DAWID Napisano 5 Maja 2013 Autor Share Napisano 5 Maja 2013 Krótki wypad na Wisłę, przyniósł dwa brania, jednego udało się wycholować, warunki trudne od wczoraj woda przybrała jakiś metr i przybiera dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Parę wypraw za szczupakiem - wynik jedna mała trotka z rzeki. Na nizinnej rzece szczupaka nie widać. Tylko paprochowcy połapali trochę dłoniaków. Na małym, zarośniętym jeziorku miałem parę brań, jeden mi się spiął, dwa nie trafiły w obrotówkę prowadzoną tuż pod powierzchnią wody (30 cm pod wodą już zielsko). Z brzegu ciężko łowić, za to gość z pontonu naciągnął w jeden ranek 9 szczupłych ok. 1kg, wszystko w łeb... Emocji nie brakowało. Na dzień, dwa robię fajrant i znów uderzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Czwarty wypad ze spinningiem o kiju Co się dzieje... Ciężko jest, ciężko ja ma za sobą dwa wypady i miałem tylko dwa pobicia i jedno odprowadzenie przynęty przez maluszka. Jedna rybka konkretna - jak zbiorę materiał do "kupy" to opis naszykuję tutaj;): Haczyk szczupaki 2013: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=17982 Zapraszam w imieniu tomika i forum do dzielenia się swoimi emocjami Większość jednak jest o kiju lub ma pojedyncze pstryknięcia. Jak sobie przypomnę zeszły majowy szczupak show - jeszcze się obudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Musol Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 No to ja podrzuce majówkowe szczupaczki Oba złapane na wahadłówki. 80-tka 50-tka Strasznie "ruchliwy" był więc nawet nie przykładałem do wędki aby nie plątał kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Gratuluje szczupaków i innych rybek,DAWID dajesz bobu z tymi boleniami! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarosek Napisano 5 Maja 2013 Share Napisano 5 Maja 2013 Świnoujście- Zatoka Pomorska około 200m od wiatraka. Od kilku dni pod rząd z samego rana śledź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Woda duża na rzekach ( i nie tylko) a nawet bardzo.Więc muchę i spining sobie odpuściłem .Znalazłem dla siebie pierwszego dnia miejsce , nikogo nie było w oddali spinningowali wędkarze(twierdzili ,że dwa uderzenia mieli) .Ale z racji tego ,że miałem masę rzeczy do załatwienia to nad wodą byłem o 18.I tutaj ciekawostka bez nęcenia od razu po rzucie siadły 3 fajne płocie a z 3-4 spadły. Brania od razu po zarzuceniu ale tak było może 30 min potem brania ustały do wieczora. Ryby tylko na spławik ze sporym gruntem i z większej odległości (biały robak). Z gruntu od razu atakowały okonie. W dniu następnym jedziemy tam od rana , ale jest problem przyjechała większa grupa i piorą w wodę kamieniami. Ale tą grupę przepędzili miejscowi i zajęli nam miejsce.Połowiliśmy chwile przy tych gościach , przy nas walnęli jednego leszcza z gruntu na białego na 60-70 i kilka drobnic. Krótko o wynikach 3-4 płocie w tym jedna gruba lekko ponad 30 .Leszczy brak . Za to jak się zastosowało krótki przypon to brały nawet nawet ukleje i to grube 20cm i większe.Jeden kleń ponad 30cm .Ukleje na białego , najgrubsza płoć i kleń na czerwonego. Reszta płoci białe.Z gruntu kiepsko jedna płoć a reszta okonie ( brały nawet na białego). Ogólnie 12-15 ryb. Jak na 3 wędkujących cały dzień i nęcenie to według mnie bardzo kiepsko. Strasznie zaostrzyli kontrole w tym roku . Ja łowie na tym akwenie przeszło 20 lat (dziadek z ojcem dłużej )ale nigdy mnie nie kontrolowali. A tym razem tak z łodzi przypływali sprawdzali wszystko dokładnie , spisywali. Normalnie szok. Z rozmowy z nimi wiem tyle ,że przez ten weekend cudownie ludzie nie połapali.Coś mnie się wydaje ,że teraz będę mail dłuższą przerwę od wędkarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonBzyk Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Prężyce niedaleko Wrocławia od 6 do 12 2 plotki i krasnopiórka 32 cm przyneta to białe robaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Don Gucak Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Wczoraj z rana 2 linki ok. 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Dzisiejsze wędkowanie bez określonego celu. Po przerzuceniu kilku woblerków i blaszek sięgnąłem po robione po mojemu jigi (2-4g). Zaczęło się kilkoma małymi okoniami i kilkoma puknięciami w toni. Trafił się też malutki sandaczyk. Największy okoń z wyprawy, około 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Szczupaki 40, 45 i 55, co ciekawe największy jeszcze z ikrą, choć woda ma już 15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Od 6 do 10 ze 20szt. ładnego karasia. Największy 33cm i o.85kg. Poobijane chyba od tarła, bo w trzcinach normalnie jakby ktoś chodził tak się trze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert_R Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Pierwsza w tym roku nocka nad wodą. Było naprawdę przyjemnie- przede wszystkim bez deszczu Okazów nie było ale kilka rybek około 5 kg się trafiło. Pełnołuski 8-10 kg nie chciał zapozować i spiął się przy podbieraniu. Teraz trzeba pomyśleć nad amurami. Gratuluje wyprawy i rybek. Ja miałem niezły ubaw w poniedziałek z karpikami. Od 12:00 do 18:30 złowiłem ich 9 i 4 spadły podczas holu. Wszystkie złowione na pickera, gdzie na haczyku nr 10 zakładałem dwie pinki lub jedno ziarnko kukurydzy. Na większe haki i przynęty żadnego brania. Rybki z przedziale od 1 do 1,5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro 85 Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 pawciobra Piękne karachy.. dawno nie widziałem prawdziwego karasia(złotego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 dawno nie widziałem prawdziwego karasia(złotego) Mi udało się złapać w zeszłym sezonie jednego naszego-złotego karasia; cieszyłem się jak dziecko i z największą starannością zwróciłem wolność złotej rybce :) Dubel (srebrzysty) wypiera naszą piękną rybę. pawciobra, piękne karasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Zacząłem sezon spławikowy na stawie (spin cały rok!-różne wody) w Szczecinie,cóż kilka dni temp. powyżej 10 w nocy i dalej nad wodę.Metoda lekki spławik. Czas ,dzisiaj od 5 do 7.50,wynik 8 karasi ,2 wzdręgi w tym jedna wymiarowa i karpik 25-27cm.Największe karasie miały 0,4 kg.Widziałem lina 20-25cm metr od brzegu ,strasznie głośno się trze w trawach i chyba nie tylko on.Skacze co chwilę,hałas jakby ktoś biegał w wodzie.Rybki tak szaleją, że kilka razy prawie na mnie wskoczyły Przynęta biały robak,czerwony zero,kuku zero.Zanęta magnetic tench ,zapach traper lin-karaś plus kuku z żółtego dyskontu. Dołączam fotki karasi,rybki pozowały na trawce kilka minut.Wszystko pływa dalej w akwenie.Tak wiec ja lubię te wodę,woda lubi mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wirefree Napisano 8 Maja 2013 Share Napisano 8 Maja 2013 Obawiam sie ze LIn trze sie w lecie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Oczywiście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1988 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Mimo wysokiej jeszcze wody na Wiśle coś się już ruszyło, wczoraj 2 bolki a dzisiaj rano jeden, wszystkie złowione na "Basuńkiego bezsterowca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 9 Maja 2013 Autor Share Napisano 9 Maja 2013 Gratki Tomek, widzę że łowny wobek )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit79 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Dzisiaj około 9:00 pierwszy w życiu szczupaczek ok 50 cm (bardzo szybko się poddał, trochę poobijany i brak kawałek ogona) wrócił do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Musol Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 pit79, gratulacje, pierwszy szczupak w zyciu sprawia kosmiczna frajde,niezaleznie od wielkosci =) z kolejnymi jest za kazdym razem podobnie jak ktos kocha wedkarstwo i szanuje rybke,ale to nie to samo co ten "pierwszy raz" Graty i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Gratuluje boleni ,gratuluje 1szego szczupaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro 85 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 dzis wyprawa na rzeke w celu ustawienia wobków, efekt kilka mikro okonków+ jeden około30stak. Rzeka kawa z mlekiem dosłownie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATCH 2000 Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Witam.W środę 8.05.2013.Kolejna wyprawa w tym roku na rybki.Brania były bardzo de likatne i rzadkie. Udało mi się złowić 7szt. płoci 27 do 30cm. oraz dwa leszczyki 35 i 38cm.Łowiłem jak zawsze metodą odległościową,zestawem 5gr. i z haczykiem nr.14.Na haczyk zakładałem pinkę,brały tylko na kolor czerwony. Na kukurydzę nie chciały brać.Tym razem łowiłem na płytszej wodzie tj. 2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi