artech Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Ja nawet do lasu nie muszę jeździć. To las przyjechał do mnie Ktoś wie co to za grzybek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Zdarza się przy rozprowadzaniu zakupionej ziemi i kory, że pojawiają się koźlarze. Dwa trzy dni i coś się wyjaśni. Super, pod (choinką?) taka niespodzianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 pod (choinką?) dokładnie pod choinką . U jednego psiaczka już się kapelusz rozwinął. Strasznie delikatne są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 zebyś nie miał halucynacji ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Ja grzybki dzisiaj zebrałem Za 14 zł kupił tata balot boczniaka, dzisiaj drugi zbiór. Spodziewamy się jeszcze jednej partii. Z pierwszego zbioru było 1,3kg, teraz będzie mniej więcej tyle samo, super sprawa Na wiosnę kupuję grzybnię w korkach i zaszczepię je w kołku. Co ciekawe, w sklepie tacka 400g boczniaków 8-9zł, a Tu będzie do 4kg grzybów wygląda to mniej więcej w ten sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Michcio, gdzie to kupić ? w piwnicy się trzyma jak pieczarki ? ciekawa sprawa /// okej znalazłem na aledrogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wluczykij Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Zaszczepione na pniach też idzie w domu hodować. Ciekawostką są szczepionki na korzenie drzew w ogrodzie ja będę próbował w przyszłym roku może na ogródku przed domem coś wyrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandieres Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Michcio, gdzie to kupić ? w piwnicy się trzyma jak pieczarki ? ciekawa sprawa /// okej znalazłem na aledrogo Jak dobrze pamiętam kolega jest chyba z Lubina , więc jak Będziesz kiedyś w Spalonej na rybkach i Chciałbyś kupić boczniaki lub też samą grzybnie to w tej samej wiosce zaraz koło kościoła gość sprzedaję te grzybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 I w tym temacie zaczyna się powoli sezon rozkręcać... http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=248924#248924 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 Miałem dawno pisać znajomi turyści znaleźli dwa prawdziwki .Podobno od 2 tygodni jest wysyp ceglastoporych....Po tym co widzę to może być ciekawy sezon ... Wiecie co ze mną jest coś nie tak bardziej mnie kręci ten temat niż Jak było na rybach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjr Bień Napisano 6 Czerwca 2013 Share Napisano 6 Czerwca 2013 Z ceglastoporymi to prawda (siniaki). Jak dla mnie grzyb smaczny, aromatyczny, twardawy. W 20 min z małżonką nazbieraliśmy ze 35 szt najwięcej małych, kilka okazów. Pierwszy sos zaliczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Jak je robisz gotujesz i pierwszą wodę odlewasz? ( cała atramentowo-niebieska?) .Wydaje mnie się ,ze po takich deszczach jakby przyszło słońce to będzie pierwszy wczesny wysyp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Ceglastopore (poćce) dla bardziej wrażliwych mogą powodować dolegliwości gastryczne. Może ww. powinni dokładniej (dłużej) poddawać je obróbce wraz z odlewaniem wody po obgotowywaniu. Ja jestem takim wrażliwcem a ceglaki jak do tej pory jakoś toleruję. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 9 Czerwca 2013 Share Napisano 9 Czerwca 2013 Może Admin ogląda mecz Brazylii (właśnie padła bramka) i upiecze się mi post pod postem. W świecie grzybów konsumpcyjnych zaczyna się coś z lekka dziać. Przed ulewą niedzielne popołudnie 50km od Wrocławia i udało się strzelić fotki kilku grzybkom. Między innymi jest ceglastopory, podgrzybki, goryczak i borowik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjr Bień Napisano 10 Czerwca 2013 Share Napisano 10 Czerwca 2013 Łukasz789 dokładnie tak jak napisałeś. jaceen na twoich zdjęciach to który jest ceglastopory? Te co ja zbieram wyglądają dokładnie jak z wykipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_ceglastopory Ceglastopory podobny jest do ponurego. http://pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_ponury Ja na pewno zbieram ceglastopore bo akurat takie miejsce na nie mam ale pomylić chyba łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 jaceen na twoich zdjęciach to który jest ceglastopory? Od góry, to trzecia fotka. Jestem na 99,9% pewny tego grzyba. Zresztą, w dzisiejszych czasach nie jetem w żadnej sprawie na 100% pewien:). Duże ceglaste wyglądem trochę odbiegają od tych mniejszych z widokówek encyklopedycznych. Trzon nie jest taki beczułkowaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Wydaje mi się, że to zależy od grzyba, znajdowałem duże ceglaste z nogami jak u klasycznych borowików. U mnie podczas ostatniej wyprawy znalazłem 3 podgrzybki na skarpie brzegowej tuż nad woda. Co dziwne rosły praktycznie do góry nogami Wrzucę fotkę jak tylko uda mi się znaleźć kabel do telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 Jacen zrób fotkę jakiegoś węża , fajnie by było żmiji U nas zatrzęsienie kozaków , ja nie mam czasu chodzić ale mama i siostra wczoraj rano przyniosły po duzym wiaderku, i to takie zdrowe czerwone i brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 Która część Krakowa tak grzybowa teraz? Bo na południu ani jednego a mam takie miejsca koło domu ,że jak jest wysyp kozaków to nie ma siły ,żeby nie było. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 jak jest wysyp kozaków to nie ma siły ,żeby nie było. . ... może nie koło Krakowa ale... Właśnie wróciłem z lasu: Zachęcam na wypad do lasu. U mnie wysyp na dniach będzie - bankowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 14 Czerwca 2013 Share Napisano 14 Czerwca 2013 Która część Krakowa tak grzybowa teraz? Bo na południu ani jednego a mam takie miejsca koło domu ,że jak jest wysyp kozaków to nie ma siły ,żeby nie było. . Ojców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 14 Czerwca 2013 Share Napisano 14 Czerwca 2013 Jeszcze dla podsycenia wyobraźni tym, co lubią się po lasach włóczyć. Z piątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Efekt końcowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 wtorek 18.06.2013r Byłby dzisiaj prawie koszyk, ale większość została w lesie. Aż szkoda tych borowików wyciągać, bo małe szanse na zdrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Panowie jak u was z grzybami? W małopolsce tragedia.Tylko kurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi