andrutone Napisano 21 Listopada 2020 Share Napisano 21 Listopada 2020 W dniu 20.11.2020 o 17:44, Budek napisał: juz pewnie myśleliście że porzuciłem wędkarstwo?? Przyznam szczerze, że trochę tak pomyślałem 😉 Tak bywa, jak się komuś rodzina powiększy 😁 Super ryby i bardzo fajne zdjęcia 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 3 Grudnia 2020 Share Napisano 3 Grudnia 2020 Hej, podpiszcie petycję aby uchronić Odrę przed jej zamianą w kanał żeglugowy - ja już podpisałem. https://eko-unia.org.pl/petycje/p_4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Sorry za jakość zdjęć, ale tak teraz wygląda Odrą za barkami 2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Odwilż. Byłem służbowo w Kamiennej Górze w piątek. Śniegu jeszcze bardzo dużo. Dzisiaj spacer z rodzinką wzdłuż Odry w okolicach Jazu Bartoszowickiego. Warunki do połowu niełatwe. Dużo śmieci a w szczególności traw. Jednego zapaleńca - spinnera namierzyłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owczar Napisano 26 Stycznia 2021 Share Napisano 26 Stycznia 2021 Rzucałem za okoniami godz 14-17 na rozmarzajacych barkach ii... przeszedlem wszystkie stanowiska jakies 400m zaczynajac od jednostki i... lipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 12 Lutego 2021 Share Napisano 12 Lutego 2021 Hej, czy ktoś się wybiera na lód łowić w najbliższych dniach? Chętnie bym się dołączył bo niem ma swojego świdra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 U mnie pierwszy bolek z Oderki (legnica - tam wolno) - uderzeń boleniowych jeszcze nie było ale 2-3 razy coś tam zaniepokoiło drobnicę, zawirowało pod powierzchnią. Zaczną brać niedługo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 Wstaję skoro świt czyli o 6 stej 😜 za oknem leje jak cholera 😫 pije kawę i czekam , w końcu jakby mniej pada , daleko nie mam tak że chwilą i jestem nad wodą , tylko jedno auto znaczy że nie ma tłumu , dwa kije w rękę ( cast i spining po Bożemu ) trzy godziny bez brania zresztą nie widać aktywności ryb jak w wannie , zachciało mi się obłowić zatokę , brzegi strome , w jednej ręce dwa kije w drugiej podbierak , i brakowało tylko telemarku , zjechałem po kolana do wody ( o dziwo nie na dupie ) na płytkiej wodzie bez brania , wracam na kanał , raz castem raz spiningiem , i na casta branie ! przynęta to 20 gr. jerk odwracam się po podbierak chwila luzu i spina 👿 ładny szczupak wystartował z pod nóg , widziałem go i dlatego gula lata mi do tej pory , no cóż podejrzewam że jak by to był normalny kij to pewnie bym go wyciągnął , a tak człowiek uczy się całe życie . pozdrawiam Wasyl p.s. miałem jutro jechać nad Widawę ale skurczybykowi nie odpuszczę 😤 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 14 Maja 2021 Share Napisano 14 Maja 2021 Przyłączcie się do akcji i wyślijcie emaile jak niżej - niech wiedzą włodarze, że interesujemy się stanem rzeki --- Do: 'wroclaw@wody.gov.pl' Szanowni Państwo, Informuję, ze obecnie (oraz prawdopodobnie przez następnych kilka – kilkanaście dni) trwa na Odrze w rejonie Wały-Malczyce tarło ryby leszcz. Proszę o poszanowanie okresu godowego tych ryb i eliminację sztucznego obniżania (wahań) poziomu wody w rzece Odrze na stopniach Wały oraz Malczyce-Rzeczyca w okresie obecnego tarła oraz w okresie inkubacji ikry. Nienaturalnie szybkie obniżenie poziomu wody spowoduje wysuszenie i zniszczenie złożonej ikry i istotny negatywny wpływ na rybostan. Zniszczenie ikry wpłynęłoby na pogorszenie stanu środowiska naturalnego i tym samym pogorszenie dobrostanu mieszkańców regionu korzystających z rzeki i jej otoczenia. Z poważaniem ................ Tel. ..................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 23 Maja 2021 Share Napisano 23 Maja 2021 5 rano melduję się na pierwszych barkach , dwa kije w rękę i do boju , woda wysoka kolor kawa z mlekiem , na dzień dobry wita mnie lis 🦊 po drodze piękny bażant , na brzegu śpi łabędź , montuję zestawy a tu mi prawie pod nogami parkuje perkoz no normalnie w centrum miasta zoo , trzy godziny rzucania zero 😭 doszedłem do cypla i zawrotka , po drodze rozmawiam z stacjonarnym wędkarzem , mówi że też lipa przez trzy godziny mały Leszczyk , jadę na swój kanał poćwiczyć casta , pełen sukces , nic nie zerwałem a nawet przytuliłem cykadę spinmada którą ktoś zerwał , z castem też idzie mi coraz lepiej ponieważ nie musiałem ciąć plecionki a i rzuty coraz dalsze 💪 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 26 Maja 2021 Share Napisano 26 Maja 2021 Panowie, jaki teraz kolor wody na Odrze? (Na Ślęży nadal mocna kawa z mlekiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 26 Maja 2021 Share Napisano 26 Maja 2021 Poziom już fajny do łowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 26 Maja 2021 Share Napisano 26 Maja 2021 Przez tydzień nie było mnie nad wodą, czy bolki coś zaczęły się chlapać czy cisza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 26 Maja 2021 Share Napisano 26 Maja 2021 Byłem w niedzielę na wrocławskim kanale połączonym z Odrą. Woda stojąca. Wiele spektakularnych ataków. Jak świeciło słońce to woda aż się gotowała. Tak, zaczęły już chlapać. Ja w tym czasie łowiłem z kolegą 6-centymetrowe krąpie na spławik 😅🤣. Szkoda, że nie miałem 2 wędki bo postawiłbym uklejkę na zestawie z bombką wodną i uklejką na końcu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 Różnie to bywa z tym chlapaniem. W zeszłym tygodniu postarałem się, aby sprawdzić co wieczór lub dwa taki właśnie kanał jak mówisz (Kanał Opatowicki). Bywałem po 30-60 minut ze cztery razy. I tylko jeden raz chlapały jak wściekłe i nawet miałem dwa ataki (chybione) na wobler. W pozostałe wieczory cisza i spokój i nawet trącenia. Co według mnie pokazuje, że na naszych wodach trafić na okres żerowania i obecność ryb w łowisku to niezła loteria i trzeba bywać jak najczęściej nad wodą lub liczyć na farta. Marzy mi się kamerka internetowa z widokiem na moje rewiry. Zobaczyłbym na ekranie że chlapią, to jazda nad wodę😜 Czasem zerkam na widok z komina (https://www.kogeneracja.com.pl/pl/o-grupie/kamera-internetowa/) ale trudno coś dostrzec z tej wysokości 😂 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 4,30 melduję się na "swoich " rejonach , dwa kije w rękę i do boju , zero ludzi i zero syfu po grilowiczach ( tylko jeden 👿 ) najpierw płytka woda , warto było , co rzut to okoń , rozmiarowo nie powala ale zabawa przednia , przerzuciłem wszystko co miałem a przynętą dnia to mikrojig od Boryssa ( który szlaja się gdzieś u źródeł Wisły 😜 ) przeszedłem na kanał i niestety zero , raz na ciężko raz na lekko zero efektu , jutro może Widawa 🤔 był może ktoś ostatnio ? pozdrawiam Wasyl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dEEm Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 Byłem 3 dni temu na Widawie z muchówką. Oprócz owadolubnych uklei, które ekspresowo atakowały muszkę nie stwierdziłem obecności innych gatunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 13 Czerwca 2021 Share Napisano 13 Czerwca 2021 Coś ostatnio nie mogę się zmobilizować do wstawania rano , ale dzisiaj się udało 😁 przed piątą jestem nad wodą , dwa kije w rękę i do boju , cel na dzisiaj to płytka woda , najpierw mały woblerek w deseniu okoniowym leci do wody , drugi rzut i okonek na brzegu ( będzie zabawa 😀) następne rzuty zero , zmiana kija na ciężko , drugi rzut i na środku się zakotłowało , wędka wygięta , hamulec pracuje adrenalina rośnie , przy brzegu spina 😤 no kurna drugi raz na tego samego woblera , coś robię nie tak 🤔 zmiana miejsca, najpierw lajtowo parę rzutów potem na ciężko ( zmiana woblera na " wkurzonego okonia " ) widzę jak ładny szczupak odprowadza wobka i pod nogami zawija się , nosz k..wa mać toż to zawału można dostać , zmiana miejsca , znowu najpierw lekko i zero , pierwszy rzut na ciężko i BUM siedzi , fajne branie ze środka , w końcu się udaje 😀 tradycyjnie podbierak z długą sztycą ratuje mi tyłek , całe 65 cm szczęścia z wody po kolana połakomił się na pływającego jerka 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Co jest do jasnej cholery ? 👿 nikt na Odrze nie wędkuje ? wszyscy przenieśli się na komercję ? , co prawda nie dziwię się , u mnie trzy niedzielę z rzędu bez brania , dzisiaj pierwsze barki , od 4tej do 9 tej , na grubo bez brania na lekko okonie palczaki , zero wędkarzy tylko jeden wariat jak ja , pod Milenijnym gęsto , robili nocki ale nie podchodziłem, ps. ponawiam temat przyszły weekend nocka spining ? ktoś ? chętny ? 😜 pozdrawiam Wasyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 9 godzin temu, wasyl1968 napisał: Co jest do jasnej cholery ? 👿 nikt na Odrze nie wędkuje ? U mnie wędki stoją w kącie prawie od dwóch tygodni. Może w tygodniu gdzieś się wybiorę? Trochę już nabrałem ochoty. Obecnie siedzę w książkach, bo się stoczyłem z czytaniem poniżej średniej statystycznej. Weekend i nocny spinning? Ostatnio tylko w nocy łowiłem, to dla mnie żaden problem. Żeby tylko pogoda była stabilna. Termin, konkretny termin potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 13 godzin temu, wasyl1968 napisał: przyszły weekend nocka spining ? ktoś ? chętny ? Ja bym się wybrał. Najchętniej w piątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 ja się dziś/jutro dowiem kiedy będę miał tydzień wolnego. Prawodpodobnie od bieżącego pt/soboty, więc jakby ktoś chciał polatać przez kolejne x dni popołudniami/nocki to priv w kontekście spotkania to też chętny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 Niestety u mnie w grę wchodzą tylko łykendy 17-18 ? Ps. Larry_blanka masz jeszcze te silikonowe robactwo dla mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 2 godziny temu, wasyl1968 napisał: Niestety u mnie w grę wchodzą tylko łykendy 17-18 ? Ps. Larry_blanka masz jeszcze te silikonowe robactwo dla mnie ? Tak mam tego sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 17 Lipca 2021 Share Napisano 17 Lipca 2021 Witam szanowne grono 😁 chciałem się z wami podzielić moim szczęściem😎 W dniu wczorajszym udałem się na mały rekonesans przed zawodami Garmina, w planach nie miałem łowienia tylko objazd po miejscówkach. Awaryjnie wędka na bocznym siedzeniu jest 😁 Pierwsza miejscówka spoko, druga miejscówka też zapowiadała sie fajnie ze względu na ilość drobnicy Tylko straszna sieczka 🤯 nie lubię dobierać się do drapieżników kiedy żerują na narybku, ale w oddali zauważyłem atak bolka na większe ukleje, mam jeszcze chwilę wiec postanowiłem pomachać😁 nastawiałem się mocno na bolki ale nie chciały współpracować 🤷♂️ pomyślałem, jeszcze chwilę machnę gumką, woda idealna pod 14g główkę, więc lece z 12g 🤣 ale bez efektu, zostało 15 min przed pracą to jeszcze machnę na ciężko shadteez na 28g drugi rzut I potężny strzał 🥰🤯 pierwsze sekundy holu obstawiałem jakąś najechaną rybę, ale po tym strzale to nie realne, później obstawiałem suma i miłe zaskoczenie gdy koń, cielsko, kobyła wyłoniła się z głębiny 🙉🐎🐴 piękny, wielki gruby sandacz 💪 miarka pokazuje po pierwszym pomiarze ponad metr 😳🤣 ale chwilę ochłonęłem kolejny pomiar na spokojnie i jest nowe PB 95cm !!!!!! Moje i tylko moje prosie 🤣😍 plecionka 0.14 z dowiązanym fluorocarbon, przynęta Shadteez 9cm w kolorze Pearl. Sprzętowo W3 Zander 210cm 5-21g młynek shimano TwinPower 4000 Ryba złowiona około 11.30💪 4 5 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi