Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

11.08.2011

Już prawie rok minął od ostatniego postu w tym temacie.

Ostatnie dni chodziłem szlakami w okolicach J. Leśniańskiego, Złotnickiego i Pilchowickiego. Podczas wędrówek nie oddalając się od szlaków można napotkać sporo grzybków.

hpim5609.th.jpg hpim5546j.th.jpg hpim5548.th.jpg

W Dolinie Baryczy również byłem i sos ze świeżych kozaków i podgrzybków zrobiłem.

hpim5679.th.jpg hpim5670.th.jpg

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

damianeq94, wiem jaja sobie robie :) chociaż takich małych sów/kanii nie zbieram, bo nigdy na 100% nie jestem pewny, a niechciałbym przez pomyłke znaleść się po drugiej stronie :D u mnie narazie słabo z grzybami albo nieznam dobrych miejscówek :roll:

Napisano
gandieres, Rokitki za 'świniarnią', czy się mylę?! Pytam o te zdjęcia z poprzedniego roku.

Nie Mylisz się :) pojadę tam lub na autostradę w kierunku Olszyny

Napisano

Byłem w sobotę jednak nie w Rokitkach ani w okolicach Olszyny , pojechałem za Słup (ze dwie wioski) jednak z grzybem cienizna (przespałem pierwszy wysyp :evil: ) W ciągu 2-3 godzin zebrałem z dziewczyną jedynie 15 prawdziwków troszkę sitaków i kilka podgrzybków razem nawet pół wiadra nie mieliśmy, natomiast mój ojciec ze znajomymi był w lasach koło olszyny i również nie nazbierali za wiele. :shock:

Napisano

gandieres miałem podobnie, wczoraj byłem w lasach w okolicy Krzywej. To na trasie Chojnów-Bolesławiec. Też cienizna, parę podgrzybków, sporo prawdziwków ale tylko kilka nadawało się do zabrania, reszta sita straszne, robactwo się uaktywniło.

Napisano

No pięknie, wszyscy na forum trąbia o NO KILL i C&R a tu prosze!!! Siedlisko dekadencji i wrogiej polityki!

:twisted::evil::twisted:

A tak na serio, to choć lubię łazić po lesie i zbierać podgrzybki czy prawdziwki a nawet podjechac rowerem w brzózki na kozaki to w moim sercu zawsze szczególne miejsce będzie miał ten osobnik: http://pl.wikipedia.org/wiki/Twardzioszek_przydrożny zbierany 2 dni po deszczu na boisku piłkarskim :)

No po prostu cudo, gorąco polecam jajecznice z deszczówkami. A sos to po prostu poezja smaków i aromatów. Lodzio miodzio :wink:

Napisano

Z dobrych grzybów mogę zaproponować te poniżej

http://jaroslawmisiak.w.interia.pl/czasznica%20oczkowata.jpg

http://jaroslawmisiak.w.interia.pl/czernidlak%20kolpakowaty.jpg

http://pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_z%C5%82otawy

Tylko są to grzyby dla osób mających wiedzę na temat zbierania i jeden dla nie pijących ale smakowo wart spróbowania.

U mnie marnie z grzybami aż zazdroszczę wam tych okazów na zdjęciach :mrgreen: . :mrgreen::mrgreen:

• 1 month later...
Napisano

A u mnie w tym roku kicha 7 kozaków i 1 prawdziwek na kilkanaście wyjazdów ( grzyby + ryby więc bardzo nie narzekam). Może będize jak w tamtym roku czyli grzyby zaczną się u mnie po 1 października ?

Napisano

Zaczynają pokazywać się w większych ilościach podgrzybki. Jednak nie wytrzymałem i musiałem sprawdzić koźlarzowe miejscówki. Było by pięknie gdyby nie to, że spore ilości młodych owocników były robaczywe.

hpim6152.jpg hpim6140.jpg

hpim6049u.jpg hpim6102.jpg

hpim6121.jpg hpim6091l.jpg

Napisano

A u nas w Łódzkim bida z nędzą z grzybkami :sad: A też by się chętnie połączyło przyjemne z pożytecznym ( czyli grzybki i rybki w jednym wypadzie :lol: )