bartek1395 Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Dzięki wielkie za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 następne biedroneczki a to cała kleniowa armia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenekkuba Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 pavlo widze ze kolekcja rosnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 rośnie rośnie:)sezon się zbliża nieubłaganie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Mam takie pytanko a mianowicie,jakie znaczenie ma umieszczenie kotwiczki w smużakach (z tyłu czy z dołu)???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Wydaje mi się, że np. kleń atakuje taką przynętę(płynącą prawie po powierzchni) od dołu więc kotwiczka umieszczona z dołu pomoże ci go zaciąć. Ja osobiście umieszczam kotwiczki właśnie od dołu. Nigdy nie próbowałem dawać jej z tyłu więc nie powiem ci czy jest jakaś różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 Umieszczenie kotwiczki z dołu jest wygodniejsze bo nie trzeba dociążać woka,przynajmniej ja tak robię i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 No to też jest jakiś argument. Ja się tak naprawdę nigdy nie zastanawiałem nad tym. Raz zobaczyłem w jakimś woblerze, że kotwiczka jest na dole i odtąd tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaZST Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 a w jakiej kwocie miesci sie zrobienie jednego woblera np taki 5-7cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorS Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 a w jakiej kwocie miesci sie zrobienie jednego woblera np taki 5-7cm? Jak masz wszystkie materiały i sprawne ręce to kosztuje tyle co twój czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaZST Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 no wlasnie o material glownie sie rozchodzi rozchodzi, ile kosztuje moj czas to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorS Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 Jak nie masz materiału to popatrz na aledrogo. Jest tam kilka fajnych ofert gotowych korpusów do wykończenia, półproduktów powycinanych z lipy i gotowe stery. Jak nie miał bym zapasu materiałów to pewnie kupił bym korpusy z lipy i całą resztę. Ciężko skalkulować koszty przy ręcznej produkcji - mi wytworzenie gotowego wobka w zależności czy jest oklejony czy pomalowany, mały lub duży oscyluje między 3 - 7 pln. Wobleroza to jak choroba, jak zaczniesz łowić ryby na swoje wobki to zatracisz się bez końca i nie ekonomia lecz chęć tworzenia czegoś nowego, skuteczniejszego od poprzednich będzie parła cię do przodu. A tylko się nie zatrać w tym bez końca i chodź na ryby . Miłej zabawy i nie pokalecz paluchów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaZST Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 dzieki, z czystej ciekawosci pytam. moze kiedys sie skusze na cos wlasnego pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorS Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 Fajna sprawa złapać rybkę a na swojego wobka radość podwójna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 Dokładnie nie można określić. Bo nie kupujesz materiałów na jednego, bo to by się nie opłacało. Ja za swoje zapłaciłem ok. 70 zł (Drut nierdzewny, Kotwiczki, Lakier, Kółeczka łącznikowe, Poliwęglan, ) zakupy na allegro. No i jeszcze przychodzą farby( ja już miałem) oraz drewno jak nie masz dostępu. Tak na początek trochę trzeba wydać, ale potem się szybko zwraca. Bo jeden firmowy wobler to koszt ok. 20 zł. No chyba że rapala to "trochę" drożej . EDIT: Widzę, że temat się rozkręcił bo zanim zdążyłem napisać posta to się już 3 pojawiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebek Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 balsa w modelarskim 100cmX10cmX2cm koszt 32pln (100szt korpusów wobków 10cm) nitrocelulozowy lakier + poliuretanowy 22pln+34pln 1m2 poliwęglanu litego 1mm około 60pln( około 600-800 sterów) w miejszych porcjach nie sprzedają poliwęglanu chyba że alle... pozłotka po fajkach za free klej poliuretanowy około 5pln 2,5mb dentalu 0,8mm 5pln.ołowiu nie licze do dociążania kotwic i kółeczek też klej dwuskładnikowy od 3pln do 8 pln.4 podstawowe kolory farb (czerwony czarny żółty niebieski)około 15-20pln. Pierwsza inwestycja ogromna a materiału na 100wobków spokojnie styknie. ....radość ze złowionego choćby małego okonka na swojego wobka bezcenna. p.s. niezbędne narzędzia również nieuwzględnione jutro pstryknę niezbędny w/g mnie zestaw narzędzi oraz kilka wypocin moich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Tak jak już koledzy wyżej napisali,koszt produkcji jednego wobka jest nie duży ,jeżeli się zbierze wszystkie materiały część zakupi (farby lakiery,drut i inne) koszt około 100 zł a cześć samemu zgromadzi np.drewno lipowe narzędzia potrzebne do produkcji to zrobisz tyle wobków na ile będziesz miał chęć a to bardzo wciąga:) A co do złowienia rybki na soją przynętę to jeszcze nie doświadczyłem tego szczęścia bo sam niedawno zacząłem strugać ale myślę że kiedyś nadejdzie ten dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powerek Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Nie chcę cię straszyć ale jak masz zamiar zacząć to lepiej z myślą o np: 100 sztukach. A dlaczego? Np dla tego że jak kupisz po 100 kotwic np dwóch rozmiarów to zapłacisz tylko trochę więcej niż przy zakupie: po 10 z pięciu rozmiarów. Mowa o Aledrogo... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaZST Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 niczym mnie nie martwisz, a kase liczyc umiem i wiem ze jak kupie materialu odrazu np. na 100szt to mi wyjdzie taniej niz jakbym co miesiac kupowal na 10szt pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Powerek Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 niczym mnie nie martwisz, a kase liczyc umiem i wiem ze jak kupie materialu odrazu np. na 100szt to mi wyjdzie taniej niz jakbym co miesiac kupowal na 10sztpozdro Spokojnie, nikt nie mówi że nie umiesz liczyć Po prostu chodzi o to że niektórzy na allegro krzyczą sobie nie wiadomo ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaZST Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 jestem spokojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sebek Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 to moje niezbędne narzędzia do dłubania wobków oraz pierwsze wypociy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 jak poprawisz malowanie bedzie MIODZIO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trociu Napisano 17 Lutego 2011 Share Napisano 17 Lutego 2011 takie tam potworki link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1395 Napisano 17 Lutego 2011 Share Napisano 17 Lutego 2011 No fajne A w tym długim srebrnym nie robiłeś kotwiczki na brzuchu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi