Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja łowię na żywca, bo po prostu jest to jak dla mnie najskuteczniejsza metoda (przynajmniej na tych wodach, na których puki co łowiłem).

o skuteczności polemizowałbym bo uwazam ze nawet mniej skuteczna bo rzucając żywcem nie masz takiego zasięgu jak spinningiem, no i jesteś najczesniej skazany na jedno stanowisko, chyba ze lubisz nosić bambetle ;) a tak szukasz ryby aktywnie i masz wieksza szansę ją spotkać. Uwazam ze duzo wiecej frajdy sprawia np uderzenie szczupaka na powierzchniowe przynęty spinningowe, jest adrenalina i ciary, a tak to spławik znika, czekasz, czekasz, napręzasz linkę i rwiesz czekajac czy jest opór czy nie ma ;) nuuuda , no moze oprócz tego ostatniego ;). Jesteś młody, poeksperymentuj, poszukaj ryb aktywnie, poobserwuj wodę a zobaczysz jakie to daje ogromne korzyści a żywca zostaw leniom albo emerytom ;)

Nie lubię zabijać rybek, ani robić im krzywdy, ale po prostu staram się o tym nie myśleć. Żadnych dozbrojeń na żywcach nie stosuję. Ale powiem Ci, że trochę mnie przeraziły te zdjęcia. Na moim łowisku ludzie łowią na żywca dość często, a jeszcze takich obrazków nie widziałem.

Zapewniam Cie ze są, tylko pewnie prąd wody lub wiatr je zabiera (a moze ptaki). U mnie każde stanowisko jest w trzcinach a mew prawie nie ma więc wyrzucone "żywce" nie odpływają. Czasem widuje po 3 a nawet 5 na jednym miejscu :/

Poza tym nie stosuję wielkich kotwic, więc moje karasie, o ile nie są zaatakowane, wracają do wody i to w dość dobrym stanie.

Niestety to pobożne acz błędne życzenie... karasiek nie poradzi sobie sam z przebitym grzbietem i często uszkodzonymi nerwami obwodowymi przy kręgosłupie, mięśniami i skórą która w mig złapie głębokie zakażenie, pleśniawkę itp.

Z drugiej strony nawet wędkując z użyciem sztucznych przynęt, kaleczymy ryby, nieraz nawet śmiertelnie, tutaj też można by się przyczepić do etyki. Rozumiem jednak, że macie inne zdanie na ten temat.

to by można powiedzieć o każdej metodzie i równie dobrze powiedzieć ze ogólnie wędkarstwo jest nieetyczne, a to nie o to chodzi ;), złowiłem w tym sezonie kupę szczupłych i wszystkie mogłem wyhaczyć - niektóre owszem wymagały "podłubania" ale z narzedziami (rozwierak, szczypce) nie ma żadnych problemów, wracały do wody i w mig znikały w głębi. Nie wydaje mi sie zeby któryś z nich nie przezył a juz napewno ma wieksze szanse niż "zużyty" karasiek - nawet ten głęboko zahaczony.

Nie narzucam tego tematu i nie chce walczyć ze stereotypami, ale jak powiedział doskonale Kolega Milosz to ze coś jest dozwolone nie znaczy ze jest całkowicie etyczne (choć to kwestia sumienia), warto dodać ze nawet u nas przez chyba 2 lata był zakaz polowu na żywca w zwiazku z ustawą o ochronie zwierząt - o czyms to świadczy. W kazdym razie gorąco zachęcam do przemyslenia sprawy pod kątem etyki.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 146
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Lepsze mizerne zdjęcie niż szczegółowy opis:) 84cm, 4.2kg

http://www.fotosik.pl/u/robertr/album/1314844Obrazek

p.s. jak umieszcza się zdjęcie zamiast linku?

jak juz umiescisz w serwisie foto i masz mozille klikasz lewym i "pokaż obrazek" kopiujesz adres z przeglądarki tego okna (zauważ ze ma juz końcówkę .jpg. Klikasz na forum przycisk IMG i wklejasz ten adres w onko które wyskoczy

VOILA

d6b0338c8e46c430gen.jpg

Napisano

cannibalus,

To nie jest temat na dyskusję, czy łowienie na żywca jest etyczne, czy nie. Temat służy do zdawania relacji z nad wody, a nie na offtopowaniu.

Robert_R,

Tutaj masz poradnik jak łatwo i szybko dodać zdjęcie na forum.

d6b0338c8e46c430.jpg

Napisano

pawciobra oki oki tak jakoś wysżło przy zdjeciach karaśków a to tez w sumie relacja ;D ;D ale fakt nie miejsce tu na dalsze takie dyskusje, choć czas jaknajbardziej ;)

pozdrówki

Napisano

to by można powiedzieć o każdej metodzie i równie dobrze powiedzieć ze ogólnie wędkarstwo jest nieetyczne, a to nie o to chodzi ;)

A może właśnie o to chodzi??? Czego nikt nie zwróci uwagi na to, że w ujęciu ogólnym wędkarstwo jest nieetyczne bo polega na zadawaniu rybom cierpienia dla zaspokojenia własnych potrzeb. I to czy ryby łowi się na spining czy na żywca tego nie zmieni. Canibalus to że łapiesz na spining i wypuszczasz ryby nie daje Ci prawa do uznawania żywczarzy za nieetycznych. Naprawdę męczą mnie te wszystkie trendy sprowadzające się do uznawania za "fajnych" wędkarzy tylko tych którzy się w nie wpisują, czyli tych co łowią na spining, najlepiej mają do tego fajny sprzęt i kupę naszywek na kamizelce i zawsze stosują C&R. Ile razy w dziale "złowione dzisiaj" ktoś napisze że zabrał rybę muszą paść komentarze, że jest mięsiarzem etc.

Żeby nie było off topa. W weekend byłem nad wodą ok. 3 h. Trafiłem fajne brania i wyjąłem 2 bolki (55 - 56 cm) i szczupaka 60 cm. Zabrałem jednego bolka i szczupaka. Fotki szczupaka nie załączam, gdyż po sfotografowaniu boleni padła mi komórka i nad wodą nie mogłem zrobić już więcej zdjęć.

31ddca23335d8ffem.jpg

Napisano
Canibalus to że łapiesz na spining i wypuszczasz ryby nie daje Ci prawa do uznawania żywczarzy za nieetycznych.

Nie metoda czy podejście do ryb ale sumienie daje mi prawo by mówic o żywcarzach kórzy maskrują karaśki czy inne "przynęty" jak na ząłaczonych przezemnie fotkach jak o ludziach nieetycznych i nieszanujacych ryb a o metodzie jak o barbarzyństwie. I jeszcze raz przepraszam za offtop w tym temacie to ostatni raz

Napisano
dzisiaj wypad na 2 godzinki z kolegą nad wisłe okolo 18 usiadł na kiju ładny sandacz 80cm 4.5 kg

Obrazek

Piękny sandał..:) Co to za wędka którą wędkujesz?

Napisano

DAWID, pawciobra, dziekuje wszystkim

a uderzył na kopyto relaxa

mbK, był to COLMIC SANITY 2.70 10-30g. ale po wczorajszych braniach i tej 80 od dzisiaj do Reki wpadł sławny DRAGON...:)

Napisano

sudo0007 gratuluje i szczerzę zazdroszczę:)

Heh te okonki wyglądaja jak z photoshopu :neutral:

a po czym wnosisz że z photoshopu ????

A choćby po tym że słabo obrobiłeś okonie przed wklejeniem, średnio wyszło Ci cieniowanie i nie udało Ci się uniknać sztuczności . Z resztą.... na takie pytania chętnie udzielą Ci odpowiedzi na jakimś forum Photoshopa. Popracuj jeszczę nad fotką i pokaż lepszy efekt :cool:

Napisano

A choćby po tym że słabo obrobiłeś okonie przed wklejeniem, średnio wyszło Ci cieniowanie i nie udało Ci się uniknać sztuczności . Z resztą.... na takie pytania chętnie udzielą Ci odpowiedzi na jakimś forum Photoshopa. Popracuj jeszczę nad fotką i pokaż lepszy efekt :cool:

to żeby rozwiać twoje kiepskie ropoznanie na photoshop-ie i myślę że również twoja beznadziejną zazdrość co do moich okoni to przesyłam Ci coś na ponowne wk.....nie dla ciebie

cca83a3ff56e6a9dm.jpg

Napisano

to żeby rozwiać twoje kiepskie ropoznanie na photoshop-ie i myślę że również twoja beznadziejną zazdrość co do moich okoni to przesyłam Ci coś na ponowne wk.....nie dla ciebie

Obrazek

Seferiel nauczył się kilku mądrych słów i teraz kozaczy na forum hahaha śmiech mnie ogarnia jak czytam wypowiedzi takich parapetów. ty wiesz co to znaczy cieniowanie...

buhahah

PS:Ładne okonki