MarianoItaliano85 Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Przed pracą, pod koszulą to i ryby szanują. Dosłownie godzinkę bo zaraz ruszam do pracy(na koszule naciągnąłem bluzę😆). Założyłem nową przynętę, którą testuje i wygląda, że będzie dawać ryby. Oprócz tego 33cm(foto) wpadły jeszcze 3szt około 20cm. O dziwo te małe wytarte a ten jeszcze brzuch pełny. Pozdrawiam 🖐 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalWR Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 Długo przyszło czekać na kolejny wpis do tabeli. Okoń 30 cm. Zatoka Odry 30.04 o godzinie 20.30. Przynęta to minimaster pintail fischaser. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 13 godzin temu, RafalWR napisał: Długo przyszło czekać na kolejny wpis do tabeli. Okoń 30 cm. Zatoka Odry 30.04 o godzinie 20.30. Przynęta to minimaster pintail fischaser. Super. Gratulacje! Może w końcu coś się ruszy. Jak sobie pomyślę, że najlepszy wyjazd okoniowy w tym roku dal 7 okoni(34, 5x 25cm, 18cm) to serce się kraja... może w końcu odpalą. Od najbliższego wypadu zmieniam taktykę i szukam ryb w najmniej spodziewanych miejscach. No i zobaczymy jak wypadną testy nowych gum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepes53 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 Wiślane 1-wszo majowe 26.5 cm. Wobler siek bzyk nie jedenego Wiślanego okonia już skusił. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 9 godzin temu, kepes53 napisał: Wiślane 1-wszo majowe 26.5 cm. Wobler siek bzyk nie jedenego Wiślanego okonia już skusił. Gratulacje Sieki to w ogóle legendarne wobki bardzo skuteczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 4 Maja 2021 Autor Share Napisano 4 Maja 2021 W dniu 1.05.2021 o 21:38, MarianoItaliano85 napisał: Może w końcu coś się ruszy Postanowiłem wypełnić swoją tabelę majowymi okoniami. I co? Byłem na Barkach1 i nawet parchata ryba się nie otarła. Coś ze mną nie tak? Z miejscem? Z okoniami? O co chodzi?:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamnick85 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 Godzinę temu, jaceen napisał: Coś ze mną nie tak? Z miejscem? Z okoniami? Obawiam się, że nie jesteś jedyny, który zadaje sobie to pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalWR Napisano 5 Maja 2021 Share Napisano 5 Maja 2021 Wszystko się pozmieniało przez pogodę. Przez nią rok jest inny, nieprzewidywalny. Nie wiadomo czy w wodzie jest zima czy wiosna, czy łowić na zimowiskach czy wiosennych płyciznach, czy działa agresywne letnie łowienie czy zimowe anemiczne. Wszystko nie pasuje do doświadczeń, których dopracowaliśmy się przez lata. W każdym gatunku, który był moim celem wiosną jest inaczej. Jest gorzej. Np. z wzdręgami, które na UL łowiłem w zeszłym roku już w marcu kompletnie mi się nie wyszło. Na dodatek ciągle porządnie wieje co wyklucza delikatne łowienie albo zmusza do łowienia tam gdzie się da a nie tam gdzie się chce. 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 6 Maja 2021 Share Napisano 6 Maja 2021 W dniu 4.05.2021 o 23:13, jaceen napisał: Postanowiłem wypełnić swoją tabelę majowymi okoniami. I co? Byłem na Barkach1 i nawet parchata ryba się nie otarła. Coś ze mną nie tak? Z miejscem? Z okoniami? O co chodzi?:/ Bardzo leniwe okonie. Ostatnio Stara Odra małe gumki bez kontaktu a założyłem rozbudowaną gumę 3" to wypłynęło za nią 5szt po 20cm ale bez szans zeby ją ugryźć(hak 1 ) pozostaje czekać. Paradoksalnie najlepszy wyjazd w tym roku miałem jak nie można było wrzucać nic do tabeli. Lada moment pewnie ktos będzie miał dzień konia i jednym wyjazdem wyjdzie na przód tabeli czego serdecznie wszystkim życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 6 Maja 2021 Autor Share Napisano 6 Maja 2021 Drugie wyjście za okoniami w maju i skończyło się na jednym mikro okonku, który mnie w dodatku olał mleczem. Taka sytuacja. Tym razem zamieniłem siedmiogramową okoniówkę na jedenastogramową. Gdyby z okoniami nie wyszło, to zamierzałem trochę pochylić się nad boleniami na lekko, ewentualnie przeciągnąć do 21:30 i spróbować ściągnąć jakiegoś nocnego klenia, lub jazia. Miejsce dobrze mi znane. Nie jeden raz tak postępowałem i coś z tego czasami wychodziło. We wtorek nie było tak do końca całkowite zero;) Można powiedzieć, że wpadło mi do ręki złoto. Złoto? Żeby nie być pazerny ujmę ze dwa centymetry i niech będzie srebro🥈. Dolnik w Faworite Balance w całości ma 40 cm. Nie dawało mi spokoju i musiałem się bliżej przyjrzeć. Nocnej🌜 krasnopióry na spinning jeszcze nie złowiłem stąd pierwsza myśl była, że to jaź. Przynętą był Instynct4. W czwartek na tego samego woblera wziął już spodziewany jaź. Trochę większy od wzdręgi, ale z wiadomych powodów nie zrobił na mnie większego wrażenia. Wcześniej złowiłem średniego bolenia na gumkę 3"/4 g w naturalnych kolorach. Coś drgnęło. Było trochę trąceń i nawet pokazała się ryba przy powierzchni. W miejscach, gdzie teraz odwiedzam, nie było różowo. Może powoli się zmieni na lepsze? Takie to moje okoniowe zmagania:) 👊 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 7 Maja 2021 Share Napisano 7 Maja 2021 18 godzin temu, jaceen napisał: Drugie wyjście za okoniami w maju i skończyło się na jednym mikro okonku, który mnie w dodatku olał mleczem. Taka sytuacja. Tym razem zamieniłem siedmiogramową okoniówkę na jedenastogramową. Gdyby z okoniami nie wyszło, to zamierzałem trochę pochylić się nad boleniami na lekko, ewentualnie przeciągnąć do 21:30 i spróbować ściągnąć jakiegoś nocnego klenia, lub jazia. Miejsce dobrze mi znane. Nie jeden raz tak postępowałem i coś z tego czasami wychodziło. We wtorek nie było tak do końca całkowite zero;) Można powiedzieć, że wpadło mi do ręki złoto. Złoto? Żeby nie być pazerny ujmę ze dwa centymetry i niech będzie srebro🥈. Dolnik w Faworite Balance w całości ma 40 cm. Nie dawało mi spokoju i musiałem się bliżej przyjrzeć. Nocnej🌜 krasnopióry na spinning jeszcze nie złowiłem stąd pierwsza myśl była, że to jaź. Przynętą był Instynct4. W czwartek na tego samego woblera wziął już spodziewany jaź. Trochę większy od wzdręgi, ale z wiadomych powodów nie zrobił na mnie większego wrażenia. Wcześniej złowiłem średniego bolenia na gumkę 3"/4 g w naturalnych kolorach. Coś drgnęło. Było trochę trąceń i nawet pokazała się ryba przy powierzchni. W miejscach, gdzie teraz odwiedzam, nie było różowo. Może powoli się zmieni na lepsze? Takie to moje okoniowe zmagania:) 👊 Jacek zabierz mnie na Jazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 7 Maja 2021 Autor Share Napisano 7 Maja 2021 3 godziny temu, MarianoItaliano85 napisał: Jacek zabierz mnie na Jazie Na stronie meteo.pl wygląda w końcu obiecująco. Nie mogę się doczekać cieplejszych nocy i w ogóle ocieplenia. Ciekawy jestem, jak statystyki odnoszą się do bieżącego półrocza z temperaturą? Mam wrażenie, że jest to najchłodniejszy okres tych miesięcy od dekad. W każdym razie niedziela i poniedziałek zapowiada się dobrze i chciałbym właśnie zaczaić się na, odwrócę kolejność;), na jazio-klenie. Woda jest chłodna, to jest jeszcze na nie szansa. Później wejdą klenie i inne ryby, będzie miszmasz i zrobi się loteria. W niedzielę, może być problem, bo grillowicze się rozplenią i jest szansa, że nie będzie szansy:) w ciszy i spokoju zrobić podchody. Liczę bardziej na poniedziałek. Temperatury w nocy powyżej 10*C i wiatr poniżej 5m/s, to by mi pasowało. A przed zmierzchem oczywiście pogoń za okoniami:))) Tak więc ten tego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Okoń 23 cm. Taki przyłów bo ani łowisko ani przynęta nie okoniowa Renno Killer Dragona 7,5 cm w kolorze seledynowym na 3 gramowej główce. Łowisko to płytka glinianko-żwirownia . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 14 Maja 2021 Share Napisano 14 Maja 2021 Rzeszowska żwirownia , jedyne branie przez 8 godzin pływania. 22 cm złowiony na 4 cm larwę ważki na gramowej głowce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 14 Maja 2021 Autor Share Napisano 14 Maja 2021 Połowa maja a ja nie mam żadnego okonia powyżej trzydziestki. Dramat. Miałem się trzymać planu. Jednak wszędobylskie miziające się leszcze wymusiły na odpuszczenie kawał wody. Szybko złowiłem okonia, a później było jak zwykle, czyli ryby odprowadzały, albo trącały zamkniętymi pyskami. Kilka brań było energicznych ze ściągniętą gumką. Może do końca maja uzbieram dziesiątkę? 28 cm Zakończyłem łowienie trzema rybami;) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 7 godzin temu, jaceen napisał: Połowa maja a ja nie mam żadnego okonia powyżej trzydziestki. Dramat. Miałem się trzymać planu. Jednak wszędobylskie miziające się leszcze wymusiły na odpuszczenie kawał wody. Szybko złowiłem okonia, a później było jak zwykle, czyli ryby odprowadzały, albo trącały zamkniętymi pyskami. Kilka brań było energicznych ze ściągniętą gumką. Może do końca maja uzbieram dziesiątkę? 28 cm Zakończyłem łowienie trzema rybami;) Gratulacje Jacek. Okonie po tarle juz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 15 Maja 2021 Autor Share Napisano 15 Maja 2021 Czy po tarle? Nie wiem. Leszcze z pewnością są w trakcie. Musiałem ominąć spory kawałek wody, by je ominąć. Trzeba się dobrze rozglądać i szukać. Idzie podwyższona woda i brudna. Drapieżniki wpadają, gdzie drobnica szuka spokojniejszego miejsca. Miałem kilka brań, ale nie wykończyłem. Dwa przyłowy trafiłem. Na koniec, w ostatnim rzucie, solidnie przetestowałem sprzęt. Dobrze, że fluorocarbon miałem na przyponie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 9 minut temu, jaceen napisał: Czy po tarle? Nie wiem. Leszcze z pewnością są w trakcie. Musiałem ominąć spory kawałek wody, by je ominąć. Trzeba się dobrze rozglądać i szukać. Idzie podwyższona woda i brudna. Drapieżniki wpadają, gdzie drobnica szuka spokojniejszego miejsca. Miałem kilka brań, ale nie wykończyłem. Dwa przyłowy trafiłem. Na koniec, w ostatnim rzucie, solidnie przetestowałem sprzęt. Dobrze, że fluorocarbon miałem na przyponie;) Miałeś okonia w ręce i nie wiesz czy brzuch mial pełen czy pusty? nie czaruj co do leszczy to fakt ze aż kamienie się ruszają od ich tarła ja jutro ruszam ale na stojąca wodę poza Wrocław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 15 Maja 2021 Autor Share Napisano 15 Maja 2021 Brzuch miał chyba pusty:))) Łyknął woblerka bez popijania:) Ale jeszcze w takich godowych barwach. Zaglądnijcie na strony Hydro IMGW-PIB. Dla Odry w górnym odcinku dla niektórych nie są optymistyczne. Dla jednych gorzej, dla innych oczekiwana woda. Wczoraj miałem okazję oglądać dlaczego;) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepes53 Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 Dzis udalo sie 3 szt. wydłubać z zalewu w Krk... niezawodny minimaster2 od Fishchaser 😄 Plan taki od dziś, że narazie zgłaszam tylko oksy od ok 30 cm 😁 zobaczymy co z tego wyjdzie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalWR Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 Od godziny biczuję staw w poszukiwaniu okoni i jestem bez kontaktu. No prawie bo niewymiarowy szczupak się trafił. Jednak na godzinę przed zmierzchem w krótkim czasie trzy brania. Pierwszy okoń spada, kolejny 25 cm i kolejny 22 cm. Na drugi dzień znowu dopiero o tej samej porze są brania i doławiam do tabeli 26 cm. Wzięły na jaskółkę na 1,5 gr w toni. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Bez szalu ale zawsze coś. 26 i 24cm oprócz tego 5 mniejszych i szczupaczek 47cm 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepes53 Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Dziś, 28 cm dorzucam. Okolicznosci podobne jak wczoraj 😁 przyneta wiadoma minimster2. Najwieksza z 3ech zlowionych. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGregor Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 Gratuluję @MarianoItaliano85 dołowienia kompletu:) Ja od tego tygodnia zaczynam bardzo konkretnie podchody za okoniami jakieś pudełka uzupełnione, przygotowane, plecionki kupione. Ale ja do tej pory i jak na porę roku to bardzo mało zostało połowione. Zobaczymy dalej, chociaż ta huśtawka pogodowa nie sprzyja drapieżnikowi w ogóle. Nie mniej jedna biorę się do roboty😎 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 5 godzin temu, McGregor napisał: Gratuluję @MarianoItaliano85 dołowienia kompletu:) Ja od tego tygodnia zaczynam bardzo konkretnie podchody za okoniami jakieś pudełka uzupełnione, przygotowane, plecionki kupione. Ale ja do tej pory i jak na porę roku to bardzo mało zostało połowione. Zobaczymy dalej, chociaż ta huśtawka pogodowa nie sprzyja drapieżnikowi w ogóle. Nie mniej jedna biorę się do roboty😎 Dziękuję pięknie. Fakt, nad wodą jestem bardzo mało ostatnio a i z braniami jest słabo. Tym bardziej cieszę się, że udało się uzupełnić tabelę. Trochę zły jestem, że nie sprawdziłem jeszcze jednej miejscówki, z której jak się okazało w weekend wyjechały 2 okonie pod 50cm i sporo 30+. Ale...może w weekend uda się wyskoczyć. Jak przekroczę 300pkt będę mega zadowolony. Ale do tego jeszcze daleka droga. No chyba, że trafię dzień (o)konia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi