szczupak28 Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 A u mnie duży wysyp kurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Myślałem ,ze tutaj napisałem , ale pod koniec maja natrzaskałem sporo kozaków czerwonych i trochę brązowych. Ale zapomniałem zdjęć porobić Teraz przestój czekam na następny wysyp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 No szkoda żeś fotek nie zrobił bo jak zyje to nie słyszałem by w maju były kozaki czerwone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 A ja nie słyszałem żeby wysyp w maju był...( w miejscu gdzie ja na grzyby chodzę to zwykle sezon zaczyna się w sierpniu , najczęściej i najlepiej od 15 sierpnia) .Do tego stopnia ,że mnie wiaderka zabrakło. Co ciekawe czy się jeszcze robactwo nie obudziło bo piękne był i zdrowe i duże ( najpierw byłem z wizytą u rodziny w okolicach Sandomierza i tam usłyszałem o kozakach a w następnym tygodniu po rozmowach z sąsiadami poszedłem na grzyby ). Zwykle jak znajdę większego kozaka to rozpada się on albo dziurawy jest jak sito. Edit: Sprawdziłem w necie nie jest to aż tak nienormalne aby znaleźć kozaka czerwonego w maju .Sporo jest opisów i filmików z tego wyczynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Sprawdziłem w necie nie jest to aż tak nienormalne aby znaleźć kozaka czerwonego w maju .Sporo jest opisów i filmików z tego wyczynu. Nic nadzwyczajnego, częste zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 W moich rejonach zawsze na początku sa kurki -----czerwiec , potem z początkiem lipca pojawiaja się kozaki a potem pomału reszta grzybów. Nigdy nie spotkałem w moich lasach w maju dobrych grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 To chyba słabo chodzisz na południe od Krakowa ludzie ciachają grzyby praktycznie od początku maja. Pierw pokazały się ceglastopore, potem klasyczne borowiki z kozakami. Teraz jak popadało to już sezon na całego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 No u mnie w końcu sezon na całego ,dziś 2 wiaderka kozaków czerwonych i kilkanaście brązowych , wszystko w brzózkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 szczupak28, ale zabrałeś czy wypuściłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 Wernicjusz....... PAMIĘTAJ ZAWSZE ZABIERAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawgol20 Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Wczesne grzyby zdarzają się.W drugiej połowie maja znajdywałem dość często kozaki,choć niezbyt wiele,bo rosły tylko w wilgotnych miejscach.Piękne,mięsiste ciemnobrązowe i czerwone koźlarze - nierobaczywe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawgol20 Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Szanowni koledzy w przeciwieństwie do ryb od razu mówię,że grzybom nie odpuszczam i żadnemu nie podaruję Uwielbiam jajecznicę z grzybami...Z tym,że przeważają ilościowo w niej grzyby.Taka "grzybownica" Polecam Wam,zwłaszcza na kozakach.Na maślakach,opieńkach,podgrzybkach czy prawdziwkach też jest bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Jajecznica najlepsza z kurkami ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 21 Lipca 2014 Share Napisano 21 Lipca 2014 z pieczarkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Dzisiaj poranny wypad, 30 prawdziwków, tyle samo ceglastych i ok. 50podgrzybków. Do tego trochę kurek, kozaków, 2 rydze . Masa grzybów robaczywych, tak co 5 był do wzięcia, reszta z lokatorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Dzisiaj poranny wypad, 30 prawdziwków, tyle samo ceglastych i ok. 50podgrzybków. Do tego trochę kurek, kozaków, 2 rydze . Masa grzybów robaczywych, tak co 5 był do wzięcia, reszta z lokatorami Małopolskie czy Świętokrzyskie?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Na szlaku do schroniska "Pod Muflonem" w Dusznikach Zdroju zawsze spotykałem te muchomory o specyficznym zapachu. Tym razem woń była bardzo intensywna. Okazało się, że jest tego całkiem sporo. Jeszcze tyle na tak małym obszarze nie spotkałem. Skromnie powiem, że około 50 szt. i jeszcze do tego z setka nierozwiniętych jaj. Do tego, pierwszego borowika i kilka podgrzybków między "Skalnymi Grzybami" też wyczaiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 zawsze spotykałem te muchomory o specyficznym zapachu.Tym razem woń była bardzo intensywna. Sromotnik bezwstydny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Dzisiaj poranny wypad, 30 prawdziwków, tyle samo ceglastych i ok. 50podgrzybków. Do tego trochę kurek, kozaków, 2 rydze . Masa grzybów robaczywych, tak co 5 był do wzięcia, reszta z lokatorami Małopolskie czy Świętokrzyskie?!? Świętokrzyskie, ale na południe od Krakowa znajomi mają jeszcze lepsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Świętokrzyskie, ale na południe od Krakowa znajomi mają jeszcze lepsze efekty. Zgadza się, na południu w górzystych rejonach obrodziło konkretnie. A pytałem o rejon ponieważ słyszałem, że w Świętokrzyskim na razie ogólnie marnie z grzybami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Ja dziś od 6 rano w lesie efektem 3 h zbierania 3,5 wiaderka kozaków czerwonych i brązowych .......masakryczny wysyp kozaków pod Krakowem. Brakło pojemników , a do bagażnika do auta nie chciałem wysypywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Czytając ostatnie doniesienia z małopolski zazdrość była nie do opanowania Korzystając z okazji, że mogłem połazić szlakami w Górach Stołowych, wybierałem mniej uczęszczane i szukałem przy nich grzybasów. Niektóre spotykałem w zaskakujących miejscach. Aparat nie sprawdza się wszędzie, jednak coś do albumu na przeglądanie w długie zimowe wieczory ustrzeliłem. I ostatnie już z nizin Jeżeli ma ktoś las po drodze, to już warto zaglądać. W dolnośląskich lasach nie ma szału, ale ktoś kto dobrze zna swoje miejscówki na świeży sos uzbiera. Myślę, że prawdziwy sezon zacznie się jak zwykle w okolicach 10 września. W lesie sporo goryczaków i gołąbków. Maślaków nie spotkałem, a dla mnie one zwiastują ten właściwy moment. O dziwo nie znalazłem żadnego koźlarza a właściwie na nie najbardziej liczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 jaceen, piękne zdjęcia! Narobiłes mi smaka na wyprawę na grzyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Jacen ładne krajobrazy tam macie , podobne jak u mnie w Ojcowskim Parku i grzybów też masa , teraz wysyp maślaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 U mnie wysyp kani .......REKORDOWY , codziennie tylko kotlety jem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi