Skocz do zawartości
Dragon

Jak było dziś na rybach? Maj 2010

Deuuu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wielkie dzięki.

Luk1234 gdyby nie mierzyć płetwy tylnej to może i tyle miałyby, ale nie wiem co to miałoby mieć na celu? Płetwa to też część ryby. :roll:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 284
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ryby mierzy się do rozwidlenia płetwy ogonowej, pozdro.

Nie miałem na celu umniejszać połowu, sam nie złowiłem wiekszego leszcza niż 50 cm :)

Napisano
Ryby mierzy się do rozwidlenia płetwy ogonowej, pozdro.)

:shock:

Człowiek całe życie się uczy :lol:

Napisano

Chyba jednak kolega nie ma racji. :razz:

Z regulaminu PZW:

Wymiar ochronny ryby stanowi długość od początku głowy do najdalszego krańca płetwy ogonowej.

Napisano
Ryby mierzy się do rozwidlenia płetwy ogonowej, pozdro.

luk1234,

Człowiek całe życie się uczy :lol:
Z regulaminu PZW:

Kod:

Wymiar ochronny ryby stanowi długość od początku głowy do najdalszego krańca płetwy ogonowej.

A co z rybami które mają wciętej płetwy ogonowej :?::twisted:

Napisano

Wieczony wypad za boleniem: 2 małe boluchy na gloog-a hermesa, ogólnie mało udany wypad. Jutro powtórka, może jakiś prosiaczek się uwiesi :roll:

Napisano
Kurcze, w innych realiach żyłem :)
He, he - a wszystkie ryby, które do tej pory złowiłeś, znacznie urosły. :wink:
Napisano

Wczoraj wyskoczyłem z kuzyenm nad główke, gdzie zaobserwowałem spławy prawdopodobnie karpi. Ponęciłem kukurydzą i zanętą Dragon Classic Karp.

Na Maximę złowiłem małego klenia a 20min później takowego krąpia.

Kuzyn nic, przemontowałem mu zestaw na taki sam jak ja mam (czyli taki np. ze stoperem) ale już nikt nic nie złowił. Oczywiście Odra i DS.

snc00425800x600.th.jpg

snc00426800x600.th.jpg

Napisano

Pierwszy tegoroczny wypad na jezoro za szczupakiem. Wędkowałem z łódki, przynętami wszelakiego rodzaju gumy dla rozpoznania gustu przeciwnika.

Na czerwono- białą z czarnym grzbietem uwiesił się 75 cm szczupły. Był jeszcze jeden poniżej wymiaru i kilka skubnięć. Ogólnie całkiem fajnie spędzone 4 godzinki nad wodą.

Napisano

Jakaś godzinka w celu sprawdzenia nowej miejscówki :smile: wynik: 3 bolki, chyba trojaczki bo praktycznie tej samej wielkości, może jakieś 40-45cm :roll: wszystkie na gloogowego hermesa, srebrny z błękitnym grzbietem.

Napisano

Puścili wodę z Jeziorska :?: bo totalnie nic nie brało, a woda przybrała ok. 20cm od wczoraj. 2 płotki jak palec, spining - zero.

Napisano

Dzisiaj na spinning zero , woda na wiśle wysoka i trącona. Znalazłem na brzegu trzy czerwone robaki , przezbroiłem spining na gruntówkę i wyjąłem trzy krąpie 30-35cm

Grunciorz ze mnie :mrgreen:

Napisano

Dzisiaj połów na wspólnie dzielonym stawie ze sąsiadem:) Złapaliśmy 30 karasi i ja jednego linka;) W stawie są szczupaczki takie po 80 cm ale się boje żeby nie uszkodzić ich :) Wszystkie rybki poszły do nowo wykopanego stawu innego sąsiada:) Niedługo do mnie będę przynosił rybki bo jestem w stanie kopania oczka:)

Napisano
bo jestem w stanie kopania oczka:)

... chyba w trakcie :grin:

... Ja na J. Szczęśliwickim wczoraj 2 szt. amurka po 40 cm. i kilka płoteczek ... Dziś Leszczyk za bok + mały linek ... !!!

Gość Holik
Napisano

Dziś zakończyły się zawody karpiowe na Niwce k. Tarnowa. Na 35 ekip 10 miało rybe.

Zwycięzcy mieli 19 kg... Zawody trwały 5 dni . Brat i Kuzyn którzy brali udział mówili że większość ekip narzekała na mało profesionalne przygotowanie łowiska i całej organizacji.

Napisano

Holik byłem popatrzeć i podpytać.Kto kombinował to złowił.Nie jest łatwo całkiem bo to nie komercja i wymaga innego podejścia do sprawy.Rybę trzeba wypracować, kombinować i tak padł znajomemu amur ponad 9kg w trakcie zabawy z mniejszymi karpiami.Sporo ludzi nastawiło się na to, że zanęcone ma wejść i skupiło się na wieczornym "dipowaniu" :grin:

Napisano

Wczoraj rankiem krótki dwu godzinny wpad na kamieniec w Oświęcimiu efekt:

2 Wzdręgi

4 Płotki (15-25 cm)

2ns5lwi.jpg

246q1s6.jpg

Mini Leszczyk :grin:

Zdjęcie niezgodne z regulaminem. Artech

Natomiast wieczorem nad wodą w Rajsku efekt dwa Karpiątka (40,43cm) i 2 nie zacięte brania :sad:

vzertx.jpg

pyk1v.jpg

Czy tam są większe karpie niż 45 cm ?! :neutral: Nie tracę nadziei :lol::cool:

Oczywiście wszystko pływa :)

Napisano

po ostatnim kleniu 54 cm, teraz trudniejszy okres.. dzisiaj dwa w granicach 40 cm, ale bran ponad 20. większość zapewne klenio/narybek.. az zaczynam rozważać atak na szczupaka ;)

Napisano

W Sobote razem z kolegą o 4:00 wybrałem się na łowisko komercyjne Lisi Ogon, ciśnienie na karpiszony było przeogromne;)

Zestawy poszły do wody około 6:15

1c51316a8769c1fdmed.jpg

Różne kombinacje, z pelletu, kukurydzy , kilkunastu smaków kulek, nie przyniosły rezultatów. Łowiłem na metodę a na drugim zestawie ciężarek i worek pva,

Mijały godziny a tu ani brania, na całym łowisku na ok 30 wędkarzy padło kilka karpi

Jedyne co mi pozostało to leżenie na macie w słońcu, pełen relaks

a8a819425440a24emed.jpg

ok 19:00 zwinąłem sprzęt karpiowy i schodząc z łowiska połowiłem sobie kilka pstrągów na matchówkę, które poprawiły mi humor

a73ae2a756a6d4e6med.jpg

Napisano

Dziś, dwanaście godzin nad Z.Zegrzyńskim, efekt to dwanaście krąpików :smile: - wszystkie po ok.25cm. - DS + pinka, na białego - zero brań. :sad:

Pozdrawiam !

Napisano

Wieczorem byłem sie przejść nad Wisłą, woda duża i mętna ale efekty mnie zaskoczyły jak na tak dużą wodę :-) Spiąłem w przelewie kluchę na 45+ miałem już go jakiś metr od brzegu ale zrobił odjazd w krzaki i się wypiął :-/ Miałem też wyjście fajnego bolka do woblera tuż przy brzegu ale nie trafił w przynętę :-| Jednego udało się złowić co prawda maluszek bo na oko 40-stak ale w prądzie rzeki fajnie powalczył ;-)

Napisano

Zasiadka karpiowa w starym sączu na komercyjnym łowisku. Było nas 4 wszyscy połowili, mi trafiały sie najmniejsze okazy ale przynajmniej był kontakt z rybą, generalnie od piątku od wieczora do soboty do popołudnia mieliśmy 4 karpie (3,5 kg, 4 kg, 6 kg, i 7kg) W sobotę na dużym stawie padł rekord koles wyciągnął karpia na 21,4 kg :), to była moja 1 zasiadka karpiowa, było całkiem fajnie. Choć w nocy praktycznie brak brań ( na 2 noce były może 3 odjazdy) Mimo wszystko polecam to łowisko :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.