marcinbox Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 co o tym sądzicie, wystarczy na "zagłobe naszych wód"? mikado catfish 2,7m, cw 300gr, plecionka 0,50 mm berkley 200m?? zazwyczaj sumy łapałem na Bugu koło Wyszkowa, ale bez większych efektów - do 5 kg. Znacie może dobre miejsca na Wisle koło Wawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 sprzęt wystarczy a miejsc nie znam...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2008 dziękujemy to tylko jakieś 400 kilometrówNo to co ,ludziska jeżdżą po 4000KM na ryby .Kiedyś często siadałem w PKP i do Gryfina pod Szczecinem ,bywało wiele razy że nawet ryby nie "powąchałem"ale warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinbox Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 ja na dorsze mam 400 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 17 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2008 Dwie doby spędzone na sumowej miejscówce dały mi wiele do myślenia ,zwłaszcza ten niedzielny wieczór ,sum pięknie żerował na uklejkach z powierzchni kilka nie wielkich sumów 1-1,5m otoczyło stadko uklejek i wyżerały .Niestety nie udało mi się tego nagrać ,ale następnym razem będę przyszykowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 to tak u mnie nad wisłą pięknie żerują, i ja wyciągam z tego wnioski na noc będe podawał rosówki na bojce na małym grunciea w dzień z gruntu w dołach........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 sum pięknie żerował na uklejkach z powierzchni U mnie też było kilka chlapnięć wczoraj. Na razie nie rzucam w kierunku sumowych miejsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patbaj Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 Na razie nie rzucam w kierunku sumowych miejsc bo nie mozesz a maniek moze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 17 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2008 bo nie mozesz a maniek mozeManiek też nie może tyle tylko wie o której godz. ma zwinąć zestawy i kimnąć oko. ,sumy jak i karpie są przewidywalne i wystarczy raz miejscówkę sprawdzić i wszystko wiesz .Gorzej z takim sandaczem ten zawsze mnie zaskakuje ,nawet kierunek ucieczki zamarkuje niby w lewo a okazuje się że popłynął w prawo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 bo nie mozesz a maniek moze Chyba jednak nie może Nie napisał, że łowił Dwie doby spędzone na sumowej miejscówce dały mi wiele do myślenia Na moje oko łowił zupełnie co innego a myślami był między uklejami To nie chodzi o to, że nie mogę. Mógłbym zarzucić z myślą "rzucam na sandacza", ale uważam, że to nie fair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 To nie chodzi o to, że nie mogę. Mógłbym zarzucić z myślą "rzucam na sandacza", ale uważam, że to nie fair tak znam te sposoby nie raz się z tym spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinbox Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 Dwie doby spędzone na sumowej miejscówce dały mi wiele do myślenia ,zwłaszcza ten niedzielny wieczór ,sum pięknie żerował na uklejkach z powierzchni kilka nie wielkich sumów 1-1,5m otoczyło stadko uklejek i wyżerały .Niestety nie udało mi się tego nagrać ,ale następnym razem będę przyszykowany. co to znaczy ?? kilka sumów???? to już polują stadami???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patbaj Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 Chyba jednak nie może jeśli chodzi o łowienie w Odrze to może, bo okres w Odrze konczy się 31 maja Maniek też nie może więc nie łowi w Odrze, albo nie chce łowic, bo mu osobowość nie pozwala!, ale to taka tajemnica zapewne jak cały maniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 jeśli chodzi o łowienie w Odrze to może, bo okres w Odrze konczy się 31 maja "- sum : a/ w rzece Odrze od ujścia rzeki Warty do granicy z wodami morskimi od 1 marca do 31 maja b/ w pozostałych wodach od 1 listopada do 30 czerwca" Gdzie Wrocław a gdzie ujście Warty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 18 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2008 co to znaczy ?? kilka sumów????to już polują stadami???? Sum nie jest "terytorialistą",nawet używa się kwoka ,który naśladuje odgłos żerujących współbratymców ,co elektryzuje do żeru pozostałe osobniki ,tylko stare i największe sztuki żerują samotnie ,jak zresztą inne gatunki np.karpie,ale te stare bardzo rzadko się pokazują na powierzchni. A ja oglądałem tzw "młodzież" .Wymagało to nieco sztuki alpinistycznej,wdrapać się na drzewo ,co w moim wieku i tuszy nie jest już tak łatwo ,szkoda że od razu nie wziąłem aparatu ,bo nie było by wątpliwości ,na drugi raz tak uczynię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Trochę nie w temacie przypomniał mi się artykuł o hodowli głowacic do rozrodu i scena karmienia wielkich tarlaków przez wpuszczenie kleni do stawu Woda się gotowała, ale nie w tym rzecz. Jeden z kleni schował się gdzieś obok pidła tak, że głowacica nie mogła go dorwać. Zaczęły więc działać zespołowo- obstawiły wszystkie drogi ucieczki i płoszyły klenia z kryjówki aż go dorwały A już w temacie kilka żerujących obok siebie sumów to nic dziwnego. Ojciec z wrażenia złamał sobie wędkę w zeszłym roku jak zaczęły mu się tłuc na stanowisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aseel Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 Ano sum żeruje stadami i to nie tylko te małe stanąłem w tym roku na przykosie w celu połowu klenia i leszczy a że nie interesują mnie małe sztuki używam pijawek haczyk 3,0 najpierw kleń około 2 kg potem szarpania i spokój trwał około godzinki i się zaczęło w ciągu niespełna 2 godzin 12 odjazdów z tego 7 sumów wyholowanych w przedziale od 10 do 25 kg i jak tu mówić, że nie żerują w stadach może tak jest na wiosnę, bo latem raczej nie zdarza się tka sytuacja. Oczywiście wszystkie trafiły powrotem do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 2 godzin 12 odjazdów z tego 7 sumów wyholowanych w przedziale od 10 do 25 kg to było chyba jakieś sumowe eldorado! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pio Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 szkoda że od razu nie wziąłem aparatu ,bo nie było by wątpliwości ,na drugi raz tak uczynię. koniecznie!!!! to musi być widok..!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 No i już niebawem zasiądne i zapoluje na księcia wód..Sumik widzę żeruje nieziemsko teraz zobaczymy jak będzie w sezonie na niego mam nadzieje ze pocholuje cos przynajmniej ze 4 kg hehe.. życze wszystkim doskonałych wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 ta już nawet są brania jak łapią na rosówke przynajmiej tak mówia ja ostanio znalazłem na głowce nad wisłą takiego ze 25 kilo dokładnie nie wiem nie podnosiłem śmierdzał już zdechły leżał nie wiem co mu się stało, nie moge doczekac sie sezonu chociaz od 6 lipaca do 7 sierpia nie ma mnie w POLSce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyman Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 Witam kolegów wędkarzy chciałbym sie zapytać was co sadzicie o rozduszonym trupku np płotki, i do tego w koszyku zanetowym zaneta rybna zmieszana z krwią byczą czy to skuteczne na sumosa czy też nie. Proszę o podanie mi innych środków nęconcych w które skład wchodza zanety chyba, że to nie skuteczne pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 może i być skuteczne a trupek jak najbardziej ja ostatnio na sandacza siedziałem rozwalałem łby uklejkom i rzucałem w nocy na małym gruncie koło opaski i zamiast sandaczy dwa sumiki weszły......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robcio Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 A może łowi ktoś z kolegów sumy w Warcie poniżej zbiornika Jeziorsko? Sezon wkrótce się rozpoczyna więc byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 A jak tam przygotowania do sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi