Skocz do zawartości
Dragon

rekordowy leszcz

trini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

właśnie usłyszałam w radiu, że ktoś złowił w Wiśle ponad 5-kilowego leszcza...

podobno już PZW przyznało złoty medal

wiecie coś wiecej?

gdzie to było, na co, jak i w ogóle kto?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

serio? kurka no tak powiedzieli, a w sumie ja się tak bardzo nie intereram rekordami...

ja tam jeszcze takiego lesia nie widziałam :oops:

Napisano
Trini nie przesadzaj 5kg to żaden rekord.

Trini Maniek takie pięciokilówki na żywca zakłada :wink::mrgreen: Bez urazy i z całym szacunkiem dla wyników kolegi Mańka. :wink:

A tak przy okazji może w tym wątku pochwalicie się swoimi rekordami leszcza?? Mój skromny to 56 cm waga nieznana. Złowiony w zeszłym roku w miejscowości Wały na Odrze. Sierpień, godzina 2:00 przynęta kanapka patriotyczna dendrobena z białym robalkiem.

Napisano
Bez urazy i z całym szacunkiem dla wyników kolegi Mańka.

Tomii spoko.Ale się dziwie że mając pod nosem taką Odre [rybną] krucho u was z lecholami naprawde sporymi.A w Odrze naprawde jest spory 4-5 kg zdarza się często oczywiście nie wkażdym miejscu i nie każdemu ale są fachury od leszcza naprawde dobrzy.W zeszłym roku tylko 62 cm ,ale nie nastawiałem się na leszcza ,numero1 był karp w tym roku już był 63cm i myśle że ten rok to będzie właśnie leszcz i płoć ,może sandacz jeszcze.Ale osobisty rekord leszcza to niestety z jeziora [Drawskie] 81cm ale wagi nie wiem nie było gdzie zważyć.

Napisano
że mając pod nosem taką Odre [rybną] krucho u was z lecholami naprawde sporymi.

Lechole są ale takie w przedziale 40-60 cm czyli w sumie leszcze. :grin: Problem w tym że ta bliskość Odry to min. 20 km w jedną stronę żeby trafić na miejsce poza presją wędkarską. Poza tym Ty łowisz powyżej Brzegu i Rokity a jak się domyślam pewnie i powyżej Wrocka. W okolicach Ścinawy ryba z Odry nadaje się tylko do emocji sportowych. Dlatego wypuszczamy się tam tylko czasami i tylko dla zabawy. (ryby jak zabieram to dla teściowej :mrgreen: ). Ale mam prośbę napisz jak możesz na priv żeby nie odbiegać od tematu na forum, jakich miejscówek na dużego lecha szukać na Odrze i czym go nęcić?? Z góry dzięki.

Gość Dwie_sety
Napisano

Dlaczego na priva? Odra ma kilkaset kilometrów, Wisła to samo na pewno nikt nikogo nie podsiądzie.

Na Wiśle w Krakowie leszczodajne miejsca to proste odcinki rzeki z dosyć głęboką rynną przynajmniej 4 m i równym ale niezbyt silnym uciągiem wody.

Czasami rynna idzie środkiem rzeki i wtedy trzeba daleko rzucać ale bywa i tak że jest niedaleko brzegu, te miejsca są najlepsze bo łatwe do nęcenia i łowienia.

Co do nęcenia leszcza jeden warunek na pewno trzeba spełnić - dużo zanęty - wiadro dziennie to wcale nie jest przesada.

Napisano

Dzięki Dwie_sety, pisałem o privie nie ze względu na podsiatki tylko na trzymanie się tematu w poście. Ale w sumie tak trochę się trzymamy :wink:

Napisano

na leszcza jest doskonałą do zanęty dynia prażona kochają to leszczyki dodac jak najwięcej do zanęty i czekac pozdrawiam :???:

• 3 weeks later...
Napisano

Ja swojego największego leszczyka złowiłam w zeszłym roku... Ważył 2,1kg :lol: Branie miałam 5 min do końca zawodów Okręgowych w Opolu na Kanale Ulgi :D Długości nie wiem bo nie zdążyłam go zmierzyć... Wprawdzie to nie taki olbrzym jakiego opisała Trini, ale też był piękny...Mam nadzieję że jeszcze kiedyś spotkam go na swojej drodze/tyczce, bo rybka wróciła jak nakazuje regulamin sportowy do WODY :) Pozdrawiam :)

Napisano

hmyyy rekordowy leszcz w tym sezonie to będzie taki jak wybiorę sę na leszcza i szarpnę coś pow 1kg.

Ale największy sprzed paru lat to coś ok 60 cm rzeka Biebrza. Kiedyś to każdy wypad był rekordem w połowie leszcza bo łowiło się ich zawsze ponad 10 i to były zawsze 40-50 cm, a teraz lipa, ryby się pokurczyły :cool:

Gość wobler129
Napisano

Pokurczyly się pokurczyły :lol: Chyba przez te zabieranie ryb do domów :???: Rozumiem raz na jakis czas wziąść rybkę, lecz nie codziennie po pare kilo :neutral:

Napisano

Mój pierwszy, i zarazem największy lescz to był taki ponad 2.5 kilo, a jak długi to niewiem, bo niemierzyłem, ale co najlepsze, wyciągnołem go rękoma, bo kołowrotek mi siadł ( żyłka przecieła mi rolke w kołowrotku :wink: ) na początku dziadek się denerwował, że nieumiem korbką kręcić, ale jak sprubował, to zrozumiał co jest grane, i z braku innej możliwości zaczołem rękami ściągać, i udało się :wink: .

Napisano
LESZCZ 81 CM !! Z tego co czytam to leszcze po ponad 5 kg mają po ok 70 cm. A skoro rekord polski wynosi 6,80 kg to twój leszcz chyba go pobił. :grin:

pozdro

Bo nie wszyscy zgłaszaja rekordy :cool:

• 4 weeks later...
Napisano

A ja Wam powiem, iz ostanio słyszałem o leszczu z jez Roś o wadze uwaga! 8 kg!!!

Nie widziałem go, ale dowiedziałem sie tego od prawwdziwych leszczowych wyjadaczy dla których lowienie leszczy po 3 kg to normalka. Co wy na to? Jak dowiem się coś więcej to dam znac na forum.

Napisano

witam byłem przed wczoraj an rybach i złowiłem leszcza ale nie był zbyt wielki miał 41 cm wagi nie znam ale nie był cięzki złowiłem go na dendrobene.. a na zanęte stosowałem jak wyżej napisałem prażoną dynie pozdrawiam i życze udanych połowów..

• 2 months later...
Napisano

Tu porozmawiamy jak mozna złapać za prawie każdym wyjazdem dużego leszcza zapraszam do odpowiedzi !!!!!

Gość wobler129
Napisano

U mnie dużych leszczy na rzece nie ma, ale na jeziorkaach są i łowią je z wcześnieszym tygodniowym karmieniem gotowanymi ziemniakami. Łowią na koszyczek zwykłymi teleskopówkami i narzekają na słabą widoczność brać, ale feederkiem powinno być dużo lepiej :wink: Mówiłem im ale nie wiedzieli co to feeder. Z grubsza im wytłumaczyłem, ale mówili ze jak ma taką szczytówke to nie nadaje się na takie ryby a jak im powiedziałem że tym się karpie łowi to zrobili tak : :shock: ; :lol:

Łowili bo na kukurydzę, pinki, rasówki i zwykłe dżdżownice :cool: Karmę umieszczali procą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.