jaceen Napisano 6 Października Autor Share Napisano 6 Października Godzinę temu, Elast93 napisał: Dzisiaj kolejny wypad i kolejny okoń do tabeli Tym razem tylko jeden fajniejszy 35,5 cm, tradycyjnie wobler dorado invader 5 cm w malowaniu okonia - pływający.. Miałem jeszcze drugiego większego na kiju ale mi się wypiął przez głupotę tzn próbę podebrania do ręki a był słabo zapięty 😕 I zaczęło się nas nękanie:))) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października 6 godzin temu, jaceen napisał: I zaczęło się nas nękanie:))) Ten sezon mam bardzo kiepski.. może ta jesień mi trochę wynagrodzi słabe lato 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamnick85 Napisano 7 Października Share Napisano 7 Października Wrzucam rybki z weekendu. Mała podwrocławska rzeczka zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Okoni nałowiłem się w opór. Jakby mi się chciało mierzyć to bym kilka kompletów w te dwa dni uzbierał. Wiadomo, że większośc rybek była w granicach 20cm, ale takich 23-25 było naprawdę dużo. Do zabawy zgłaszam dwa największe. Okonie brały praktycznie na wszystko co leciało do wody. Kopytka, jaskółki, robactwo. Brały w zarówno w opadzie jak i przy jednostajnym ściąganiu. Największą przynętą jaką próbowałem był Shad Teez 7cm (regular, nie slim). Brania były, ale okonie miały problem, żeby go dobrze zassać. Był też bardzo fajny bonusik, ale o tym napiszę w "jak było na rybach". 1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalWR Napisano 7 Października Share Napisano 7 Października Niedobrze jest. Zestaw, ze względu na wszechobecne zielsko, mam mocny, szybki i "sztywny" z dokręconym hamulcem. No i źle się dzieje. Jak sobie liczę w trzech wyprawach straciłem 4 duże okonie w tym jednego oceniam bardzo wysoko. Nie łowiłem dłużej niż dwie godziny więc statystyka bardzo fatalna. Wszystkie spadły w dość zdecydowanym holu. Boję się że jak zastosuję swój ulubiony zestaw okoniowy to okonie spięte zamienią się w zerwane w zielsku. Jeden fajny jednak dojechał do podbieraka - 30 cm. Chyba 4 mniejsze - takie 20 + też były ale i dwa nieduże ale wymiarowe szczupaki na ostatniej wyprawie. 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalWR Napisano 13 Października Share Napisano 13 Października Przynęta ląduje przy samych trzcinach. Jest tu ostry spad ale wiem, że nie dolecę do dna więc odliczam i zatrzymuję opad tuż nad roślinnością. Zaczynam zwijanie i bum. Staram się nie zacinać jak automat od razu. Sekunda zwłoki jest w sam raz ale to bum było takie, że wywołało natychmiastowy odruch. Zacięcie jednak udane i już się cieszę bo wiem, że to nie szczupak ale fajny okoń. Keitech na 2,1 gr. Miarka pokazała 38 cm. Doławiam jeszcze kilka maluchów i szczupaka 58 cm ale to inny konkurs. 2 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października W sobotę nałowiłem się okoni na podwrocławskiej rzeczce. Niestety wszystkie rybki wymiarowo kręciły się w okolicy 20 cm, ale złowiłem ich przeszło 100+ sztuk Dodaję parę do tabeli: 23, 23, 22, 22,5, 23 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano85 Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października W dniu 13.10.2024 o 18:20, RafalWR napisał: Miarka pokazała 38 cm. Gratulacje i ryby i objęcia prowadzenia w tabeli 🤝 Ja niestety nadal mogę jedynie patrzeć(tak już zostanie co najmniej do końca roku) na Wasze poczynania i mocno kibicuję żeby każdy przekroczył magiczne 300+ ✊ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalWR Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października W dniu 17.10.2024 o 18:15, MarianoItaliano85 napisał: Gratulacje i ryby i objęcia prowadzenia w tabeli 🤝 Dziękuję. Jeszcze ponad dwa miesiące rywalizacji i ten okres najbardziej lubię w łowieniu okoni. Jest godzina 15 ta. Dawno na tym zbiorniku nie łowiłem. Pierwsze rzuty rozpoznawcze, przypominające. Obserwuję wodę pod kątem aktywności okoni i oceniam że woda nie jest "martwa". Łowię małe okonie ale i jeden jest fajniejszy. Znalazłem stok stromy i głęboki. Celuję przynętą tak żeby opadała wzdłuż stoku no i nie doleciała do dna. Podsumowując - 37cm, 26 cm i kilka mniejszych. 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Płatek88 Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Dzisiaj zawitałem nad rzeką Widawa w poszukiwaniu okoni, udało się złowić z 30 sztuk ale rozmiarowo nie powalały. Dwa największe dopisuje do tabeli, 26,5 cm i 22,5 cm. Nareszcie udało się uzbierać komplet 😆 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada Dodaję 2 maluchy aby dobić tabelkę 23, 22.5 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada Pierwszy dzień jesiennego urlopu. Rano zameldowałem się na zbiorniku retencyjnym Mosty. Od rana bezskutecznie szukałem okoni, chociaż czasami sięgałem po szczupakówkę, to jednak zdecydowaną większość czasu poświęcałem lekkiemu zestawowi. Znalezłem je dopiero około 13ej. Stały w dwumetrowym przesmyku czystej wody oddzielającej trzcinowisko od pasa roślinności zanurzonej. Co ciekawe, któregoś rzutu nie wyhamowałem w porę i musiałem ostrożnie podpłynąć do trzcin, by uwolnić gumkę bez szarpania się z trzciną. Skoro już podpłynąłem do trzcin to uznałem, że cały ten pas wolnej wody stoi teraz przede mną otworem i mogę go porządnie obłowić, bez hamowania przed trzcinami i przyspieszania przed roślinnością zanurzoną. O dziwo nie miałem nawet pstryknięcia. Wróciłem na poprzednie miejsce i brania znów się pojawiły. Po prostu przynęta musiała startować spomiędzy trzcin i uciekać w stronę kępy roślin. Inne opcje nie wchodziły w rachubę. Złowiłem w tym miejscu i w ten sposób kilkanaście okonków - trzy nadawały się do podmianki. Wieczorem wracając do slipu rzucałem jeszcze za szczupakiem 12 cm Westinem Shad Teez i tę gumę zaatakował największy dzisiejszy okonek, który jest czwartym do podmiany. Pozostałe okonie złowiłem też Shad Teezem, ale 7cm. 1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalWR Napisano 5 Listopada Share Napisano 5 Listopada Jest bardzo późny ranek. Zaczęło się fajnie. Opadającą przynętę zaatakował okoń 26 cm. Szukam większych ale tego potraktowałem jako dobrą zapowiedź. Rzeczywiście więcej kontaktów niż zwykle ale rozmiarowo już słabo - 25 tki nie mogę przekroczyć. W niektórych miejscach wodę przeszukuję cięższym zestawem licząc na szczupaka i łowię 53 cm. W końcu jest fajne branie w miejscu bardzo ciężkim do holu. Hol udany i na miarce jest 34,5 cm. Pół godziny później mam drugie branie które pasowało mi na większego okonia ale nie zaciąłem. Ostatecznie kończę z wynikiem około 12 okoni - 34, 26 i jakieś 8 mniejszych takich 20-25 cm i dwa były całkiem małe. Do tego trzy szczupaki ale jeden miarowy 53 cm. Woda stojąca. Wszystko gumki - od najmniejszej pintail od Fischasera 5,5 cm na 1,2 gr do największej Keitech ES 3,5 cala na 2,7 gr. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 5 Listopada Share Napisano 5 Listopada Dziś dla odmiany zbiornik Podedwórze. Podobnie jak wczoraj w ciągu dnia niewiele się działo, a właściwie pomijając jakiegoś krótkiego szczupaczka i piękną wzdręgę (ale tu nie o nich mowa) to nie działo się nic. Słońce musiało zejść nisko i nie prześwietlać tak wody, żeby okonie odważyły się wyjść z trzcinowisk. Znalazłem je w jednej z głębokich zatok. Brania trwały może 5 minut. Nie wiem czy po prostu było ich w tym miejscu trzy, czy szybko sie spłoszyły, czy zwyczajnie odechciało im się współpracować. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 6 Listopada Share Napisano 6 Listopada Powtórka dnia wczorajszego. Cały dzień mocne słońce z lekkim wiaterkiem i cały dzień nie działo się nic. Pomny wczorajszej wzdręgi kilkukrotnie w ciągu dnia zaglądałem w miejsce, gdzie je namierzyłem. Niestety to słońce było za mocne chyba nawet dla nich. Po zachodzie słońca spływając w stronę samochodu zajrzałem tam jeszcze raz. Mały twisterek prowadzony spokojnie w toni i w końcu delikatny pstryk i łuuup. W ciągu może 10 rzutów sytuacja powtarza się trzy razy. Pojawiły się i to nie były wzdręgi. Miałem wrażenie, że ten powtarzający się scenariusz tzn. pstryk i łup to ... pewnie też potraficie to sobie wyobrazić . To chyba najlepsze moje okonie z tej wody. Z uwagi na fakt, że woda słynie z populacji szczupaków wszelkiej wielkości, łowiłem profilaktycznie z cieniutkim okoniowym wolframem. Przynętą był "brudny" twisterek, czyli taka mieszanina brązu, fioletu i zieleni (w zależności od światła). Ręce mi trochę drżały, oczywiście z zimna bo było pewnie koło zera, stąd nieidealnie ułożone ryby. 2 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGregor Napisano 7 Listopada Share Napisano 7 Listopada Cześć, i ja coś dodam po dłużej nieobecności na forum, okoń złapany jeszcze 27 października. Na gumę westin slim tez 10cm i główka 5g. 28 cm leci do tabeli. Zobaczymy czy uda się w tym roku zrobić komplet 10 sztuk. Czas pokaże. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGregor Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Raportuję kolejnego okonia. Wczoraj od rana od 7:30 - 13:00 biczowanie wody. W powietrzy zawiesina brudny wyż, zupełne zachmurzenie i bezwietrznie od rana, ciśnienie wysokie i totalne bezrybie. Skusił się jeden okoń 29 cm... ciułam je powoli, dobrze że chociaż jak weźmie to większy okoń. Mam jeszcze dużo urlopu w zanadrzu, więc jak je namierzę i się odpalą to z tej okazji biorę wolne na kilka dni żeby dojechać temat Zobaczymy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano Wtorek o 17:14 Autor Share Napisano Wtorek o 17:14 Trzeba zacząć działać, bo mam słaby wynik. Ciężko będzie o średnią 300 pkt, ale będę walczył do końca. Wziąłem swojego ulubionego travela, kilka gumek Westina 3" i główki jigowe w gramaturze 4 i 5 g i zabezpieczyłem to wolframowym przyponem do 3,5 kg. Nie za lekko, nie za ciężko, ale z wędeczką do 15 g w razie czegoś większego. Okoń 30 cm potrafi go i tak dobrze przygiąć. Nie jest to sztywny badyl. Fajnie przekazuje brania mimo wersji budżetowej. Może większa ilość spigotów ma tu swój udział? Nie spodziewałem się dużej ilości brań. Liczyłem na kilka, ale tych większych. Może uda się jeszcze w listopadzie zbliżyć mocno do granicy trzystu? Dwa fajniejsze lecą do tabeli 26 i 28 cm. Przynęta na zdjęciu. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu Miałem dwie godzinki, więc zajrzałem nad jedną z wrocławskich zatok Odry. Mówiąc krótko - poczułem że to okoniowanie weszło już w tryb zimowej dłubaniny. Nie dość, że pogoda dała popalić, to i okonie zrobiły swoje. Znalazłem jakieś/jakiegoś pstrykacza, które/y kilkukrotnie szarpał za ogonek. Zmieniłem główkę na lżejszą - nic. Zmieniłem też gumkę na mniejszą - nic. Wróciłem do cięższej główki, ale z mniejszą gumką - nic. Wróciłem do pierwszej opcji - dalej pstryki nie do zacięcia. Po godzinie w końcu jakiś się nade mną zlitował. Gumka 3", główka 2,5g i długi opad. W ten sposób i z tego jednego miejsca wydłubałem cztery. Pomyslałem, że skoro jest ich tu więcej to pobawię się gumkami. Przetestowałem pewnie z 10 kolorów na 3 różnych gramaturach jigów - nic nie działało. Wróciłem więc do działającego zestawu i okazało się, że on też już nie działa. Ręce zgrabiałe, za chwilę zaczną się korki... przed szesnastą zawinąłem się. Pozdrawiam kolegę z Forum. Dobrze czasami spotkać kogoś nad wodą i chwilę pogadać. Zwłaszcza w takich warunkach gdy spotykasz drugiego wędkarza to z automatu czujesz się rozgrzeszony i cofasz wszystko co przed chwilą w duszy mówiłeś na swój temat. 😀 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 godzin temu Autor Share Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, moczykij napisał: Pozdrawiam kolegę z Forum. Dobrze czasami spotkać kogoś nad wodą i chwilę pogadać. Zwłaszcza w takich warunkach gdy spotykasz drugiego wędkarza to z automatu czujesz się rozgrzeszony i cofasz wszystko co przed chwilą w duszy mówiłeś na swój temat. 😀 🙂👍 Złamałem swoje zasady, bo przy temperaturze poniżej 5°C i wietrze powyżej 5 m/s nie wybieram się na ryby. Wcisnąłem się w kąt zatoki, gdzie najmniej wiało i starałem się dołowić kolejne do tabeli. W takich warunkach, to walczę bardziej ze sobą, by wytrwać:) Odechciewa się poszukiwań. Kolejne dni zapowiadają się jeszcze gorzej. Zastanawiam się, jak ktoś może oczekiwać takich spadków temperatur. W imię czego?:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu 4 godziny temu, jaceen napisał: Zastanawiam się, jak ktoś może oczekiwać takich spadków temperatur. W imię czego?:) No więc ja już wprost nie mogłem się doczekać takiej pogody 😉 Kontynuacja w wątku miętusowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi