Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 191
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Gość Tench
Napisano

Z uchą tak samo jak z bouillabaisse czy też każdym daniem regionalnym, ile domów tyle przepisów. Ugotujcie "rosół" rybny i doprawcie tak jak lubicie. Pod koniec można dorzucić filety lub dzwonka grubszej ryby żeby było co przegryźć. Ot całą filozofia mistycznej uchy:)

A jak zastąpicie drobne rybki rakami...

Jazgarzy nie jadłem bo nigdy nie trafiła się sztuka +10cm ale w smaku podobny jest do sanacza/okonia. Spotkałem ludzi którzy cenili te rybki ponad wszystko inne co w polskich wodach pływa.

Napisano

Sprawa jazgarza powinna być rozpatrywana dość... regionalnie. Na Pomorzu może być on chwastem, skarłowaciałym męczybułą, na Podkarpaciu rybą jak każda inna.

W moich wodach nie ma z nim problemu, dlatego nie widzę potrzeby traktowania go jak chwasta. Ale z taką mini-wzdręgą już nie jest tak kolorowo, bo pełno pływa takich palczaków i nie dopuści niczego grubszego do haka. O sumiku karłowatym już nie wspominam (Chechło!).

Moim zdaniem najlepszym sposobem na szybkie zmniejszenie pogłowia takiej skarłowaciałej ryby jest wprowadzenie drapieżnika niewielkich rozmiarów i jego ochrona.

Podobny zabieg zwany biomanipulacją stosuje się na Słowacji, celem "odświeżenia" zbiorników zaporowych. W książce p. Krzyszczyka ("Łowienie w zbiornikach zaporowych", polecam) wyczytałem, że Słowacy właśnie w ten sposób rekultywują zaporówki.

Z polskich wód mogę podać przykład zbiornika Przeczyce. Okres ochronny szczupaka wydłużony jest do 31.05. Dzięki temu kaczodziobe mogą dłużej dziobać skarłowaciałego leszczyka bez obaw o wędkarskie kotwice. Czy to działa? Nie wiem :D Rzadko łowię na spławik czy grunt, a jeszcze rzadziej łowię na spławik/grunt na Przeczycach ;)

Warto spróbować, nie regulujmy natury, dajmy jej czas, może sama się "wyreguluje".

Gość Tench
Napisano

We Wrocławiu owej rybki nie widziałem z 10 lat, a kiedyś wystarczyło zarzucić robaka i już jazgarek dyndał :grin: nie ma też raków, krąpi, drobnej płoci, leszczyki poniżej 25cm to też rzadkość. Niby to sprawka sumów, czasem ktoś złowi coś w wymiarze ale przeważnie czepiają się paronastocentymetrowe sznurówki.

Napisano

Jak ktoś ma ochotę to zapraszam do mnie :mrgreen:

Są dni, że jazgarzy w ogóle nie widać. Biorą karasie, płocie czy inne. A czasem jest tak, że danego dnia "zesrać" się można, bo branie za braniem.... ale nie tej ryby, na którą się nastawialiśmy. Wszedł w łowisko i wali jak głupi jazgołek. A smaczny potwornie :twisted: Świeżo upieczony jest wręcz boski, nie wiem jakby się komponował w zalewie. Może ktoś przyrządzał?

Napisano

witaj Madi. W zalewie mam nadzieje ze chodzi o octowa bo o Wislanym nie mam pojecia pewnie bedzie dobry zreszta jak kazda ryba . Ale jako dodatek do zupy rybnej to przebija wszystko z powodu smacznego miesa!!!!!!!!!

• 1 month later...
Napisano

Moim zdaniem teorie typu: okoń ,jazgarz ,kiełb i inne ryby które nie sa chętnie zjadane to chwasty takzwane szkodniki a i jeszcze dla niektórych sum i duży szczupak teorie takie wymyśląne przez niedouczonych miesiarzy bardzo szkodza środowisku bo tu kazda ryba ma swoje miejsce i jest potrzebna nie ma czegoś takiego jak gatunki nie potrzebne i szkodliwe

Napisano

Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy ja mam jakieś dziwne teorie. Ale kiedy w latach 90 było na "moich" jeziorkach zatrzęsienie jazgarzy, uklei, kiełbi to było też sporo dużego okonia, sandacza i szczupaka o węgorzach nie wspominając. Dziś prawie nie ma tych rybek w tym jeziorach i strasznie ciężko też o spore rybki. Wiadomo duże znaczenie ma presja wędkarska i mięsiarstwo, nie wspominając o złych i za słabych zarybieniach.

W każdym bądź razie jazgarz i ukleja to wg. mnie najlepsze żywce.

Napisano

Twoje teorie sa jak najbardziej trafne dużo pozywienia jakim sa właśnie małe rybki to lepszy wzrost i stan liczebny populacji drapieżników a te z koleji utrzymuja populacje biało rybu w zdrowiu ekosystem to niekonczacy sie łańcuch zależności osłabiajac jedno ogniwo ingeruje sie w całość tej układanki

• 6 months later...
Napisano

Ostatni jak byłem na spławiku,obok na pomoscie siedział starszy pan.....powiedział cos co mi przypomniało czasy jak byłem szczeniakiem-Panie kiedyś to chociaż jazgarz brał,a teraz to każu se płacić a ukleji nawet niema,panie a jadłeś pan jazgarza...BA lepszy niż łokuń.

Napisano

jadłem jazgarze nieraz, sa pyszne

gotowane czy smazone

tak wiec warto słuchać co starzy maja do powiedzenia kolego

pozdrawiam i namawiam do spróbowania

• 2 weeks later...
Gość AdamKaczor
Napisano

Kiedyś dziadkowi zadałem pytanie,co robić z jazgrami dziadek odpowiedział ryba taka sama jak inne ba nawet smaczniejsza od okonia. Takie 15cm paluszki lizać pieczone na głębokim oleju :razz::razz::razz::razz::razz:

Napisano

Ja zawsze jak złowię jazgara do 15 cm, od razu rzucam go na żywca, nie wiem jak uwas, ale u mnie to najlepszy sposob na dużego okonia,sandacza, ba nawet szczupak czy sum uderzy. Kiedyś brały same jazgarki i drobne okonie na lekkiego feederka, po jednym z braniu czuje ze mam coś małego na kiju,i nagle bum kij wygięty i coś chodzi, po około 10 minutach wyciągnąłem mojego rekordowego okonia ok 40 cm z równo 15 centrymetrowym jazgarem w pysku.Od tamtego czasu często na jazgara wyciągam ponad 30 centymetrowe okonie,ładne sandacze, w tym samym czasie na spining ani jednego brania nawet:)