Skocz do zawartości
tokarex pontony

ABC -spiningu

slawek256

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj jade 7 raz w zyciu na ryby (oczywisie od momentu, w ktorym wykupilem karte wedkarska) i chce sprobowac spinningowania...naczyatlem sie o kopytkach i innych smiesznych nazwach. Uwage moja przyciagnal boczny trok...dzis sprobuje tej metody. Jeden taki szczupak zabral mi 2 tygodnie temu caly zestaw wedkarski...od tej pory mam ciarki jak sobie pomysle ze moglem go miec ale nie mialem podbieraka i mi uciekl. Moja zona chciala zlapac go do wiadra ale sie nie miescil, spia sie i poszedl w niznane. Od dzisiejszego polowu oczekuje: 2 szczupaki i 3 duze okonie. Mam nadzieje ze zdolam zmylic te glupie, tak nie boje sie uzyc tego stwierdzenia, glupie ryby!!! musza mi oddac wszystko co mi zabraly!! poszlo mi tyle splawikow, ze spokojnie bym na nich polynal do szwcji...a haczykow i stalek tyle porwalem, ze stal jzkiej byly zrobione spokojnie by wystarczyla na budowe stadionow potrzebnych na mistrzostwa swiata w pilce noznej w polsce i ukrainie...

pozdrawiam pozdrawiajacych i zazdroszczacych wynikow wedkarskich. Rad jest tutaj tyle, ze tylko postanowilem obwiescic iz jade na ryby...wszelkie rady przeczytalem

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 255
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Na boczku trok bartun nie łów szczupaków. Na szczupaczki : Kijek cw. 10-30 gram, 2,7 m, najlepiej Mikado Matrix 888 Medium Spining ( takiego sam uzywam), żyłka do 8 kg, przypon stalowy.

Na boczny trok kijek o cw 1-10 g, twisterki do 2 - 3 cm ( tzn. " paprochy") żyłka cienuteńka, najlepiej 0,16. Oczywiscie ciężarek:grin:

Mam nadzieje, że pomogłem:)

Napisano

powyżej 10 g na boczny trok sie kijki nie nadawają, mają złą akcję jak na boczny trok :grin:

co do spiningu to powyżej 35g to już są heavy spining i są raczej na suma :grin:

Napisano
Uwage moja przyciagnal boczny trok

Też prubowałem, lecz na mojej lytkiej rzece jest to zbędne. Co innego na większej rzece.

poszlo mi tyle splawikow, ze spokojnie bym na nich polynal do szwcji

Jakbyś stosował cieńki przypon to byś rwał haki a nie spławiki. Np. masz żyłkę główną 0,20 a przypon - kawałek żyłki do której masz przywiązany haczyk - masz z żyłki 0,14. I jak masz zaczep to zerwie Ci się hak na przyponie a nie cały zestaw.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania to pytaj - chętnie odpowiem :cool:

Napisano

ehh magnum ja usłyszałem o czym takim jak pulbait i podobno to najlepsza metoda.a sum przeciez lubi mniejsze przynety bo ma maly przelyk.ja wieksze przynety wole na szczupaka

Napisano
co do spiningu to powyżej 35g to już są heavy spining i są raczej na suma

kocham tych ultralajtowców ;)

heavy to się u mnie zaczyna gdzieś przy 60g.. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Napisano

No zależy na czym łowisz. Jak np. na wiśle to i spining 60 g przy silnym uciągu to za mało :grin: Ja np. mam Mikado martix MEDIUM SPIN, gdzie te MEDIUM (średni) ma 10-20 g wyrzutu:) Ale koniec od odbiegania od tematu bo znów ostzrezenie dostane :grin:

Napisano

Tak się składa, że mój potomek skończył 14 lat w poniedziałek. W środę egzamin, w czwartek wyrabianie dokumentów, wpiątek na rybki. Przy okazji upewniłem się w kole PZW i w Straży Rybackiej - po skończeniu 14 lat może spiningować jak każdy dorosły wędkarz.

Napisano

ARTECH, jest jeszcze jeden fajny sposób na takie dyskusje. Trzeba poprosić (koniecznie na piśmie i listem poleconym za potwierdzeniem odbioru) o podanie podstawy prawnej oraz oficjalnej wykładni tego przepisu. Na koniec zaznaczyć, że oficjalnej odpowiedzi oczekujesz w ciągu 14 dni - zgodnie z kodeksem postępowania administracyjnego.

Tego typu korespondencja zawsze wywołuje popłoch zarówno w PZW jak i w Straży. :razz:

Napisano
Yyy... Jeżeli dobrze pamiętam to tak było kiedyś - teraz tak nie jest. :roll: A ja bym Tobie radził, byś użył woblera Rapala Skitter Walk :cool:. Przynęta jest bezsterowa - powierzchniowa. Mierzy 8cm. i waży 12g ( kosztuje ok. 30zł. ). Polecam tą przynętę - myślę, że będzie dobra na tamte warunki :wink: .

A dlaczego jest to przyneta bezstresowa , nie do urwania ?

Napisano
A dlaczego jest to przyneta bezstresowa , nie do urwania ?

Wobler bez steru pracuje na powierzchni. Nie nurkuje pod wodę. Gdy z 20cm. pod powierzchnią jest jakaś roślinność i w niej szczupak, to wtedy stosuję bezsterowe woblery, które pracują na powierzni i prowokują szczupaka do ataku.

Napisano

Rapala Skitter Walk BG Długość: 8cm ; Waga: 12g ; Typ: pływający ; cena 30zł.

skiterwalkvp2.th.jpg

Napisano

zgadzam sie skitter walk to bardzo dobry wobler sprawdzałem go w dorzeczach pracował jakoś 10 cm pod powierzchnią :smile: co do woblerów pływających polecił bym jeszcze skitter pop ...ma specjalnie wyprofilowany dziubek aby przy podciąganiu go na powierzchni wody wydawał specyficzne plum ,plum też bardzo łowny wobler ale nienadający sie nad rzeki o silnym prądzie :wink:

• 4 weeks later...
Napisano

Witam. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na czym polega metoda połowu zwana trok boczny? Jestem początkującym wędkarzem ale znam się mniej więcej na spiningu jednak często w gazetach oraz na forum spotykam się z tym określeniem.

Gość wobler129
Napisano

opcja szukaj na górze strony i wpisać boczny trok

Jak ja zawsze wpisze słowo w szukaj to mi wyskakuje 1000000000 tematów :roll:

• 5 months later...
Napisano

ja w moim miasteczku łapie na kopyto białe z czarnym grzbietem.Jeden z najlepszych na te wody niewiem jak u ciebie :!:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.