jaceen Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia Cześć. U mnie nie opadły emocje po zeszłym sezonie. Mógłbym jeszcze sporo rozprawiać o okoniowych wyprawach. Co nie przeszkadza rozpocząć dyskusji w nowym wątku 2024. Zapraszam do kolejnych zawodów. Tutaj będziemy opowiadać o swoich sukcesach i porażkach. O przynętach, sprzęcie i sposobach, którymi będziemy chcieli przechytrzyć pasiaki. Przy okazji będzie można sprawdzić na przestrzeni sezonu, jak sobie radzimy, jak wyglądają wyniki na tle innych wędkarzy i innych łowisk. Zasady są proste. Zawarte są w kilku punktach. Nie trzeba skomplikowanych przeliczeń, bonusów, rekordów itp. Łowimy na luzie i dokumentujemy największe okazy. Potrzebny będzie aparat, albo najprościej telefon i miarka, by uwiarygodnić zgłoszenie. Ten zabieg jest potrzebny z szacunku dla innych, by nie rodziły się żadne wątpliwości. Zawody traktujmy, jako koleżeńską formę współzawodnictwa. Nagrodą dla zwycięzcy będzie nasz aplauz za wynik:) Dla siebie samego będzie to bardzo fajna motywacja i niedająca się wycenić radość. Coś o tym wiem:) Tyle wstępu i przedstawiam zasady, które będą obowiązywały. ZASADY UDZIAŁU: 1. Zgłaszamy maksymalnie 10 okoni złowionych metodą spinningową, muchową lub podlodową. Suma ich długości decyduje o miejscu w tabeli, która będzie prowadzona w osobnym wątku. 2. Minimalny wymiar zgłoszenia ustalamy na 22 cm. Proszę mieć na uwadze przepisy w swoich okręgach, które mogą się różnić od przyjętych kryteriów. 3. W trakcie sezonu jest możliwość wymiany na większe ryby. 4. Uwzględniamy przerwę na tarło od 2024-03-04 do 2024-04-26. Okonie złowione w tym terminie nie będą zaliczane do punktacji. 5. Weryfikacja długości ryby będzie się odbywać na podstawie zdjęcia umieszczonego w wątku (zdjęcie z miarą). Długość podajemy z dokładnością do 0,5 cm zawsze w dół, np. 35,7 = 35,5 pkt., okoń 32,2 = 32 pkt. 6. Będą prowadzone dwa wątki. Główny ze zdjęciami, pomiarami i komentarzami. Drugi z tabelą i wynikami. Jeżeli któryś z okoni ma być wpisany (lub wymieniony), to proszę podawać taką informację w wątku z tabelą, inaczej wypowiedź i złowione ryby traktujemy tylko jako relację z wyprawy. 7. W dobrym tonie będzie podanie kilku informacji o okolicznościach połowu (rodzaj łowiska, metoda, przynęta, jakim sprzętem, o której godzinie itp.). 8. Ryby przeznaczone do tabeli starajmy się zgłaszać na bieżąco. 9. Rywalizacja na zasadach koleżeńskich i z zasadą złów i wypuść. 10. Rozpoczynamy 1 stycznia i kończymy 31 grudnia, uwzględniając przerwę, o której jest mowa w punkcie czwartym. *W razie wątpliwości lub sporu będę podejmował ostateczną decyzję, informując w głównym wątku. Zapraszam do dyskusji, wklejania swoich zdobyczy i zachęcam do uczestnictwa. ___________________________________ Proszę spojrzeć na poprzednie wyniki i z czym przyjdzie się zmierzyć. Gdyby ktoś myślał wyłącznie o podium, a w szczególności o pierwszym stopniu:) to historia wyników mówi jednoznacznie, trzeba przekroczyć próg 340 pkt. Mnie w ciągu tych sześciu lat łowienia okoni udało się to tylko raz. 2023r 1. Elast93-------------381,5 2. RafałWR------------ 342 3. Kepes53------------ 328 2022r 1. RafalWR-------------342 2. Jaceen--------------316,5 3. Budek---------------315 2021r 1.Jaceen --------------366 2.Jamnick85 -----------329,5 3.McGregor ------------315 2020r 1.McGregor------------ 351 2.Budek----------------339 3.Kepes53--------------330 2019r 1. Budek?----------------358 2. RSM ---------------329 3. Moczykij ------------323 2018r 1.Budek --------------- 344 2.Michalvcf ----------- 318 jaceen -------------- 318 3.Jacolan ------------- 314 PS Tradycyjnie proszę o deklarację udziału. Wiem, że to też działa. Też mobilizuje i zachęca niezdecydowanych:) Mnie udało się okoniowy sezon rozpocząć i mam kilka okoni do tabeli. Łowiłem spinningiem Dragon Finesse Jig 245cm/0,5-7g o akcji XF z kołowrotkiem Ryobi Ecusima 1000Vi i nawiniętą plecionką Sunline Siglon Pex4 #0.6 a przynętą była "Tanta" na główce jigowej 1g. Zgłaszam swój udział pierwszymi okoniami 29 - 25,5 - 24,5 - 22,5 cm. 👊 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia Deklaruję udział. Chciałem nawet to zrobić z przytupem i zajechałem tam, gdzie się ostatnio spotkaliśmy. Niestety zmokłem, przewiało mnie i tyle mego. Żaden okonek nawet nie musnął przynęty, a może musnął tylko tego nie zauważyłem, bo cały czas walczyłem z balonem linki. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 4 Stycznia Autor Share Napisano 4 Stycznia 9 minut temu, moczykij napisał: Chciałem nawet to zrobić z przytupem i zajechałem tam, gdzie się ostatnio spotkaliśmy. Tam nie ma teraz ryb. Wszystko wymiotło z dnia na dzień. Wodna pustynia. Zaglądałem tam sześć razy i nawet jednego puknięcia nie miałem. Musiałem szukać innej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaZG Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia Zgłaszam udział 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalWR Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia Zgłaszam udział. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi ale uzyskałem identyczny wynik jak rok temu. Kolejne potwierdzenie zasady, że nie można stać w miejscu bo Cię inni przegonią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia W tym roku okonie będą błagać o przebaczenie 😄 a tak poważnie zgłaszam swój start i na dzień dobry coś dopiszę do tabeli. 35.5cm 26cm(ogon mu się zawinął bo z tego co pamiętam miał również 30😄) 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia I tu jeszcze 30cm 25cm 32cm 26cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia 39 minut temu, MarianoItaliano85 napisał: Mały błąd się wdarł, dodałem dwa razy jedną rybę (zdjęcie 3 i 4). Musiałem je przycinać i jedno jest przycięte a drugie nie. Przepraszam za błąd i już dodaję właściwego(brakującego 32cm). 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Płatek88 Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia Proszę o dopisanie do tabeli🙂 cel poprawa wyniku z poprzedniego roku 😎 Powodzenia ♥️ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchi Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Proszę i mnie o dopisanie do listy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Ja też się zgłaszam. Może będzie ciężko o zwycięstwo ale komplet wymiarowych jest w zasięgu 😅 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbynek1111 Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Proszę i mnie dopisać do listy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia I ja jeszcze zawalczę Póki co nie opłacałem jeszcze nawet składek, z okoniami wystartuję dopiero wiosną 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Na pewno się pojawię nad wodą czasu mało, ale coś powalczymy, tabelkę będę wklejał w drugim wątku, jak @jaceen założy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepes53 Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Tez powalcze 🎣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia Dzięki za konkretny odzew. Maszyna ruszyła i odwrotu już nie ma:) Gdyby jednak ktoś chciał sięgnąć do historii i przypomnieć sobie, lub dowiedzieć, jak łowiliśmy poprzednio, to linki powinny ułatwić poszukiwania. https://haczyk.pl/forum/topic/64695-okonie-2023-liga-okoniowa-haczykpl/ https://haczyk.pl/forum/topic/64565-okoń-2022-liga-haczykpl/ https://haczyk.pl/forum/topic/63102-okoń-2021-liga-haczykpl/ https://haczyk.pl/forum/topic/42326-okoń-2020-liga-haczykpl/ https://haczyk.pl/forum/topic/13776-okoń-liga-2019-haczykpl/ https://haczyk.pl/forum/topic/13401-okoń-liga-2018-haczykpl/ Do tej chwili zadeklarowali się: 1.moczykij 2.SebaZG 3.RafalWR 4.MarianoItaliano85 5.Płatek88 6.suchi 7.Marienty 8.Zbynek1111 9.Elast93 10.Larry_blanka 11.Kepes53 12.jaceen 13. ... Pięknie:) Szykuje się super rywalizacja. To kto zgłosi się trzynasty? 15 godzin temu, MarianoItaliano85 napisał: ogon mu się zawinął bo z tego co pamiętam miał również 30😄 Przyjrzałem się i chyba nikt nie będzie miał wątpliwości, że tak jest, że jest 30 cm. Jak będziesz zgłaszał w wątku z tabelą, to zgłoś jako 30. Larry_blanka dziękuję. Prowadzone przez Ciebie tabele wyglądają bardzo dobrze. Są czytelne i szybko uzupełniane o nowe zgłoszenia. To jest ważne. Za chwilę otworzę wątek do zgłaszania ryb 2024. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalWR Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia 21 godzin temu, Elast93 napisał: I ja jeszcze zawalczę Póki co nie opłacałem jeszcze nawet składek, z okoniami wystartuję dopiero wiosną Zwycięzcy obowiązkowo występują w kolejnym roku . Gratuluję efektownego zwycięstwa. Przy najbliższej okazji jak się spotkamy to musimy pogadać o okoniach. Fajne jest że Twoje łowy i sposoby wpisują się w pewne schematy okoniowe, które wszyscy tu próbujemy rozszyfrować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia Przypomnę, że pierwszą część, tą od stycznia do początku marca, traktujemy jakby wyodrębnioną zimową rywalizację o najlepszego zimowego łowcę. Według moich doświadczeń łowienie okoni w tym czasie jest trudniejsze. Trzeba nadwyrężyć budżet po świątecznych i sylwestrowych wydatkach na pozwolenia. Czasu mamy zaledwie dwa miesiące, by coś dołożyć do tabeli. Pogoda nie zawsze jest do wytrzymania. Zmarzluchy przeżywają traumę, gdy zapowiadają się przymrozki;) A okonie są mocno pogrupowane i trudno je namierzyć. Czasami z brzegu są nieosiągalne. Założyłem sobie, żeby zgodnie z naszymi wymaganiami wymiarów wypełniać maksymalnie swoją tabelę w pierwszej części rywalizacji. W piątek byłem dwie godziny przed zmierzchem. Wcześniej nie było sensu. Szkoda, że idą mrozy, w dodatku miejscówka niedługo będzie niedostępna i nie wiem, gdzie dalej ich szukać. Z kilkunastu okonków jeden nadaje się do tabeli 26 cm. Złowiony na połówkę"Tanty"/1g. Nie wyrzucajcie obgryzionych, bo połówki też dobrze łowią. Sprawdzone u mnie w zeszłym sezonie. 2 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaZG Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia To i ja pochwalę się wynikami. Zbiornik no kill. Walczyłem dzisiaj między 8 a 10:30. Jig rig, z pałeczką ok 2g, granatowa guma select fetish 2" na offsecie najbardziej skuteczna. Łacznie około 10 sztuk. Z czego dwa najwieksze 27,5 i 30 cm. Jutro zamierzam powtórzyć. Ale kierunek wiatru raczej wymusi szukanie w innej części zbiornika. 30 minut temu, jaceen napisał: W piątek byłem dwie godziny przed zmierzchem. Wcześniej nie było sensu. Dlaczego wczesnjej nie było sensu? 3 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia 27 minut temu, SebaZG napisał: Dlaczego wczesnjej nie było sensu? W tym konkretnym miejscu, gdzie ostatnio łowiłem, tak przed piętnastą zaczynają się brania. Żeby to stwierdzić, to trzeba kilka razy być i to sprawdzić. Jeżeli przez dwie/trzy godziny jesteś bez brania, a nagle zaczynasz się spieszyć z odpinaniem, by zdążyć przed zmrokiem jak najwięcej złowić, to chyba coś w tym jest. Nawet na powierzchni to można zauważyć. Przez większość dnia woda jest martwa, by przed zmierzchem pojawiły się zestresowane ławice drobnicy. A w ślad za nimi wiadomo co:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kejk71 Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia To ja też się zgłaszam do zabawy i od razu podsyłam zdjęcie pierwszego oksa do tabelki z dzisiaj - 28cm 3 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamnick85 Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Zgłaszam się! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGregor Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia Cześć, oczywiście też się zgłaszam, w tym roku muszę się grubo odegrać. Niestety sprawy zawodowe i takie tam rzeczy zabrały mi czas na konkretne spiningowanie jesienne w grudniu byłem tylko raz 30.12 i nic nie złowiłem na zakończenie słabego sezonu. Nawet nie wysilam się na posumowanie roku 2023 bo nie ma sensu. Jak się nie chodziło to nie było wyników proste. Ale w tym roku zamierzam się przyłożyć w myśl zasady " Odwróć tabele a będziesz na czele " Zgłaszam się do ligi okoniowej są nowe plany i pomysły od 10tego stycznia opłacam kartę, ale i tak trzeba będzie przeczekać mrozy, a w sumie to może tak potrzymać -10 st. to z lodu można będzie coś podziałać... Cel na ten rok ambitny czy wyjdzie czas i pogoda pokaże : 44 cm okoń na spining i powyżej 360 punktów w lidze... Mam wodę na której wiem, że są takie okonie widziałem jak były łowione. Wszystko zależy od warunków i składowych czynników czy wszystko zaskoczy. Trzeba się dobrze motywować na nowy sezon 2024 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 7 minut temu, McGregor napisał: Cześć, oczywiście też się zgłaszam, w tym roku muszę się grubo odebrać. Niestety sprawy zawodowe i takie tam rzeczy zabrały mi czas na konkretne spiningowanie jesienne w grudniu byłem tylko raz 30.12 i nic nie złowiłem na zakończenie słabego sezonu. Nawet nie wysilam się na posumowanie roku 2023 bo nie ma sensu. Jak się nie chodziło to nie było wyników proste. Ale w tym roku zamierzam się przyłożyć w myśl zasady " Odwróć tabele a będziesz na czele " Zgłaszam się do ligi okoniowej są nowe plany i pomysły od 10tego stycznia opłacam kartę, ale i tak trzeba będzie przeczekać mrozy, a w sumie to może tak potrzymać -10 st. to z lodu można będzie coś podziałać... Cel na ten rok ambitny czy wyjdzie czas i pogoda pokaże : 44 cm okoń na spining i powyżej 360 punktów w lidze... Trzeba się dobrze motywować Ja sobie powiedziałem o 10 okoniach 30+, co na wrocławskich(bez jeżdżenia na zaporówki) warunkach wcale nie jest takie oczywiste ale jest pewien plan na to 🤔 co do życiówki będzie ciężko ale życiówka spinningowa (37cm) czeka na poprawę. Jeżeli któryś z wrocławskich "okoniarzy" będzie chętny na wspólne wędkowanie i wymianę doświadczeń, to zapraszam na priv albo kontakt przez FB 😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi