jaceen Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Dzięki. Ten rok obfituje w ogromne ilości kozaków. Jak się trafi dobra miejscówka to koszyk można zapełnić szybko. Niedzielny wyjazd do lasu po godz. 13-ej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 jaceen, nie dobijaj ludzi tymi zdjęciami bo u mnie pustkowie susza w lesie. GRATULACJE, zdjęcia piękne jak to zwykle u ciebie przyjemnie pooglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 Dzięki abra1711. 60km od Wrocławia. W dalszym ciągu brak opadów i w lesie sucho. Mimo to udaje się z lasu wrócić z pełnym koszykiem koźlarzy i podgrzybków. Widziałem już przerośnięte i spleśniałe opieńki, pojawiły się podgrzybki złotawe, maślaki pstre i sitarze. Podgrzybki złotawe i sitarze nie warte uwagi, wszystkie z lokatorami. Dzisiaj sprawdzałem jagodziny, trawy, wrzosy i młodniki brzozowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jajko Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 Piękne grzybki! U mnie, w okolicach Bydgoszczy jest słabo, ale tragedii nie ma. Mozna pozbierać trochę czarnych łebków (podgrzybków), ale w sumie nic więcej.. Nie ma porównania do zeszłego roku, i z grzybami i z rybami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 Jajko, Ciotka moja która mieszka od bydgoszczy 70 km mówiła że w zeszłym tygodniu nie trzeba było zbyt wiele po lesie chodzić , zwykły spacer i był pełny kosz podgrzybków , sprawdz to dokładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jajko Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 Widać moja mama i babcia nie potrafią, albo nie wiedzą gdzie . Ja nie "grzybię" ja łowię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 U mnie już po grzybach podobno jest przymrozki się zaczęły....a szkoda bo jak mnie pamięć nie myli to dopiero w tamtym roku dla mnie sezon się rozpoczynał... Bo tym co zaserwował nam wrzesień i nieudanym lecie byłem pewny ,że ładnie będzie przez przynajmniej tydzień jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viragolo Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Ależ grzyby nie lubią jak jest ładnie a i drobne przymrozki w nocy nie przeszkadzają im jakoś tragicznie. Byłem w lesie ostatnio i grzyby rosną jak po deszczu Tylko skończy padać jadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 Zgadzam się z tym, że czasami przy niewielkich przymrozkach zdarzało się mieć niezłe zbiory. Jednak dla mnie ten rok pod względem grzybów na terenach gdzie lubię za nimi baraszkować (okolice Milicza, Wołowa, Twardogóry) jest mizerny. Inną sprawą jest fakt spędzania przyjemnie czasu na wędrówkach leśnymi duktami. Ostatnie wypady w czwartek i piątek zaowocowały zbiorami podgrzybków i koźlarzy w ilości pół koszyka. Sprawdzałem miejsca opieńkowe, ale występowania ich nie stwierdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 U mnie tamten rok mizerny tylko parę takich grzybków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 jaceen, Dobrał się do sandaczy ,a tu w temacie cisza ,ale tym razem ja otworzę temat dziś parę kozaków i to przypadkiem. W sobotę jadę za prawdziwkami. Ps jak się uporam z fotkami z fona to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 No właśnie podobno już się pokazują niech jeszcze troche popada i przy takiej temperaturze będzie wysyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Maniek, sandacze mimo moich starań jednak dalej mnie ignorują. Jednak w porównaniu z poprzednimi sezonami jest poprawa. A temat "grzyby" obserwuję. Już nawet byłem w poszukiwaniu ceglastoporych, ale w lesie było b. sucho. Zaległem więc przy zbiorniku p.poż. i dokarmiałem karasie. Maniek, koniecznie pochwal się koźlarzami i prawdziwkami jak będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viragolo Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Już są kozaczki. W najfajnieszych miejscach, bardzo wilgotnych gdyż deczko sucho jest, ale pokazują się i to bardzo ładne. Te nazbierałem już na samym poczatku czerwca: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 25 Czerwca 2012 Share Napisano 25 Czerwca 2012 Maniek, koniecznie pochwal się koźlarzami i prawdziwkami jak będąDam znac na pewno jak pojadę ,na razie to zamiast grzybów był szpital [profilaktyka] ale pogoda się poprawia w kierunku grzybobrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Faktycznie, pogoda chyba sprzyja grzybkom. Byłem trochę ograniczony w poszukiwaniu, ale koźlarze pomarańczowożółte widziałem. Na jednym z zajazdów, na stoliku było tego całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Wczoraj pierwsze prawdziwki i kilka kozaków . Prawdziwe na "dębince". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pet87 Napisano 28 Czerwca 2012 Share Napisano 28 Czerwca 2012 Witam,byłem 25.06 rozglądnać sie dosłownie 35-40 min znalazłem dwa czerwieniaki i jednego podgrzybka zajęczego.Troche sie jednak spózniłem bo moja miejscówka czerwieniakowa było schodzona.Nastepnego dnia pochodziłem za kanią jednak bez efektu. Dostałem cynka od rodziny ze w beskidzie wyspowym był juz wysyp,nic tylko czekac na nastepny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fishtrace Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Witam, piękne grzyby, muszę poszukać u mnie na wiosce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Ja wczoraj 3 kozaki , była z nich piękna zupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 I udało się. Kilkanaście koźlarzy pomarańczowożółtych, parę szarozielonych i kilka podgrzybków. Niektóre owocniki były mocno przerośnięte i podgniłe. Na wycieczkę wybraliśmy się po południu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Od 25,07 do 2,08 chodziłem codziennie na grzyby i efekty są marne. W pierwszym dniu przeszedłem 2 3swoje miejscówki i padło tylko 15 podgrzybków zajęczych ( nie wiem u Was tez zawsze takie zgniłe i robaczywe niezależnie od wielkości? ) kilka ceglastoporych ale nie zbierałem bo zawsze zapominam czy podstawa ma być żółta czy czerwona .Na ostatniej dalekiej miejscówce padło 6kozaków i pól wiaderka kurek .I tam chodziłem przez resztę pobytu. w sumie ok. 60 kozaków i wiaderko kurek a w ostatnim dniu 6 maślaków. W między czasie znajomy po drugiej stronie góry zebrał ponad 500 prawdziwków i kozaków Inni sąsiedzi jeszcze ( narzekają ,że nic nie wiem chodzić nie potrafią czy co ?) gorzej komuś tam udało się znaleźć prawdziwka , choć widziałem jak dziewczynka niosła takiego ,,talerzaka " ,że szok. Swoją droga czy u Was tez nie ma borówek bo u mnie faktycznie brak miejscowi na placek albo pierogi kupują na targu lub w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 A w małopolsce tragedia z grzybami.Koledzy moi co mieszkaja w okolicy Kłodzka nie są w stanie przezbierać prawdziwków , a w moich lasach totalna pustka Jaceen ten ostatni grzyb to szatan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandieres Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 szczupak28 nie szatan a goryczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 4 Sierpnia 2012 Share Napisano 4 Sierpnia 2012 szczupak28, jest troche grzybów w kotlinie, ale Twoi koledzy trochę przesadzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi