Budek Napisano 5 Stycznia 2020 Share Napisano 5 Stycznia 2020 1 godzinę temu, oldBolo napisał: Panowie - jakie wyniki pstrągowe przecietnie się osiąga na Bobrze? Proszę o jakieś info/taki swoisty punkt odniesienia. --- Bylem dziś pierwszy raz w życiu nad sudecką pstrągową rzeczka (Bóbr k. Nielestna) - 4,5 h: 2h na spining na zero, 2h na streamer jeden 35 cm i jeden 30 cm (jeden grubas spadł po kilku bujnięciach i kilka pustych pyknięć). Rzeczka sympatyczna - wydaje się fajna do letniego łowienia na muchę. Wyniki zależą od odcinka rzeki, umiejętności wędkarza i doboru przynęty. W zeszłym roku Nielestno dawało bardzo dużo (szczurków) bo było zarybienie rzeki. Ten rok jest dziwny ryby stoją w dziwnych miejscach. Trzeba swoje wychodzić ja dzisiaj zrobiłem 12km. Wczoraj z Jacolan mieliśmy około 50-60szt ale trzeba było chodzić i szukać jak znaleźliśmy to łowiliśmy do bólu z uśmiech na twarzy. Ja trafiam średnio 3 do 5 dużych ryb w sezonie. Podsumowując Nielestno jest fajne na rozpoczęcie i pierwszy tydzień łowienia jeśli nie ma dużej presji, a później Google maps, kiełbasa na ognisko i szukanie kabana. Mój przepis na kabana Głęboki odcinek rzeki, nie rynna, nie dołek ale większy obszar, duży wobler i mówię tu o około 10cm o drobnej pracy nie może to być wobler pracy X i trochę samo zaparcia. Jeżeli wiemy że jest to miejscówka w której (może być kaban) to na niego czekam po to ta kiełbasa na ognisko, duża ryba nie żeruje cały czas trzeba trafić w jej posiłek 💪 Życzę powodzenia i dużo samo zaparcia oraz wiary w przynętę 😎 I uprzedzam nie jestem specem w łowieniu pstrągów to tylko moje spostrzeżenia których się trzymam a one dają mi efekty. 1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 1) Łapiecie pstrągów takie ilości jak ja małych kleni (jak dobrze trafię) - szacun, 2) Właśnie w takim miejscu miałem branie grubasa. 3) Budek, czy byłbyś jeszcze uprzemy napisać, jaki pstrąg to "duży pstrąg" w dolnośląskich realiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Moim zdaniem 40cm to już duża ryba która bardzo cieszy 1 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalvcf Napisano 6 Stycznia 2020 Share Napisano 6 Stycznia 2020 Mój największy z tego roku. Również Uważam że ryba 40+ musi już bardzo cieszyć bo nie lowi się ich dużo. 1 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalvcf Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Orjetuje się ktoś gdzie najbliżej Wrocławia załatwić rejestr na legnice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 http://www.pzw.org.pl/legnica/wiadomosci/162479/63/punkty_wydawania_zezwolen_i_sprzedazy_okregowych_skladek_czlonko Taką listę wrzucili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 7 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2020 Witaj Michał Najbliżej masz do Prochowic, ja tam należę Po Darek Tu masz nr do skarbnika (to kobieta) 665 937 082 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 7 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2020 Ps. Michał ładny kaban, gratulacje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aadicc Napisano 11 Stycznia 2020 Share Napisano 11 Stycznia 2020 Ja też dzisiaj byłem pierwszy raz na Bobrze, ale w Marciszowie. Na 1,5 godziny łowienia miałem 5 ryb na haku. Wyjechały 3 kropki, ale nie dłuższe niż 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniu394 Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 @michalvcf, ty znowu zaczynasz 😁. Gratuluję pstrąga ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 15 Stycznia 2020 Share Napisano 15 Stycznia 2020 Ostatnie dwa dni czasu aby decydenci zobaczyli że wiemy co się nad rzekami dzieje i mamy swoje pomysły - działajcie - ja dopisałem Ślężę https://www.wody.gov.pl/nasze-dzialania/opracowanie-krajowego-programu-renaturyzacji-wod-powierzchniowych?fbclid=IwAR0QrnRwrljmNATnY0AdNZu1OLM4PZGLCFtf6f6F35hLsHoCD4nnEAE0d7Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 2 Marca 2020 Autor Share Napisano 2 Marca 2020 Pierwszy marca wypad na pstrągi i coś takiego ładnego ląduje na brzegu. Prawie 60 cm 1 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 3 Marca 2020 Share Napisano 3 Marca 2020 Gratuluję Darku:) A gdyby jeszcze tak, co, na co, czym kręciłeś? Zachowasz w tajemnicy, czy troszeczkę swoich sekretów nam odsłonisz?;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 3 Marca 2020 Autor Share Napisano 3 Marca 2020 Witajcie Pstrążek wziął na rzece Kwisa, pewnie z zarybień na jakieś zawody, lub uciekinier z hodowli, stał za zwalonym konarem. Sprzętowo Wobler Siek 5 cm, Fluorocarbon 0.20 na pletce 0.08, kręciołek to Shimano Twin Power 3000 a kijek do 10 g Konger Paladin CX. Kij super trzyma ryby i amortyzuje mocne uderzenia, na niego złowiłem bolenia 75 cm i dał radę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 5 Marca 2020 Autor Share Napisano 5 Marca 2020 Dzisiaj moja ukochana rzeczka dała mi piękny okaz potoka 46 cm, oprócz wzrok cieszyły pięknie kwitnące śnieżyce aż po horyzont....jak śnieg. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 5 Marca 2020 Autor Share Napisano 5 Marca 2020 zdjęcie się nie zmieściło 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 Dzisiaj Kwiskie klimaty Cisza, spokój, zero ludzi tylko śpiew ptaków. Woda wysoka słabo czytelna ale super klarowna Pstrążków sporo, ale takie sportowe od 30 do 36 cm, kilka większych się spięło, kilka ładnych wyjść spod korzeni i odprowadzenie wobka pod nogi ale bez ataku, te większe były jakieś wybredne. 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 Ps. łowienie tych kropkowatych rybek wciąga i uzależnia🤪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Dzisiaj chytry plan , jedziemy na tajną 🤐 miejscówkę na pstrągi , na miejscu mamy zonga 😵 zbiornik zamarznięty , ( 100 km. Kuźwa wycieczka ) na powrocie zachaczamy o stawy w zajączkowie ( sporo osób z długimi wędkami ) my na zero , kolejny przystanek Widawa , fajna woda ale zero aktywności , godzinę porzucalismy i tyle , wirus , wirusem 🤧 ale dupę trzeba ruszyć 😜 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fido Angellus Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 Ja również wczoraj Zajączków odwiedziłem, ledwo miejsce znalazłem, okonków podłubałem....jak to, że się minęliśmy? Ta tajna to ta "leśna" miejscówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 16 Marca 2020 Share Napisano 16 Marca 2020 5 minut temu, Fido Angellus napisał: Ja również wczoraj Zajączków odwiedziłem, ledwo miejsce znalazłem, okonków podłubałem....jak to, że się minęliśmy? Ta tajna to ta "leśna" miejscówka? Byliśmy około 10ntej na dużym stawie od strony torów , ta " tajna " miejscówka 🕶️ to jest ta o której rozmawialiśmy pod czas spotkania 🎥🎬🍻🍺 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 2 Września 2020 Share Napisano 2 Września 2020 Cześć. Żeby nie było, że mnie nie ma, to jestem Przeglądam prawie codziennie forum, jednak najczęściej jako niezalogowany użytkownik. Na rybach staram się bywać, jednak najczęściej jestem krótko i "z doskoku" np. jadąc do pracy lub wracając. Bywałem nad Odrą powyżej Wrocławia: i poniżej Wrocławia: Wybrałem się na wycieczkę nad Izerę: Parę razy byłem na Bobrze i na Jeziorze Pilchowickim. Jednak najczęściej łowiłem na Odrze w okolicach Trestna. Z rybami było średnio, chociaż w lipcu miałem trzy fajne bolenie, z których dwa udało się wyciągnąć: Pozdrawiam Andrzej 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 W dniu 2.09.2020 o 09:28, andrutone napisał: Wybrałem się na wycieczkę nad Izerę: Hej - jak tam rybki na Izerze (nie starczyło w tym roku czasu aby tam skoczyć czego żałuję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Staram się pojechać na Izerę raz w roku w okresie wakacyjnym. Z rybami było, powiedziałbym, jak zawsze. Dużo pstrągów, małych i bardzo małych. Ale jadę tam raczej dla klimatu niż dla ryb. Dla całodziennej wyprawy, gór i dzikiej rzeki. Przy okazji - pozdrowienia dla Gucka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi