strony to dwa najlepsze stanowiska często z resztą zajęte. Od Błotnicy jest spokojniej i ładniej, często jest to miejsce zasiadek karpiarzy. Jedyny mankament jest to, że samochód musisz zostawić przed wałem trochę na pastwę losu.

Napisano

Chyba wybiorę się koło tego garbatego mostku mysle ze w srode po poludniu lub w czwartek rano bedzei tam wolne miejsce. :mrgreen:.Mam nadzieję,też ze rybki dopiszą.Nastawiam sie z gruntem na leszcze i plocie.

Napisano
hello!

Ja błem ze zajomymi na Kozielnie na nocce.

ANI JEDNEGO BRANIA ! PRZEZ CAŁĄ NOC!

NIC!

INNI PODOBNIE!

ALE BRYNDZA!

nastawiałeś się na drapieżnika ? Czy na coś innego ?

Mieliśmy 6 wędek w tym 2 na żywca. Zero efektów. Obok nas wędkarze też ani jednego brania. Brało tak słabo (w ogóle), że mieliśmy nawet czas z kolegą, żeby podejść do jednych i do drugich sąsiadów i zamienić parę słów.

Następnego dnia z samego rana NIESPODZIANKA! Dosłownie obok nas przeszła... uwaga! Rozśpiewana pielgrzymka! Kumpel oniemiał i mówi "kurde... żadnej pielgrzymki nie zamawiałem hehe". Ja na to "jak już pielgrzymka nie pomoże to tu nie ma ryb" - no i jak już pisałem niejednokrotnie nie pomogło. ZERO ! 0! Zero brań ;/

Napisano
maniek tu chodzi o zupełnie innego jesiotra, a mianowicie o jesiotra syberyjskiego,
No to mnie cieszy że PANI Strażnik :wink::lol: rozróżnia jesiotra zachodniego od jesiotra syberyjskiego . :lol::lol::lol:

Nie łapię, no chyba, że to już ta pora.... :roll:

Napisano
Dosłownie obok nas przeszła... uwaga! Rozśpiewana pielgrzymka!/

To na sto procent byli kłusownicy.Oni kamuflaż mają opanowany perfekcyjnie ;)

Napisano

W sobotę 2 leszczyki za wałem ale za to ładne jedne 45 cm drugi 38 . niestety inni nic nie złowili .Branie od 6 do 8 po 9 powrót do domu:)

Napisano

nie siedziałem za taśmociągiem bo tam nie można autkiem dojechać pod samą wode. :mrgreen: siedziałem po lewej stronie (tam gdzie jest miejsce do wodowania łódek). A tak wogóle wie ktos czy można wjeżdżać tam autem (prawie pod taśmocią ale od strony garbatego) Słyszałem kiedyś że była policja i straż rybacka i rozdawali po 500 zł mandatu. :sad:

Napisano

No tam autkiem to nie da rady . Sam kiedyś widziałem jak policja razem z strażą mandaciła tam ludków.Od tamtej strony to auto za wałem trzeba zostawić.

Napisano

Witam kolegów, chciałem Was zapytać o to jak dojechac do słynnego garbatego mostka? Nie łowiłem jeszcze nigdy na Topoli. Jadąc od strony Kamieńca Ząbkowickiego gdzie mam się kierować?

Napisano

Pilczyk, spójrz na mapę garbaty most - to początek zbiornika topola (dokładnie na ujściu nysy do Topoli). Można jechać z dwóch stron tj. od strony Błotnicy, lub Kamieńca (obok stawy Byczeń). Pozdro.

Napisano

Dzięki jareksm2, z tego co koledzy piszą to zawsze dwie miejscówki są zajęte, może uda mi się w sierpniu na dwie nocki tam wybrać ale w tygodniu, bo w weekend pewnie dużo tam wędkarzy, jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie, czy łowiąc tam w okolicach garbatego mostka jest duży uciąg rzeki? Łowiąc z gruntu na koszyczek to ilu gramowy? Rozumiem, że np. od strony taśmociągu to chyba prądów nie ma i z powodzeniaem można stosować koszyczek 15 lub 20 gramowy?

Napisano

Jeżeli będziesz łowił już w "jeziorze" to spokojnie wystarczy 20g. Natomiast jak będziesz chciał łowić w korycie za samym mostkiem to 50-60g koszyk.

TU filmik z zawodów na Topoli

Napisano

Nalewator nie wybierasz sie w sobote gdzies na rybki ? ja mam 2 dni wolnego piatek sobota. Moze w piatek podjade na pilce ale mysle ze po poludniu juz tam bedzie pełno luda jak myslisz ? ze spinnem chcialem polazic troche.

Napisano

Właśnie wróciłem z nocki na Topoli. Powiem tak kiepsko. Siedziałem od strony Błotnicy ale nieco dalej niż za drewnianym mostkiem w szuwarach. Łowić zacząłem około 21.30 i odrazu po rzucie zameldował się jazgarz , potem do 5 rano ani brania . Parę minut po 5 jedno branko i karpik 32cm( pływa dalej). I to by było na tyle do 10 rano już nic ani brania .Zrobiła się patelnia i dałem sobie spokój a w nocy było tylko 9 stopni!!!!. Wracając zahaczyłem o garbaty zasięgnąć info i tam ludzie siedzą po 2 dni bez brania . Czyli ogólnie porażka na całej lini.

P.S. suhhar narazie się nie wybieram . Mam dosyć , życzę ci lepszych wyników

Napisano

Wlasnie wrocilem 3 godz.smazenia sie przy wedce (12-15), przy betonowce, ale za to ladny leszczyk sie utrze pił 55 cm :mrgreen: , duze zaskoczenie bo wiekszosc ludzi bez ryb :))