Booseib Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Panowie jestem załamany pojechałem na moje ,,miejscówy " 4h łażenia i ANI JEDNEGO GRZYBA!!! Jakiś gość podobno znalazł 50 kozaków w jednym miejscu reszta na tydzień chodzenia kilka prawdziwków. Jestem załamany. I pora z tego wyciągnąć wnioski. I brzmią następująco albo w mojej miejscówie już grzybnia jest przemarznięta i jest po ptokach (nie biorę pod uwagę kilkadziesiąt kilometrów dalej znajomy nazbierał tyle grzybów ,że szok) , albo prawdziwe pustkowie grzybowe.Nigdy nie było tam bogato z grzybami ale aż tka źle to jeszcze nigdy nie było.Konkurencja nie jest zbyt duża śmiem twierdzić ,że zdecydowanie mniejsza niż jeszcze kilka lat temu. Co jest grane. A skąd to kolego jesteś, że masz tak kiepsko z grzybkami? U Ciebie były już przymrozki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 U mnie były przymrozki juz z miesiąc temu, ale własnie po przymrozkach dopiero się wysypały grzyby i to tak że nie idzie z lasu wyjśc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 Października 2012 Share Napisano 18 Października 2012 Jeszcze wykorzystałem piękną pogodę i spróbowałem coś konkretnego z lasu uzyskać. Niestety, miejsca gdzie lubię odwiedzać przeczesane i trudno cokolwiek do koszyka znaleźć. Mimo tego, kilka koźlarzy białych, czerwonych, babek i też podgrzybki i maślaki zwyczajne znalazłem. Do galerii na zimne długie wieczory kilka fotek też sobie zrobiłem. Po spożyciu tych grzybków, przez dwa dni zapomnijmy o alkoholu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aregmax Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 co z tym alkoholem, wyjaśnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 zbiór z 15 października a o to ostatni - 19 paź -piątkowy zbiór w środę - 17 paź - było tak samo, ale foty nie mam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 aregmax napisał/a: co z tym alkoholem, wyjaśnij Chodzi o czernidłaki. Te na zdjęciu, to chyba są czernidłaki kołpakowate, a można je pomylić z czernidłakiem pospolitym. Ten z kolei, i tu cytat z Wolnej encyklopedii WIKIPEDIA: Grzyb jadalny: Jadalne młode okazy. Na dwa dni przed i trzy dni po spożyciu tego grzyba nie należy spożywać alkoholu. W takim przypadku dochodzi do zatrucia organizmu zawartą w grzybie kopryną, która zablokuje proces rozkładu alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Pierwsze oznaki zatrucia pojawiają się po ok. 20 minutach w postaci zaczerwienienia twarzy i szyi, następnie chory zaczyna odczuwać ciepło i wzrasta tętno. Podobają się mi takie zbiory jak u Michcia. Grzybki wszelkiej maści. Takie kosze najbardziej cieszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 Też byłem w weekend . Efekt to mieszkanie w którym unosi sie tylko zapach grzybów . Prawdziwki , podgrzybki opieńki .....wprost nie do uwierzenia ile można było uzbierać w kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 W moich stronach chyba zaczyna się koniec grzybów, bo nie licznie trafiały się inne grzyby niż opieńki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 dzisiejszy - jeden z ostatnich w tym roku - wypad do lasu z moją lubą. największy w środkowym koszyku ma 25cm średnicy i warzył 800g ! Wszystkie duże prawdziwki były czyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Powiecie co to za grzyby bo wmawiają mi że to szatany a ja już całkiem zwariowałem od tego wmawiania.Sorry za jakość ale po kliknięciu na zdjęcie jest ok. pierwszy prawdziwek.Drugi i trzeci szatan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 szczupak28,jakby to były szatany to bym zdychał zjadłem jajecznice popiłem piwem i nic mi nie było. To były odmiany prawdziwka sosnowa i świerkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 2012-10-25 Dla mnie, to raczej zakończenie sezonu grzybowego. Umówiłem się na wspólny wyjazd z kolegami z forum, z boseibem i Booseibem Na parkingu tylko my. W trakcie wędrówki dołączył do nas pies gajowego. Roboczo nazwany „Pies”, który nam towarzyszył do samego zakończenia wyprawy. Pilnował, aby nie pozyskiwać grzybów chronionych, choćby spotkanych kilka egzemplarzy sarniaków. Do kosza wpadały przeważnie podgrzybki. Trafiały się także, jeden borowik, zielonki, maślaki pstre i zwyczajne, trochę opieniek. Trochę porządków w koszach i efekty zbiorów. Dzięki i pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Pisząc zielonki masz na myśli zielone gąski ?? Fajnie, że się już pojawiły, jedne z lepszych grzybów jak dla mnie, muszę jechac sprawdzic gąskowe miejscówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aregmax Napisano 26 Października 2012 Share Napisano 26 Października 2012 Rosół z zielonek - to jest poezja. Pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 No i po grzybach...nawet już opieńki nie chcą rosnąć. Pozostał teraz jeszcze czas na zielonki, ale tego nie zbieram, także sezon na grzyby zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Spokojnie......idzie ocieplenie wiec jeszcze grzybki będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 24 i 25 byłem na grzybach ludzi sporo .a grzybów jak na lekarstwo a te co były to robaczywe .Musze napisać wprost beznadziejny sezon wędkarski i grzybowy , naprawdę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Ja miałem odwrotnie, dobry wędkarski i rewelacyjny grzybowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barsliw Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Pozostał teraz jeszcze czas na zielonki, ale tego nie zbieram, Zbieraj i wysyłaj do mnie Rety, jak można nie zbierać gąsek. Ja prędzej podgrzybkowi odpuszcze niż gąsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 U mnie chodzą ,ale trzeba jechać trochę dalej czasem jakiś grzyb się znajdzie .ale grzyby dizwne ( trochę lat grzyby zbieram w rożnych lasach) ale takich to ja nie widziałem nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Dzisiaj dostałem info. że w dolnośląskim, są jeszcze miejsca, gdzie koszyczek grzybków można uzbierać. Ja jednak bardziej wyglądam za jesienno-zimowymi. Kilka dni temu spotkałem już płomiennice zimowe. http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FP%25C5%2582omiennica_zimowa&ei=YKmiUNeULojzsgay6oHYDg&usg=AFQjCNFQamQZjxHG3G0Y5nYkUCr2NI9OCA Stanowiska uszaków bzowych namierzyłem jakiś czas temu, http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&ved=0CDEQFjAE&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FUszak_bzowy&ei=C6yiUMC_AorFtAaN9ICABQ&usg=AFQjCNFddD3EILxskcqMJd3WLZGRbrOOyw a jeszcze do kompletu brakuje mi stanowisk boczniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 jaceen, ja i 99% ludzi przeszłoby obok takich grzybów bez zastanowienia Szczerze powiem, że bałbym się zbierać, pewnie smaczne, ale jest tyle podobnych... nawet gąsek i rydzów nie zbieram nigdy nie jestem na 100% pewny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 technops, Zgadzam się z Tobą w 100% Nie ma co, na grzybach trzeba się znać o wiele bardziej niż na rybach, by takie gatunki zbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Jak dla mnie to żeby sie nazywac grzybiarzem to rydza wypadałoby rozpoznawac. Nie wiecie co tracicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 technops, Zgadzam się z Tobą w 100% Nie ma co, na grzybach trzeba się znać o wiele bardziej niż na rybach, by takie gatunki zbierać różnica polega na tym że ryby zabieramy wszystkie a grzyby nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi