maniek Napisano 2 Września 2006 Share Napisano 2 Września 2006 Mianowicie nęce od ok 2 tygodni na dosć dużym jeziorze(prawie 2000 ha) leczcza Przede wszystkim to witam. Po drugie to podaj nazwe jeziora. Po trzecie wszystko robisz żeby ściągnąć drobną rybe ,to i nie dziw się że taką łapiesz. Opisz jeszcze dno tz spad czy płasko.Ale już widze że za płytko łowisz. Jestem dopiero w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustawik Napisano 2 Września 2006 Share Napisano 2 Września 2006 Łowie na jeziorze Roś. Atraktor stanowi kupione "specjalny dodatek" na leszcza-za podstawę atraktora służy cynamon(czuć go). Mysle ze jesli chodzi o przenęcenie to odpada bo zanęty jednorazowo idzie ok 2-2,5 kg-może to za mało na tak duzą wodę. Dno nie popsiada spadu. Mam wrażenie ze w takim miejscu nie ma sensu łowić.A Wy co myslicie?Podzielcie się dosiwadczeniami. Pozdrawiam forumowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalgon Napisano 3 Września 2006 Share Napisano 3 Września 2006 1. zawsze warto łowić, bo w wędkarstwie chodzi o to aby łowić, a nie złowić, a wyławianie ryb stanowi dodatkową ( no i co prawda bardzo istotną ) atrakcje łowienia 2. hmm wydaje mi się, że mimo wszystko troche za dużo dajesz tej zanęty, ja bym sypał 0.5-1 kg dziennie, makaronu z robakami, bo makaron jest faktycznie dobry do nęcenia leszcza i na haczyk, na haczyk szczególnie makaron "gwiazdki" razem z robakami zrobione w tzw. kanapkę, nad odrą taki pijak łowił w ten sposób leszcze takie od 1 do 2 kg, i większe, i łowił ich sporo, a trzeba dodać, że łowił po sporzytkowaniu tanich win, więc było to skuteczne, a i na koniec, to jak nieidzie z brzegu nic złowić, to trzeba spróbować dalej, ale to w ostateczności, bo już wsypałeś sporo zanęty, i trche szkoda wszystko od nowa zaczynać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Września 2006 Share Napisano 4 Września 2006 Gustownik przedewszystkim poszukaj głębszej wody 6-8m optimum nie musi buć spad ale jesienią to taka głębokości to podstawa.Po drugie jak już nęcisz makaronem to niech to będzie przynajmniej średniej wielkości kolanko ,żadne nitki czy gwiazdki bo zawsze będzie drobnica i staraj się nie rozgotować makaronu,taka ilości spokojnie wystarcza jaką podałeś.Teraz dodatki jak niemasz gdzie się zaopatrzyć to radze spróbować z czosnkiem i melasą jest łatwo dostępna.Po czwarte pamiętaj jak po tygodniu nie masz wyników to zmieni natychmiast miejsce bo leszcza niestety trzeba szukać w jeziorze. Na jez.Roś niestety nie byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 5 Września 2006 Share Napisano 5 Września 2006 To może ja też dożuce jakiś przepis - podobno skuteczna Jesienna zanęta i przynęta na leszcze. Jeszce nie testowałem ale dzis to wyczytałem w starym WW Zanęta : 3 szkl bułki tartej 2 szkl płatków owsianych 1 szkl mączki kukurydzianej 1 szkl kaszy kukurydzianej 1 torebka cukru waniliowego 1 torebka kolędry + robaki ( na jeśien nie dodaje się żadnych dodatków unoszących bo rybyżerują przy dnie) Przynęta : ciasto z kaszy manny bawione na żółto + cukier waniliowy i kropla zapachu arakowego. i robimy kulki 5-6 mm. Połamania kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 5 Września 2006 Share Napisano 5 Września 2006 Ja jestem "młody" wędkarz i pewnie się nie znam - ale szczerze mówiąc nie wybrał bym się z czymś takim na lecha. Ale jak mówię - pewnie się nie znam??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 6 Września 2006 Share Napisano 6 Września 2006 Jak powiedziałem to jest z WW z 96 roku moze przez ostatniew 10 lat im sie gusty zdążył zmienić Ale myśle że czasem stare sposoby bywają najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolejarzslupsk Napisano 21 Marca 2007 Share Napisano 21 Marca 2007 A co znawcy powiedza na taka mieszanke? Ploć+Leszcz bedzie skuteczna? planuje jakiegos leszczyka upolowac ale przy tym pare płotek ładnych;] 2,5 kg zaneta uniwersalna Dragon classic 0,75 zaneta Dragon classic leszcz 0,75 zaneta Dragon classic płoc 1łyżka stołowa atraktor leszcz(Traper) 1łyzka stołowa melasa spejcal leszcz(Traper) 400g Klej do zanet (Traper) 1łyzka stołowa Barwnik czerwony(Traper) 2 garście Peczak gotowany 2 pudełka Pinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harrold Napisano 4 Kwietnia 2007 Share Napisano 4 Kwietnia 2007 Ja znam jeden dobry przepis. Mianowicie: 2 części bułki tartej 3 cześci mielonych herabtników 2 cześci mąki kukurydzianej 1 część kaszki kukurydzianej 1 część płatków owsianych w całosci i jakies dociazenie w zaleznosci od uciagu wody Można jeszcze poeksperymentować z różnymi atraktorami oraz zapachami. Osobiście polecam kolendre oraz wanilie, mozna równiez to jeszcze wzbogacic cynamonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 10 Kwietnia 2007 Share Napisano 10 Kwietnia 2007 na leszcza??eee, 1kg Trapera Uniwersalnego, otręby, płatki owsiane, kasza kukurydziana, bułka tarta, no i oczywiście MIODEK, dużo miodu (na 2 kg zanęty jakieś 5-10 łyżek miodu) na moim jeziorze się sprawdza, po kilkunastu minutach w ładną pogodę podpływają trzydziestki i wyżej , a co do proporcji tp wedle uznania, z przewagą buły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harrold Napisano 21 Kwietnia 2007 Share Napisano 21 Kwietnia 2007 na moim jeziorze się sprawdza, - w pytaniu bylo o zanecie na rzeke a nie na jezioro.. pierwsze co to dokladnie przeczytaj temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Mój sprawdzony sposób na leszcze to: Dragon Magnum leszcz + Copra melasa (np trapera)+ pieczywo Fluo żółto-czerwone NIC WIĘCEJ! Na prawdę sprawdzona zanęta i zawsze są efekty. POWODZENIA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Rifle Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 i zawsze są efekty To nie jest zbyt fortunne wyrażenie w wędkarstwie, a tym bardziej jeśli chodzi o zanęty sypkie... Tam gdzie ja łowię, zarówno na wodach stojących jak i na rzekach coprah melasa z reguły nie zdaje egzaminu i lepsze efekty mam na zanętę z dodatkiem malasy w płynie... Jeśli chodzi o zanętę sypką to przychylę się do jednej z poprzednich opinii, a mianowicie warto wypróbować MVDE Gold Pro Bream. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 22 Kwietnia 2007 Share Napisano 22 Kwietnia 2007 Forum wędkarskie jest jak sama nazwa wskazuje miejscem do wymiany doświadczeń a nie miejscem łapania się za słowa. Oczywiste jest że pisząc "zawsze są efekty" miałem na myśli siebie, tzn że ja miałem efekty. jasnowidzem nikt nie jest by móc powiedzieć że każdy ma efekty, to oczywiste. Z melasą jest tak że Copra powoduje lepsze trawienie i tyle, a melasa jak każdy wie jest super sprawą na leszcze i nie tylko. ostatnio kupiłem na targowisku melase w proszku, zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiningista Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 Witam i doczepiam się Chcę się wybrać na leszcza w sobotę z rana (5.00) I zaczynamy nęcić w pon, potem wtorek i w czwartek, w sobote zara po przyjeździe nad wodę walimy opare kul i łapiemy na grunt z koszyczkiem zanętowym. Mamy zamiar robić taką zanęte: ziemniaki nie rozgotowane, kukurydza moczona i potem gotowana, płatki owsiane i śrut oraz bułka tarta i melasa. Co o tym myslicie?? nie za wcześnie na takie necenie?? Dodam że jezioro ma okolo 20-25 hekt. a głębokość łowiska to jakieś 5-6m. i 35-40m. od brzegu, dno raczej twarde z drobną ilością mułu. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lin Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 jaka jest najlepsza wg was zaneta kupna na leszcza??wiem co pisaliscie wczesniej, nie posadzajcie mnie od razu o to ze nie czytalem i ze na forum jest tego duzo, chce zebyscie powiedzieli co najlepiej z wedkarskiwo wybrac??moze to byc zaneta droga ... bardziej skuteczna, moze byc taka jedna z lepszych Dragon Magnum Leszcz??Jaka firma ma w ogole najlepsze zanety?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaross Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 Dragon Magnum Leszcz dosyc ciekawa zaneta uzywam ja czesto, a ja Ci polecam zanete LORPIO jak dla mnie cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiningista Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 A jak z moim pytaniem?? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaross Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 A jak z moim pytaniem?? otorz jesli moge Ci pomoc to na leszcza ziemniaki nie bardzo jesli glownie na ta rybe sie wybierasz reszta wpozadku, co do necenia to jest za mały okres na przyzwyczajanie ryby musialo by byc jak dla mnie kolo miecha z 3-4 razy w tygodniu bo jak napisales zbiornik nie maly i zaneta rozejdzie sie po drobnicy. Najlepiej jakbys pogadał z tamtejszymi wedkarzami na temat zanety i na co lowia tak bedzie najszybciej i najrozsadniej bo jesli o te ziemniaki chodzi jesli nikt nimi nie neci to potrzeba wiele czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiningista Napisano 14 Maja 2007 Share Napisano 14 Maja 2007 OK tak zrobię, ale podejrzewam że właśnie nęcą ziemniakami bo to są tubylcy!! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WłÓcZyKiJ Napisano 8 Sierpnia 2007 Share Napisano 8 Sierpnia 2007 zrobilem taka zanete bulka tart m. ziem kminek melisa cukier puder koperek platki owsiane +atrakttor zapachowy no i mysle nad otrebami?? dodac ?? niedodac??cos zle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WłÓcZyKiJ Napisano 8 Sierpnia 2007 Share Napisano 8 Sierpnia 2007 HELP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 8 Sierpnia 2007 Share Napisano 8 Sierpnia 2007 WłÓcZyKiJ sam robiłem tak kiedyś. Tzn podobnie. Tylko że wtedy zapachy się tak mieszały że nie wiadomo jaki smak i zapach miała zanęta. Teraz wybieram zanętę o danym zapachu i atraktor taki, który nie będzie psuł oryginalnego zapachu zanęty. Wybieram takie atratory, które za zadanie mają lekko wzmocnić oryginalny zapach zanęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WłÓcZyKiJ Napisano 9 Sierpnia 2007 Share Napisano 9 Sierpnia 2007 zanenta dzala razem z kuzynem dzis zlapalismy 6 plotek i 4 leszcze na ta wlasnie zanente Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex Napisano 20 Sierpnia 2007 Share Napisano 20 Sierpnia 2007 Z zanętami tak jak z rybami tyle przepisów i wszyscy mają jakieś efekty. Zadając pytanie sprecyzuj gdzie i w jakiej rzece chcesz łapać leszcze. Chodzi o to czy to duża i głęboka rzeka, czysta czy brudna i czy tycz leszczy jest w niej dużo czy ze świecą szukać. Warto abyś dodał czy stać cię na drogie przepisy czy ma być tanio. Ogólnie jest tak że wędkowanie w dzień na spłwiczek wymaga również innej zanęty niż wędkowanie w nocy na gruntówkę. Jeśli podasz precyzyjniej, to chętnie doradze bo leszcze łapię na okrągło i w rzece i na wodach stojących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi