Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam,

Ktos moze był nad Widawa w ostatnich dniach na odcinkach od Psiego Pola do ujscia i moze sie podzielic inforamcjami? Jaki stan wody itd.?

Gość Rapa-man
Napisano

Woda wysoko,szybko płynąca,w miare czysta,ryby spią :mrgreen:

Napisano

I ja wybrałem sie w sobote na maly rekonesans nad Widawe w okolice Świniar. Woda jeszcze dosyc wysoka choc widać ze jej stan opada. Dosyć przejrzysta. Pogoda była dosyć ładna wiec wybrałem sie ustawiać moje pierwsze woblerki ktore wykonalem w zimie a swoj chrzest mialy jedynie w wannie :)

Tak na marginesie,moze ktoś wie jak skorygować prace smuzaka gdy ten ma tendencje do wyskakiwania nad wode przy szybszym prowadzeniu( szczegolnie gdy porwadzony jest pod prad).

Pozdro!

Gość Rapa-man
Napisano

Byc moze jest on za lekki,a moze ster jest zle ustawiony,ster musi byc idealnie prostoadly do woblera,no i musi miec rowne krawedzie,ale co nic nie bralo na widawie,czy tylko spacerek miales?

Napisano

Wydaje mi sie, że ster zrobiłem zbyt duży w stosunku do calego wblera. Czekaja mnie wiec jeszcze poprawki i ponowne testy.

Co do Widawy to oprocz ustawiania woblerow przeszedlem sie oczywiscie z wedka i obrzucalem kilka ciekawych miejsc. Wyciagnalem 2 okonki na woblera gleboko schodzącego tez wlasnej roboty. Klenia niestety nie spotkałem, ale przyjdzie jeszcze pora :)

• 4 weeks later...
  • 6 months later...
Napisano

2013.10.21

Wzięło mnie na łowienie smużakami.

Pogoda bajeczna, to chciałem pożegnać się w tym sezonie z ulubionym odcinkiem rzeki zasilającej wrocławską Odrę. O tej porze w przyujściowym odcinku rzeki trudno o okazy, ale atmosfera, widoki , kilkanaście brań i jeszcze wiele wyjść do przynęty, dało mi mega zadowolenie z wyprawy.

Po godzinie przerzucania przynętami wytypowałem, chyba najskuteczniejszego smużaka.

Złowione ryby nie przekraczały 30cm, przynajmniej dwie ryby, mogły mieć około czterdziestki.

Dużo spadów, ale w takiej atmosferze, takim spokoju nad wodą, zbytnio się tym nie denerwowałem.

W drodze na łowisko.

c9a014665c1c5151med.jpg

29a1ce54980079bbmed.jpg

40649b574cef86e4med.jpg

Skromne efekty wyprawy.

523b5b93df1b77eemed.jpg

9d1736d7f0206543med.jpg

121ebfb3b560e273med.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/becc418a07434a5e.html

Widoki z nad wody.

43bf9a25712d5d44med.jpg

a959c18a3b8b851fmed.jpg

0824ded5cb8ca6a3med.jpg

63fd26a75f1437d4med.jpg

• 3 months later...
Napisano

W sobotę 01.02 byłem na małym rekonesansie na odcinku poniżej mostu na 342. Woda już opadła po ostatnich przyborach. Dużo nawisów lodowych ale woda w większości nadawała się do łowienia. Niestety bez efektów, jedno anemiczne branie. Za to widoki wspaniałe :)

Napisano

Witam, czy udało się komuś rozpocząć sezon kleniowy na Widawie ? Ja mimo 3-krotnej próby nie miałem kontaktu z rybkami. Kolejna próba sob-niedz. ;)

• 1 month later...
Napisano

2014.03.14

Było nas trzech... :) i łowiliśmy przez około 2 godz. w przyujściowym odcinku.

Może następnym razem będzie lepiej :cool:

Napisano

Ryby jeszcze nie weszły, wybrałem się rowerem na wycieczkę wzdłuż Bystrzycy i Ślęzy, tam, gdzie zwykle z mostów, lub brzegów widać było mniejsze lub większe ryby, tym razem widać było jedynnie dno .... a widocznośc była bardzo dobra ..... czyli, na przyujściowe odcinki jeszcze nie czas :(

Napisano

Nie byłbym sobą :)

Niewiele czasu, bo półtorej godziny miałem na zaliczenie ryby z Widawy.

Tym razem z D-sem i pieczywem, obławiałem kilka miejsc w okolicach mostu.

Dwa niemrawe brania i w ostatnim rzucie i miejscu zdecydowane branie i mały sukces.

0a7176e251ceac36med.jpg

44c2b72624d9d327med.jpg

016788dd23e38d6amed.jpg

Myślę, że tym sposobem w końcu odmienię złą passę, która mnie prześladuje.

Oława, Ślęza, Odra, na wszystkich miałem porządne spinningowe ryby,

ale przegrałem lub nie zacinam w tempo. Oby to był przełom.

Napisano
Dwa niemrawe brania i w ostatnim rzucie i miejscu zdecydowane branie i mały sukces.

Brawo Jacku, jak widać cierpliwość i wytrwałość popłaca, oby rybek było coraz to więcej ! :grin:

• 2 weeks later...
Napisano

Po dwuletniej przerwie w wędkowaniu, obecny sezon postanowiłem rozpocząć na Widawie. Stara kleniowa metoda Jaceena nadal ma się dobrze :razz:

Trafiłem jednego 36 cm

bcb30f658788.jpg

Miałem jeszcze kilka brań, ale obecnie mój refleks pozostawia wiele do życzenia :lol:

• 2 weeks later...
Napisano

2014.04.13

Sporo wędkarzy nad wodą.

Ryby nie najgorzej reagowały na wabiki.

Trochę szczęścia mi brakowało, bo pudłowałem. Na pocieszenie jeden średniaczek

normal_P1080329.JPG

a później najłowniejszy ostatnimi czasy smużak zadyndał na konarze.

Znowu wyobraźnia będzie mnie prześladować, co mi pospadało z haków.

• 3 months later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Pozazdrościłem jaceenowi kleni. Dzisiaj krótki wypad po pracy na Widawę. 2h rzucania głównie smużakami. Kilka brań i 3 wyjęte rybki ( w tym pierwszy okoń na smużaka). Jedynie jeden kleń ledwo wymiarowy. Szału nie ma.

• 3 weeks later...
Napisano

Sobotni trening przed zlotem kleniowym obfitował w liczne brania okoni max do 20 cm i kilka puknięć kleniowych, a rezultat na zdjęciu.

post-16114-14544973752762_thumb.jpg

Napisano

Chleb kupiony w pobliskim sklepie i wyskok z DSem nad Widawe. Brań mnóstwo, póki naprawdę poważnie się rozpadało. Paleta gatunków szeroka: płoć, krąp, kleń, karaś i... bolesław Frajda wielka, zabawy kupa, wszystkie rybki czekają na kolejne starcie :)

post-16114-14544973755022_thumb.jpg

post-16114-14544973755309_thumb.jpg

post-16114-14544973755656_thumb.jpg

post-16114-14544973755954_thumb.jpg

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano

Witam, chciałbym się wybrać ze spinningiem na Widawę w okolicach Leśnego Młyna. Ponieważ nie jestem stąd mam pytanie, czy na Widawie w tym rejonie są jakieś obostrzenia, zakazy. Od razu zapytam, czy na tym odcinku można złowić szczupaka?

Napisano

Obostrzeń brak, a szczupak jak to szczupak trafia się wszędzie ! Na tym odcinku rzekę warto odwiedzić przede wszystkim, a może i tylko dla widoków !