Marex Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 Cześć, dzisiaj próbowałem swoich sił z feederem. Nastawiłem się głównie na płocie i kilka fajnych udało się złowić. Było też kilka leszczy ale max do 40 cm. Pozdrawiam 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 Dziś tylko jedno delikatne branie, ale jakie szczęśliwe Padło moje nowe skromne PB. Klasycznie na boczny trok na nimfę Nimble. Pływa dalej. Serdecznie dziękuję za towarzystwo @McGregor (i szybki bieg po podbierak do auta ) oraz @jamnick85 #okon #pb #perch #bocznytrok 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 34 minuty temu, Larry_blanka napisał: towarzystwo @McGregor (i szybki bieg po podbierak do auta ) oraz @jamnick85 Widzę, że powstała okoniowa drużyna;) To i dobrze, bo ile razy można Budka gonić. Niech wie, że nie wolno przesadzać:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 5 Grudnia 2020 Share Napisano 5 Grudnia 2020 Godzinę temu, jaceen napisał: Widzę, że powstała okoniowa drużyna;) To i dobrze, bo ile razy można Budka gonić. Niech wie, że nie wolno przesadzać:))) Drużyna może nie powstała, rywalizacja dalej trwa Aczkolwiek super, że są jeszcze osoby na forum, które bezinteresownie dzielą się wiedzą i pomocą #PIONA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Wczoraj na termometrze pokazała się magiczna temperatura 13 stopni więc wydarło mnie z domu. Okazało sie że podobne pomysły miało więcej wedkarzy więc w zasięgu wzroku miałem i kilku spiningujących i spławikowo-gruntowych. O ile na spina nie widziałem żeby ktoś coś ciągnął to reszta coś tam wyjmowała czasem. Łowiłem od 11 do 14.30 na ciężko castem ,jerki, gumy , wirujący ogonek, niby mała przynęta ale z uwagi na skupienie wagi praktycznie w punkcie świetnie i daleko się tym rzuca. Bez brania . Miałem też delikatny kijek więc i chwilę jemu poświęciłem, przynety to 1 gramowa główka i 5 cm kajtki. Tylko jedno branie i wyjęty kleń 41 cm . 1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Wietrzne popołudnie, a mnie i Marientego pognało nad Odrę. Celowaliśmy w nieco inne ryby niż łowimy na feederki latem , nie udało się do końca ale coś tam zapozowało. Brania w nurcie zdecydowane " nie było lipy". Tym razem ubogo w robactwo, trochę zanęty i gliny, tak jakoś wyszło. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 12 Grudnia 2020 Share Napisano 12 Grudnia 2020 Gratulacje dla tych którzy jeszcze nie zakończyli sezonu U mnie grudzień jest kiepski, łowisko gdzie chciałem jeszcze kilka razy zajrzeć za zębatymi mi zamarzło a na Wiśle ciężko coś wydłubać.. Ostatnie dwa wypady przyniosły aż dwa kontakty. 5 grudnia jedno branie szczupaka pod 70cm na 12,5 cm cannibala, rybe mimo skubnięcia wciąłem lecz wypina się pod nogami gdy chciałem "fachowo" podebrać ręką.. Dziś kilka godzin również zaowocowało aż jednym kontaktem.. ta sama guma podobne branie ale tym razem doholowany szczupły ok 55-56 cm. Do końca roku jeszcze pewnie kilka razy gdzieś wyskoczę lecz jesień łaskawa nie jest.. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marbil Napisano 12 Grudnia 2020 Share Napisano 12 Grudnia 2020 Dzisiaj szybkie dwie godziny z samego rana krótki szczupły i okoń jak narazie największy w tym roku równe 30 ,ale guma 8 cm połknięta w całości ,czuja zimno może jeszcze coś jeszcze się uda wydłubać 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 Ja mam dość karpi w tym roku. Niestety syn nie odpuszcza. Oczywiście mógłbym tłumaczyć, że wraz ze spadkiem temperatury aktywność karpi spada i nie ma sensu stać z metodą pół dnia bez efektu. Problem w tym, że dałem się namówić. Poranek - 2stC i połowa stawu w lodzie. Południe 3,5stC. Wynik 11 karpi. Moje argumenty zdechły 1 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 cytat z 24 .11. ...........Dzisiaj ładna słoneczna pogoda bez wiatru więc zaliczyłem 2 godzinki (12.30-14.30 ) na miejskim odcinku Wisłoka . Przemieściłem się może z 60-80 metrów, łowiłem tylko na 5 cm kajtki na 1 gramowej głowce. Rzuty w dół z prądem , pod kątem 45 stopni do brzegu i powolne jednostajne ściąganie. Brań zaskakująco dużo Wyjąłem 8 kleni takich w przedziale 24-28 cm i 6 okoni z największym 28 cm......... Wczoraj powtórka. Miejscówka ta sama , przynęty identyczne, pogoda identyczna tylko godziny się zmieniły. Łowiłem od 11.30-14. Nawet trącenia nie miałem 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 17 Grudnia 2020 Share Napisano 17 Grudnia 2020 Nie raz tak miałem, nawet z dnia na dzień. Niby tak samo, a wystarczyło że coś o czym nie miałem pojęcia w czasie pomiędzy się wydarzyło i już zmiana. Jeśli chodzi o klenie to stado potrafi wędrować na sporym odcinku i mieć kilka wybranych miejsc na dłuższe postoje. W Wrocławiu mam 6 ulubionych miejsc na zimowe klenie. Każde ma trochę inną charakterystykę. Niektóre preferuję gdy jest wyjątkowo zimno, niektóre biorę pod uwagę gdy pogoda odpuszcza. W każdym mam szansę na pojedynczą rybę, ale jak się trafi w miejsce gdzie zgrupowało się stado, wtedy idzie kilkanaście sztuk w krótkim czasie. Dzisiaj miejscówka, którą często odwiedzam przed pracą. Klenie uaktywniają się od 8:00, także zazwyczaj trafiam jedną dwie sztuki na sam koniec łowienia. Dzisiaj nietypowo, bo metoda na rzece. W koszyczku pellet life system - jasny, słodki, lekko karmelowy, nie sycący, nie tłusty. Dla mnie najważniejsze, że ma jasny kolor, dobrze się klei a mimo to rozpada bardzo łatwo w pojedyncze kulki. Kleń po uderzeniu w koszyk rozwala wszystko w drobny pył i jedyny sensowny gabarytowo kąsek w pobliżu stanowi przynęta. Do koszyka klenia musi doprowadzić intensywna smuga zapachowa. Uzyskuję ją mieszając namoczony pellet z suchym drobno zmielonym pelletem/kulkami- najczęściej ciemno brązowy squid. Dodatkowo zalawajka o smaku chorizo. Ogólnie coraz częściej przekonuję się do płynnych wspomagaczy gdy łowię w zimnej wodzie. Taki skład to dla mnie podstawa na wiele gatunków ryb. Jedynie zmieniam smak zalewajki i ewentualnie dodaję ciemnego pelletu, gdy chcę złagodzić kolor. Ma to znaczenie w wodzie stojącej, mniejsze w nurcie. Nie chcę dopuścić do zbyt jasnej plamy na dnie. W zimie jako dodatek także świetnie sprawdzają mi się pellety z dużą zawartością GLM. Nikt chyba nie wątpi, że skorupiaki stają się jednym z istotnych pokarmów w porach chłodnych. Tam gdzie racicznice tam i ryby znajdziemy. Tak przynajmniej to odczuwam, a wiadomo że żeby coś było skuteczne to musisz w to uwierzyć Na krótkim przyponie, na włosie pojawił się pop up pikantna kiełbasa, szczelnie oklejony ciastem serowym. Pop up dlatego, że powstająca w ten sposób spora kulka staje się lżejsza. Przy delikatnym braniu może to ułatwić zassanie przynęty. Smak dumbelsa ma drugorzędne znaczenia. Ja staram się dobrać do smaku zalewajki, żeby nie przesadzić z różnorodnością bodźców. Czasem używam dumbelsów smużących, celowo nie oklejając fragmentu. Wtedy kulka w wodzie wygląda jakby krwawiła. Świetnie spisywało mi się to wczesną wiosną, dając kilka ryb 50+. Tak jak przewidziałem, branie zaraz po godzinie 8:00. Dzisiaj tylko 44cm, ale cieszy że złowiony takim sposobem i cieszy że nastąpiło samozacięcie w dolną wargę. To motywuje mnie do dalszych testów. Łowiłem już tak kiedyś klenie na metodę, ale teraz jest trochę inaczej. Działania są bardziej "świadome" i czytanie sygnałów też się u mnie trochę pozmieniało 1 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danek. Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Wczoraj byłem bardzo uparty! Nad woda jestem 8:30, pogoda marzenie! bezwietrznie, cieplo jak na grudzien. Wiec szczesliwy wykonuje pierwsze rzuty. W ruch ruszyly kaitechy 2 oraz 3 cale, rowniez shadteezy od Westina. I tak co jakis czas zmieniam te przynety- kombinuje, okonie nie reaguja na nic,zaczynam sie irytowac. Mija czwarta godzina mojej dlubaniny i dalej zero reakcji na podrzucane kąski, tylko kilka niezrozumialych skubniec. Zakładam Shadteeza 5cm- najmniejszy stworzony pod okonie o naturalnych barwach. Biczowanie wody trwa dalej, i nagle czuje mocne pukniecie! Coś siedzi, delikatnie stawia opor, jak okoń to bedzie napewno fajny mysle, chwila walki i ukazuje sie sandacz. O prosze pomyslalem! Robie szybkie foto, odpinam i rzucam dalej.Po zlowionej rybie, checi na dalsze łowienie wrociły Trzeci rzut, przyneta opada do dna podbijam, i łup siedzi! Kolejny sandacz czuje jego granie zebami po pleciace, chwila walki pstryk odpuscił. Zle sie zapial i odplynal nie dajac satysfakcji. Podsumowujac, na osiem godzin lowienia mam 5 brań, jednego sandacza, oraz chwile walki z kolejnym. Kilka skubnieć okoni. Z tego wynika, ze wstrzelilem sie w sandaczowe zerowanie. Majac w tak krotkim odstepie czasu dwa z jednego miejsca. Pozdrawiam wytrwalych 1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 od blisko 100 lat nie wybierałem się na szczupłe bo coś mi się wydawało, ze prawie ich już nie ma w okolicy. O dziwo przyfuksiłem 3 szt, chyba jest ich jeszcze nieco więcej niż sandałków. 1 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 czy ktoś wie jaka to guma? przypasowała mi ostatnio a kupiłem z drugiej ręki kilka takich i nie mogę obczaić co to za model. Podobna do kitechów ale ma dużo wyraźniejsze, głębsze żłobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papillon Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 Gunki tipsy sxl 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 6 godzin temu, oldBolo napisał: czy ktoś wie jaka to guma? Duże podobieństwo do Monkey Rib. Kolega podpowiada, że to jednak Gunki tipsy. 👍 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papillon Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 Gunki tipsy sxl. Koniec i kropka.😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 Dzięki chłopaki wielkie - widzę na necie że tak jak kolega napisał Gunki tipsy sxl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papillon Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 Super ,że do czegoś się przydałem pomimo mizernej aktywności. Połamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 Teraz ode mnie kilka zdań o tym, co mnie spotkało w grudniu. W bardzo trudnym grudniu. Nie zmieniałem planów i skoncentrowałem się na sandaczach. Starałem się być jak najczęściej i w takim momencie, żeby zahaczyć przynajmniej godzinę przed zmierzchem i zostać na dwie lub trzy godziny o zmroku. Wszystko zależało od pogody a przede wszystkim od temperatury. Gdy było widno, to łowiłem na bieżącej wodzie, gdy się ściemniło, uciekałem na stojącą. Początek był dobry, bo 1 grudnia łowię sandacza lekko ponad wymiar. godz. 16:10 Na następnego czekałem do 9 grudnia. To był najtrudniejszy moment, bo wracałem kilka razy kompletnie bez jakiegokolwiek trącenia. godz. 16:19 Od tego momentu było lepiej. Szkoda tylko tych kilku brań, które nie udało się wykończyć holem. Najważniejsze z tego wszystkiego jest to, że udało się w końcu zrealizować moje dawne postanowienie o łowieniu sandaczy ze stojącej wody, z brzegu i w nocy, co daje dodatkową wartość zmagań. 13 grudnia godz. 17:44 W grudniu łowiłem wyłącznie na silikonowe przynęty. Rozmiar, to przeważnie 3" i 4" z główką jigową 4-10 g. 14 grudnia godz. 15:58 Do wędki dobrałem najdelikatniejszą szczytówkę, by wychwytywać najdrobniejsze sygnały brań. W zimne dni, gdzie palce odmawiają posłuszeństwa, przegapienie tego momentu jest przykre podwójnie. Były brania bardzo delikatne i takie łupnięcia odczuwalne w łokciu. Mimo to i tak nie udawało się wszystkich zaciąć. 15 grudnia godz. 19:54 Mocno ograniczyłem dobór przynęt. W zasadzie 90% czasu łowiłem na przemian gumami SG Cannibal 8 cm i Westin ShadTeez 9 cm. Z tym że te drugie zbroiłem główką "czeburaszką" z pojedynczym hakiem. pzdr., 👊 1 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 Dawno mnie było... aż łezka się w oku kręci, może czas na powrót 😁😉 co u mnie jak zwykle ryby, ale dokladnie to opowiem Wam kiedyś może w innym wątku 😁 W niedzielę ostatni raz pływałem po Wiśle przed zimowaniem łajby. Warunki dość ciężkie wiatr południowy i 2 stopni na plusie. Sandaczom to jednak nie przeszkadzało i brały jak na tą porę roku całkiem nieźle. Wpadły fajne ryby. Wszystkie na gumę Fat T Tail Minnow 11cm na lekkiej glowce prowadzoną żółwim tempem. Jak zwykle wszystkie wróciły do wody 💪 Pozdrawiam "starych kolegów" z forum 💪😁 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 19 godzin temu, DAWID napisał: Dawno mnie było... aż łezka się w oku kręci, może czas na powrót 😁😉 co u mnie jak zwykle ryby, ale dokladnie to opowiem Wam kiedyś może w innym wątku @DAWID miło Cię widzieć 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 Opowiem wam historie z życia mego 🤣😳 Wczoraj zaatakowałem odrę na odcinku przydomowym, stan wody po niżej jazu rędzin bardzo niski W głowie jeden plan, max 5 do 10 rzutów w różnych kierunkach na jeden miejscówce i schodzę w dół kolejne 20metrów, ktoś może zapytać po co?? A po to aby znaleźć białoryb, o tej porze roku jeżeli nie wiemy gdzie i o której wychodzą drapieżniki na stołówkę to możemy rzucać dzień, dwa, tydzień bez kontaktu z rybą. Znalezienie białorybu to 50 % sukcesu, drugie 50% to czy jesteśmy o dobrej godzinie i na pewno w dobrym miejscu bo może po prostu białoryb przepływa na stołówkę, z ostatnich obserwacji zauważyłem że nie ma typowych zimowisk dużych ławic białej ryby, cały czas jest w ruchu w niewielkich ławicach. Trzeba robić dużo kilometrów żeby się wstrzelić w porę jedzenia drapieżników. Wczoraj znalazłem na odcinku 2 km moze 3km jedno miejsce gdzie obiłem się o biała rybę dosłownie kilka razy i później cisza. Takiemu miejscu poświęcam troszkę więcej czasu max 20min bo może drapieżniki przegonił o parę metrów jedzenie, a teraz szuka słabego ogniwa które odłączyło się od stada 😀 miałem w tym miejscu suma około 14 ryba nie do zatrzymania😳 zabrał mi około 80 metrów plecionki i nawet nie pomachał 😭 szybki zryw do auta i pędem do sklepu po plecionke. Jak to się stało że nie miałem zapasowej w plecaku, nie wiem 🤣 zawsze mam zapasową w plecaku. Wróciłem po 15.30 i do 19 byłem juz bez kontaktu z czym kolwiek. Ewidentnie biała ryba wpada tam na jedzonko, albo ma chwile przerwy między zmianą miejsca. Dzisiaj rano postanowiłem odwiedzić to miejsce, w pierwszym rzucie dostałem takiego przyjemniaczka o godzinie 10 ryby znowu nikły 🤷♂️ Ja jeszcze na pewno będę walczył do końca 👊💪 1 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ventus Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 Nie żebym się czepiał 😇 ale regulamin haczyka... 8. Aby zdjęcia umieszczone na stronach haczyk.pl, nie łamały przepisów prawa, a w szczególności RAPR i Ustawy o Rybactwie śródlądowym zabrania się umieszczania na forum zdjęć i filmów: - złowionych ryb, które są objęte całoroczną ochroną prawną, - złowionych ryb niewymiarowych, - ryb, które zostały złowione w okresie ochronnym, https://www.google.pl/search?source=hp&ei=s8vjX6_GCoKOlwS1wrnQBA&iflsig=AINFCbYAAAAAX-PZw13ipCSzBBElur0W-KvRejO0ebP1&q=okres+ochronny+suma+2020&oq=okres+ochronny+suma+2020&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgAMgIIADICCAAyBggAEBYQHjoICAAQsQMQgwE6BQgAELEDOgsIABCxAxDHARCjAjoLCAAQsQMQxwEQrwE6BQguELEDOgIILjoICAAQxwEQrwFQwhZYqGZg53doAXAAeACAAbIBiAHHDpIBBDIzLjGYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6sAEA&sclient=psy-ab 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 Ventus możesz jaśniej? Nie wiem, czy ja, czy któryś z kolegów niezamierzenie coś przeskrobał? Ja nie mogę się doszukać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi