Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Myślałem ,ze tutaj napisałem , ale pod koniec maja natrzaskałem sporo kozaków czerwonych i trochę brązowych. Ale zapomniałem zdjęć porobić :oops: Teraz przestój czekam na następny wysyp....

Napisano

A ja nie słyszałem żeby wysyp w maju był...( w miejscu gdzie ja na grzyby chodzę to zwykle sezon zaczyna się w sierpniu , najczęściej i najlepiej od 15 sierpnia) .Do tego stopnia ,że mnie wiaderka zabrakło. Co ciekawe czy się jeszcze robactwo nie obudziło bo piękne był i zdrowe i duże ( najpierw byłem z wizytą u rodziny w okolicach Sandomierza i tam usłyszałem o kozakach a w następnym tygodniu po rozmowach z sąsiadami poszedłem na grzyby ). Zwykle jak znajdę większego kozaka to rozpada się on albo dziurawy jest jak sito.

Edit: Sprawdziłem w necie nie jest to aż tak nienormalne aby znaleźć kozaka czerwonego w maju .Sporo jest opisów i filmików z tego wyczynu.

Napisano
Sprawdziłem w necie nie jest to aż tak nienormalne aby znaleźć kozaka czerwonego w maju .Sporo jest opisów i filmików z tego wyczynu.

Nic nadzwyczajnego, częste zjawisko.

Napisano

W moich rejonach zawsze na początku sa kurki -----czerwiec , potem z początkiem lipca pojawiaja się kozaki a potem pomału reszta grzybów.

Nigdy nie spotkałem w moich lasach w maju dobrych grzybów.

Napisano

To chyba słabo chodzisz :) na południe od Krakowa ludzie ciachają grzyby praktycznie od początku maja. Pierw pokazały się ceglastopore, potem klasyczne borowiki z kozakami. Teraz jak popadało to już sezon na całego

• 2 weeks later...
Napisano

Wczesne grzyby zdarzają się.W drugiej połowie maja znajdywałem dość często kozaki,choć niezbyt wiele,bo rosły tylko w wilgotnych miejscach.Piękne,mięsiste ciemnobrązowe i czerwone koźlarze - nierobaczywe.

Napisano

Szanowni koledzy w przeciwieństwie do ryb od razu mówię,że grzybom nie odpuszczam i żadnemu nie podaruję :mrgreen: Uwielbiam jajecznicę z grzybami...Z tym,że przeważają ilościowo w niej grzyby.Taka "grzybownica" :smile: Polecam Wam,zwłaszcza na kozakach.Na maślakach,opieńkach,podgrzybkach czy prawdziwkach też jest bardzo dobra.

Napisano

Dzisiaj poranny wypad, 30 prawdziwków, tyle samo ceglastych i ok. 50podgrzybków. Do tego trochę kurek, kozaków, 2 rydze :?::?: . Masa grzybów robaczywych, tak co 5 był do wzięcia, reszta z lokatorami

Napisano
Dzisiaj poranny wypad, 30 prawdziwków, tyle samo ceglastych i ok. 50podgrzybków. Do tego trochę kurek, kozaków, 2 rydze :?::?: . Masa grzybów robaczywych, tak co 5 był do wzięcia, reszta z lokatorami

Małopolskie czy Świętokrzyskie?!? ;)

Napisano

Na szlaku do schroniska "Pod Muflonem" w Dusznikach Zdroju zawsze spotykałem te muchomory o specyficznym zapachu.

Tym razem woń była bardzo intensywna.

Okazało się, że jest tego całkiem sporo.

Jeszcze tyle na tak małym obszarze nie spotkałem. Skromnie powiem, że około 50 szt. i jeszcze do tego z setka nierozwiniętych jaj.

normal_P1100897_-_Kopia.JPG

Do tego, pierwszego borowika i kilka podgrzybków między "Skalnymi Grzybami" też wyczaiłem :)

Napisano

Małopolskie czy Świętokrzyskie?!? ;)

Świętokrzyskie, ale na południe od Krakowa znajomi mają jeszcze lepsze efekty.

Napisano

Świętokrzyskie, ale na południe od Krakowa znajomi mają jeszcze lepsze efekty.

Zgadza się, na południu w górzystych rejonach obrodziło konkretnie. :)

A pytałem o rejon ponieważ słyszałem, że w Świętokrzyskim na razie ogólnie marnie z grzybami.

Napisano

Ja dziś od 6 rano w lesie efektem 3 h zbierania 3,5 wiaderka kozaków czerwonych i brązowych .......masakryczny wysyp kozaków pod Krakowem.

Brakło pojemników , a do bagażnika do auta nie chciałem wysypywać.

• 5 weeks later...
Napisano

Czytając ostatnie doniesienia z małopolski zazdrość była nie do opanowania :)

Korzystając z okazji, że mogłem połazić szlakami w Górach Stołowych, wybierałem mniej uczęszczane i szukałem przy nich grzybasów.

Niektóre spotykałem w zaskakujących miejscach. Aparat nie sprawdza się wszędzie,

jednak coś do albumu na przeglądanie w długie zimowe wieczory ustrzeliłem.

thumb_P1110678.JPG thumb_P1110689.JPG thumb_P1110709.JPG

thumb_P1110713.JPG thumb_P1110785.JPG

I ostatnie już z nizin

thumb_P1110822.JPG thumb_P1110837.JPG thumb_P1110850.JPG

thumb_P1110856.JPG thumb_P1110863.JPG

Jeżeli ma ktoś las po drodze, to już warto zaglądać.

W dolnośląskich lasach nie ma szału, ale ktoś kto dobrze zna swoje miejscówki na świeży sos uzbiera.

Myślę, że prawdziwy sezon zacznie się jak zwykle w okolicach 10 września.

W lesie sporo goryczaków i gołąbków. Maślaków nie spotkałem, a dla mnie one zwiastują ten właściwy moment.

O dziwo nie znalazłem żadnego koźlarza a właściwie na nie najbardziej liczyłem.

• 2 weeks later...