Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie – czy jest sens wybierac się na Okonia ze spiningiem?

Oglądąłem zbiornik, zdjęcia, troche o nim czytałem – ale generlanie w sieci jest mało informacji o spiningowaniu tam. I nic w maire aktualnego -po za wieściami z lodu.

Jedynie rybostan do tego zachęca. A w okresie brudnej Wisły i słabych efektów na Kanale –szukam jakiejs alternatywy.

Licze się z tym –ze będę miał tylko wąskie kanały wodne do obłwoienia na wprst wolnych pomostów – bo po bokach rozłożeni będą spławikowcy, gruntowcy, karpairze itd.

Ale generlanie – czy warto, czy o tej porze można jeszcze liczyć na pstraga? Czy przy okazji połowu białej ryby widujecie tam spiningistów? Widać u nich jakies efekty?

Jeżeli warto – to z czym –guma? Wobler? Sa jakies sprawdozne przynęty?

A może mucha i lekki strimer? Albo nimfa? Nie wzbudze tym sensacji na zbiorniku –alb jakiegos neismaku? :)

Bęe wdzięczny za wszystkei informacje.

No chyba że przyjdzie mi samemu robic test spinningowy tego zbirnika :roll:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Mi sie zdarzyło widzieć kilka razy wędkarzy ze spinningami. Z tego co zauważyłem to często rzucają nie na wprost tylko na boki, z 29 na bok w kierunku pomostów czy z 37 lub 32, tam też widziałem często jak żerował drapieżnik bo przy pomostach i krzakach jest bardzo dużo małych karasi. Dlatego też radziłbym przyjść w tygdoniu dość wcześnie żeby po prostu wykorzystać moment, później może nie być już możliwości łowienia. Co do sensacji to raczej nie :) ale jak mówiłem lepiej dobrą pore dnia i tygodnia wybrać.

Napisano

Tak jak kolega wyżej napisał - musisz wstrzelić się w odpowednią porę dnia - poranki i późne wieczory będą najodpowiedniejsze. Chyba powinieneś nastawić się na porę nocną - tj. od 19 do 6, bo wtedy jest mniej osób na łowisku i mógłbyś obławiać kilka miejsc. Osobiście uważam, że powinieneś celować w miejsca od wspomnianego 29 (taki mini cypelek). Sam widziałem jak wieczorem blisko brzegu kręcą się jesiotry i szczupaki, o okonkach nie wspominając :). Jednakże widok spinningisty na tym łowisku to rzadkość. No ale ryba jest na pewno, więc warto próbować. Podobno kiedyś można było wypożyczać łódkę i wtedy też więcej było osób łowiących tą metodą. Teraz tak jak mówię - rzadkość, ale przyjemnie byłoby zobaczyć efektywny (i efektowny jednocześnie ;) ) wyjątek od reguły.

P.s.

Przynęta wedle uznania. Zbiornik nie jest duży, miejscami głęboki na 12m z łatwą linią brzegową. Może jakiś wobler? Trzeba wziąć pod uwagę, że ryby przyzwyczajone są do widoku przynęty w wodzie, więc będziesz musiał się mocno napocić, żeby złowić coś konkretnego.

Napisano

jako, że już jestem w okoniu, to pociągnę temat.

Dopiero zaczynam polować na karpie i mam problem z tą rybą. Byłem już kilka razy na okoniu i nie mogę złowić żadnego przedstawiciela tego gtunku, który swoją wagą przekroczyłby chociaż 1,5kg...

Najczęściej plasuję się po drugiej stronie jeziorka, patrząc od wjazdu (stanowiska od 20 itd.). Próbowałem zestawów z robakami czerwonymi, białymi, rosówkami - nic. Tylko szeroko rozumiana drobnica. Przesiadłem się na kulki prot. - smak truskawka, brzoskwinka ananas. Zakładane pojedynczo na włos. Do tego w woreczku PVA zawsze leci pellet (ost. halibut). Pytanie brzmi: jak w takich warunkach jakie mamy ostatnio, upalne dni, aura nieco burzowa, przechodząca czasami w deszczową, łowić te ryby (pora dnia: wieczór, noc)? Szukać głębszych miejsc? 10m i głębiej, czy raczej obławiać 5m-10m, a może w ogóle płycizny? Wiem, że jakbym założył spławik i rzucił pare metrów od brzegu to nieduże karpie znalazłyby się na pewno, ale moim celem są takie po 5 kg - do takich przygotowany mamy zestaw. Na jakie szczegóły Wy zwracacie uwagę?

P.s.

Zestaw z rurką antyspoln., na niej oliwka 70 gr, dalej przypon z włosem, a na niej jedna kulka. Dodatkowo wspomniane PVA. Moglibyście coś podpowiedzieć? Dopiero zaczynam przygodę z tymi rybami i z pocałowaniem w rękę przyjmuję wszelkie rady od wprawionych w temacie kolegów.

Jesteście samoukami, czy korzystaliście wcześniej z jakiejś skarbnicy wiedzy na temat tych ryb? książka, film, lekcje biologii ;)?

Pozdrawiam i połamania kija!

Napisano

Ja bym Ci polecił łowienie na tylko na kulki z pelletem nie robaczki. Dokładniej to kulki o wielkości 18mm-20mm + pellet na włos do tego worek lub siatka z boosterem albo bałwanek itp. Spróbuj na śmierdziuchach powinno pomóc. Przedewszystkim nie przerzucaj co chwile i podnęć porządnie. Co do zestawu, to też jest ważny, ja łowie na 120gramowych cieżarkach bezpośrednio na rurce w kolorze czarnym, najlepiej sie sprawdzają, sztywne linki anty z cięzarkiem z boku nie zdawały egzaminu i nie mogłem zaciąć na hak nic. Przypony używam procarpa lub Tb gotowe + grinner knot.

W upalny dzień ciężko większą sztuke upolować, najlepsza godzina to od 18 w gore i nocki czeste brania do 1 w nocy potem od 4 i znowu zero :) Dlatego najlepiej jechać na dłuższy czas. Z własnego doświadczenia wiem, że na pomostach od 20 do 30 najłatwiej złapać duża rybe, najciężej tam dalej i na 8mce. Wiadomo, że im goręcej tym ryba zwiewa na głębszą wode a wieczorem żeruje na płytszej 2.5m-4m.

Powiem Ci tak, idz na 29, rzuć niedaleko (!) na boje z prawej strony dużo pelletu, przyceluj bałwanka w to miejsce z PVA i czekaj :) Tylko uważaj na wędkarzy z prawej strony :)

Napisano

loloxl a kiedy się wybierasz na łowisko?

ja jeżdże na to łowisko od 4 lat, mniej więcej 2 razy w miesiącu

łapie tylko z gruntu, przez 2 lata łapałem bardziej właśnie na robaki, kuku i efekty były mizerne

od poprzedniego sezonu przerzuciłem się tylko na kulki i efekty są zdecydowanie lepsze, od tego roku z każdym wyjazdem jest coraz lepiej, jeżdże tylko na jednodniowe zasiadki dzienne, i nie miałem jeszcze w tym roku takiego dnia gdzie nie złapałem żadnej ryby, a co lepsze z każdym wyjazdem pobijam swój PB

jutro się wybieram i licze na karpia dwucyfrowego, jesiotra już mam z dwucyfrówką:)

Napisano

MarceliBombka, dzięki wielkie za podpowiedź. Na pewno wykorzystam Twoje uwagi :). Mówisz pewnie o bojce która znajdowała się vis-a-vis stanowiska 18-19? To już jej nie ma, ale rybki pewnie zostały. W razie jak będzie sporo wędkujących to po prostu przycupnę w okolicach 20-22, żeby nie rzucać na krzyż z 29, bo z tego co mówisz, to zapewne chodzi Ci o obławianie tej największej, 15m głębiny? Zobaczymy jak to będzie. Spróbuję dorzucić w to miejsce kilka woreczków z pelletem, a później zasadzić tam bałwanka. Ale martwię się tylko, czy technicznie (umiejętnościowo) podołam oddać kilka precyzyjnych rzutów w to samo miejsce... ;)

Kiedy się wybieram na Okonia? Zazwyczaj nie planuję jakoś tych wypadów, bo ostatnio krucho z czasem stoję. W zasadzie weekendy odpadają, a w tygodniu mam czas po pracy. Jeżeli taka okazja się nadarzy to uderzam tak od 18 do do 1 w nocy. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że właśnie dzisiaj może nadarzyć się ku temu sposobność. Mam nadzieję, że się uda. :)

Napisano

witam ponownie :)

tak jak pisałem byłem wczoraj na łowisku

złapanych bodajże 6 karpi w przedziale od 1,7kg do 5,5kg

następny wypad będzie prawdopodobnie całodobowy wtedy może uda się zapolować na coś większego ;)

Napisano

diablor, możesz powiedzieć, które stanowisko? ;)

Ja ostatnio byłem na 13, ale chyba nie wstrzeliłem się z aurą na taką głęboką wodę, bo nawet puknięcia nie zanotowałem... :(. Jak teraz będę się wybierał, to sprawdzę sobie stanowsko 53. Głębokość 1,5 - 7m, więc powinno być lepiej.

Napisano

diablor, Ja jeszcze tam nie próbowałem, a z tego co widzę - fajne miejsce. Podobne do tego, co mam ja stestować. Niezbyt głębokie, ale też nie ma płycizny. Wydaje się być odpowiednie na wieczorną stołóweczkę dla ryb. Oby tylko znaleźć trochę czasu w tym tygodniu...

Napisano

ja wybieram się jutro na dzień, w środe wyjeżdżam do krakowa, po powrocie wyjazd na wakacje także następny mój wypad pewnie dopiero w sierpniu

Napisano

m0nkey byłem dziś i złapałem tylko 1 karpia o wadze 2,2 kg, ogólnie było kiepściutko dziś z karpiami, jesiotry tylko brały, chyba było troszke za gorąco, bo aż sobie plecy przypaliłem ;)

Napisano

Tak więc byłem wczoraj z kolegą. Złapaliśmy we dwóch ok. 15 karpi(najwiekszy 4,2kg). Ogólnie jak schodziłem z łowiska gościu z rybaczówki powiedział, że na całym łowisku była 1 ryba złapana przez cały dzionek bodajże na stanowisku nr. 9. Więc kiepsko z tymi rybami w tym roku na "okoniu" albo po prostu trafił sie taki dzionek. My akurat nie mogliśmy narzekać, było co robić. Łowiłem metodą włosową, przynęta na jednej wędce 2 kukurydze na drugiej 5. Próbowałem też na kulki (bałwanek truskawka + czarny halibut) bez efektów. Podsumowując nie było tragicznie.

Napisano

Cześć, ja Jutro wybieram się na dzionek ( nocka z piątku na sobotę już była niestety zarezerwowana) na stanowisko 26 zobaczymy czy będą efekty, byliśmy miesiąc temu z kolegami na 4 stanowiska to trafiły się jesiotr 14,5 i karpik 6,8 , ja miałem wtedy 1 branie ale spieła się. Mam nadzieje że jutro połapię , po powrocie napiszę co i jak.

• 2 weeks later...
Napisano

remek71, ze smakami może być ciężko coś podpowiedzić, bo jak na taki zbiornik, to ryby i tak przeżarły już pewnie całą paletę kulek, robaków, peletu, kukurydzy, i innych nasion. Tak więc niewiele Cie oszukam mówiąc, że znają każdy smak od śmierdzących mięsnych, po pachnące owocowe. Kwestia mocnego nęcenia (najlepiej punktowo) i trafienia zestawem w odpowiednie miejsce (czyt. niezbyt głębokie) - i tu jest problem, bo o ile większość osób mówi o rowie, który biegnie przez dno zbiornika - i to akurat byłoby łatwo opanować, to ja skłaniam się ku wersji, że raczej mamy tam do czynienia z zagłębieniami i górkami (jak to zazwyczaj w tego typu zbiornikach), przez co poprawne zarzucenie wymaga już nieco szczęścia lub po prostu dobrej techniki (albo sprzętu) :(.

P.S.

Jeżeli Cię trochę zniechęciłem to niechcący - przyjedź na łowisko, a na pewno nie będziesz zawiedziony - najwyżej nie uda Ci się od razu złapać na linę 18 kg jesiotra, ale mniejsze okazy powinny się trafić. :) I tak jak mówię celuj w miejsca o średniej glębokości (~3-6m.) - ale to już tak z mojej prywatnej obserwacji, na takich mi łowiło się najefektywniej.

Napisano

Ja byłem na dobie (wtorek noc-środa dzień). Udało sie połapać troche. Złapałem 9 karpi 6 mniejszych (1-3kg) i 3 już takie ładniejsze. W nocy łapałem na kulasy czarny halibut obydwie wędki i nęciłem pelletem halibutowym z worków PVA. W dzień zaś łowiłem na ziarna, nęciłem koszyczkiem, sypka zanenta + gotowana kukurydza. Metoda włosowa 3-4 ziarka kukurydzy.

5,2kg

7909366.jpg

6,8kg

7909186.jpg

Był jeszcze jeden w granicach 6-7kg. Ale niestety nie mam zdjęcia. Szkoda, że nie udało sie złowić jesiotra, no ale trzeba próbowac dalej. Pozdrawiam