jaceen Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 11.08.2011 Już prawie rok minął od ostatniego postu w tym temacie. Ostatnie dni chodziłem szlakami w okolicach J. Leśniańskiego, Złotnickiego i Pilchowickiego. Podczas wędrówek nie oddalając się od szlaków można napotkać sporo grzybków. W Dolinie Baryczy również byłem i sos ze świeżych kozaków i podgrzybków zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandieres Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Wysyp ponoć jest całkiem niezły , jadę w sobotę w swoje miejscówki zobaczymy co w lesie piszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 fotka z komórki, bo nadal aparatu znaleźć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 A to i ja mam co nieco do powiedzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 to mi na muchomora wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianeq94 Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 to mi na muchomora wygląda To jest kania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 damianeq94, wiem jaja sobie robie chociaż takich małych sów/kanii nie zbieram, bo nigdy na 100% nie jestem pewny, a niechciałbym przez pomyłke znaleść się po drugiej stronie u mnie narazie słabo z grzybami albo nieznam dobrych miejscówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 na zdjęciu się wydaje ze jest mała - w rzeczywistości ma 35 cm. wysokosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 gandieres, Rokitki za 'świniarnią', czy się mylę?! Pytam o te zdjęcia z poprzedniego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandieres Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 gandieres, Rokitki za 'świniarnią', czy się mylę?! Pytam o te zdjęcia z poprzedniego roku. Nie Mylisz się pojadę tam lub na autostradę w kierunku Olszyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandieres Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Byłem w sobotę jednak nie w Rokitkach ani w okolicach Olszyny , pojechałem za Słup (ze dwie wioski) jednak z grzybem cienizna (przespałem pierwszy wysyp ) W ciągu 2-3 godzin zebrałem z dziewczyną jedynie 15 prawdziwków troszkę sitaków i kilka podgrzybków razem nawet pół wiadra nie mieliśmy, natomiast mój ojciec ze znajomymi był w lasach koło olszyny i również nie nazbierali za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 gandieres miałem podobnie, wczoraj byłem w lasach w okolicy Krzywej. To na trasie Chojnów-Bolesławiec. Też cienizna, parę podgrzybków, sporo prawdziwków ale tylko kilka nadawało się do zabrania, reszta sita straszne, robactwo się uaktywniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seferiel Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 No pięknie, wszyscy na forum trąbia o NO KILL i C&R a tu prosze!!! Siedlisko dekadencji i wrogiej polityki! A tak na serio, to choć lubię łazić po lesie i zbierać podgrzybki czy prawdziwki a nawet podjechac rowerem w brzózki na kozaki to w moim sercu zawsze szczególne miejsce będzie miał ten osobnik: http://pl.wikipedia.org/wiki/Twardzioszek_przydrożny zbierany 2 dni po deszczu na boisku piłkarskim No po prostu cudo, gorąco polecam jajecznice z deszczówkami. A sos to po prostu poezja smaków i aromatów. Lodzio miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel50 Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Potwierdzam,zbieram go od wielu lat-wspaniały smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Z dobrych grzybów mogę zaproponować te poniżej http://jaroslawmisiak.w.interia.pl/czasznica%20oczkowata.jpg http://jaroslawmisiak.w.interia.pl/czernidlak%20kolpakowaty.jpg http://pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_z%C5%82otawy Tylko są to grzyby dla osób mających wiedzę na temat zbierania i jeden dla nie pijących ale smakowo wart spróbowania. U mnie marnie z grzybami aż zazdroszczę wam tych okazów na zdjęciach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandieres Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Czy ta czasznica to nie jest przypadkiem purchawka? Ja tam bym się nie skusił na tego rodzaju grzybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatiQ Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 W małopolsce grzyby też już się pojawiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Czy ta czasznica to nie jest przypadkiem purchawka? Ja tam bym się nie skusił na tego rodzaju grzybki masz rację oto dowud http://pl.wikipedia.org/wiki/Purchawka_oczkowata ale nie wszystkie purchawki są jadalne ta jest akurat przysmakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Drugi wyjazd w tym roku i co nieco do kosza wpadło. W lesie sucho i tylko tajemne miejscówki ratują honor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Niezłe te tajne miejscówki GRATULACJE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 A u mnie w tym roku kicha 7 kozaków i 1 prawdziwek na kilkanaście wyjazdów ( grzyby + ryby więc bardzo nie narzekam). Może będize jak w tamtym roku czyli grzyby zaczną się u mnie po 1 października ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seferiel Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 Elo, jak tam u was z opieńkami? Da się juz skrzynakmi ciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 22 Września 2011 Share Napisano 22 Września 2011 Zaczynają pokazywać się w większych ilościach podgrzybki. Jednak nie wytrzymałem i musiałem sprawdzić koźlarzowe miejscówki. Było by pięknie gdyby nie to, że spore ilości młodych owocników były robaczywe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CHELEK Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 A u nas w Łódzkim bida z nędzą z grzybkami A też by się chętnie połączyło przyjemne z pożytecznym ( czyli grzybki i rybki w jednym wypadzie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 jaceen, jak zwykle piękne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi