keri Napisano 10 Października 2006 Share Napisano 10 Października 2006 Poza tym zawsze wydawalo mi sie Keri ze zurek jest kujawski Kujawski to olej a żurek jest podlaski Ale fakt faktem jadłem kiedyś zurek w Toruniu i był OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagnuM Napisano 10 Października 2006 Autor Share Napisano 10 Października 2006 keri, masz rację. najlepsze żurki tylko u nas, na podlasiu. Pamiętam jak byłem młodszy, jak babcia zrobi żurek..... pychota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 10 Października 2006 Share Napisano 10 Października 2006 keri, masz rację. najlepsze żurki tylko u nas w tym roku spędzałem urlop w Myczkowie i tam za chiny nie szło dostać mąki ziemiaczanej piszę to bo ponieważ żona z córką mieli smak na obiad, taki naprawdę domowy z kluskami, a że mieliśmy domek wynajęty z wszystkimi dostępnymi mediami nic nie stało nam na przeszkodzie, Polańczyk, Solina, Myczkowa nie wspominam poniewaz nie ma tam sklepu, ale po bliższym zapoznaniu się z pólkami sklepowymi, stwierdzieliśmy wspólnie szkoda czasu, a tu nagle olśnienie własnym oczom nie wierzymy , na pólce stoi plastikowa flaszka, a na niej napis; ŻUREK ŚLĄSKI nic nam nie pozostało jak kupić flaszke i zrobić żurek z bieszczadzkimi prawolami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 10 Października 2006 Share Napisano 10 Października 2006 kapustka - najlepiej z dzika takiego numeru to jeszcze nie widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 10 Października 2006 Share Napisano 10 Października 2006 ak babcia zrobi żurek..... pychota ... a mnie jak mama wysłała po niego do pani X, która sprzedawała go z okna, zanim doszedłem do domu połowe wypiłem Tak samo było z chlebem ... piętki znikały Ehhhh, to były czasy ... wszystko miało swój smak ... kiełbasa, bułki, oranżada z zatrzaskowym otwieraniam, nie to co teraz ... unijne, ekologicznie modyfikowane Wczoraj zamówiłem sobie u pracownika (jego brat wyrabia) krupnioki. Tak mi dziś smakowały, że w pacy opendzlowałem 4 laski na zimno a w domu poprawka ... zmłuciłem 3 laski z podsmażoną cebulką i ząbkiem czosnku ... pychpta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Tak samo było z chlebem ... piętki znikały Ehhhh, to były czasy ... wszystko miało swój smak ... kiełbasa, bułki, oranżada z zatrzaskowym otwieraniam zgadzam się w 90 % bo tej z zatrzaskowym otwieraniem nie znam , za moich czasów była już kapslowana ale i tak miała swój smak nie to co teraz słodziki i inne paskudztwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 bo tej z zatrzaskowym otwieraniem nie znam Bo niewielu na forum może to pamiętać. Podajecie "stare" i nowe potrawy które wam zapadły głęboko w pamięci, dlamnie takim smakiem był chleb ze smalcem domowym i kiszonym ogórkiem z beczki, ten smak czuje do dziś ,no i ta orężada ze sprężynką tak to się pamięta do dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Ja z lat młodości pamiętam oranżadę w proszku w torebkach, wyroby czekoladopodobne, chałwę i marmoladę w blokach, mleko we flaszkach z aluminiowym kapslem, lody z Hortexu, napój "firmowy" w takich szklanych mieszalnikach w kawiarni, gumy donald z historyjkami obrazkowymi itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 bo tej z zatrzaskowym otwieraniem nie znam Bo niewielu na forum może to pamiętać. Maniek sprostuj mnie ale cos mi sie kojarzy ze maluchem bedac to nie tylko orenzada miala zatrzaskowe zamykanie bo i browar ale moge sie mylic bo bylem wtedy maly, na pewno tego nie probowalem wiec o smaku sie nie wypowiem Na pewno zapijalem sie orenzada w woreczkach tak sie to nazywalo ale co bylo w srodku nawet nie chce pytac Zreszta i tak nie wiem czy w dzisiejszych produktach nie ma wiecej Ecostam Kiedys gdzies na necie czytalem artykul ze kiedys do wyprodukowania 1 kg szynki potrzebowano ponad 1 kg miesa Dzis produkuje sie 1 kg szynki z 0,5 kg miesa reszta to woda ktora przez chemie jest wiazana w srodku Dlatego najbardziej lubie to co dostane od rodzinki ze wsi i nie ma to znaczenia czy kielbaska swojska czy kaszanka Smakuja o niebo lepiej niz te wszystkie sklepowe wyroby No i domowe zarelko Naszedl mnie smak na leczo i bede chyba musial sobie wkrotce zrobic Temat zszedl troche na tory sentymentalne Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Poza tym zawsze wydawalo mi sie Keri ze zurek jest kujawski Kujawski to olej a żurek jest podlaski Ale fakt faktem jadłem kiedyś zurek w Toruniu i był OK Wiesz Keri nawet nie chodzi o to ze kazdy chwali swoje ale zawsze bylem przekonany ze zurek jest kujawski (nawet na tych zupach z paczki pisza tak jesli sie nie myle) - zreszta moja mama pochodzi z kujaw i tam jest to tradycyjna regionalna potrawa Wiec teraz lekko Shogun a co to sa te krupnioki To nie jest kaszanka? (sadze po sposobie przygotowywania bo kaszanke lubie wszamac wlasnie z podsmazona cebulka na cieplo ale tak jak piszesz ta ze sklepu nie nadaje sie do niczego) Zamiast pozdrowien chyba napisze teraz SMACZNEGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Shogun a co to sa te krupnioki To nie jest kaszanka? To jest kaszanka, ale u nas nikt tak na to nie mówi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Justyna:) Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Hmmmm..... Zgadzam się z większością użytkowników.... Ciapkapustka(pańćkraut) do tego golonko (podsmażane lub gotowane, jak kto woli) .... Mniami Krupnioczek też niczego sobie, podobnie jak zymlok... Albo łazanki Oj chyba coś pójdę upichcić Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 No Justyna to się odżywia zdrowo Nie to co te modelki na wybiegach same kości pociągnięte skórką A jadł ktoś chleb z puszki ??? W wojsku jadłem taki co miał ponad 40 lat . I nawet smaczny był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Shogun a co to sa te krupnioki To nie jest kaszanka? To jest kaszanka, ale u nas nikt tak na to nie mówi A tu błąd ... kaszanka, to kaszanka a krupniok, to krupniok Kaszanka jest z kasza jęcznienną a krupniok z gryczaną. I jeszcze jakieś różnice Smakowo ogromne A tu macie trochę folkloru w temacie http://www.nowiny.rybnik.pl/index.php?last=&numer=200237&show=artykul&id=1336 Maniek, a pamietasz oranżadki w proszku, kapslowana kapslem ołowianym wódkę, Sport-y i inne epokowe rarytasy? A schabowy z kością ... mniam, mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Justyna:) Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Bez przesady nie jadam takich potraw codziennie Ale od czasu do czasu moża sobie na takie coś pozwolić Co do tych kościotrupów na wybiegach(co do nich większość facetów wzdycha) to wolę nie komentować One nawet lekko słodzonej herbatki nie mogą pić !!!! Co to za życie ?? W którym trzeba sobie ciągle czegoś odmawiać ?? Tak samo jak na ,,kalectwem odchudzania(anoreksją) nie jestem za obżarstwem... Wszystkiego moża spróbować !!! Ale trzeba znać granice Pozdrawiam buziaczki :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 co do nich większość facetów wzdycha Ja nie ... pięknego ciała nigdy nie za wiele ... ale bez przesady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 kapslowana kapslem ołowianym wódkę Tą w litrowych flaszach?unas taka była ale nazwy nie pamiętam ,potem przyszła ta z czerwoną kartką .Browarek z sprężynką też był ale krutko bo wyparły go "baryłki"Sporty tak ale wcześniej jeszcze coś było innego ale zapomniałem nazy,i te fajurki sprzedawali na sztuki i nikt nie pytał : czy ten szczyl ma 18 lat?.No to już dości tych ochydnych trucizn powspominałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 dlamnie takim smakiem był chleb ze smalcem domowym i kiszonym ogórkiem z beczki, Do dnia dzisiejszego można zjeść chleb pieczony na zakwasie ze swojskim smalcem i ogórasem z beczki. Dodam że ogórki kiszą się w dębowych beczkach zatopionych w rzece Narwi. A cuda takie są najlepsze w Kiermusach koło Tykocina często tam piją znani aktorzy i politycy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 11 Października 2006 Share Napisano 11 Października 2006 Dodam że ogórki kiszą się w dębowych beczkach zatopionych w rzece Keri toczka w toczke to samo robiliśmy tylko beczki do stawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 kurna, ale temat się rozwiną, dla zainterosowanych troche słownika oranżada w proszku, po śląsku czytaj "brauza" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 Justyna z tymi szkieletami z wybiegow sie mylisz Bo to sa stereotypy kreowane przez media Z moich znajomych nikt takich dziewczyn nie lubi a czemu pisza tak media ze facecie je lubia to nie mam zielonego pojecia Tak jak napisal Szogun to jest wlasnie chyba opinia najwiekszej czesci facetow A u nas na kaszanke mowia zarowno gdy jest z kasza jeczmienna czy tez gryczana Faktycznie jednak smakuja inaczej no i to z kasza gryczana ciezko u nas znalezc (jadlem raz taka domowa-wiejska z grila pyszota ) Z trucizn to pamietam popularne i klubowe Faktycznie nie bylo problemu z kupowaniem tego bo czesto poginalem ojcu do kiosku po takie i nikt o wiek mnie nie pytal chociaz swoja droga nigdy nie przyszlo mi do glowy aby palic No ale teraz mamy globalizacje i hamburgery z mc donalda Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 A u nas na kaszanke mowia zarowno gdy jest z kasza jeczmienna czy tez gryczana Faktycznie jednak smakuja inaczej no i to z kasza gryczana ciezko u nas znalezc (jadlem raz taka domowa-wiejska z grila pyszota ) U nas też, ale Piotr to widać krupniokowy smakosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 pamietam popularne i klubowe były jeszcze: femina,domina i giewonty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 mnie smakuje krupniok z grila zrobiony w ten sposób: kroimy cegule w pół plasterki póżniej kładziemy krupniok na folji aluminiowej obkładając go cebulą, można posypać np. kucharkiem do smaku, zawijamy szczelnie i sru na grila i tak po 15 minut z dwóch stron i gotowe, dodam tylko że jak krupniok to swojski, bo te sklepowe mają dużo do życzenia tak jak oscypek kupiony na rynku w Krakowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 dodam tylko że jak krupniok to swojski, bo te sklepowe mają dużo do życzenia tak jak oscypek kupiony na rynku w Krakowie Andi raczej sporo sklepowych rzeczy takich jest Moj kot za bardzo nie chce jesc parowkowej np i zje tylko jak jest bardzo glodny a dodam ze jest mega zarlokiem Az sie boje mysle co musi byc w srodku Kazde domowe-wiejskie zarcie (ale nie takie ala wiejskie a robione masowo gdzie w zakladzie ) jest duzo lepsze Moze warto pisac wiecej przepisow tutaj Ja walne przepisik dzieki ktoremu nie raz blysnalem u kobiet banalny ale dobry sposob Sernik na zimno Składniki: • 2 serki homogenizowane (najlepiej waniliowe) • 2 łyżki stołowe żelatyny • szklanka mleka • szklanka cukru • 3 jajka • pół kostki masła • garść rodzynek • galaretka • torebka cukru waniliowego • ewentualnie owoce Sposób przygotowania: Masło, cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka wymieszać razem. Następnie dodac do tej masy rodzynki ciągle mieszając. Kolejno dodać serki homogenizowane. W między czasie należy zagotować szklankę mleka i po przestudzeniu go do ciepłego dodać żelatynę. Należy jednak bardzo dobrze wymieszać żelatynę w mleku (dobre jest rozcieranie jej o ścianki szklanki ) gdyż od tego zależy czy nie będzie grudek. Także trzeba ubić pianę z 3 białek. Do naszej masy wlewamy mieszankę żelatyny z mlekiem i pianę z białek. Mieszamy dokładnie i przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Gdy będzie już spód gotowy możemy położyć owoce (dobrym trickiem jest położenie ich na ciasto jeszcze dość półpłynne, bo wówczas się z nim „zwiążą” i nie będą pływać w galaretce). Następnie zalewamy na wierzch galaretkę. Można zrobić dwukolorową galaretkę. Wstawiamy do lodówki. Latwy jest do przygotowania a przepis mialem juz na kompie nawet naskrobany Znalazlem tez jeszcze jeden przepisik na kompie to tez wkleje na sos do chipsow Akurat teraz nasz reprezentacja gra dobrze wiec przy najblizszym meczu mozna sprobowac Sos czosnkowy Składniki: • Majonez Helman’s Babuni – najmniejszy słoiczek • Duży jogurt naturalny Bacomy • Posiekany koper ilość według uznania • Czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę ilość według uznania Wszystko wymieszać i gotowe Moze Justynka albo Trini cos tez naskrobia? Albo ktos kto lubi czasami pogotowac Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.