Skocz do zawartości
Dragon

ABC -spiningu

slawek256

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wobler129,

Te mansy z fotki skutecznę są na sandacza? Jak łowie szczupłe wole kopyta relaxa ale z sandaczami nie wiem jak jest a z przyzwyczajnie używam właśnie gum relaxa

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 255
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość wobler129
Napisano

"Łowiły" sandacze - tylko trzeba było je odpowiednio poprowadzić. Jednak jak na razie w gumach, pierwsza w prawym rzędzie od góry nie miała sobie równych - rewelka i to właśnie RELAX. Pod koniec sezonu zacząłem łowić Relaxami - chyba 6-7cm. Można spotkać z miękkiej i twardej gumy - te z miękkiej są dobre na sandałka :wink:

• 2 months later...
Napisano

witam wszystkich bardzo serdecznie. Od niecałego miesiąca "napaliłem" się na technikę spinningową (do tej pory tylko feeder i gruncik:).

Tak więc poczyniłem kroki w tym kierunku i zakupiłem odpowiedniego kija (na kołowrotek nie stać biednego studenta:P ) i sztuczne przynęty.

Tu rodzi się pytanie do was, jak którą prowadzić?

jak prowadzić bleche a jak wahadłówkę czy gumę?

tu zestaw na okonia:

(trzy małe gumeczki na jednym zestawie)

9b0bb078a407b80fm.jpg

tu zestaw na sandacza-szczupaka

(guma i osobno ciężarek łezka)

prowadzi się to tak samo jak klasyczne kopyto? (kilka podbić i opad)

77e487e74b0cd066m.jpg

kolejna gumeczka typu kopyto:

989e56705aacd1eam.jpg

(wyczytałem że najlepiej prowadzić :trzy podbicia - opad?)

i na koniec taki przybytek. jak z tego skorzystać i jak założyć?

0a2d31b98fae041em.jpg

12b80035a02de0e7m.jpg

dziękuję wszystkim za pomoc, już przekonałem się iż na tym forum można dowiedzieć się wielu interesujących rzeczy. Mam nadzieję iż tak samo będzie tym razem:)

Napisano
(trzy małe gumeczki na jednym zestawie)

a jest coś takiego dozwolone?

art 6 par 5 RAPR:

2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno używać jednej wędki, uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną.

Napisano

sam się zdziwiłem ale kupiłem to w sklepie wędkarskim "Lipień" którego właściciel jest bardzo udzielającym się członkiem PZW :)

więc chyba tak

Napisano
zdjęcie nr1 to według mnie KŁUSOWNICTWO!!!!!!!!

Zgadza się :roll: Nawet w morzu dopuszczalne są tylko dwa boczne troki.

kupiłem to w sklepie wędkarskim "Lipień" którego właściciel jest bardzo udzielającym się członkiem PZW

To akurat mnie nie dziwi :???:

Napisano

hmm trzeba się temu bliżej przyjżeć dobrze iż mnie poinformowaliście gdyż jak wyżej napisałem nie mam w tym żadnego doświadczenia...a nie chciałbym aby przyjemności zamieniły się w kłopoty:(

reasumując przynęta nr 1 nie aktualna a reszta?

Napisano

Arku tak masz racje to są błędy nowicjusza:P

mam zamiar łapać na Regalicy, wschodnie, prawe ramię Odry w jej dolnym biegu. Nie znam jeszcze dobrze tej rzeki ale wydaje mi się iż jest tam dosyć głęboko.

Ryby, hmm

ja nie jestem wybredny liczy sie zabawa...aczkolwiek słyszałem że szybciej sandacza trafimy niż szczupaka...i nie wiem jak jest z okoniem, ale chyba trochę go tu jest.

pozdrawiam serdecznie

Napisano

To do arsenału dokup sobie troche obrotówek na sam początek są dobre bo "zgarna" najszybciej aktywne drapiezniki gumy narazie zostaw i ćwicz obrotówkami...Na oknie kup sobie takie od rozmiaru 00 do 1,2 a jeżeli mówisz że populacja Sandera jest większa od populacji szcupaka to kup sobie duże obrotówki(rozmiary 4 i 5 w góre) Sandacz jest ich amatorem :!: Gumy to troche "wyższa szkoła jazdy" także aby się nie zniechęcic to próbuj na obrotki potem wobek i dopiero gumy :wink:

Napisano

rafaloo, nie polecam tego sklepu gdzie robiłeś zakupy, facet jest nastawiony tylko na zysk i wciska ludziom, szczególnie laikom, wszystko co zalega mu na półkach. Jest trochę sklepów w Szczecinie z lepszą obsługą i asortymentem. Lepsze są małe sklepiki np. Kleń na ul. Partyzantów (koło Galerii Centrum). Tam na pewno sprzedawca pomoże Ci dobrać odpowiednią przynętę i podpowie jak ją uzbroić.

Polecam lekturę tematów:

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2014

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=3301

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=5677

http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=58

Napisano
art 6 par 5 RAPR:

2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno używać jednej wędki, uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną.

na wodach SUMowskich dozwolone sa 2 chaczyki na kiju

rafaloo napisz coś jescze na temat kijka ktory posiadasz.. to coś doradzimy

ps. Nie kupuj obrotówek :!: ,Nie będą ci (jak narazie, na zime) potrzebne. Jak już cos mniejszego to lepiej porzucac w bocznym troku.

Ja proponowałbym ci pouczyc się łowienia na gumy (średnie i duże kopyta i twistery) na około 20gramowych główkach ..

ale jak już pisałem wpierw skrobnij coś na temat kijka który posiadasz

Napisano

Jeszcze chciałbym napisac odnośnie zbrojenia twistra. Do tej pory zbroiłem twister ogonkiem do dołu (przeciwnie do haczyka) i nie zauważyłem mniejszej ilości brań w porównaniu z np. obrotówkami. Sądzę, że nie ma to większego znaczenia i oba sposoby są skuteczne.

Napisano
Do tej pory zbroiłem twister ogonkiem do dołu (przeciwnie do haczyka) i nie zauważyłem mniejszej ilości brań w porównaniu z np. obrotówkami.
Wytłumacz mi proszę co ma sposób uzbrojenia twistera z łownością obrotówki???
Napisano

Też się nad tym zastanawiam :???:

Napisano

Też się nad tym zastanawiam :???:

Ja to widzę w temacie "Mocowanie haczyka w gumie " więc albo ktoś wyrywa z kontekstu i przenosi bez sensu albo do podstawówki i uczyć się czytać :mrgreen:

Napisano
Ja to widzę w temacie "Mocowanie haczyka w gumie " więc albo ktoś wyrywa z kontekstu i przenosi bez sensu albo do podstawówki i uczyć się czytać

Czytać to chyba umiem, przynajmniej mam taką nadzieję bo szkołę skończyłem już dość dawno:???: Przez mocowanie haczyka w gumie rozumiem kierunek ogonka (góra dół), miejsce wyjścia grota haczyka z korpusu, itp. i różnice w efektach wynikające z tego mocowania. I dlatego mimo wszystko nie rozumiem porówniania tych wszystkich sposobów zakładania "gumki" :lol: z łownością obrotówek :?: Przecież to całkiem różne przynęty, w taki sposób porównywać można wszyskie inne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.